30 Nisan 2024, Salı 15:40:47

ABD, 81 Rus savaş uçağı satın aldı!

Kyiv Post'un yayınladığı yeni bir rapora göre ABD, Kazakistan'dan Sovyet döneminden kalma 81 Rus savaş uçağı satın aldı.

Kyiv Post'un yayınladığı yeni bir rapora göre ABD, Kazakistan'dan Sovyet döneminden kalma 81 eski savaş uçağı satın aldı. Hava filosunu yenilemekte olan Kazakistan, aralarında MiG-31 önleme uçakları, MiG-27 avcı bombardıman uçakları, MiG-29 avcı uçakları ve 1970 ve 1980'lerden kalma Su-24 bombardıman uçaklarının da bulunduğu Sovyet dönemi savaş uçaklarını açık artırmayla sattı. Haberde bu satışın bir milyar Kazakistan Tengesi ya da 2,26 milyon dolara mâl olduğu belirtildi.

Ukrayna’da kullanılabilir

Kyiv Post, ABD'nin satın alma gerekçesinin açıklanmadığını ancak uçakların benzer uçakların hizmette olduğu Ukrayna'da kullanılabileceğini bildirdi. Rus Reporter sitesi satışın offshore şirketler aracılığıyla yapıldığını söyledi. Ancak Kazakistan'ın devlete ait silah ithalat ve ihracatçısı Kazspetsexport, yaptığı açıklamada Ukrayna'ya askeri uçak satışı haberlerini yalanladı ve yabancı şirketlerin teklif vermesine izin verilmediğini söyledi. Pentagon konuya dair yorum yapmadı.

Stratejik tuzak ya da yedek parça kaynağı

Ukrayna'nın Sovyet dönemi silahlarına olan bağımlılığı göz önüne alındığında, uçaklar ya yedek parça kaynağı olarak kullanılabilir ya da stratejik olarak havaalanlarında tuzak olarak konuşlandırılabilir. Daha önce Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, Ukrayna güçlerinin elindeki silahları desteklemek ve tamamlamak için çok sayıda Sovyet askeri teçhizatı satın almış ya da transfer etmişti.

Airforce Technology'ye göre:

  • Mikoyan MiG-31, Sovyet hava sahasını savunmak için tasarlanmış süpersonik bir önleme uçağı. Soğuk Savaş sırasında kritik bir rol oynadı.
  • MiG-23'ten türetilen MiG-27 bir yer saldırı uçağıydı ve Sovyet-Afgan Savaşı gibi çatışmalarda görev aldı.
  • MiG-29 havadaki çatışmalar için üretildi, geniş çapta ihraç edildi ve bazı hava kuvvetlerinde hizmet vermeye devam ediyor.
  • Her türlü hava koşuluna uygun taktik bombardıman uçağı olan Su-24, yaşına rağmen Rus Hava-Uzay Kuvvetleri ve Ukrayna Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere çeşitli hava kuvvetlerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Batı’ya yönelmeye başladı

Eskiden Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Kazakistan, Rusya ile yakın bağlarını korudu ve tarihsel olarak Rusya'nın en güçlü müttefiklerinden biri oldu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana ilişkiler değişti ve Kazakistan daha çok Batı'nın yanında yer alarak Rusya'daki bazı kesimlerin öfkesini üzerine çekti. Kazakistan’ın askeri yeteneklerini geliştirme çabaları, Batılı ülkelerle artan silahlanma çalışmalarıyla aynı döneme denk gelerek Moskova ile olan tarihi bağlarından uzaklaştığının sinyallerini veriyor. (Oksijen)

ABD, 81 Rus savaş uçağı satın aldı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000