21 Temmuz 2021, Çarşamba 08:47:47

"Checkmate" MAKS-2021'e damga vurdu

Rusya’nın devlet savunma şirketi Rostec, ülkenin yeni beşinci nesil savaş uçağını tanıttı.
  • Verilen parametreler doğruysa, ABD li askeri yetkililerin uykuları kaçar. Mig-29 yıllardır kısa menziliyle eleştiriliyordu. Ruslar işte size menzil demişler. F-35'e göre çok daha düşük (F-16 ya yakın ağırlıkta olabilir)ağırlığı ve benzer motor gücüyle çok daha yüksek manevra yeteneği olacaktır. Uzun menzilli hava-hava füzeleri ise (3 adet olduğu belirtilmiş) ABD uçaklarına karşı belirgin bir avantaj. Süper-seyir yeteneği de tartışmasız bir avantaj. Eğer saatlik işletme maliyeti de düşük tutulabilirse hakikaten şah-mat olur.
  • On numara ucak

Rusya’nın devlet savunma şirketi Rostec, ülkenin yeni beşinci nesil savaş uçağını tanıttı. Sunumu, Rusya lideri Putin’in önünde gerçekleştirilen uçağa ‘Checkmate’ isminin verildiği belirtildi. Yeni nesil savaş uçağının özellikleri duyanları şaşkına çevirdi.

Rusya’nın, şimdiye dek hakkında çok az şey bilinen beşinci nesil savaş uçağı, başkent Moskova’nın hemen dışında yer alan Jukovskiy Havalimanı'nda gerçekleştirilen MAKS-2021 havacılık fuarında tanıtıldı.

Uçağın tanıtımı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önünde yapıldı. Yeni nesil savaş uçağına ‘Checkmate’ (mat) ismi verildi. Ancak bu ismin ileride değişebileceği belirtiliyor.

Yeni nesil uçağın tanıtımda yapılan en önemli özelliği ise radarlar tarafından yerini saptanmasının neredeyse imkansız olması.

Sputnik'in haberine göre, Yeni nesil savaş uçağı, boyut bakımından Su-57 jetinden daha küçük ve sadece bir motoru bulunuyor. Uçağın ayrıca, ses hızının 1.8 ila 2 katı hıza ulaşabileceği, menzilininse 3.000 km olduğu belirtiliyor.

Jetin 7.400 kg cephane taşılabileceği de sunumda verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Bunun yanında Rostec yetkilileri, yeni uçağın, pilota destek verecek yapay zeka özellikleri ile başka yenilikçi teknolojiler içerdiğini belirtti.

Yeni jet, uçak üreticisi Sukhoi tarafından LTS adlı bir program çerçevesinde geliştirildi. LTS, ‘hafif taktik uçak’ anlamına geliyor.

"Checkmate" MAKS-2021'e damga vurdu

Yorumlar

türk ~ 3 yıl önce
Verilen parametreler doğruysa, ABD li askeri yetkililerin uykuları kaçar. Mig-29 yıllardır kısa menziliyle eleştiriliyordu. Ruslar işte size menzil demişler. F-35'e göre çok daha düşük (F-16 ya yakın ağırlıkta olabilir)ağırlığı ve benzer motor gücüyle çok daha yüksek manevra yeteneği olacaktır. Uzun menzilli hava-hava füzeleri ise (3 adet olduğu belirtilmiş) ABD uçaklarına karşı belirgin bir avantaj. Süper-seyir yeteneği de tartışmasız bir avantaj. Eğer saatlik işletme maliyeti de düşük tutulabilirse hakikaten şah-mat olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
On ~ 3 yıl önce
On numara ucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000