02 Eylül 2013, Pazartesi 09:02:19

HAVA KARGODA ZAM ŞOKU!

Petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş, en büyük gider kalemleri akaryakıt olan havayolu kargo şirketlerini alarma geçirdi.
  • 76 milyon vergi veriyoruz ne önemi var canım sende....
  • diren turkish cargo
  • dolar kuru 2 yi geçti euro 2,75 oldu halen utanmadan rekabette zorlanıyoruz diyorsunuz. Bu kurlarlar ihracat yapamıyorsanız, sorun ya sizin beceriksizliğiniz ya da kaliteli mal üretmiyorsunuz

 Navlun ek ücretlerinde yeni bir uygulamaya geçmeye hazırlanan hava kargocular, yakıt ek ücretini yükün ağırlığı üzerinden değil hacim ağırlığı üzerinden alacak. Uygulamanın navlunu artırarak ihracatçıya ek yük getireceği belirtiliyor. TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, “Bu uygulama direkt ihracatçıya yansıyacak. Zaten şu anda dünya piyasalarında rekabet etmekte güçlük çekiyoruz. Bir de bu uygulama bizi çok olumsuz etkiler”  dedi.

Lufthansa, Emirates, Singapur gibi bazı havayolu kargo şirketleri, eylül ve ekim aylarından itibaren 'actual weight' uygulamasından  'chargeable weigt'a geçeceklerini duyurdu. Petrol fiyatlarındaki artışın taşımayı gerçekleştiren firmaların hızlı aksiyon almasına neden olduğunu belirten Turkish Cargo yetkilileri, Türkiye çıkışlı olarak yıllardır uyguladıkları akaryakıt harcı alma uygulamasında şimdilik bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini ancak, pazarın dinamiklerine bağlı olarak belirli noktalarda  'chargeable weight' üzerinden yakıt harcı aldıklarını ifade etti.  Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yetkilileri ise bu uygulamanın taşımacılık giderlerini artıracağı ve ihracata zarar vereceği görüşünde. Uçağın yaktığı yakıtın yükün hacmine değil ağırlığına göre arttığına dikkat çeken UTİKAD yetkilileri, bu nedenle  'chargeable weight'ın haksız bir uygulama olduğunu vurguladı.

'Türkiye'nin ihracat hedefine zarar verir'

Yabancı uçak şirketlerinin hava kargo taşımalarındaki ek yakıt ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı üzerinden hesap edilmesine yönelik uygulamaları, UTİKAD yönetimini harekete geçirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile bir araya gelen dernek yöneticileri, firmalarının taşımalarda farklı yakıt ve güvenlik ücreti hesaplamalarının sektörde karışıklığa neden olduğu yönündeki görüşlerini iletti. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, yakıt ek ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı alınarak hesaplanmasına itirazları olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “UTİKAD olarak,  uçağın harcadığı yakıtın uçaktaki gerçek ağırlığa göre değişmesinden dolayı yakıt ek ücretinin de tartı ağırlığı üzerinden alınmasının doğru bir hesaplanma yönetimi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bazı yabancı havayolu şirketlerinin hesaplamaları bu yöntem üzerinden yapmaları ve diğer havayollarının da ek yakıt ücretlerinde tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı yöntemini kullanmaya gideceklerine ilişkin açıklamalarının ardından itirazımızı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirdik. İtirazımıza kurumdan yanıt geldi ve konuyla ilgili olarak görüşmek üzere Ankara’ya davet edildik. Bu uygulamanın yerli uçak şirketlerine örnek teşkil etmesi halinde bu konuda en büyük zararı ihracatçımız görecek. Yakıt ek ücretinin hacim ağırlık üzerinden uygulanması, navlun ve ek ücretlerden oluşan hava taşımacılığı maliyetlerini de artıracak. Bu durum 2023 ihracat hedeflerine odaklanmış ülkemiz ihracatına da olumsuz yansıyacaktır.” Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ise, söz konusu itirazı yerli havayolu şirketleri ile de bir araya gelerek değerlendireceklerini ifade etti.

TİM: Uygulama ihracatçıya bir darbe daha vurur

Uygulamanın mevcut problemlerden dolayı zaten rekabet etmekte zorlanan Türk ihracatçısını iyice sıkıntıya sokacağını dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen  şöyle konuştu: “Navlunlar büyük bir gider kalemi bizim için. Navlunlardaki artış da bizi önemli ölçüde etkiliyor. Bu sebeplerden dolayı bu uygulama bizi çok olumsuz bir şekilde etkiler. Şu anda ihracatı orta vadede planlı tutabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.  Çevre ülkelerde Suriye’deki kriz, İran’daki ambargolar, Libya ve Mısır’daki olaylar ihracatı çok etkiliyor. Biz ihracatımızı düşürmemek için elimizden geleni yapıyoruz ama navlun ihracatta önemli bir kalem. Bu bizi çok olumsuz bir şekilde etkiler.”

Global rakipler geçti, Turkish Cargo direniyor

Konuyla ilgili Turkish Cargo yetkilileri Dünya'ya şu açıklamayı yaptı: "Hava taşımacılığının en büyük maliyetlerinden biri olan akaryakıtın, son zamanlarda durağan seyrinden yükselişe geçmesi taşımayı gerçekleştiren firmaların hızlı aksiyon almasına neden oldu. Pazarın dinamiklerine bağlı olarak Turkish Cargo', belirli noktalarda 'actual weight' denilen tartı ağırlığı üzerinden akaryakıt harcı aldığı gibi 'chargeable weight' denilen hacim ağırlığı üzerinde de akaryakıt harcı alıyor. Türkiye çıkışlı olarak yıllardır uyguladuğımız akaryakıt harcı alma uygulamasında şimdilik bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz.  Paydaşlarımızın beklentileri çerçevesinde maliyetimizi doğrudan ilgilendiren söz konusu makroekonomik göstergeler yakından takip ediliyor." (Dünya)

HAVA KARGODA ZAM ŞOKU!

Yorumlar

vergi ~ 11 yıl önce
76 milyon vergi veriyoruz ne önemi var canım sende....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sade vatandas ~ 11 yıl önce
diren turkish cargo

Yanıtla

Kalan karakter 1000
b737 ~ 11 yıl önce
dolar kuru 2 yi geçti euro 2,75 oldu halen utanmadan rekabette zorlanıyoruz diyorsunuz. Bu kurlarlar ihracat yapamıyorsanız, sorun ya sizin beceriksizliğiniz ya da kaliteli mal üretmiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000