14 Ocak 2022, Cuma 08:57:59

AB şirketlerin slot taleplerini reddetti!

Avrupa Birliği (AB), Lufthansa'nın Kovid-19 salgını nedeniyle boş uçuşlar gerçekleştirildiği gerekçesiyle slot kurallarının gevşetilmesi talebini reddetti.
  • Ne ayranim dokulsun istiyor ne de slot haklarim kaybolsun

Avrupa Birliği (AB), Lufthansa'nın Kovid-19 salgını nedeniyle boş uçuşlar gerçekleştirildiği gerekçesiyle slot kurallarının gevşetilmesi talebini reddetti.

AB Komisyonu Sözcücü Stefan de Keersmaecker, Avrupa'da faaliyet gösteren Lufthansa gibi çeşitli hava yolu firmalarının, salgın nedeniyle uçuşlara yönelik slot kurallarının gevşetilmesi ve hayalet sefer adı verilen binlerce boş uçuşa son verilmesi talebinin ardından Brüksel'de açıklamalarda bulundu.

Boş uçuşların ekonomiye ve çevreye zararlı olduğunu vurgulayan Keersmaecker, salgının başından beri boş uçuş yaşanmaması için çeşitli önlemler aldıklarını anlattı.

Keersmaecker, "Normal zamanlarda bir hava yolu firması gelecek sezondaki haklarını korumak için slotların yüzde 80'ini kullanmak zorundadır. Salgının başında uçuş sayısında ciddi bir düşüş olduğu için slot kullanım gereksinimini tamamen kaldırdık. Bu oran daha sonra kademeli biçimde yükseltildi ve halihazıra kış sezonu için yüzde 50 oranında uygulanıyor." diye konuştu.

Mevcut slot kurallarının rezervasyon ve iptal sayıları gibi çeşitli verilere dayandığını anlatan Keersmaecker, "Bu kış sezonunda bir öncekine göre uçuş sayılarında artış görüyoruz. Mevcut slot oranı çok makul seviyededir." ifadesini kullandı.

Keersmaecker, salgın nedeniyle ülkelerin seyahatlere yönelik sıkı tedbirler uygulamaları durumunda da slot kullanım gereksinimini kaldıran bir istisnanın yürürlükte olduğunu hatırlatarak, "AB kuralları nedeniyle havada boş uçuşlar yapılması gerektiği iddia edilemez. Bir uçuşu düzenlemek ticari bir karardır ve bu kararı hava yolu operatörü alır. Komisyon, boş uçuşları ortadan kaldıracak çeşitli önlemler aldı." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, uygun fiyatlı bilet satan hava yolu şirketi Ryanair üst düzey yöneticisi Michael O'Leary konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AB'nin Lufthansa'nın ortaya attığı hayalet sefer iddialarına itibar etmemesini istedi.

O'Leary, Lufthansa'nın slot kurallarının gevşetilmemesi nedeniyle binlerce boş sefer yapacakları açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Lufthansa'nın düşük maliyetli hava yolları ile rekabetten kaçınmak için slotları bloke ettiğini ifade etti.

Hayalet uçuşlar sorunu çözümünün basit olduğuna işaret eden O'Leary, "Bu koltukları tüketicilere satmanız yeterli. Lufthansa, slotlarını korumak için mümkün olan her şeyi yapıyor ve çevre hakkında timsah gözyaşları dökmeyi çok seviyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lufthansa'nın boş uçuş iddiası
Lufthansa Üst Yöneticisi (CEO) Carsten Spohr, geçen hafta hava yolu firmalarının sadece slotlarını muhafaza etmek için neredeyse boş olan seferler düzenlemek zorunda kaldıklarını belirterek, yaşanan slot krizinde şirketlere esneklik sağlanmasını istemişti.

"Sadece kalkış ve iniş haklarımızı güvence altına almak için 18 bin ek ve gereksiz uçuş gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu iklime de zarar veriyor." ifadesini kullan Spohr, boş uçuşların AB Komisyonu'nun sera gazı emisyonlarını düşürme hedefine katkı sağlamadığını iddia etmişti.

Brussels Airlines Sözcüsü Maaike Andries de konuyla ilgili, "Slot haklarımızı korumak için mart ayına kadar çoğu Avrupa'da 3 bin uçuş gerçekleştirmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

AB şirketlerin slot taleplerini reddetti!

Yorumlar

Lufthansaya ~ 2 yıl önce
Ne ayranim dokulsun istiyor ne de slot haklarim kaybolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000