13 Mart 2016, Pazar 09:11:16

Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun: "A380 ya da B747 alabiliriz'

Dünyanın en büyük ve en etkili fuarlarından ITB Berlin’de boy gösteren şirketlerden biri de Onur Air oldu. Türkiye’de son 2 yıldır bir değişim ve gelişim hareketi başlatan şirketin Genel Müdürü Teoman Tosun, Berlin’de AirportHaber’den Fatih Akdeniz’in sorularını yanıtladı.
  • Tosun pasha bol keseden atmaya devam... Ne çin ucusu basladi ne malezya. A380 nin ancak maketini alirsiniz. Sifir hizmet kalitesi su dahi ucretli checkin ucretli. Bol rotar gecikme daha cok buyursun boyle pash am.
  • Yokkk daha neler elinizdeki 320 lerle 330 ların hakkından gelemiyorsunuz da 380 alacaklarmış , siz uçak almayı düşünmeden önce kaliteyi ve kaliteli personeli arttıtın , elinizdekilerle zor uçurursunuz 380 ni saudia da olmasa vayy halinize..
  • OnurAir bu kalitesizliği ortaya koysun sonra gidip hiç yolcu taşıyamayacağı 747'leri 380'leri alsın. Eee, başka?
  • ilk önce elemanlarin maaslarini ödesin, bukadar atacagina olan isinle yetinsin. Onur Air´i adam gibi piyasaya tanitsin. ama bu kafayla maalesef sonu belli. Atarak isler illerlemiyor maalesef Teoman Bey!!!
  • bence 380 filan almayin mars a ilk yolcu tasimaciligini siz yapin.ucretli ikrami da koydun mu tamamdir...
  • vur vur inlesin globally fosss dinlesinnnnnnnn
  • Teo Tb işbirliği zam yokmuş deniyor.Yazıklar olsun size
  • Yok canım Teo'ya laf söylemeyin,böyle birşey dememiştir.
  • Hedef buyuk olmaliki basari gelsin bence ucuk olmali neden olamazmi guzel olur Allah umarim ulkemiz de basariya ac ve birseyler yapmaya calisan insanlarin emeklerini karsiliksiz birakmaz maas az yada cok o kotu yada iyi unutmamak lazim her buyumede sancili donemler olur aitlik hissi lazim umarim olaya cebe giren para gozuyle bakilmaz kisisel dusunmemek lazim adam kendine mersedes alicam dememiski 380 olur 319 olur umarim tum sirketler iyi olir buyur ekonomi canlanir...
  • 380 ya da 747! işte bütün mesele bu:)))
Dünyanın en büyük ve en etkili fuarlarından ITB Berlin’de boy gösteren şirketlerden biri de Onur Air oldu. Türkiye’de son 2 yıldır bir değişim ve gelişim hareketi başlatan şirketin Genel Müdürü Teoman Tosun, Berlin’de AirportHaber’den Fatih Akdeniz’in sorularını yanıtladı.

Bugün kapılarını kapatacak ITB Berlin fuarında standı ziyaretçi akınına uğrayan Onur Air’in üst yöneticisi Tosun, burada olmanın önemine vurgu yaptı. Özellikle Türk tarafında değil de Almanlar’ın yoğun olduğu kısımda stand açan Onur Air’in Genel Müdürü Tosun; ‘Buraya Onur Air olarak değil Türkiye olarak bakmak lazım. Burada olmamız lazım. Özellikle Almanların yoğun olduğu bölüme geldik. Biz burada Türkiye’yi tanıtmak zorundayız’ dedi.

Onur Air’in geleceği ile ilgili flaş açıklamalarda bulunan Tosun, ‘Boeing 747 ve Airbus A380’i düşünebiliriz’ ifadelerini kullandı.

Son 2 yıl sizin açınızdan nasıl geçti?

Biliyorsunuz biz 2014’de bir değişim hareketi başlattık. Daha çok charterdan tarifeli seferlere kaydık. İç hat tarifesine ilave olarak dış hatlara da yöneldik. 2014’de gerçekleştirdiğimiz hamleler bize 2015’te meyvelerini verdi. Yüzde 80 doluluk oranına yükseldik ancak kar anlamında rekabet koşullarına paralel olarak yüksek rakamlara ulaşamadık. Sadece bizim sorunumuz değil aslında bu. Piyasada durum aşağı yukarı böyle. Dolayısıyla 2015’ten memnunum, sadece gelire fazla yansımadı ama yaptığımız isten memnunum. Zaten ticari anlamda bunun karşılığını hemen alamazsanız önümüzde 2-3 yıl içinde karşılığını bulur.

2016 yılında Antalya’yı da tarife ortamına almayı düşünüyoruz. Tarifeli taşıma oranı arttıkça chartera olan talep azalıyor. Dünya da aslında bu yöne doğru gidiyor.

Bunun dışında Suudi Arabistan’da wet lesase operasyonu yapıyoruz. Oradaki uçak sayısını artırdık, tiplerini değiştirdik. Kapasiteyi yüz yüz artırdık. Türkiye’de de yavaş yavaş uzun uçuşlara geçmeye başladık. Onun için Türkiye’de üç A330 bırakıyoruz, bunları da uzun uçuşlarda kullanacağız. 16 Haziran’da Çin’e başlıyoruz ve görüşme halinde olduğumuz Malezya ve Sri Lanka hatları var. Bunlar da devreye girerse 2016 ve 2017 Onur Air’in biraz daha kabuk değiştirdiği bir yıl olabilir. Çünkü artık Türkiye’de büyüme sansınız yok, birbirimizi yiyeceğimize dış pazarlara açılmalıyız.

Ortadoğu Türkiye’yi ve sizi yavaşlatır mı?

Türkiye her 3-5 senede bir algı operasyonlarına maruz bırakılıyor. Bazen Güneydoğu deniyor bir ara Kıbrıs deniyordu. Yunanistan vardı Ermenistan vardı. Devamlı Türkiye ile ilgili bir durum var. Buraya baktığınızda sadece Türkiye yok burada. Birleşmiş Milletler var, Suudi Arabistan var Katar var, herkes var aslında. Ayrıca Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında vizeler koymaya başladık. Onun dışında Rusya meselesi var ama buna da katlanacağız yapacak bir şey yok. Ama tüm bunlara rağmen ‘bittik’ diyecek halimiz yok. Bunlara bakarsak iş yapamayız. Hem özel sektör hem de devlet oturup el ele bu sorunu çözmeye çalışacak. Karamsarlığa gerek yok. İran’dan Lübnan’dan Ürdün’den artış var. Biraz da Asya’dan artış olursa toparlarız diye düşünüyorum. Avrupa Türkiye’yi tamamen bırakmaz.

İstanbul’daki sıkışık hava trafiği büyümeye engel mi?

Sabiha Gökçen Havalimanı Atatürk Havalimanı’ndan daha sıkışık duruma geldi. Biliyorsunuz Sabiha Gökçen ile ilgili SHGM’nin yayınladığı genelgeyle slotlara artık kapalı durumda. Ama Atatürk Havalimanı’nda hala gelişmeler var. Düzenlemeler yapılabiliyor. Hava trafik kontrolörlerinin durumu da Sabiha Gökçen’e göre daha iyi durumda. Ama buna rağmen Atatürk Havalimanı’nda istediğimiz büyümeyi gerçekleştiremiyoruz. Çünkü THY agresif büyüme içinde. Neticede Türk şirketi büyüsün tabi ama bizim gibi şirketleri böylesine agresif büyüme bozabiliyor. Ama slot konusunda adaletli davranılıyor bunu da göz ardı etmemek lazım. Atatürk Havalimanı da ciddi bir büyüme içinde Avrupa’da zirveyi zorluyor. Tabi bu da bir etken. Bu kadar kısıtlı imkan içinde büyümek kolay değil THY 20 tane uçak getirirken biz 1-2 tane ancak getirebiliyoruz.

Bu anlamda 3. Havalimanı için geç bile kalındı ama yine de 2018’de açılacak olması iyi bir haber.

Yeni hedefler ve yeni uçak alımı var mı?

Biz istikrarlı büyüyoruz ve yapıyı da bozmuyoruz, devamlı Airbus kullanıyoruz. Bakım konusunda da oldukça ilerdeyiz. Bir takim uçakların fiziksel yapısını değiştiren, bakımını yapan tek havayoluyuz. Bakım kuruluşları var ama havayolu olarak nadide bir kurumuz. EASA yetkilerine sahibiz. Bakım bizim ciddi emek harcadığımız bir iş. Bunu gelire çevirememiştik ama EASA yetkilerini aldıktan sonra gelire de dönüştürdük. THY’nin yani sıra yabancı şirketlere de bakım yapabiliyoruz.

Uçak tipimizi değiştirmeyi düşünmüyoruz Airbus A320 , 321 gibi uçaklarla yolumuza devam ediyoruz ama belki uzun uçuşlarda örneğin Çin gibi uçuşlarda frekans artıramazsak tip değişikliğine gideceğiz. Onun için Boeing 747 ya da Airbus A380’i düşünebiliriz.

Bu sene 30 uçağa ulaştık ve 3. Havalimanı açılana kadar yani 2018 yılına kadar 40-45 uçaklık filoya ulaşabiliriz. Tabi bu  biraz da Atatürk Havalimanı’nın verdiği imkanlara bağlı olacak.

Bu arada 2017 yılının yaz aylarında ikinci bir noktayı base olarak seçebiliriz. Bu yurt dışında bir yer olabilir Kıbrıs yada İzmir olabilir. Sıkışıklığı bu şekilde çözme yoluna gidebiliriz.

Yurt dışı merkezli şirket kurma hedeflerimiz var. Malezya’da ve Sri Lanka’da görüşmelerimiz devam ediyor. Bir iki ay içinde belli olacak. Havacılıkta üçüncü kişilere de ihtiyaç duyuyorsunuz. Örneğin ülkeler arasındaki frekans anlaşmalarının da yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Mesela 50 frekans için anlaşma sağlanmış ama bakıyorsunuz hepsi dolu. SHGM bu anlamda kendini devamlı yeniliyor. Çalışmalarını devamlı sürdürüyor. Bunlar çok çabuk olan şeyler değil.

Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı da çok aktif. Her yaptığı gezide muhakkak bir sonuçla dönüyor.

©AirportHaber ÖZEL

Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun: "A380 ya da B747 alabiliriz'

Yorumlar Tüm Yorumlar (97)

Tosun ~ 7 yıl önce
Tosun pasha bol keseden atmaya devam... Ne çin ucusu basladi ne malezya. A380 nin ancak maketini alirsiniz. Sifir hizmet kalitesi su dahi ucretli checkin ucretli. Bol rotar gecikme daha cok buyursun boyle pash am.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
747 , 380 miii ? ~ 8 yıl önce
Yokkk daha neler elinizdeki 320 lerle 330 ların hakkından gelemiyorsunuz da 380 alacaklarmış , siz uçak almayı düşünmeden önce kaliteyi ve kaliteli personeli arttıtın , elinizdekilerle zor uçurursunuz 380 ni saudia da olmasa vayy halinize..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Uçak Tutkunu ~ 8 yıl önce
OnurAir bu kalitesizliği ortaya koysun sonra gidip hiç yolcu taşıyamayacağı 747'leri 380'leri alsın. Eee, başka?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hic gülecegim yoktu ~ 8 yıl önce
ilk önce elemanlarin maaslarini ödesin, bukadar atacagina olan isinle yetinsin. Onur Air´i adam gibi piyasaya tanitsin. ama bu kafayla maalesef sonu belli. Atarak isler illerlemiyor maalesef Teoman Bey!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
komik ~ 8 yıl önce
bence 380 filan almayin mars a ilk yolcu tasimaciligini siz yapin.ucretli ikrami da koydun mu tamamdir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
foss ~ 8 yıl önce
vur vur inlesin globally fosss dinlesinnnnnnnn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
403€ icin mi? ~ 8 yıl önce
Teo Tb işbirliği zam yokmuş deniyor.Yazıklar olsun size

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok daha neler ~ 8 yıl önce
Yok canım Teo'ya laf söylemeyin,böyle birşey dememiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
Hedef buyuk olmaliki basari gelsin bence ucuk olmali neden olamazmi guzel olur Allah umarim ulkemiz de basariya ac ve birseyler yapmaya calisan insanlarin emeklerini karsiliksiz birakmaz maas az yada cok o kotu yada iyi unutmamak lazim her buyumede sancili donemler olur aitlik hissi lazim umarim olaya cebe giren para gozuyle bakilmaz kisisel dusunmemek lazim adam kendine mersedes alicam dememiski 380 olur 319 olur umarim tum sirketler iyi olir buyur ekonomi canlanir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot abimize ~ 8 yıl önce
Kendine alacakları kendinin olsun bize de söylemesine gerek yok zaten, fakat sen hiç ayda 403€ alıp uçuş primin yatmamasi nedir yasadin mi ? Tok açın halinden anlamaz kaptan. Landing position çubuğu eline aldin mi ? ( Kurtulan kabın )
Uzun Sırık ~ 8 yıl önce
380 ya da 747! işte bütün mesele bu:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000