08 Mayıs 2020, Cuma 15:00:25

Oktay Erdağı'dan Atatürk Havalimanı değerlendirmesi

İstanbul Atatürk Havalimanı üzerine yapılan ‘salgın hastanesi’ne yönelik tartışmalar sürüyor. Hastane inşaatı için tahrip edilen pistleri hatırlatan Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, hastanenin faaliyete geçmesi ile havalimanında artık uçuşların mümkün olamayacağını savundu.
  • AHL kapatılıp millet bahçesi olacaktı, şimdi bir kısmına hastane yapılıyor, yani değerlendirilmeye başlandı. Bu arazinin kararı IST nin inşaasıyla birlikte alınmıştı. Deniliyor ki yinede kalsaydı, koskoca İstanbula 3 havaalanı çok mu? Evet çok. Avrupa yakasında 2 havalimanı hem operasyonel değil, hem ekonomik değil. AHL nin konum ve kapasite olarak 2030 dan sonrası zaten mümkün değil, yetmeyecekti. Bu gerçekler ortadayken Atatürk ismi falan diye suyu bulandırmak ancak cehalettir. Kimse sormuyor, IST varken seferlerin oradan düzenlenmesi şartken AHL nin boş ve atıl tutulması asıl israf olan değil mi? Bu kocaman tesis başka bir amaç için, yani, eğitim, fuar, kongre, otel, sportif amaçlı olarak düzenlenirse ülke bir değerini hemde şehir merkezinde daha yararlı olarak kullanmış olmayacak mı? Zaten bir kısmında dünyanın 4. büyük kargo taşımacılığı yapılıyor. 25 pistinden. Yıllar sonra ne kadar faydalı bir kompleks diye söylenilecek. Karalar bağlamayın. Gidin elinizi, yüzünüzü yıkayın gelin.
  • Pistler İstanbul havalimanı ile aynı yönlü olduğu için atıl kalır. Bazen bilinmeyen faktör göz önüne alındığı için teknik boyut ile farklılık arz eder. Tedbirsizlik sonucu bir takım kayıplara da neden olabilir, üzerinde durulmayacak telafisi imkân dahilinde detay niteliği de taşıyabilir. Zaman içinde anlaşılacak.
  • Kırılma noktası
  • Askıda pist ve askıda uçak kampanyamıza katılmazmısınız? Yeni sahra havalanımızı denemekstermisiniz? Sizi böyle alalım. Cüzdanını I gönül rahatlığı ile bırakabilirsiniz!
  • 05 pist başındaki cat2 Loc vericisinin pandemi hastanesine olan mesafesi 490 m. dir...Glide Slope cihazı ise 570 m., nasıl bir etkileşim olabilir?
  • 90.000 m3 beton 2 Milyar tl. ediyormuş,duymayan kalmasın!.... Gerçi Sözcü'nün sözcüsü daha önce 2 pistin 14 milyar tl. yani 2 milyar $ olduğunu yazmıştı...Eee, artık bu haberi tekzip olarak kabul edebiliriz ama yine de fahiş fiyat!
  • Artık uçuş mümkün değilse halen uçaklar buraya nasıl inip kalkabiliyor?
  • O pistlerin neden kırıldığı atatürkün gençliğe hitabesinde gizli eşi benzeri olmayan bir durum bu yapılan yanlış veya hata değil çok acayip başka bişey izah edilemez bir durum söz konusu zannederim ki bütün türk halkı şu anda bu durumu anlamaya çalışıyor ama bir türlü anlayamıyor anlatılamıyor vahim ötesi bir olay bu ve hiç kimse bu yapılanı içine sindiremiyor karsdan trabzona antalyadan edirneye kadar vatandaş soruyor neden 150 bina varken onlardan biri yapılmadı neden o kadar metroya yakın boş arsa varken oralara yapılmadı neden pistler kırıldı oraya yapıldı bu kararı verenler çok büyük bir hata yaptı millet duruma uyandı
  • Pistler zaten kullanılmıyor atıl durumda ne inip kalkmadan bahsediyorsun sen ticari uçuşlara kapalı Atatürk havalimanı hala idrak edemediniz.KAPALI
  • Oktay hocam eski bir SHGM memuru olarak siz de bilirsiniz ki koltuk sevdası dertli bir sevdadır. Kimse o koltuğunu kolay kolay bırakmak istemez, gerçekleri bilse de görse de. Kimse elini taşın altına koymak istemez. Bu nedenle bu yazdıklarınızı okuyacak olan DHMİ & Co, sadece derin bir ah çekip başını kuma gömecek. Başka ne yapsın ki? Raydan çıkan hızlı treni ben mi kullanıyordum ki istifa edeyim diyen bir bakanımız bile oldu...

İstanbul Atatürk Havalimanı üzerine yapılan ‘salgın hastanesi’ne yönelik tartışmalar sürüyor. Hastane inşaatı için tahrip edilen pistleri hatırlatan Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, hastanenin faaliyete geçmesi ile havalimanında artık uçuşların mümkün olamayacağını savundu. Bunun gerekçelerini sıralayan Erdağı, “Doktorlar hastanede megafonla mı konuşacaklar? Belki camlar titreyecek, belki serumlar düşecek, bunlar hesaplandı mı?” dedi.

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, Atatürk Havalimanı üzerinde yapımı devam eden Yeşilköy Hastanesi, tahrip edilen pistler ve DHMİ'nin açıklaması üzerine SÖZCÜ'nün sorularını yanıtladı.

Erdağı, havalimanlarına, hastane, okul gibi toplum yaşam merkezlerinin yapılmasının dünyada örneği olmadığını, bunun hem uçuşlara hem de bu toplu yaşam merkezlerine olumsuz etkileri olacağını belirtti ve “Açık açık söyleyin, ‘biz bu havalimanını kapatacağız’ deyin” dedi.

Atatürk Havalimanı'nda tahrip edilen pistlerle ilgili konuşan Erdağı, pistlerin her birinin bugünkü değerinin arazi ve kamulaştırma hariç 2 milyar TL olduğunu, bu pistlerin ekonomi, turizm ve savunma için önemli pistler olduğunu, bunlar göz önüne alındığında bu pistlerin neden kırıldığını, bu hastanenin kalıcı olarak neden bunların üstüne yapıldığını kendisinin de anlamlandıramadığını söyledi.

Erdağı, DHMİ tarafından yapılan açıklamadan ise İstanbul Havalimanı yapılırken, Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının planlandığı anlamını çıkardığını söyledi.

İSTANBUL HAVALİMANI PLANI!

Erdağı'na göre gerek İstanbul Havalimanı'ndaki pistlerin konumu, gerekse de İstanbul Havalimanı'nın hava sahasının düzenlenmesi bu planın bir parçası.

Öte yandan Erdağı, DHMİ ile yapımcı firma arasında yapılan sözleşmeyle de İstanbul Avrupa yakasında, yolcu taşımacılığına yönelik sadece bir havalimanı olacağının taahhüt edildiğinin altını çizdi.

Uzman Erdağı'ya göre; Atatürk Havalimanı'nın bugün yolcu taşımacılığında kullanılmamasının önemli iki sebebi var. Birincisi İstanbul Havalimanı'nın pistlerinin yanlış planlanması ikincisi de bu sözleşme ile Avrupa Yakası'nda tek bir havalimanı olacağının hükme bağlanması.

Erdağı, DHMİ'nin hastanenin uçuşları olumsuz yönde etkilemeyeceğine dair açıklamasına ise sert sözlerle tepki gösterdi.

Dünyanın hiçbir yerinde havalimanı yakınına hastane yapılmadığını söyleyen Erdağı, yetkililere uçuşlar sırasında oluşacak gürültü ve sarsıntıların hesaplanıp hesaplanmadığını sordu ve “Doktorlar megafonla mı konuşacaklar? Belki camlar titreyecek, belki serumlar düşecek, bunlar hesaplandı mı?” dedi.

BEN YAPARIM DEMEKLE OLMAZ

Erdağı, havalimanında bulunan bir hastane için uzmanlardan görüş alınıp alınmadığını, bilimsel çalışmaların yapılıp yapılmadığını da sorgularken, bu işin “Ben yaparım” diyerek yapılamayacağını, bunun için birçok bilimsel çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Oktay Erdağı, hastanenin havalimanındaki pisti de etkileyeceğini şu sözlerle anlattı:

* Ben bir uzman olarak söylüyorum, o hastane, 05 pistindeki, dünyanın en modern seyrüsefer cihazlarına etkisi olacaktır. Bir yandan da DHMİ diyor ki ‘Hayır, olmayacaktır.' Lafla olmaz ki, belgeyi göster. Yaptın mı Flycheck'ini, sanal ortamda yaptın mı bir çalışma, yok.

* Öte yandan hastane, okul, bunlar toplu yaşam merkezleridir. Dünyadaki kazaların yüzde 90'ı inişte veya kalkışta yapılır. Bu nedenle uçakların iniş kalkış sahaları yakınında toplu yaşam merkezlerine izin verilmez. Bunları biz değil, uluslararası kurallar söylüyor.

SEYRÜSEFER CİHAZLARI

Erdağı'nın hastanenin hizmete geçmesiyle birlikte zarar göreceğini belirttiği seyrüsefer cihazları ise havalimanlarında yaşamsal önem taşıyor. Bu cihazlar, uçaktan gelen sinyalleri algılayarak, uçağın gidiş dönüş mesafesini anlık olarak tespit edebiliyor.

Oktay Erdağı'dan Atatürk Havalimanı değerlendirmesi

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Uzman ~ 4 yıl önce
AHL kapatılıp millet bahçesi olacaktı, şimdi bir kısmına hastane yapılıyor, yani değerlendirilmeye başlandı. Bu arazinin kararı IST nin inşaasıyla birlikte alınmıştı. Deniliyor ki yinede kalsaydı, koskoca İstanbula 3 havaalanı çok mu? Evet çok. Avrupa yakasında 2 havalimanı hem operasyonel değil, hem ekonomik değil. AHL nin konum ve kapasite olarak 2030 dan sonrası zaten mümkün değil, yetmeyecekti. Bu gerçekler ortadayken Atatürk ismi falan diye suyu bulandırmak ancak cehalettir. Kimse sormuyor, IST varken seferlerin oradan düzenlenmesi şartken AHL nin boş ve atıl tutulması asıl israf olan değil mi? Bu kocaman tesis başka bir amaç için, yani, eğitim, fuar, kongre, otel, sportif amaçlı olarak düzenlenirse ülke bir değerini hemde şehir merkezinde daha yararlı olarak kullanmış olmayacak mı? Zaten bir kısmında dünyanın 4. büyük kargo taşımacılığı yapılıyor. 25 pistinden. Yıllar sonra ne kadar faydalı bir kompleks diye söylenilecek. Karalar bağlamayın. Gidin elinizi, yüzünüzü yıkayın gelin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 4 yıl önce
Pistler İstanbul havalimanı ile aynı yönlü olduğu için atıl kalır. Bazen bilinmeyen faktör göz önüne alındığı için teknik boyut ile farklılık arz eder. Tedbirsizlik sonucu bir takım kayıplara da neden olabilir, üzerinde durulmayacak telafisi imkân dahilinde detay niteliği de taşıyabilir. Zaman içinde anlaşılacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 4 yıl önce
Kırılma noktası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Almanyadan ~ 4 yıl önce
zaten bu hastane planı olmasaydı başka bir hinlik düşünülebilirdi maksat rant yoksa arazi bol istanbulda ama o kadar değerli arazi az
Hanger ~ 4 yıl önce
Askıda pist ve askıda uçak kampanyamıza katılmazmısınız? Yeni sahra havalanımızı denemekstermisiniz? Sizi böyle alalım. Cüzdanını I gönül rahatlığı ile bırakabilirsiniz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Specialist ~ 4 yıl önce
05 pist başındaki cat2 Loc vericisinin pandemi hastanesine olan mesafesi 490 m. dir...Glide Slope cihazı ise 570 m., nasıl bir etkileşim olabilir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3.000 m Pist ~ 4 yıl önce
90.000 m3 beton 2 Milyar tl. ediyormuş,duymayan kalmasın!.... Gerçi Sözcü'nün sözcüsü daha önce 2 pistin 14 milyar tl. yani 2 milyar $ olduğunu yazmıştı...Eee, artık bu haberi tekzip olarak kabul edebiliriz ama yine de fahiş fiyat!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2 milyar ~ 4 yıl önce
2 milyar ne ki bir kasaba belediye başkanı veya vasat bir memurun 1 yılda götürdüğü sıgara altlığı... çok basit bir para... 90 bin m3 beton al sana bir pist kafa bu işte...
Nasıl ~ 4 yıl önce
Artık uçuş mümkün değilse halen uçaklar buraya nasıl inip kalkabiliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atatürkün gençliğe hitabesinde gizli ~ 4 yıl önce
O pistlerin neden kırıldığı atatürkün gençliğe hitabesinde gizli eşi benzeri olmayan bir durum bu yapılan yanlış veya hata değil çok acayip başka bişey izah edilemez bir durum söz konusu zannederim ki bütün türk halkı şu anda bu durumu anlamaya çalışıyor ama bir türlü anlayamıyor anlatılamıyor vahim ötesi bir olay bu ve hiç kimse bu yapılanı içine sindiremiyor karsdan trabzona antalyadan edirneye kadar vatandaş soruyor neden 150 bina varken onlardan biri yapılmadı neden o kadar metroya yakın boş arsa varken oralara yapılmadı neden pistler kırıldı oraya yapıldı bu kararı verenler çok büyük bir hata yaptı millet duruma uyandı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harıka yazdın ~ 4 yıl önce
Sırf inat ugruna milli serveti çöpe attılar bide hergün mesaj geliyo pandemı yardımı yapmak ıcın 10 tl bagıs yapın dıye soruyorum ben mi devlete bakıcam devlet mi bana bakacak
Basmıyor kafa ~ 4 yıl önce
Pistler zaten kullanılmıyor atıl durumda ne inip kalkmadan bahsediyorsun sen ticari uçuşlara kapalı Atatürk havalimanı hala idrak edemediniz.KAPALI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Basmayan kafaya ~ 4 yıl önce
Öncelikle Atatürk havalimanı halen ticari olarak kargo uçuşlarına açık. Yani hala para kazananlar var. İkincisi istanbul hepimizin bildiği gibi deprem riski yüksek olan bir yer. Yeni havalimanında çöken taksi yollarını bile düşündüğün zaman, Ahl’deki bu iki pist tıbbı yardım için ne kadar kritik öneme sahip anlayamazsın.
Koltuk sevdası ~ 4 yıl önce
Oktay hocam eski bir SHGM memuru olarak siz de bilirsiniz ki koltuk sevdası dertli bir sevdadır. Kimse o koltuğunu kolay kolay bırakmak istemez, gerçekleri bilse de görse de. Kimse elini taşın altına koymak istemez. Bu nedenle bu yazdıklarınızı okuyacak olan DHMİ & Co, sadece derin bir ah çekip başını kuma gömecek. Başka ne yapsın ki? Raydan çıkan hızlı treni ben mi kullanıyordum ki istifa edeyim diyen bir bakanımız bile oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000