29 Nisan 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

Maaş meselesi...

Türk Hava Yolları üst yönetim maaşları geçtiğimiz haftanın en önemli konusu haline geldi hatırlayacaksınız. Ülkenin en tanınmış gazetecileri de bu konuyu gündemine aldı.

Sosyal medyada, internet sitelerinde ve çeşitli platformlarda maaş konusu epey konuşuldu. Maaş meselesinin bu kadar konuşulması ve gündeme gelmesi taraftarı pek değilim. Bazen okuyuculardan maaşlarla ya da ek ödemelerle ilgili haber yaptığımız için tepki de alıyoruz ama bu konunun gündeme taşınmasını istemeyenler kadar 'Haber var mı' diye bekleyenler de pek az değil. 

Dolayısıyla birinin 'şu maaşı alıyor, şu kadar kazanıyor' gibi ifadelerle gündeme gelmesi pek benim tarzım değil. 

Ancak buradaki konu aşağı doğru inmek açısından önem arz ediyor. Madem ki konu oydu, iki kelam de biz edelim.

THY üst yönetiminin maaşları dünyadaki örneklerine bakacak olursak dolar bazında makul, hatta düşük seviyede. Çünkü Türk Hava Yolları, Türkiye'nin dünyada tanınan en değerli markası. THY Genel Müdürünün 515 bin dolar yıllık maaş alıyor olması, THY seviyesindeki birçok şirketin CEO'sundan daha az bir gelir demek.

Ama bakış açısı biraz farklı yerlere kayarsa işin rengi değişiyor. 

Mesela,

THY'de bir memurun yıllık maaşı ne kadar?

Kabin memurunun yıllık maaşı ne kadar?

Yer hizmetlerini sağlayan şirketin memurunun yıllık maaşı ne kadar?

Bu şirketin şefinin yıllık maaşı ne kadar?

THY'de bir büro çalışanının yıllık maaşı ne kadar?

İştirak şirketlerde çalışan insanların yıllık maaşı ne kadar?

Bir teknisyenin yıllık maaşı ne kadar?

Bu açıdan bakılırsa aradaki tarifi mümkün olmayan bir makas göreceksiniz. Asıl düşünülmesi gereken bu. 

Koskoca THY'nin Genel Müdürünün 515 bin Dolar yıllık maaş alması elbette normal. Göze batmaz, batmamalı. Ama memur, şef, işçi gibi çalışanlarla bu kadar büyük fark olması THY'nin yarıştığı şirketlerin hangisinde var? Ben biraz inceledim, pek yok. 

O zaman yapılması gerekenin ne olduğu belli. CEO maaşlarına bakarak hesap edersek sorun yok ama aradaki farka bakarsak bir adalet terazisi söz konusu olmalı. Yani, onların durumları ele alınmalı. 

...............................................................................................................................


Geçtiğimiz hafta yazdığım CED bilet konusuna ufak bir iki ekleme yapmak istiyorum. 

Biliyorsunuz CED bilet hakkı THY'nin tüm iştiraklerinde geçerli bir hak. Ancak kimin öncelikli olduğu, kimin uçtuğu, kimin uçamadığı meselesi sürekli gündemde. Özellikle tüm iştraklere tanındığından beri...

Mesela THY'nin yüzde yüz iştiraki olduğu şirketlerin çalışanları diğer iştiraklerin çalışanlarından öncelikli. THY zaten öncelikliydi, orada sorun yok. Ancak iştraklerin önceliğini böyle belirlemek ne kadar mantıklı? Ya da böyle bir fark olmalı mıydı?

Mesela Anadolujet AJET olduktan sonra PASS ve Ced hakları kayboldu. Bununla ilgili bir çalışma var mı? Varsa son durum ne bilen var mı?

Maaş meselesi...

Yorumlar

Havacı ~ 20 gün önce
Daha vahimi,rüştünü ispat etmiş pilotlara yeteneklerini sergilemek için zemin hazırlama ve imkân temin etmek gerekli iken, ipe sapa gelmez şartlar öne sürmek. Lufthansa belirli yeterliliğe erişmiş pilottan DLR istemez iken TK böyle değildi. Bunun gibi nice sektör duayeni atıl hâlde malesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 20 gün önce
biz aldığımız üç kuruş maaşla tam anlamıyla üç kuruş maaşla ay sonunu nasıl getireceğimizi yüzbin kere planlarken kimileri milyonları götürüyor ve bunların bazıları bir iki farklı yerden de ekstra maaş alabiliyorlar donanımları gereği. Yazık vallahi yazık. Allah’ı Kur-anı ağızlarınden eksik etmeyenlerin en büyük kul hakkı yiyienler olduğunu unutmayın Üç kuruşa çalışmaya devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih bey ~ 20 gün önce
515 bin dolar göze batmamalı. İyi de Bu ülkenin Cumhurbaşkanı 1.4 M. maaş almıyor. Huzur haklarını da üzerine koyarsanız? Bir Müdüre 400.000 TL ödeniyor. THY' de kaç Müdür var. Bunlar işe ne zaman alındı? Bilirsiniz ama . yazmazsınız nereden geldiklerini. Okulun adını yazmamamın nedeni tüm öğrencileri kapsayan kötü bir şey söylememek için. Ayıp etmek istemem. Bizdeki örnekleri kötü. Söylenecek çok şey var ama... sizin tarzınıza ters düşer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PAZAR MESAİSİ ~ 20 gün önce
Hak ettiğimiz maaşa hala geri dönemedik. Bizim dediğimiz de buydu. Kokpit-kabin olarak pazar mesailerimiz geri verilmeli. Ne kadar aldığımız konusu değil bu. Piyasada aynı işi yapanlarla aramızda fark var. PAZAR MESAİLERİ bizim hakkımız. Gasp edildi. Geri verilmeli. Bunu sararmış sendika ve laf eden kıskanç insanlar engelleyemez. Kimse aptal değil. Unutmuyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000