26 Şubat 2015, Perşembe 08:35:25

MALATYA'DAKİ KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

Malatya'da 4 pilotun şehit düştüğü kazada, kol uçuşu sırasında uçakların kanatlarının birbirine çarptığı sanılıyor. Enkaz, 3 kilometrelik bir alana yayıldı. Şehit pilotlarsa askeri törenle memleketlerine uğurlandı
  • Kol ucusunda lider nereye giderse takip ediceksin,varmi boyle sey ya,rahmetli okan oncelde lideri takip ederken sise girip oyle sehit oldu..yazik..lider hata yapar sen illa takip edicen
  • Kol uçuşu birçok sebepten dolayı yapılır ; 2 tanesi şöyle, 1 ) Muhabere sahasında taktik üstünlüğü sağlamak ve muhafaza etmek 2-) Herhangi bir emerceny durumda arızalı numarayı kolda getirip indirmek
  • Kol uçuşu yapan uçakların radar ekranlarında tek uçak gibi görüntü vermesi sebebiyle, ayrıca zor şartlarda yapılan askeri uçuşlarda kararların en tecrübeli eğitimli kol lideri tarafından verilmesini sağlamak
  • Normal bir vatandaş olarak buradaki pilot abilerime soruyorum..Kol uçuşu neden yapılıyor? Amaç nedir? ne gibi yararı var? Açıklarsanız sevinirim..Teşekkürler..
  • Eğer bir eğitim eksikliğinden kaynaklanan pilotaj hatası ise mis gibi uçaklarda suç bulmak niye? Eğer uçaklar F-35 olsaydı birbirilerine çarpsalar da düşmeyeceklermiydi? Hala uçakların eski olmasından dolaya düşüğünü iddia eden havacılık cahillerinden bu konuda da yorum bekliyorum.
  • Olay yakın kolda uçarken değil, kola yanaşma yada koldan ayrılma sebebi ile tekrar yanaşma esnasında olmuş olabilir. Bu esnada iniş hazırlıkları yapılmış ve konfigirasyon sağlanmış durumda olması muhtemel, 2 numara iniş konfigürasyonundayken biraz üstte uçar, bu durum yada iniş hazırlıkları esnasında flapların asimetrik açılması herhangi bir uçağın diğerine çarpmasına sebep olmuş olabilir.
  • Ucaklar bu tip havalarda yakin kolda ucma zorunlulugu yoktur taktik kol duzeninde de ucabilirler veya koldan ayrilip tek tek aletle inis gerceklestirebilirler,ama yine her kazada oldugu gibi nasilsa pilotlar oldu kalan saglar bizimdir misali idari hatalari pilotlara yikarak ortme pesindeler bence, ayrica gece ve kotu hava kosullarinda yakin kolda ucabilmeleri icin RF-4 ucaklarinin sag ve sol hava aliklarinin kenarlarinda uzun cizgi seklinde isik bulunur ve pilot bu isiga gore referans alarak ucar.bence bu kazada idari hata soz konusu ve ciddi sekilde arastirilmasi gerekir.ve en enteresan olan ise 2002 yilindan bugune sirf RF-4 kazasi sayisi oldukca dusundurucu ve dikkatinizi cekerim 2002 AKp iktidara gekdi ve 113 kapatildi sirf gostermelik olsun diye) ve butun RF-4 ler 173 filoya toplandi (malatya) ve dikkat edin cozum sureci de AKP doneminde basladi yani bir nevi havadaki gozler karartiliyor acaba PKK nin rahat hareket etmesi icin olabilirmi ?
  • hala f4 leri envanterden cikarmadilar yazik
  • Tayyip amca sehitler defnedilirken turgev i acmakla mesguldu ancak telefon eder...
  • Tamam uçaklar eski, ama demiyor muyuz eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır diye... Merakım o havada yakın uçuş yapmak şart mıydı?

Malatya'da 4 pilotun şehit düştüğü kazada, kol uçuşu sırasında uçakların kanatlarının birbirine çarptığı sanılıyor. Enkaz, 3 kilometrelik bir alana yayıldı. Şehit pilotlarsa askeri törenle memleketlerine uğurlandı.

Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üssü'nden gece uçuş eğitimi için kalkan iki RF-4E keşif uçağı, dönüşte üsse 17 kilometre kala düştü. Yakın uçuş sırasında yoğun sis nedeniyle uçakların kanatlarının birbirine çarptığı değerlendiriliyor. Uçakların yanan parçalarının yaklaşık 2-3 kilometrelik alana yayıldığı görüldü. Şehit pilotların cenazeleri ise dün Malatya'da yapılan bir törenle, gözyaşları arasında memleketlerine uğurlandı. Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üssü'nden gece uçuş eğitimi için önceki gün saat 18.07'de kalkan 2 RF-4E keşif uçağı ile 1 saat sonra irtibat kesildi. Uçakların Akçadağ ilçesi İkinciler köyü yakınlarına düştüğü belirlendi. Kaza üzerine bölgeye AFAD ekipleri ile itfaiye ve ambulanslar sevk edildi. Kazada Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Pilot Yüzbaşı Onur Özkaya ile üsteğmenler Yasin Atalay ve Zeynel Özgür Özbahçeci şehit oldu.

UÇAKLARIN SON SENESİYDİ

Havanın aydınlanmasıyla feci kazanın boyutu da ortaya çıktı. Düşen 2 savaş uçağının yanan parçalarının yaklaşık 2-3 kilometrelik alana yayıldığı görüldü. Kaza kırım ekibi arazide çalışma yaparken, uçakların enkazının 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'na götürüleceği öğrenildi. Şehit olan 4 pilotun naaşı, Akçadağ Devlet Hastanesi'nden ambulanslarla Malatya'ya getirildi. 2 RF-4E keşif uçağının dönüşte üsse 17 kilometre kala alçaldıkları sırada kazanın meydana geldiği belirtiliyor. Uçakların yakın uçuş sırasında yoğun sis nedeniyle kanatlarının birbirine çarptığı değerlendiriliyor. Uçakların enkazının bulunduğu İkinciler köyüne yaklaşık 3 kilometre mesafede olduğu ve kaza saatinde bölgede yoğun sis ve kar olduğu öğrenildi. Köy sakinleri de olay sırasında 2 büyük patlama sesi duyduklarını anlattı. Düşen Fantom uçaklarının bu yıl sonunda envanterden çıkarılacağı öğrenildi. Diğer yandan şehit pilotlar için Malatya Havalimanı'nda dün tören düzenlendi. Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile kuvvet komutanları da katıldı. Şehitlerin cenazeleri askeri uçakla memleketlerine gönderildi.

RF-4E'LERE 35 YILDA 12 ŞEHİT

Türkiye Hava Pilotları Derneği Genel Koordinatörü ve emekli savaş uçağı pilotu Behçet Kömürcü kol uçuşunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı: "Kol uçuşu pilot için olmazsa olmaz bir eğitimdir. Kol uçuşundaki en büyük risk 700-800 kilometre hızla inerken uçakların birbirine 45-60 santim kadar yakın olmasıdır. Bu arada hem lider hem de kanattaki pilotun en ufak hatası felakete götürür. Her savaş uçağında olduğu gibi RF-4E Fantom tipi uçakta da fırlatma koltuğu vardır. İş ki butona basacak fırsatınız olsun..." Keşif amaçlı kullanılan ve ön kısmında özel kamera taşıyan RF-4E kazalarında son 35 yılda 12 pilot şehit oldu. Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bu türde 13 uçak bulunuyor.

ERDOĞAN'DAN AİLELERE TAZİYE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şehit pilotlar Salih Sezer'in babası Mehmet Sezer, Onur Özkaya'nın babası Cengiz Özkaya, Yasin Atalay'ın babası Nihat Atalay ve Zeynel Özgür Özbahçeci'nin dayısı Harun Özbahçeci'yi telefonla arayarak elim kazadan dolayı duyduğu üzüntüyü ve başsağlığı dileklerini iletti. (Sabah)

MALATYA'DAKİ KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kol ucusunda lider nereye giderse takip ediceksin,varmi boyle sey ya,rahmetli okan oncelde lideri takip ederken sise girip oyle sehit oldu..yazik..lider hata yapar sen illa takip edicen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kol uçuşu birçok sebepten dolayı yapılır ; 2 tanesi şöyle, 1 ) Muhabere sahasında taktik üstünlüğü sağlamak ve muhafaza etmek 2-) Herhangi bir emerceny durumda arızalı numarayı kolda getirip indirmek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 9 yıl önce
Kol uçuşu yapan uçakların radar ekranlarında tek uçak gibi görüntü vermesi sebebiyle, ayrıca zor şartlarda yapılan askeri uçuşlarda kararların en tecrübeli eğitimli kol lideri tarafından verilmesini sağlamak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 9 yıl önce
Normal bir vatandaş olarak buradaki pilot abilerime soruyorum..Kol uçuşu neden yapılıyor? Amaç nedir? ne gibi yararı var? Açıklarsanız sevinirim..Teşekkürler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş a ~ 9 yıl önce
bu abilerine bisiklet bile emanet etmemek gerekir..sanki hepsi yuri gagarin...allah akıl versin bunlara...
Mantıken... ~ 9 yıl önce
Eğer bir eğitim eksikliğinden kaynaklanan pilotaj hatası ise mis gibi uçaklarda suç bulmak niye? Eğer uçaklar F-35 olsaydı birbirilerine çarpsalar da düşmeyeceklermiydi? Hala uçakların eski olmasından dolaya düşüğünü iddia eden havacılık cahillerinden bu konuda da yorum bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Olay yakın kolda uçarken değil, kola yanaşma yada koldan ayrılma sebebi ile tekrar yanaşma esnasında olmuş olabilir. Bu esnada iniş hazırlıkları yapılmış ve konfigirasyon sağlanmış durumda olması muhtemel, 2 numara iniş konfigürasyonundayken biraz üstte uçar, bu durum yada iniş hazırlıkları esnasında flapların asimetrik açılması herhangi bir uçağın diğerine çarpmasına sebep olmuş olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IDARI HATA ~ 9 yıl önce
Ucaklar bu tip havalarda yakin kolda ucma zorunlulugu yoktur taktik kol duzeninde de ucabilirler veya koldan ayrilip tek tek aletle inis gerceklestirebilirler,ama yine her kazada oldugu gibi nasilsa pilotlar oldu kalan saglar bizimdir misali idari hatalari pilotlara yikarak ortme pesindeler bence, ayrica gece ve kotu hava kosullarinda yakin kolda ucabilmeleri icin RF-4 ucaklarinin sag ve sol hava aliklarinin kenarlarinda uzun cizgi seklinde isik bulunur ve pilot bu isiga gore referans alarak ucar.bence bu kazada idari hata soz konusu ve ciddi sekilde arastirilmasi gerekir.ve en enteresan olan ise 2002 yilindan bugune sirf RF-4 kazasi sayisi oldukca dusundurucu ve dikkatinizi cekerim 2002 AKp iktidara gekdi ve 113 kapatildi sirf gostermelik olsun diye) ve butun RF-4 ler 173 filoya toplandi (malatya) ve dikkat edin cozum sureci de AKP doneminde basladi yani bir nevi havadaki gozler karartiliyor acaba PKK nin rahat hareket etmesi icin olabilirmi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LH ~ 9 yıl önce
hala f4 leri envanterden cikarmadilar yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rte ~ 9 yıl önce
Tayyip amca sehitler defnedilirken turgev i acmakla mesguldu ancak telefon eder...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kemal ~ 9 yıl önce
Tamam uçaklar eski, ama demiyor muyuz eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır diye... Merakım o havada yakın uçuş yapmak şart mıydı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kemal Dayıya ~ 9 yıl önce
Hacı abi kol uçuşlarını yakın yapmak zorundalar.40-50 mt. aralıkla kol uçuşu yapamazlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000