01 Aralık 2021, Çarşamba 10:19:34

Antalya Havalimanı için ihale heyecanı başladı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ve iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi için gerçekleştirilen ihale başladı.
  • Çalışan ihtiyar ordusuna çözüm bulun lütfen

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ve iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi için gerçekleştirilen ihale başladı. 

İhaleye yalnızca iki ortak girişim grubu tarafından teklif zarfı sunuldu. Antalya Havalimanı için Vnukovo-INTEKAR Yapı ile TAV-Fraport AG ortak girişim grupları yarışacak. Teklif zarfı sunan iki firmanın dosyaları incelenecek.

Antalya Havalimanı ihalesi DHMİ KÖİ Başkanı Gülnur Uzaldı'nın yaptığı açılış konuşmasıyla resmen başlamış oldu.

Uzaldı açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Saygıdeğer katılımcılar ve kıymetli mesai arkadaşlarım. Hepinize kuruluşum ve komisyonumuz adına hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum.

Bugün burada 27.04.2005 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 5335 sayılı kanunun 33.maddesi uyarınca; kirala-işlet-devret modeli ile antalya havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, genel havacılık, cıp terminalleri ve mütemmimlerinin ihalesini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız.

İhale konumuza geçmeden önce kuruluşumuzun kamu özel sektör işbirliği modeli ile gerçekleştirdiği projeler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Ülkemiz havacılık sektörüne 18 (on sekiz) kamu özel işbirliği projesi genel müdürlüğümüzce kazandırılmış olup, bugün gerçekleştireceğimiz antalya havalimanı yolcu terminalleri ve mütemmimleri ihalesi ile bu sayı 19’a ulaşmış olacaktır.

bu projelerin 10 tanesi yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilen projelerdir.

8 tanesi ise mevcut tesislerin işletilmesine yönelik kiralama projeleridir.

Bugün gerçekleştirilecek olan ihale, ülkemizin ilerleyen yıllarda turizmde hedeflediği ve kısa vadede beklediği artış dikkate alındığında, antalya havalimanının mevcut altyapı ve kapasitesiyle beklenen artışı karşılayamayacağından hareketle ve kiralama ihalesi kapsamında yapılacak olan ilave yatırımların gerçekleşme süreci de göz önünde bulundurularak planlanmıştır.

Antalya havalimanı yolcu terminalleri ve mütemmimleri kirala-işlet-devret modeli ile ihale edilmesi hususunda alınan rekabet kurumunun olumlu görüşü çerçevesinde 23.10.2021 tarihinde ihale ilanına çıkılmış olup, son teklif alma ve ihale tarihi bugün 01.12.2021  olarak tespit edilmiştir.

Proje kapsamında iç hatlar ve ıı. Dış hatlar terminallerinin büyütülmesi, ııı. Dış hatlar terminali ve genel havacılık terminali yapımı, vıp terminali ve devlet konukevi yapımı, apron kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımlar, yeni teknik blok, kule ve verici istasyonu yapımı, akaryakıt depolama ve dağıtım tesisi yapımı gibi yatırımlar bulunmaktadır.  Kira konusu tesislerin işletme süresi ise 25 yıl olacaktır.

Söz konusu ihaleye ilişkin olarak 8 firma dosya satın almış olup, bunlardan 3 firma kuruluşumuza yer görme belgelerini onaylatmıştır. 

Ancak yer görme belgesi alan firmalardan Malaysia Airport ihaleye uygun teklif veremeyeceklerini belirten teşekkür mektubunu ihaleden bir gün önce kuruluşumuza iletmiştir.

İhale açıklandığı gibi bugün (01.12.2021 tarihinde) gerçekleştirilecektir.

Bugün burada; 17.noter başkatibi sayın mehmet gürsoy gözetiminde yapılacak olan ihalede;

Teklifler, evrak teslim sırasına göre açılacak ve idaremiz tarafından teşkil edilen ihale komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme, isteklilerin ve noterin huzurunda ihale sonuçlanana kadar aralıksız sürdürülecektir.

Aralıksız sürecek olan ihalemiz iki etapta gerçekleştirilecektir.

İlk etapta, isteklilerin dış zarfları açılacak, ihale şartnamesinde belirtilen evrakların var/yok değerlendirmesi yapılacaktır. Varlığı tespit edilen belgelerin bilahare ihale şartnamesi ve eklerine uygun olup olmadığı, ihale komisyonumuz ve alt komisyonlar tarafından incelenecek olup, gerekmesi halinde isteklilerden veya temsilcilerden bilgi ve/veya yazılı teyit alınabilecektir.

Teklifleri ve belgeleri ihale şartnamesi ve eklerine uygun olduğu tespit edilen isteklilerin duyurusu yapılacaktır.

İkinci etapta, iç zarflar açılarak iç zarf içindeki belgeleri şartnameye uygun olan isteklinin tek olması halinde pazarlık usulü, birden fazla olması halinde  “en düşük kira bedelini teklif eden istekliden, en yüksek kira bedelini teklif eden istekliye doğru yapılacak sıralamaya göre isteklilerle açık artırma yapmak suretiyle pazarlık usulü uygulanacaktır.”

Değerli katılımcılar, ihale komisyonumuzun alacağı karar rekabet kurumuna gönderilecek olup, rekabet kurumu kararının kuruluşumuza intikalinden sonra yönetim kurulumuz onayının ardından ihale kesinlik kazanacaktır.

Kesinleşen ihale sonucunda ihale şartnamesi ekinde yer alan kira sözleşmesi ve ekleri, ihaleyi kazanan istekli tarafından kurulacak anonim şirket ve idaremiz arasında imzalanarak yürürlüğe girecektir. 

Temennimiz odur ki; bugün, ihalede eşit rekabet şartlarında, adil bir yarışma neticesinde; en yüksek kira bedelini teklif eden istekliye ihale edilerek kamu menfaati gözetilmiş olacaktır.

İhalenin, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor ve dış zarfların açılması işlemini başlatıyorum."














Antalya Havalimanı için ihale heyecanı başladı

Yorumlar

DHMİ Ayt ~ 2 yıl önce
Çalışan ihtiyar ordusuna çözüm bulun lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Faik Püren ~ 2 yıl önce
Tam bir müsamere oynanıyor. Çoğu yabancı olmak üzere bir sürü yatırımcı 40 günde biz bu ihaleye hazırlamayız diye süre uzatımı talep etti. DHMİ cevap bile vermedi. Tav’ın kazanacağı belli olan işin prosedürü tamamlanıyor. Devletin milyarlarca dolar zararı olacak. Rekabet yaratmamak için 40 günde ihale yaptılar. Bunun hesabı da sorulur. 2027 de başlayacak işletmenin ihalesini 40 günde yaparsan bu ülkede kimse yatırım filan da yapmaz.
noname ~ 2 yıl önce
Çalışmayan ihtiyarlar daha buyuk problem

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000