23 Ekim 2021, Cumartesi 09:01:37

Elon Musk tarih verdi

Elon Musk, SpaceX'in uzun zamandır üzerinde çalıştığı Starship fırlatma aracının lansman tarihi hakkında bilgi verdi.

Elon Musk, SpaceX'in uzun zamandır üzerinde çalıştığı Starship fırlatma aracının lansman tarihi hakkında bilgi verdi.

Starship, SpaceX tarafından tasarlanan yeniden kullanılabilir bir fırlatma aracı olarak biliniyor. Starship Programı ilk yıllarda küçük bir geliştirme ekibine sahipken, 2018 yılından itibaren büyük bir geliştirme ve inşa ekibi edindi. Elon Musk, Crew Dragon‘un 2020 Mayıs ayında fırlatılmasından sonra bu programın SpaceX‘in en büyük öncelliği haline geldiğini belirtti.

Starship roketi, Teksas‘ta hala geliştirme aşamasında. Fırlatma kulesi ve uzaya ulaştığında araca güç verecek olan vakumlu Raptor motorların montajı gibi temel unsurlarda büyük ilerleme kaydedildi. Elon Musk, Starship için daha önce yapılacağını söylediği lansman gecikti. Şimdi fırlatma için gerekli belgeleri toparladıktan sonra, roketin nihayet önümüzdeki ay ilk yörüngesel uçuş denemelerine hazır olacağını söylüyor.

SpaceX, Starship’i fırlatmak için neyi bekliyor?

SpaceX, Starship‘in Brownsville, Teksas dışında bulunan geliştirme konumundan uçuş denemesi yapmak için ABD Federal Havacılık İdaresi‘nden (U.S. Federal Aviation Administration – FAA) onay talep edecek. Bu onayın alınma sebebi ise idarenin fırlatma sırasında olası bir aksilik durumunda en az risk sağlamak için tüm önlemlerin alındığından emin olması gerekmesidir.

Bu atmosfer uçuş denemesinin ardından SpaceX‘in en büyük hedefi, Starship ve Super Heavy güçlendiricinin kombine edilmiş halini Dünya yörüngesinin de dışına fırlatmak olacak. Elon Musk, şirketin teknik olarak bu adıma hazır olduğunu söyledi. Ancak FAA‘nın lansman lisansı vermek için kamuya açık yorumlar yapmak konusunda yaptığı son çağrı, talebin onaylanmasını geciktirebilir. Bu durum, süreci bir aydan fazla uzatabilir.

Geçtiğimiz hafta belediye toplantıları sırasında, Starship destekçileri ve ona karşı olanlar bir araya geldi. Bir sonraki adım henüz atılmadan FAA‘nın SpaceX ile birlikte gözden geçirmesi gereken konuları gündeme getirdiler. Böylelikle her iki taraf da anlaşmaya varabilecek.

Bununla birlikte FAA, bir test amacıyla geçici bir lisans verme ihtimali var. Bu durum devam ederken başlatma izinlerini yeniden gözden geçirerek bazılarının giderilmesini sağlayabilir. Böylelikle hem SpaceX‘in Starship planları aksamayacak hem de gerekli güvenlik önlemlerinden emin olmaya yeterli zaman olacak.

Elon Musk tarih verdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000