19 Nisan 2012, Perşembe 09:38:13

BU NASIL YOLCULUK?

İtalya'da Alitalia Havayolları'nın yerel saatle 09.20'deki Roma-Tunus seferi sırasında, iki Tunuslu göçmenin elleri kelepçeli ve ağızları koli bandıyla kapatımış halde seyahat ettirildikleri iddiası ülke gündeminde bomba etkisi yarattı.
  • vay irticacilar vay, irtica italyaya giremez tabi az bile yapmislar
  • "ilticacı" ya da "mülteci" olmasın o
Olay, uçakta seyahat eden yönetmen Federico Sperandeo'nun, yolculuk sırasında çektiği fotoğrafı facebook sayfasında yayınlamasıyla ortaya çıktı.

Sperandeo, fotoğrafların yanısıra, "İki Tunuslu İtalya'dan insanlık dışı bir muameleyle gönderildi. Yüzlerinde, kahverengi koli bantları ağızlarını kapatıyordu ve bileklerinde plastik kelepçeler vardı. Bu Avrupa'nın sivilizasyon ve demokrasi anlayışı. Daha da kötüsü, diğer yolcuların duyarsızlığıydı. Ben daha insancıl muamele edilmesi talebinde bulunduğumda ise bana sertçe kendi işime bakmam, bunun normal bir polis operasyonu olduğu söylendi. Normal? Yapabileceğim sadece bu fotoğrafı paylaşabilmekti" yorumuna da yer verdi.

Monti hükümeti hesap verecek

Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini, olayın basına yansıması üzerine hükümete polisin bu yöndeki uygulamalarıyla ilgili parlamentoyu bilgilendirmesi çağrısında bulundu.

Senato Başkan Vekili Radical Partili Emma Bonino ise olayla ilgili, "Yaşanan sarsıntı verici, eğer bu polisin normal uygulamasıysa ya da sadece polisler bunun normal bir uygulama olduğuna inanıyorlarsa bile sarsıntı verici. Bu Avrupa koşullarını ve adaletin uygulanmadığının bir göstergesidir" dedi.

AİHM ceza vermişti

Hukuk sistemindeki uygulama eksiklikleriyle sık sık gündeme gelen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından en çok ceza verilen ülkeler arasındaki İtalya, göçmenlere uygulamalar konusunda geçtiğimiz Şubat ayında cezalandırılmıştı.

AİHM, Somali ve Eritre'den 24 ilticacının başvuru üzerine ele alınan davada mahkeme İtalya'yı, kişi başına 50 bin euro ödenmesi ve mahkeme masraflarının karşılanması cezasına çarptırmıştı.

Ceza gerekçesi olarak da İtalya'nın sözkonusu kişileri insan hakları dışında muameleye maruz bıraktığı, uluslararsı sulardayken, hiç bir kontrol yapmadan tamamını geri çevirdiği gösterildi.

Tunuslu göçmenler Alitalia uçağında elleri kelepçeli ağızları bantlı
BU NASIL YOLCULUK?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
vay irticacilar vay, irtica italyaya giremez tabi az bile yapmislar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
"ilticacı" ya da "mülteci" olmasın o

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000