17 Aralık 2012, Pazartesi 10:36:46

AMATÖR HAVACILIK ÇALIŞTAYINDA SKANDAL

Samsun Havacılık Kulübü ve Samsun19 Mayıs Üniversitesi UZAYTEM Müdürlüğü tarafından düzenlenen Amatör Havacılık Çalıştayı skandala dönüştü. Amatör havacılığın geliştirilmesi için düzenlenen çalıştayın amacını aşması tepkilere neden oldu...
  • Arkadaşlar son on yılda sivil havacılık değil sivil hava taşımacılığı sektörü inanılmaz gelişti ancak sivil havacılığın temeli olan amatör havacılık maalesef çökmüştür. Avrupada Amerikadaki amatör pilotlar gibi 10-15 bin dolarlıkhafif uçak almaya kalksan yıllık ödeyeceğin 1-3 yaş için 9688TL , 11 yaş ve üzeri uçaklar için MTV 4648TL, böyle bir ülkede amatör havacılığın gelişmesi hayaldir. Yalnız eksiklik camiadan kaynaklanıyor ağlamayan çocuğa emzik vermezler miş. Nasıl tekneciler yaygarayı kopardı ve binlerce tekne için 2009 yılında özel yasa çıkarıldı. Teknelerden alınan MTV 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (c) bendiyle 30/6/2009 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır. Sayın bakanım ELA-2 kategorisinde 2000kg ma kadar uçaklardan MTV sıfırlanmalıdır, ancak o zaman amatör havacılığın önünü açmış olacaksınız.Saygılarımla, amatör pilot
  • OMU tesislerinde düzenlenen bu sözde çalıştayda OMU Rektörü Hüseyin AKAN'nIn görünmemesi herşeyin farkında olduğunu ve bu oyuna alet olmak istemediğini gösteriyor, akıllı adammış.
  • Bu çalıştayın moderatörü Evektör firmasının Türkiye temsilcisi iranlı Hamidin bu son hamlesiydi. OMU ye satmaya çalıştığı Çek LSAsı EVEKTOR SPORTSTAR ları şartnameye uydurmak için izinsiz değişiklikler yaptırmış ve OMU ye teslim etmiş paranın ödenmesi için kırk takla atıyor. OMU uçuşa elverişlilik almak için otoriteye başvuruyor SHGM de soruyor uçaklar üzerinde yapılan bu değişikliklerin STC si nerede?? Kütt sahtekarlık ortaya çıkınca uçuşa elverişlilik alamıyor! Zaten sözde amatör çalıştayınında onlar tarafından düzenlenmesinin perde arkasındaki ana amacı SHGM yönetimini ekileyerek tescil ve UE işini çözmekti ama planları bozuldu...
  • O çalıştaydaki herkes yeterince akıllı idi sen merak etme hem akıllı hemde ülke havacılığında doğru şeyler olmasını isteyen ne kadar adam gibi adam varsa orada idi ve orada ne halt olduğunu da çok iyi gördü.. Hiç biriside sana ne ya da bana ne diyen beleşçi insanlar değildi senin gibi. Ayrıca oradaki herkes biliyordu FAA de ne oluyor EASA da ne ne oluyor sadece bakalım konusu bu olan adam ne anlatacak diye merakla bekledi Bu biiir. Ayrıca farkında değilsin tabii ki de bu ülkede havacılık sadece senin gibi tipler çok fazla olduğu ve hiç bir taşın altına elini sokmadığı için gelişmiyor bu da ikiii. karışma sen böyle konulara önündeki simülatörden takılmaya devam et.
  • Arkadaşım bende o çalıştayda idim. Jan beyin sunumu güzeldi doğrudur ama konudan çok uzaktı. Sadece 1990 öncesi Rus kontrölü altındaki Çek havacılığı ile sonrasındaki gelişimlerinden bahsetti sadece , Zlin uçağının güzelliğinden bahsetti. EASA ve FAA karşılaştırmalarına hiç girilmedi. En sonunda da laf döndü dolaştı en büyük ultralight satıcıları evektör ve de kullandıkları yazılımın güzelliğinden ve o yazılımı Türkiyeye satabilceklerinden bahsederek bitirdiler. pazarının %90 oranı ultralight olan bir ülkeyi neden ve nasıl örnek alabiliriz söylermisiniz lütfen ?
  • Sayın EKŞİ Çekler cumhuriyetin ilk yıllarında bizden uçak satın almak için sıraya girmiş bir ülkedir.T.H.K nın yaptığı eğitim ve yolcu uçakları ile Muhteşem insan diye tanıdığımız Nuri DEMİRAĞ ın uçaklarını alabilmek için çok aşındırmışlardır Ankaranın yolunu.Şimdi bu küstahlığı gösterbiliyorlar ise bu onların ne kadar Tarih bilgisinden zayıf olduklarının kanıtıdır.Kimse bilemez yada beklemez reklam yapacaklarını elbet..Çek malı hangi dalda MARKA olmuş dünyada ki UÇAK dalında olsun.. Korkarım o uçakların Planları da T.H.K nın ve NURİ DEMİRAĞ ın kaybolan planlarıdır.Kim bilir!!!!
  • Gelen adam EASA temsilcisi mi? Yoksa FAA temsilcisi mi? Adam Cekoslavakya'dan geliyor beyler. Siz EASA'yi FAA'yi ogrenmek icin yanlis adama bakiyorsunuz. Akilli olun. EASA denen kurum Bati Avrupa'da ve gelip kimse size kimse bir sey ogretmez. Ogrenmek istiyorsaniz siz gidip diyalog kuracaksiniz A saskinlar!! Birde protesto etmisler biz EASA hakkinda bilgilenmek istiyorduk diye. Kardesim orada turist rehberimi var karsinda sana bilgi verecek? BIlgi bedava degil. Gidip arayip bulup satin alacaksin. Misafir gelen adamla ne ugrasiyorsun bur BIIR ayrica alinan Evektor'den sana ne???
  • Havak Başkanı Faruk Berksan beyin konuşması gerçekten yerinde ve zamanında idi. Sayın Genel Müdür bu duruma sinirlendi ancak bence sinirlenecek bir şey yok, Bilal bey henüz bu konuları bilmediği için doğal olarak tepki verdi ancak olayın aslını bilen amatör havacılar zaten çalıştayın başında olayın evektör reklamı olduğunu direk anladılar. Faruk beyde olaya müdahale etti ve haklıydı. Ayrıca Faruk beyin kendi konuşmasında vurguladığı konuların hepsi son derece isabetli idi. Umarım Havak bu işlerin içine daha derinlemesine vakıf olarak girer, kurumsal olan ve ticari çıkar beklemeyen kuruluşların amatös havacılığa mutlaka yardımcı etmesi şarttır.
  • Merhaba Ben haberde bahsi geçen çalıştaya katıldım ve bu haberde anlatıldığı gibi gergin geçmedi. Evet Faruk Berksan bey gündem dışında ilk aldığı sözde, kürsüye gelerek bazı sitemlerini dile getirdi. Bu sırada salondan bir kaç kişi aşırı bir şekilde alkış ve ıslıkla kendine destekledi. Bu destekleme şekli kısa bir gerginlik yaşattı ama Sn. Genel Müdür gayet yerinde ve dozajında bir uyarı ile gerginliğin artarak çalıştaya gölge düşürmesine engel oldu. Zaten ikinci oturumda Faruk Bey'in programda olan konuşması sırasında bu gerginlik tekrarlanmadı ve haberde belirtildiği şekilde SKANDAL falan da olmadı. Kulaktan duyma bilgilerle doğruluğu tartışılacak haberler yapmanız HABERCİLİK ETİĞİ 'ne uymuyor. Haberlerinizde biraz daha titiz davranmanızı tavsiye ediyorum. Bir katılımcı olarak Çek Cumhuriyeti LAA başkan yardımcısının sunumu konusunda eleştirilerin hiç birine katılmıyorum ve Jan Bey'e ciddi bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bardağın dolu tarafına bakılmasını tavsiye ediyorum.
  • YATACAK YERİN YOK TORPİLLİ EKŞİ EFENDİ!!!!

Aralık ayının başında düzenlenen Amatör Havacılık Çalıştay’ı Çek Cumhuriyeti Hafif Hava Araçları Birliği Başkan Yardımcısı Jan Fidrich, Çek Cumhuriyeti Evektor Uçak Üretici Şirket Direktörü Milan Mach’in şovuna dönüştü. Bu durum hem amatör havacıları hem de HAVAK Başkanı Faruk Berksan’ı çileden çıkarttı.


Samsun Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut’un açılış konuşması ile başlayan ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin konuşması ile devam eden çalıştayda EASA ve FAA mevzuatlarında amatör havacılığa verilen önemi anlatmak üzere davet edildiği belirtilen Çek Cumhuriyeti Hafif Hava Araçları Birliği Başkan Yardımcısı Jan Fidrich, Çek Cumhuriyeti Evektor Uçak Üretici Şirket Direktörü Milan Mach’in ne EASA ne de FAA konusunda bilgi vermeyerek sadece kendi uçaklarını tanıtmaya yönelik sunum yapmaları salonda homurdanmalara sebep oldu.

Çek Cumhuriyeti’nden gelerek EASA ve FAA konularından bilgi sunacağı deklere edilen konukların 19 Mayıs Üniversitesi’ne iki adet uçak sattığı ve bu uçakları SHGM’nin tescil etmemesi üzerine böyle bir sunum yaptığı ortaya çıkınca sinirler iyice gerildi.

Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Samsunlu Bahri Kesici’nin manevi desteğiyle gerçekleşen bu çalıştayda, Çek konukların Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’yi etkileyerek uçakları tescil etmesi yönünde reklam yaptığı da iddia edildi.

EASA ve FAA konularında bilgi sunmayarak sadece tanıtıma yönelik sunum yapan Çek konuklara hitaben konuşan HAVAK Başkanı Faruk Berksan, “Burada EASA ve FAA konularında bilgi vereceğinizi düşündük. Çalıştay davetinde de böyle yazıyor. Ama bu konuda bir kelam bile duymadık. Sadece kendi uçaklarınızın reklamını yaptınız. Amatör havacılık anlamında zamanımızı boşa harcadınız” diyerek serzenişte bulundu.

Faruk Berksan’ın konuşmaları salonda bulunanların dakikalarca alkışlamasına sahne oldu. Amatör havacılılar HAVAK Başkanı Faruk Berksan’ın çıkışına destek verdi. Bu destekten rahatsız olan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi yeniden söz alarak “Burada muhalefet partisi gibi konuşamazsınız” diyerek Faruk Berksan’a sitem etti. Berksan, çalıştayda yeniden söz alarak, “Hayatımda bir kez olsun siyasete özenmedim, siyaset nedir bilmem. Ben Amatör Havacılık anlamında ne yapabilirim onu düşünüyorum” diyerek Bilal Ekşi’ye cevap verdi.

Gergin geçen çalıştay sonrası Çek uçak üreticisinin OMÜ’ye sattığı uçakların tescil işleminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak ediliyor.

©AirportHaber

AMATÖR HAVACILIK ÇALIŞTAYINDA SKANDAL

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

MTV sorunu ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar son on yılda sivil havacılık değil sivil hava taşımacılığı sektörü inanılmaz gelişti ancak sivil havacılığın temeli olan amatör havacılık maalesef çökmüştür. Avrupada Amerikadaki amatör pilotlar gibi 10-15 bin dolarlıkhafif uçak almaya kalksan yıllık ödeyeceğin 1-3 yaş için 9688TL , 11 yaş ve üzeri uçaklar için MTV 4648TL, böyle bir ülkede amatör havacılığın gelişmesi hayaldir. Yalnız eksiklik camiadan kaynaklanıyor ağlamayan çocuğa emzik vermezler miş. Nasıl tekneciler yaygarayı kopardı ve binlerce tekne için 2009 yılında özel yasa çıkarıldı. Teknelerden alınan MTV 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (c) bendiyle 30/6/2009 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır. Sayın bakanım ELA-2 kategorisinde 2000kg ma kadar uçaklardan MTV sıfırlanmalıdır, ancak o zaman amatör havacılığın önünü açmış olacaksınız.Saygılarımla, amatör pilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OMU REKTÖRÜ ~ 11 yıl önce
OMU tesislerinde düzenlenen bu sözde çalıştayda OMU Rektörü Hüseyin AKAN'nIn görünmemesi herşeyin farkında olduğunu ve bu oyuna alet olmak istemediğini gösteriyor, akıllı adammış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARKA PLAN ~ 11 yıl önce
Bu çalıştayın moderatörü Evektör firmasının Türkiye temsilcisi iranlı Hamidin bu son hamlesiydi. OMU ye satmaya çalıştığı Çek LSAsı EVEKTOR SPORTSTAR ları şartnameye uydurmak için izinsiz değişiklikler yaptırmış ve OMU ye teslim etmiş paranın ödenmesi için kırk takla atıyor. OMU uçuşa elverişlilik almak için otoriteye başvuruyor SHGM de soruyor uçaklar üzerinde yapılan bu değişikliklerin STC si nerede?? Kütt sahtekarlık ortaya çıkınca uçuşa elverişlilik alamıyor! Zaten sözde amatör çalıştayınında onlar tarafından düzenlenmesinin perde arkasındaki ana amacı SHGM yönetimini ekileyerek tescil ve UE işini çözmekti ama planları bozuldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kesinlikle ~ 11 yıl önce
doğru
Easa FAA hakkinda bilgi mi? YORUMCUSUNA ~ 11 yıl önce
O çalıştaydaki herkes yeterince akıllı idi sen merak etme hem akıllı hemde ülke havacılığında doğru şeyler olmasını isteyen ne kadar adam gibi adam varsa orada idi ve orada ne halt olduğunu da çok iyi gördü.. Hiç biriside sana ne ya da bana ne diyen beleşçi insanlar değildi senin gibi. Ayrıca oradaki herkes biliyordu FAA de ne oluyor EASA da ne ne oluyor sadece bakalım konusu bu olan adam ne anlatacak diye merakla bekledi Bu biiir. Ayrıca farkında değilsin tabii ki de bu ülkede havacılık sadece senin gibi tipler çok fazla olduğu ve hiç bir taşın altına elini sokmadığı için gelişmiyor bu da ikiii. karışma sen böyle konulara önündeki simülatörden takılmaya devam et.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalıştay Katılımcısı'na ~ 11 yıl önce
Arkadaşım bende o çalıştayda idim. Jan beyin sunumu güzeldi doğrudur ama konudan çok uzaktı. Sadece 1990 öncesi Rus kontrölü altındaki Çek havacılığı ile sonrasındaki gelişimlerinden bahsetti sadece , Zlin uçağının güzelliğinden bahsetti. EASA ve FAA karşılaştırmalarına hiç girilmedi. En sonunda da laf döndü dolaştı en büyük ultralight satıcıları evektör ve de kullandıkları yazılımın güzelliğinden ve o yazılımı Türkiyeye satabilceklerinden bahsederek bitirdiler. pazarının %90 oranı ultralight olan bir ülkeyi neden ve nasıl örnek alabiliriz söylermisiniz lütfen ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın EKŞİ ~ 11 yıl önce
Sayın EKŞİ Çekler cumhuriyetin ilk yıllarında bizden uçak satın almak için sıraya girmiş bir ülkedir.T.H.K nın yaptığı eğitim ve yolcu uçakları ile Muhteşem insan diye tanıdığımız Nuri DEMİRAĞ ın uçaklarını alabilmek için çok aşındırmışlardır Ankaranın yolunu.Şimdi bu küstahlığı gösterbiliyorlar ise bu onların ne kadar Tarih bilgisinden zayıf olduklarının kanıtıdır.Kimse bilemez yada beklemez reklam yapacaklarını elbet..Çek malı hangi dalda MARKA olmuş dünyada ki UÇAK dalında olsun.. Korkarım o uçakların Planları da T.H.K nın ve NURİ DEMİRAĞ ın kaybolan planlarıdır.Kim bilir!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Easa FAA hakkinda bilgi mi? ~ 11 yıl önce
Gelen adam EASA temsilcisi mi? Yoksa FAA temsilcisi mi? Adam Cekoslavakya'dan geliyor beyler. Siz EASA'yi FAA'yi ogrenmek icin yanlis adama bakiyorsunuz. Akilli olun. EASA denen kurum Bati Avrupa'da ve gelip kimse size kimse bir sey ogretmez. Ogrenmek istiyorsaniz siz gidip diyalog kuracaksiniz A saskinlar!! Birde protesto etmisler biz EASA hakkinda bilgilenmek istiyorduk diye. Kardesim orada turist rehberimi var karsinda sana bilgi verecek? BIlgi bedava degil. Gidip arayip bulup satin alacaksin. Misafir gelen adamla ne ugrasiyorsun bur BIIR ayrica alinan Evektor'den sana ne???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 11 yıl önce
EASA ve FAA mevzuatı hakkında bilgi vereceğiz diye milleti Samsuna toplayıp kendi çıkarlarını kurtarmak adına figüran durumuna düşürmeyeceksin Evektör ün temsilcisi Hamid efendi!
Faruk Berksan ~ 11 yıl önce
Havak Başkanı Faruk Berksan beyin konuşması gerçekten yerinde ve zamanında idi. Sayın Genel Müdür bu duruma sinirlendi ancak bence sinirlenecek bir şey yok, Bilal bey henüz bu konuları bilmediği için doğal olarak tepki verdi ancak olayın aslını bilen amatör havacılar zaten çalıştayın başında olayın evektör reklamı olduğunu direk anladılar. Faruk beyde olaya müdahale etti ve haklıydı. Ayrıca Faruk beyin kendi konuşmasında vurguladığı konuların hepsi son derece isabetli idi. Umarım Havak bu işlerin içine daha derinlemesine vakıf olarak girer, kurumsal olan ve ticari çıkar beklemeyen kuruluşların amatös havacılığa mutlaka yardımcı etmesi şarttır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalıştay Katılımcısı ~ 11 yıl önce
Merhaba Ben haberde bahsi geçen çalıştaya katıldım ve bu haberde anlatıldığı gibi gergin geçmedi. Evet Faruk Berksan bey gündem dışında ilk aldığı sözde, kürsüye gelerek bazı sitemlerini dile getirdi. Bu sırada salondan bir kaç kişi aşırı bir şekilde alkış ve ıslıkla kendine destekledi. Bu destekleme şekli kısa bir gerginlik yaşattı ama Sn. Genel Müdür gayet yerinde ve dozajında bir uyarı ile gerginliğin artarak çalıştaya gölge düşürmesine engel oldu. Zaten ikinci oturumda Faruk Bey'in programda olan konuşması sırasında bu gerginlik tekrarlanmadı ve haberde belirtildiği şekilde SKANDAL falan da olmadı. Kulaktan duyma bilgilerle doğruluğu tartışılacak haberler yapmanız HABERCİLİK ETİĞİ 'ne uymuyor. Haberlerinizde biraz daha titiz davranmanızı tavsiye ediyorum. Bir katılımcı olarak Çek Cumhuriyeti LAA başkan yardımcısının sunumu konusunda eleştirilerin hiç birine katılmıyorum ve Jan Bey'e ciddi bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bardağın dolu tarafına bakılmasını tavsiye ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!!! ~ 11 yıl önce
YATACAK YERİN YOK TORPİLLİ EKŞİ EFENDİ!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000