24 Şubat 2023, Cuma 14:25:36

İstanbul için hazırlanan deprem senaryosunda Atatürk Havalimanı detayı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, olası İstanbul depreminde Atatürk Havalimanı'nın sahra hastanesine dönüştürülmesi ve yaralılara müdahale edilmesi ile hava ambulanslarının hızlı şekilde görevlendirilmesini içeren afet müdahale senaryosu hazırladı.
  • Atatürk düşmanlığını AHL’nın 17- 35 istikametindeki iki pistini ve bağlantı yollarını yıkarak devam ettirdiler. 05-23 pisti ise sadece VIP uçuşları için kullanılıyor. Beyefendiler eziyet çekmesin diye.
  • Desene bir türlü Atatürk adından kurtulamıyor bunlar Gölgesi yeter ne demiş geldikleri gibi gideçekler
  • Pistleri kırmasaydınız bahsi geçen operasyonu çok daha hızlı ve etkin yapabilirdiniz. Sıfır öngörü sıfır strateji. Aradaki alanları park yap yine, pistlerdede yesin içsin bisiklet sürsün millet, ne zararı olacaktı o şekilde kalmasının? Kötü günü düşünmek ve hazır olmak lazım. Hem olası bir savaşta iki tane daha ekstra pistin ne zararı olurdu?
  • Senaryoya bak , 100 bin yaralı..!! 13 milyonu etkileyen depremde bile çok daha fazla yaralı var ve ne ölü sayısı ne de kayıpların sayısı belli değil.! Daha gidilmemiş enkazlar var..!! Hala ne yapacaklarını bilmiyorlar..!! Covid dönemindeki gibi halkın eline bakıyorlar.! İstanbul 20 milyondan fazla.!! Hangi 100 binden bahsediyor bunlar..?
  • İstanbul depreminde beklenilen 100bin yaralı mı? Çok çok iyimser değil mi? 2 milyon olmasın?
  • İga her zamanki gibi yine bir işe yaramayacak. Ne varsa AHL de var
  • Küçük Katar eski Doha havalimanını tam olarak kapatmayıp Fifa döneminde tekrar terminal dahil kullandı. Biz ise olanı yıkıyoruz. Onlar da haklılar yıkmak bir kazanç, yapmak ikinci kazanç sağlıyor.
  • Gercekten cok yazik…..

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, olası İstanbul depreminde Atatürk Havalimanı'nın sahra hastanesine dönüştürülmesi ve yaralılara müdahale edilmesi ile hava ambulanslarının hızlı şekilde görevlendirilmesini içeren afet müdahale senaryosu hazırladı.

Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Uzar, yaptığı açıklamada, enstitü bünyesindeki Afet ve Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yönetimi Anabilim Dalında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Enstitünün olası afetlere müdahale konusunda uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü, çeşitli afet müdahale senaryoları hazırladığını aktaran Uzar, Türkiye'nin topraklarının yüzde 65'inin birinci derece deprem bölgesi içinde yer aldığına dikkati çekti.

Bilim insanlarının sıklıkla uyardığı İstanbul'da yaşanabilecek depreme ilişkin de hazırlık planları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Uzar, bu kapsamda, yaralılara hızlı müdahaleyi merkeze alan afet müdahale senaryosunun bir süre önce hazırlandığını bildirdi.

En az 100 bin yaralı olabileceği dikkate alınarak hazırlandı
Prof. Dr. Uzar, söz konusu senaryonun Sağlık Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi ilgili kuruluşlarla paylaşıldığını belirterek şunları kaydetti:

"- Olası İstanbul depreminde en az 100 bin yaralının olacağı belirtiliyor. Biz de uzmanlarımızla buna yönelik bir afet müdahale senaryosu hazırladık.

- Bu çalışmada, İstanbul'da yaşanabilecek büyük depremde hızlı bir şekilde uygun ekiplerle ve altyapısı sağlam terminal binalarıyla ilk 6 saatte yaralılara nasıl müdahale edilebileceğinin önemine dikkati çektik.

- Bu süre içinde doğru müdahale, kişilerin hem yaşama tutunmasını hem de kol-bacak gibi uzuv kayıpları ve böbrek kaybının önüne geçilmesini sağlıyor."

"Büyük depremde en ideal hastane havalimanları olur"
Büyük bir depremde en ideal hastanenin elektrik, su, tuvalet ve haberleşme kesintisi olmayacağı için havalimanlarının terminal binaları olduğunu vurgulayan Uzar, şöyle devam etti:

"- Avrupa yakasında depremden en çok etkilenmesi beklenen bölgeleri dikkate aldığımızda kurulacak sahra hastaneleri yeterli olmayabilir. Bu duruma karşı hastaneye dönüştürülmesi öngörülen birinci öncelikli alan Atatürk Havalimanı.

- Havalimanı ve terminal binalarının sahra hastanesi haline getirilmesi, seyyar-mobilize tıbbi cihazların buraya yerleştirilmesi, yaralılarımıza ilk ve acil müdahalenin burada yapılmasını ve ardından da oluşturulacak hava koridoruyla uygun illere uçaklarla nakledilmelerini planladık. Böylece olası bir depremde ilk 6 saatte yaralılara hızlıca müdahale mümkün olabilir."

Uzar, yaralıların nakli için oluşturulacak hava koridorunda Türk Hava Kuvvetlerinin nakliye uçaklarının devreye girmesini de öngördüklerini ifade ederek, "Nakliye uçaklarımız Atatürk Havalimanı'na gelirken sağlık personelini, tıbbi ekipmanları alarak gelecek. Farklı illerden havalanacak uçaklarla 6-8 saat içinde ilk müdahalesi yapılan ağır yaralıların nakli mümkün olabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Uzar, ilerleyen zamanlarda bu çalışmanın gerçek senaryolu ilk tatbikatının İstanbul harici farklı bir ilde yapılmasını planladıklarını dile getirdi.

Hava ve uzay hekimlerinin önemine de işaret eden Uzar, enstitü bünyesindeki merkezde açılacak kurslarla uçuş hekimi sayısını artırıp her yaralı taşıyan uçağa bir uçuş hekimi verilmesini hedeflediklerini anlattı. (dünya)

İstanbul için hazırlanan deprem senaryosunda Atatürk Havalimanı detayı

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Yalaza ~ 1 yıl önce
Atatürk düşmanlığını AHL’nın 17- 35 istikametindeki iki pistini ve bağlantı yollarını yıkarak devam ettirdiler. 05-23 pisti ise sadece VIP uçuşları için kullanılıyor. Beyefendiler eziyet çekmesin diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atatürk ~ 1 yıl önce
Desene bir türlü Atatürk adından kurtulamıyor bunlar Gölgesi yeter ne demiş geldikleri gibi gideçekler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zero prediction ~ 1 yıl önce
Pistleri kırmasaydınız bahsi geçen operasyonu çok daha hızlı ve etkin yapabilirdiniz. Sıfır öngörü sıfır strateji. Aradaki alanları park yap yine, pistlerdede yesin içsin bisiklet sürsün millet, ne zararı olacaktı o şekilde kalmasının? Kötü günü düşünmek ve hazır olmak lazım. Hem olası bir savaşta iki tane daha ekstra pistin ne zararı olurdu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 1 yıl önce
Senaryoya bak , 100 bin yaralı..!! 13 milyonu etkileyen depremde bile çok daha fazla yaralı var ve ne ölü sayısı ne de kayıpların sayısı belli değil.! Daha gidilmemiş enkazlar var..!! Hala ne yapacaklarını bilmiyorlar..!! Covid dönemindeki gibi halkın eline bakıyorlar.! İstanbul 20 milyondan fazla.!! Hangi 100 binden bahsediyor bunlar..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaralı ~ 1 yıl önce
İstanbul depreminde beklenilen 100bin yaralı mı? Çok çok iyimser değil mi? 2 milyon olmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İga ~ 1 yıl önce
İga her zamanki gibi yine bir işe yaramayacak. Ne varsa AHL de var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İga ~ 1 yıl önce
Beğenmelere bakınca vatanseverlerin çoğunluk olması güven veriyor
J ~ 1 yıl önce
Zamanı gelince yarayacak mı, yaramayacak mı görürüz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demeyi öğrenemedik bir türlü ..
Vatandaş ~ 1 yıl önce
Küçük Katar eski Doha havalimanını tam olarak kapatmayıp Fifa döneminde tekrar terminal dahil kullandı. Biz ise olanı yıkıyoruz. Onlar da haklılar yıkmak bir kazanç, yapmak ikinci kazanç sağlıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL ~ 1 yıl önce
Atatürk Havalimanımız Yıkılmadı! Kimse de yıkamaz! 05/23 pisti açık. Terminaller de ayakta. Devasa bir alan ve şimdi hastanesi var. Ayrıca yeni haliyle şehrin en önemli toplanma alanı olabilecek kapasitesi var. Yanıltıcı bilgi vermeyin. İstanbul Havalimanının önemini siz anlamamış olabilirsiniz. Merak etmeyin anlayan büyük bir çoğunluk var. Ancak yorum ve beğenmeme yaparsınız. Siz de bu güzel şehrimiz için eserler yapın.
Misafir ~ 1 yıl önce
AHL nin pistleri neden yıktırıldı?Bunun yanıtını verebilirmisiniz?
Yazik ~ 1 yıl önce
Gercekten cok yazik…..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000