08 Şubat 2016, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Ordu diye yazan zat,Orhan Birdaldan size en battıki halen acısı dinmedi.
  • DHMİ haklı olduğu için veya avukatları işini iyi yaptığı için davaları kazanmış olmasın? Dünyanın neresinde bu bir kusur? Çok talihsiz bir yazı olmuş.
  • 16 yıl daire Başkanlığı yapıp 65 yaşında ancak zoraki Emekli edilerek yeni yüzlerle çalışılan bir kurum. Buyrun buradan yakın.
  • Bu haber ile hedefi 12 den vurmuşsunuz. Hatta birilerinin o kadar zoruna gitmiş ki. Yırtınıyorlar resmen.
  • Orhan Birdal ı sevenler Derneği üyeleri yorum yapmaya başlamış. Arkadaşlar yağcı lık yaparken ad ve soyadınızı da yazın. Birdal sizi belki müdür yapar:)))))
  • Genel Müdürün emrinde ki daire Başkanlarına sözü geçmiyor. Orhan abileri müsteşar Yardımcısı olduktan sonra o ne derse onu yapıyorlar. Genel Müdür de Orhan ın emrinde çalışan bir memur dan farkıkkalmadı. Aslanı kediye boğduruyorlar...
  • DHMİ bürokratlarından olayı izah eden yorumlar yerine bolca sana ne yorumu geliyor, yazar doğru yeri görmüş demek ki
  • Ya firmaların bir kamu kurumu ile olan sorunundan size ne , yani bahse konu durum havacılığa ne tür zararlar veriyor ve kamuoyundan size gelen bir talepmi var , köşenizi bu duruma ayırıyorsunuz , hangi firma sahibi rica etti sizde bahşettiniz ))
  • Erdal Bey yazınızı çok üstü kapalı yazmışsınız. Özellikle kasteddiğiniz bir firma mı var ? Firma ismi verirseniz hem hepimiz aydınlanmış oluruz hem de hangi havalimanında neler oluyor bilgimiz olur.
  • iyide bundan sana ne

DHMİ Genel Müdürü ne diyor, bürokratları niçin aksini yapıyor?

Merhaba,

DHMİ hakkında daha önce de yazdığım bazen tebrik bazen eleştiri içerikli yazılarım ve düşüncelerim oldu, her fani gibi bende yanlış yorumlayabilirim, yanlış düşünebilirim , yanlış yazabilirim ve böyle bir şey olursa hatalı olduğumu anlarsam çıkar özür dilerim. Bu yazılardan birinde hangar ihalesi ile ilgili hatalardan bahsetmiştim. Keşke  benim yanlış anlamam olsaydı da özür dileseydim. Fakat tam aksine  maalesef aynı hatalar tekrar ediliyor. DHMİ içinde kraldan çok kralcı gereksiz bir katı devlet anlayışına sahip vatandaştan alınıp devletin kasasına konulan her kuruşu hakkaniyete uygun olup olmadığına bakmadan kar sayan devletini koruduğunu düşünen bir grup olduğuna iyice kanaat getirdim. Bu yapının genel müdürü de eksik bilgilendirdiğini düşünüyorum. Bunların kamu yararına iş yapıyoruz nasıl olsa diye pervasız davrandığını değerlendiriyorum.

Nasıl bu kadar emin oldum?

Münferit yanlışlar olabilir, bunlar düzelir , telafi edilebilir. Fakat DHMİ’nin 15 yıl arayla yaptığı iki benzer ihalenin ikisinde de aynı haksızlığı aynen tekrar etmesi bende şüphe bırakmadı.  İlk ihale  1998 yılında yapılan 20 adet hangarın  batı apronda yapılması ile ilgili, diğeri ise 2013 yılında yine batı apronda yapılacak 3 adet hangar yeri ihalesi. İhaleye katılanlar , kazananlar, kaybedenler çok geniş bir yelpaze de olduğu için DHMİ’nin tutumunun siyasi  şahıs , şirket özel bir kastı olmadığına eminim. DHMİ, Özel bir kasıt gözetmeksizin tekel konumunu kullanarak ve devletin gücü ile yine devlet menfaatine olduğunu zannederek vatandaşa  haksızlık yapıyor.

                                                           **

Yukarda yazdıklarımızı ispatlayalım ; İki ihale aralarında 15 yıl var , iki ihaleye katılan taraflar ayrı  kazananlar ayrı  fakat haksız uygulama aynı dedik , şöyle ki ;

1. ihale : DHMİ 1998 yılı ekim ayında ihale yaparak  20 adet hangar yeri tahsisi yaptı. Bu hangar yerlerinden bazıları daha önceden hangar  yeri olan firmalara (yerleri DHMİ tarafından  istimlak edilenler) müktesep hak kapsamında verildi. Diğerleri de kasım 1998 tarihinde yapılan kiralama sözleşmeleri ile  10 yıllığına kiralandı. DHMİ İhale şartnamesine  göre ;

- DHMİ kira sözleşmesinin imzalandığı günü takip eden 5 gün içinde  hangar yerini ilgili firmaya teslim edecekti. Sözleşmeler 1998 kasım ayı ortalarında imzalandı,  yani kasım 1998 sonuna kadar hangar yerinin teslim edilmesi gerekiyordu. Peki DHMİ hangar yerlerini ne zaman teslim etti  ?  2000 YILI Haziran ayı içinde, 5 gün içinde teslim edilmesi gereken yerler tam 19 ay sonra teslim edildi hem de  zemini inşaat yapımına uygun olmayacak şekilde.

- DHMİ hangar yerlerini  5 gün içinde teslim etmenin dışında hangarların kullanımı için fiilen şart olan apron ve taksi yollarını da hangar inşaatı bitene kadar bitirmeyi taahhüt etmişti. Yani kasım 1998  yer teslimi bunun üstüne 10 ay hangar yapım süresi olduğu için en geç  1999 yılı ekim ayında apron ve taksi yolları yapılmalıydı. Peki DHMİ apron ve taksi yollarını ne zaman yaptı ? 2002 YILI SONLARINDA evet yanlış okumadınız  arazi teslim sonrası 10 ay içinde yapılması gereken apron ve taksi yolları tam 3 yıl sonra yapıldı.  1998 yılı kasımında  hangar yerini teslim  alıp 10 aylık inşaat süresi sonunda 1999 yılı sonlarında hangarlarını kullanmayı planlayan firmaların hangarlarını kullanımı ancak yıllar sonra mümkün olabildi.

- DHMİ, İhale şartnamesine güvenerek yatırım yapan şirketlerden bu gecikmeler için  müsaade istedi mi ?  cevap :  HAYIR ,

Ceza ödedi mi ? cevap : HAYIR

2.ihale : Ağustos 2013 tarihinde yapıldı ve çok ilginç bir şekilde  DHMİ, 15 yıl önceki ihale sürecinde olduğu  gibi  ihale şartları farklı sözleşme şartlarını farklı uyguladı (İhalaye göre harfiyat DHMİ’nin sorumluluğunda olmasına rağmen   aksine sözleşmeleri imzalatarak harfiyatı firmalara yaptırması gibi )  ve 15 yıl sonra karbon kopya aynı haksızlığını tekrar ettirdi.

15 yıl arayla yapılan iki ihalede aynı haksızlıklar aynen tekrarlıyorsa ( siyasi iktidarlar farklı, genel müdürler farklı )  burada bir kurum içi sorun olduğu ortada.

                                                             **

Şimdi diyeceksiniz ki hukuk var mahkemeler var mağdur olan varsa niye hakkını aramıyor ?

Hepimizin malumu sektörümüz devlet kurumları ile karşı karşıya gelmek istemez , bu eşiği aşanlar da DHMİ’nin müthiş  çözümü ile hukuki olarak da sonuç elde etmekte çok zorlanıyor. DHMİ’nin sistemi şöyle çalışıyor ; Yukarıda bahsi geçen 2 İhale şartnamesinde  de DHMİ, kendi sorumluluklarını yazmış , ihaleye katılım için  geçici teminat şartı var , ihaleyi kazandığınızda 10 gün içinde sözleşme yapmanız gerekiyor. İş te uyanıklık tam burada başlatılıyor. İhaleyi kazanan firmalara standart bir sözleşme sunuluyor bu sözleşme ihale şartnamesinden farklı olarak bazı yükümlülükleri firmaya yüklüyor. Firmalara o kadar hazırlığı iptal etmek veya imzalamak alternatifi kalıyor  Bu şartlar altında firmalar mecburen atıyor imzayı.                          Sonra iş hukuka intikal ettiğinde  DHMİ, sözleşmeyi delil olarak gösteriyor ve mahkeme de  serbest (!) iradeniz ile imzaladığınız sözleşmeye bağlı kalmanız gerekir diyor. Sonuç ; Bir yanda  ihale şartlarından farklı sözleşmeler ile her türlü eli ayağı bağlanan ve mağdur olan firmalar diğer yanda devletini koruduğunu düşünen Genel Müdürünü eksik bilgilendirip  kraldan çok  kralcılık yapan  DHMİ bürokrasisi..

                                                         **

DHMİ genel müdürümüz Sayın S. Hüseyin Yıldırım’ın aşağıdaki demecine uygun olarak  tam aksini yapan ilgililerden hesap soracağına inanmak istiyorum.

“ ….Bu yeni dönemde yapacağımız tüm çalışmalarda; etik değerlere uygun, adaletli, güvenilir, diyaloğa açık, tarafsız ve şeffaf bir yönetim anlayışını benimsediğimizi bilmenizi isterim…S.Hüseyin Yıldırım DHMİ Genel Müdürü “

Saygılarımla

Erdal Gülmez

DHMİ Genel Müdürü ne diyor, bürokratları niçin aksini yapıyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

ismet ~ 8 yıl önce
Ordu diye yazan zat,Orhan Birdaldan size en battıki halen acısı dinmedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adil ~ 8 yıl önce
DHMİ haklı olduğu için veya avukatları işini iyi yaptığı için davaları kazanmış olmasın? Dünyanın neresinde bu bir kusur? Çok talihsiz bir yazı olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
65 ~ 8 yıl önce
16 yıl daire Başkanlığı yapıp 65 yaşında ancak zoraki Emekli edilerek yeni yüzlerle çalışılan bir kurum. Buyrun buradan yakın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hedef 12 ~ 8 yıl önce
Bu haber ile hedefi 12 den vurmuşsunuz. Hatta birilerinin o kadar zoruna gitmiş ki. Yırtınıyorlar resmen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ordu ~ 8 yıl önce
Orhan Birdal ı sevenler Derneği üyeleri yorum yapmaya başlamış. Arkadaşlar yağcı lık yaparken ad ve soyadınızı da yazın. Birdal sizi belki müdür yapar:)))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genel Müdür ~ 8 yıl önce
Genel Müdürün emrinde ki daire Başkanlarına sözü geçmiyor. Orhan abileri müsteşar Yardımcısı olduktan sonra o ne derse onu yapıyorlar. Genel Müdür de Orhan ın emrinde çalışan bir memur dan farkıkkalmadı. Aslanı kediye boğduruyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İLGİNÇ ~ 8 yıl önce
DHMİ bürokratlarından olayı izah eden yorumlar yerine bolca sana ne yorumu geliyor, yazar doğru yeri görmüş demek ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmi ~ 8 yıl önce
Ya firmaların bir kamu kurumu ile olan sorunundan size ne , yani bahse konu durum havacılığa ne tür zararlar veriyor ve kamuoyundan size gelen bir talepmi var , köşenizi bu duruma ayırıyorsunuz , hangi firma sahibi rica etti sizde bahşettiniz ))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sektöre zararı ~ 8 yıl önce
havacılık firmaları mağdur olunca biz çalışanlar ne olur ? işini büyütmeye ayracağı bütçeyi niye haksız yere ödesin ? firma sahibi kısmını okur olarak bilmem fakat sözü edilen bürokratlardan birinin kim olduğu anlaşıldı
İsim Verin Erdal Bey ~ 8 yıl önce
Erdal Bey yazınızı çok üstü kapalı yazmışsınız. Özellikle kasteddiğiniz bir firma mı var ? Firma ismi verirseniz hem hepimiz aydınlanmış oluruz hem de hangi havalimanında neler oluyor bilgimiz olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazı ~ 8 yıl önce
tüm firmaların negatif etkilendiği , tutumun firmaya, şahsa özel olmadığı belirtilmiş.siyasi olmadığı özellikle belirtilmiş
dhmi ~ 8 yıl önce
iyide bundan sana ne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 8 yıl önce
Bunları yazmayıp ta ,havacılık haber sitesinde ne yazacaklar ki ? somut yazılmış çıkın işte ihale şartnamesi işte sözleşme fark yok deyin veya taxi yolları için tarih yazılmış , çıkın daha önce yaptık deyin, batı apronda hepimiz bu haksızlığı biliyoruz.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000