08 Şubat 2015, Pazar 10:29:07

AVRUPA, YOLCU BİLGİLERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTİYOR

Paris’te Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya geçen ay düzenlenen terör saldırısı sonrası havalimanı ve yolculara yönelik alınan güvenlik tedbirleri netleşiyor. İşte yeni düzenlemeler...

Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen kanlı terör saldırısı sonrasında havalimanlarındaki güvenlik seviyesi artırılırken, emniyet birimleri de alarma geçirilmişti. Bu kapsamda ABD Ulaşım Güvenlik İdaresi ve Avrupa Komisyonu, yolcu bilgilerinin seyahat edilecek ülkelere uçuş öncesi detaylı şekilde bildirilmesi konusunda baskı yaparken, şimdi de sadece ABD ve İngiltere gibi uçuşlarda ‘elektronik patlayıcı tarayıcısı bomba dedektörü’ ile gerçekleştirilen kontrollerin yaygınlaştırılması istendi.

AB içişleri bakanları ile ABD Adalet Bakanı, Fransa’da yaşanan terör saldırılarının ardından toplanmış ve önemli kararlar almıştı. Paris’te birlik mesajının verilmek istendiği yürüyüş öncesinde Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ev sahipliğinde düzenlenen Acil Güvenlik Toplantısı’nda, Avrupa Birliği sınırları içinde ‘tehlike oluşturabilecek kişilerin takibi’ için gerekli adımlar tartışılmıştı. ‘Ortak yolcu veritabanı oluşturulması ve bazı yolcular üzerinde daha sıkı kontrol yapılması’ konusunda uzlaşma sağlanan toplantının ardından da, havalimanlarındaki güvenlik tedbirleri de artırıldı.

AVRUPA, YOLCU TAKİBİ İSTİYOR

Fransız Bakan Cazeneuve, AB üyesi ülkeler arasında yolcular hakkında bilgilerin paylaşılması için ‘Avrupalı Yolcu İsim Kaydı’ veritabanını oluşturmada acil ilerleme kaydetmeleri gerektiği konusunda da uyarıda bulunmuştu. Avrupa ülkeleri ve ABD’nin, terörist yetiştiren yerlere giden veya oralardan dönenleri takip edebilmek amacıyla böyle bir veritabanının gerekliliğine inandığını söyleyen Fransız Bakan’ın görüşleri ise toplantıya katılan diğer ülke temsilcileri tarafından benimsenmişti.

Bu önemli toplantının ardından ilk uyarı ‘sheet explosive’ adı verilen ‘levha-sac patlayıcılar’ konusunda geldi. Denetimlerde, esnek ve oldukça yüksek tahrip etkisine sahip patlayıcılar konusunda daha hassas kontroller yapılması istenirken, başta kargo terminalleri olmak üzere yolcu üzerinde ve bagajlarla ilgili kontrollerin artırılması konusuna dikkat çekildi. Bu konudaki denetimler devam ederken, yolcuların pasaport kontrolü sonrası güvenlik noktalarında el dedektörü yerine ‘elle aranması’ uygulamasına ise devam edilmesi kararı alındı. Ayrıca Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı terminal girişindeki x-ray’lerin kaldırılması projesi de askıya alındı. Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’na sunulan olumlu rapora rağmen, IŞİD ve El Kaide terör örgütünün eylem yapacağı yönünde gelen istihbarat dikkate alınarak güvenlik noktalarının kaldırılmaması istendi.

Havalimanlarında alınan tedbirler bunlarla sınırlı kalmadı. Şimdi de, bomba koklama cihazı da denilen ‘elektronik patlayıcı tarayıcısı bomba dedektörü (ETD)’ ile arama yapılması istendi. Fransa, İngiltere ve ABD pasaport sonrasındaki güvenlik noktalarına konulacak cihazlarla şüpheli görülen yolcularda arama yapılmasını talep ediyor. Uygulamayla güvenlik noktalarına konulacak ETD cihazı, yolculardan alınacak küçük örneklerle patlayıcı madde tespiti yapacak.

SONUÇLAR DELİL KABUL EDİLİYOR

Eşyalara temas ettirilen bomba koklama dedektörleri, cihazla yapılan analizle kişilerin herhangi bir patlayıcı maddeye temas edip etmediğini tespit ediyor. Cihaz, hafızasında kayıtlı patlayıcı madde ve uyuşturucuların ayrışımına göre araştırma yapabiliyor. 6 saniye içinde istenen sonucu veren ve 12 voltluk elektrikle çalışan cihaz, seyyar şekilde araçlara monte ediliyor. Cihazın test sonuçları, araştırmanın yapıldığı ülke mahkemelerinde delil olarak da kullanılabiliyor. (Mustafa Gün)

AVRUPA, YOLCU BİLGİLERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTİYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000