26 Ocak 2022, Çarşamba 09:50:43

AB ülkelerine seyahat kuralları değişiyor

Avrupa Birliği, Covid-19 ile mücadele kapsamında seyahatlerde ülke değil kişi bazlı seyahat kuralları dönemine geçiş yapıyor.

Avrupa Birliği, Covid-19 ile mücadele kapsamında seyahatlerde ülke değil kişi bazlı seyahat kuralları dönemine geçiş yapıyor.

AB Komisyonu’nun sunduğu önergeye göre, birlik genelinde ülke bazlı değil kişisel aşı sertifikasını esas alan bir seyahat düzenlemesine geçiliyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, AB üyesi 27 ülkenin ilgili bakanları Brüksel'de Genel İşler Konseyi kapsamında bir araya gelerek AB Komisyonu'nun önerdiği kişi odaklı seyahat düzenlemesi teklifini ele aldı.

Ülke veya bölgeler değil kişilerin durumu temel alınacak

Bakanların üzerinde anlaştığı teklif hakkında basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, “Eğer tamamen aşı olduysanız ve bir aşı pasaportunuz varsa bu sizin AB ülkelerine daha kolay seyahat etmenizi sağlayacaktır. Ülkelerden ya da bölgelerden ziyade kişilerin durumunu temel alan bir yaklaşım benimsemeye karar verdik'' dedi.

Sefcovic, “Bilimsel gelişmeler, aşılı kişilerin daha iyi korunduğunu gösteriyor. Sağlık sistemimizin ağır şekilde etkilenmemesi için aşılamaya teşvik ederek salgını atlatmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

İşte yeni kurallar

Söz konusu öneriye göre Covid-19 aşılarını olmuş bir kişi için 9 ay, PCR testi yaptıranlar için 3 gün ve kendi test yapanlar için de 1 gün geçerliliği olacak pasaportlarla AB ülkelerine giriş yapılabilecek.

Çok yüksek Covid-19 vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi konusunda ise kısıtlama ve karantina kurallarının devam etmesi bekleniyor.

Yeni uygulama ile aşı olanlar öncelikli olurken, geçici testlerle de şimdilik seyahat edilebilmesi mümkün görünüyor.

İngiltere de benzer bir karar almıştı

Geçtiğimiz günelerde seyahat güncellemesi yapan İngiltere de, aşı olanlar ya da bağışıklık kazananlar için PCR testini kaldırmıştı. Karantinanın tamamen kaldırıldığı İngiltere’de, aşı olmayanlar ise yolculuk öncesi varışında ikinci gününde PCR testi yaptırması gerekiyor.

AB ülkelerine seyahat kuralları değişiyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000