21 Nisan 2016, Perşembe 08:39:06

AÜ ve Anadolujet'in projesi tamamlandı

Anadolu Üniversitesi ve Anadolu Jet işbirliği ile yürütülen “Eskişehir ve kaynak ihtiyacı denklemi: Havayolu yolcu talebinin belirlenmesi” projesi tamamlandı.
  • Malesef esk de havayolu kullanacak bir potansiyel yok. En cok istanbul yolcusu var deniliyor ancak daha once tk bu ise girdi ve doluluk oranlari ortada. Ayrica esk hizli tren konusunda cok ileri duzeyde ve havayoluna olan talep bunu minimize etmektedir. Esk nin tek potansiyeli bru ve super lig takimlari dir. Dogu bati guney kuzey farketmez seferler istenen doluluk oranina ulasamaz.
  • ne güzel değil mi dinden imandan bahsedip kul hakkı yiyerek önce müdür sonra başkan olmak!
  • Yazıda hocanın da belirttiği gibi ülkemizde maalesef bu işler siyasi olarak yürütülüyor. Keşke diğer Anadolu şehirleri için de böyle çalışmalar yapılsa, milli servet boşa gitmese...
  • Eskişehir, A.Ü. ve Hasan Polatkan Havalimanı kısıtlı kaynaklarla bir varoluş hikayesidir. Porsuk Çayının ıslahı, old town yaratılması, balmumu müzesi, sazova parkı Eskişehir'e turistik değer katıyor. Eskişehir'e iç hat seferlerin yapılabilmesi için öncelikle sivil toplum örgütlerinin etkin çalışma / beyin fırtınası yapılması, Eskişehir Ticaret Odasının hava yolu şirketlerine belirli sayıda koltuk garantisi sağlaması vb. aktif rol alması, Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, TÜRSAB ve TOBB Havacılık Meclisi ile iletişime geçilmesi, seyahat acentalarının organize olması, Eskişehir'de toplantı, organizasyon, moda, spor, festival gibi etkinliklerin çeşitlendirilmesi, STK'nca tüm yıla yayılmış planlı etkinlik havayolu kuruluşları ile irtibata geçilerek taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucunda zaten düşük olan havalimanı ücretlerinde indirim yapılarak isabetli adımların atılması neticesinde Eskişehir'e iç hat seferlerinin başlaması kaçınılmazdır.
  • Araştırma konusu oldukça heyecan verici. Emeği geçenlere teşekkürler. Ben araştırma sonuçlarında eksik olmakla beraber bazı bilgiler var, ancak önerilerde somut neye rastladığımı anlayamadım. Araştıma olarak yayınlanmışsa tüm metni edinmek isteriz.
  • Eskişehir, özellikle insan kaynağı ve yan sanayi bazında havacılığa yön veren şehirlerden bir tanesidir. Ancak maalesef uçuşlarda halk yeterli ilgiyi gösteremedi. Gösteremedi diyorum çünkü Eskişehir'de yaşayıp İstanbul'a Brüksel'e direk uçuş olduğunu bilmeyen bir çok insan vardı. Bu noktada şehirde reklamın yeterli yapılmadığı kanaatindeyim. Eğer tekrar uçuşlar başlar ve tanıtımı etkin bir şekilde yapılır ise, şirketlerin hedefledikleri doluluk oranını yakalayacağını düşünüyorum.

Anadolu Üniversitesi ve Anadolu Jet işbirliği ile yürütülen “Eskişehir ve kaynak ihtiyacı denklemi: Havayolu yolcu talebinin belirlenmesi” projesi tamamlandı.

Projeyle, ülkemizde konu ile ilgili ender araştırma geliştirme çalışmalarından biri olan bu araştırmada, Eskişehir’de havayolu taşımacılığına olan potansiyel talebin ölçülmesi yanında kentin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak çapraz havayolu uçuşlarına yönelik potansiyelin ortaya konulması hedeflendi. Tamamlanan projenin araştırma sonuçları ve önerileri ise Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen toplantı ile açıklandı.

Toplantıda konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, yaptıkları araştırma raporlarıyla Eskişehir’deki havayolunu kullanabilecek yolcu potansiyelini ortaya koyduklarını ve bu konu üzerindeki araştırmaların devam edeceğini kaydetti.
Gündoğan, işletmekte oldukları Hasan Polatkan Havalimanı’nda bu yıl havayolu şirketlerini rahatlatacak düzenlemeler yaptıklarını da belirterek, havayolu şirketlerinin maliyetlerini minimize etme noktasında üniversitenin imkanları çerçevesinde yapabileceklerini maksimum düzeyde gerçekleştirdiklerini aktardı. Gündoğan, “Hiçbir havayolu şirketi, ‘sizin maliyetleriniz çok yüksek, biz bu maliyetlere katlanamadığımız için uçamıyoruz’ deme şansına sahip değil. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“BU SADECE HAVAALANI OLSUN, UÇUŞ OLSUN İSTEĞİ DEĞİL”

“Bu sadece havaalanı olsun, uçuş olsun istediği değil” diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:

“Bunun altı dolu. Araştırma verileri bunu yansıtıyor. Ben uçuşların gerçekleşmesinin geleceğe dönük iyi bir yatırım olacağını söyleyebilirim. Şuanda birçok şehre uçuşlar siyasi faktörlerin etkisiyle de var. Bunu bilmeyen yok. Şuanda Türk Havayolları’nın, Anadolu Jet’in yapmış olduğu bütün uçuşlar dört dörtlük, bütün hesapları yapıldı da mı sürüyor? Böyle bir şey yok. Ama biz böyle istemiyoruz. Siyasilerimiz de talep olarak iletiyorlar ama bir siyasi talep olarak değil. Biz, bunu üniversite olarak sahipleniyoruz, araştırmasını yaptırdık diyoruz. Rasyonel bir yatırım diyoruz. Ki böyle olursa sürdürebilirliği de olur diye düşünüyorum. Biz bu verilerle sadece Anadolu Jet’in değil diğer tüm havayolu şirketlerinin de elini güçlendirmiş oluyoruz. Gerekirse siz de ayrı bir araştırma yapın, bu verilerle örtüşürse inşallah uçuşlar başlar diyoruz.”

“İNANIYORUM Kİ BU KADAR FEDAKARLIĞIN ÜZERİNE BİR SONUÇ DOĞACAKTIR”

THY Anadolu Jet Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan ise, uçuşların sürekliliğinin sağlanmasında kentteki herkese görevler düştüğünü anlattı.

“Biz elimizden geleni yapacağız” diyen Doğan, şöyle konuştu:

“Biz zaten ödevlerimizi aldık. Üniversitemizle bu konuyu çalışırken de sürdürebilirliğin altını çizmiştik. Şehrine sahip çıkan, şehrine inanan Eskişehirliler olduğunu düşünüyorum. Bu veriler sürdürebilirliğe nasıl eşlik edebilir dediğimizde karşımıza, turizm girdileri, oteldeki konaklama sayıları, insanların Türkiye’nin neresinden geldiği vesaire bunların hepsinin ortasında tabi ki gelir seviyesi çok kritik. Belli bir öğrenci kitlesi var, bu kitle uçakla seyahat etmek istiyor mu? İstiyorsa hangi bedelle, nasıl bir fizibilite ile? Özetle; şahsen ben bir önceki seyahatimde de Eskişehir’i gezme fırsatı buldum. Şimdi de biraz dolaştım. Buradaki acentelerimizle de görüşeceğiz. Onların nasıl bir satış yapısı var? Buradaki seferleri nasıl destekleyecekler? Bu konuları göreceğiz. İnanıyorum ki bu kadar fedakarlığın üzerine bir sonuç doğacaktır. Çalışmanın öncelikle havacılık olmak üzere tüm sektörlere ilham vermesini temenni ediyorum. Artık ülke olarak ezberden değil, tanımlı rakamlar üzerinden konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.”

ESKİŞEHİRLİLER EN FAZLA İSTANBUL’A SEYAHAT EDİYOR

Yapılan anket sonuçları ise şöyle açıklandı;

Yüz yüze ankette, katılımcıların en fazla seyahat ettikleri şehir verileri incelendiğinde en fazla seyahat edilen iller sırasıyla, İstanbul yüzde 33,4, İzmir yüzde 11,1, Ankara yüzde 10 ve Antalya yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. Eskişehir ve farklı illerde ikamet eden ancak Eskişehir’e ticaret, eğitim, akraba ziyaretleri gibi ilişkilerden dolayı sık sık seyahat eden katılımcıların havayolu taşımacılığına olan talebi, Web üzerinden anket yoluyla incelenmiştir. Türkiye genelinde uygulanan Web anketinde ise katılımcıların en fazla seyahat ettikleri şehir verileri incelendiğinde, en fazla seyahat edilen iller sırasıyla İstanbul yüzde 33, İzmir yüzde 17, Eskişehir yüzde 14 ve Ankara yüzde 12 olarak gerçekleşmiştir.

ÖNERİLER VE SONUÇLAR

Anketi yanıtlayan katılımcıların son seyahatlerinde uçakla seyahat etmeme nedenlerine ilişkin veriler incelendiğinde, katılımcıların büyük çoğunluğu gitmek istediklere yere direk uçuş olmadığı için seyahatlerinde havayolunu kullanamadıkları için ortaya çıkmıştır. Bu veri, katılımcıların havayoluyla ulaşım ağı tercihlerinin kısıtlı olması nedeniyle diğer ulaşım modlarına yöneldiklerini göstermektedir.

Anketi yanıtlayan katılımcılardan havayoluyla seyahat etmeyi tercih edenlerden yüzde 81,2’si Ankara Esenboğa Havalimanı’nı kullanmıştır. Bu oranın bu kadar yüksek olmasının temel nedeni, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın yurtiçi havayoluyla ulaşım talebini karşılamakta yetersiz kalmasından dolayı potansiyel Eskişehir havayolu yolcusunun Ankara ve diğer yakın havalimanlarına yönelmesidir.

Havayolu taşımacılığının sürdürülebilirliği için sektör-üniversite işbirliğinin kritik önemli olduğu öngörülmektedir. Bu işbirliği sayesinde, halkın doğru bilgilendirilmesi ve dolayısıyla şehir halkının havacılığa dair destekleyici tutum ve davranışlarının alınması sağlanabilmektedir. Dolayısıyla önemli ulusal kaynakların kullanıldığı sektörün kaynak sürdürülebilirliği için de Üniversite-Sektör işbirliği gerekliliği ve önemi, bu çalışmayla bir kez daha kanıtlanmıştır. Sürdürülebilirliğin tüm paydaşların katılımın ve desteği ile doğru planlama sonucu sağlanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Havacılık, ekonominin gelişmesi için önemli bir dinamiktir. Anadolu Üniversitesi sektöre pilot, hava trafik kontrolü, teknisyen, havacılık yönetiminden lisans mezunu işletmeciler yetiştirerek, nitelikli insan kaynağı yetiştirmektedir. Anadolu Üniversitesi, dünyada kendi işlettiği uluslar arası bir havalimanı sahip olan tek üniversitedir. Dolayısıyla Anadolu Üniversite, Türkiye’de ve dünyada havacılığa katkı vererek, havacılığı yaşayan, anlayan ve sivil havacılığa yön vererek direkt etki etme potansiyeline sahiptir.

Eskişehir, üniversiteleri, daha sonra sosyal ve kültürel yapısı yanında sahip olduğu tüm kaynaklar, kabiliyetler, bilgi birikimi, kapasite ve donanım ile sürdürülebilirlik potansiyeli yüksek bir ‘havacılık şehridir.’

Eskişehir’de sürdürülebilir havayolu yolcu potansiyelinin olduğu yönünde sağlam ve güçlü bulgulara ulaşılmıştır. Proje ile ulaşılan sonuçlardan hareketle, Eskişehir hem Türkiye’nin tüm bölgelerine, hem de Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada önemli noktalara çapraz uçuşlar ile bağlanabilir ve bu bağlantı süreklilik arz edebilir.



AÜ ve Anadolujet'in projesi tamamlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Yorum sizsiniz... ~ 8 yıl önce
Malesef esk de havayolu kullanacak bir potansiyel yok. En cok istanbul yolcusu var deniliyor ancak daha once tk bu ise girdi ve doluluk oranlari ortada. Ayrica esk hizli tren konusunda cok ileri duzeyde ve havayoluna olan talep bunu minimize etmektedir. Esk nin tek potansiyeli bru ve super lig takimlari dir. Dogu bati guney kuzey farketmez seferler istenen doluluk oranina ulasamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aj başkanı ibo ~ 8 yıl önce
ne güzel değil mi dinden imandan bahsedip kul hakkı yiyerek önce müdür sonra başkan olmak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BEN İBRAHİM DOĞAN ~ 8 yıl önce
Sevgili Yorumcu; Hakkını yediğimi düşündüğünüz insanlardan helallik alabilmem ve (daha önemlisi) mümkünse haklarını iade edebilmem için bana fırsat vermek isterseniz mail atabilir misiniz? [email protected] keşke sizler gibi açık sözlü, eleştiri yapan ve bizleri doğruya yönlendirenler etrafımızda olsa... Selam, Sevgi ve Uhuvvetle,
hak ~ 8 yıl önce
Trabzon'dan memur gelip hangi süreçlerden geçerek nasıl başkanlığa kadar yükseldin? Sadece sen değil Trabzon'dan gelenler ve çevrendeki karadenizli olanlar da. Hemen hepsinin tgs'de,saw'da vs müdür,başkan olması başarı mı tesadüf mü yoksa torpilin gücü mü? En yakınınızdan en uzağına herkes biliyor ki torpille. Bu da demek oluyor ki kul hakkı yemişsiniz. Kul hakkı yemek için illa birine kasıtlı bir kötülük yapmak zorunda değilsiniz torpil, kendini kayırma, iltimas yapmak,yaptırmak da kul hakkı yemektir. İstediğiniz okulu okuyun,dil bilin,işi bilin,eski veya yeni personel olun (tek okul okumuş,iş bilen vs siz değilsiniz) fark etmez takdirle,torpille makam sahibi olmak,bir yere gelmek başarı değildir. Fırsat eşitliğinin olmadığı yerde başarı olmaz,olamaz da. Selamdan,sevgiden,uhuvvetten bahseden insan kul hakkı yemez,yedirmez ve yenilen haklar ne bu dünyada ne Allah katında iade de edilmez. Hatırlatayım kul hakkı da Hakkullah'dan önce gelir.
Türkiye gerçeği ~ 8 yıl önce
Memleketimiz insanı iktidarın nimetlerinden faydalanmak ! için eskiden yapılanlar bir anda unutulur, hacca da gidilir, bilmem ne cemaatinden birinin kızıyla da evlenilir, dini jargonla da konuşulur, torpil de yapılır hemşehri de aranır bakan da vekil de...Bu iktidar gidip yerine chp gelse insanımız bu sefer hacca gittiğini umursamaz hemen içki masasına oturur, adını anmadığı Atatürk'e methiyeler düzmeye başlar, haktan,hukuktan,birlikten,kardeşlikten,emekten bahseder. Veya mhp iktidar olsa hemen kıyıya,köşeye saklanmış olan Türk bayrakları ortaya çıkarılır, safkan Türk ve atalarının taa Ergenekon'da demir dağı eritenlerden olduğunu bile söylenir, bozkurt selamı vermeyene selam vermez...Bizim insanımız maalesef aslında budur.Çıkarına göre hareket eder, makam,güç,para için kılıktan kılığa girer. Dün kötü olan bugün iyi olabilir ya da tersi.Kul hakkı,hakkaniyet,adalet,vicdan gerçekten önemsenen şeyler olsaydı,bu ülke cennet olurdu ama değil işte. Bu konuda boşuna yorum yapmayın.
Sonunda ~ 8 yıl önce
Yazıda hocanın da belirttiği gibi ülkemizde maalesef bu işler siyasi olarak yürütülüyor. Keşke diğer Anadolu şehirleri için de böyle çalışmalar yapılsa, milli servet boşa gitmese...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Es Es'in Yükselişi ~ 8 yıl önce
Eskişehir, A.Ü. ve Hasan Polatkan Havalimanı kısıtlı kaynaklarla bir varoluş hikayesidir. Porsuk Çayının ıslahı, old town yaratılması, balmumu müzesi, sazova parkı Eskişehir'e turistik değer katıyor. Eskişehir'e iç hat seferlerin yapılabilmesi için öncelikle sivil toplum örgütlerinin etkin çalışma / beyin fırtınası yapılması, Eskişehir Ticaret Odasının hava yolu şirketlerine belirli sayıda koltuk garantisi sağlaması vb. aktif rol alması, Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, TÜRSAB ve TOBB Havacılık Meclisi ile iletişime geçilmesi, seyahat acentalarının organize olması, Eskişehir'de toplantı, organizasyon, moda, spor, festival gibi etkinliklerin çeşitlendirilmesi, STK'nca tüm yıla yayılmış planlı etkinlik havayolu kuruluşları ile irtibata geçilerek taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucunda zaten düşük olan havalimanı ücretlerinde indirim yapılarak isabetli adımların atılması neticesinde Eskişehir'e iç hat seferlerinin başlaması kaçınılmazdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MG ~ 8 yıl önce
Araştırma konusu oldukça heyecan verici. Emeği geçenlere teşekkürler. Ben araştırma sonuçlarında eksik olmakla beraber bazı bilgiler var, ancak önerilerde somut neye rastladığımı anlayamadım. Araştıma olarak yayınlanmışsa tüm metni edinmek isteriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başarılı... ~ 8 yıl önce
Eskişehir, özellikle insan kaynağı ve yan sanayi bazında havacılığa yön veren şehirlerden bir tanesidir. Ancak maalesef uçuşlarda halk yeterli ilgiyi gösteremedi. Gösteremedi diyorum çünkü Eskişehir'de yaşayıp İstanbul'a Brüksel'e direk uçuş olduğunu bilmeyen bir çok insan vardı. Bu noktada şehirde reklamın yeterli yapılmadığı kanaatindeyim. Eğer tekrar uçuşlar başlar ve tanıtımı etkin bir şekilde yapılır ise, şirketlerin hedefledikleri doluluk oranını yakalayacağını düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000