24 Eylül 2022, Cumartesi 09:29:46

Hava İş Taipei harcırah konusunu gündeme getirdi

Türk Hava Yolları uçuş ekiplerinim bağlı olduğu sendika Hava İş, uçuş ekiplerine Taipei yatı görevlerinde harcırah verilmemesi hususunu gündeme getirdi.
  • 3 gün havasız, 19 derece buz gibi odada karantina havasında kalıyoruz. Yemekler deseniz rahatsız ediyor gastro olarak rahatsızlık veriyor. Kimse gitmek istemiyor. En azından motivasyon olarak verilse ne olur?
  • Şirket harcirah dolar bazlı orada yemesi içmesi için verir bu yönden eğer odadan çıkılmıyorsa ve otelde şirket yeme içmeyi karşılıyorsa harcirah verilmemesi kadar doğal bir şey yok. Uçuş ekipleri açısından bakarsan oradaki yemekleri yiyememek bir problem. Eğer şirket harcirah vermiyorsa en azından Doco ya da local bir şirket aracılığı ile öğünleri sağlayabilir. Bu sayede iki taraf da mağdur olmaz. Harcirahlara ek bir gelir kaynağı olarak bakmak yanlış olur diye düşünüyorum
  • Sadece o yati icin degil genel bir duzeltme yapilmasi gerekiyor harcirahlara. Yillardir ayni rakam yatiyor yillardir! Ayip artik
  • Yani
  • Teknisyeni 4 bacaklık 24 saat süren somali uçuşuna yatısız gönderen çelik-iş utanır mı acaba?
  • Deveye hangi soru sorulmaz 2.

Türk Hava Yolları uçuş ekiplerinim bağlı olduğu sendika Hava İş, uçuş ekiplerine Taipei yatı görevlerinde harcırah verilmemesi hususunu gündeme getirdi.

Tayvan devletinin otelden çıkılmaması konusundaki kuralı nedeniyle uçuş ekiplerine harcırah verilmediğini belirten Hava İş Sendikası, bu durumun uçuş ekiplerini mağdur ettiğini vurguladı.

Hava İş açıklaması:

Değerli Üyelerimiz,

Tayvan devlet otoritelerince belirlenen kurallar sebebiyle uçuş ekiplerinin odalarından çıkmasının yasak olduğu Taipei’de yatı görevinde bulunan üyelerimizden geri bildirimler almaktayız. Yapılan geri bildirimlerinizde yatı görevinde bulunan uçuş ekiplerine şirket tarafından harcırah verilmediği konusu yoğun olarak dile getirilmektedir.

Geçmiş dönemde “Covid-19 Salgını” nedeniyle harcırah ödemesi yapılmayan meydanlar için Sendikamız ile THY A.O arasında bir çok yazışma ve görüşme yapılmıştır. Konu İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu toplantılarına taşınmış ve harcırah verilmeyen meydanlar konusu için ayrı gündem başlığı olarak ilgili şirket birimleriyle görüşmeler yapılmıştır. Bu girişimlerimiz sonucunda ülkelerdeki Covid-19 kısıtlamaları devam etmesine rağmen Taipei hariç diğer tüm meydanlarda harcırah konusu düzeltilmiştir.

Tayvan tarafından belirlenen kurallar sebebiyle üyelerimiz zor koşullarda yatı görevi yapmakta ve şirket tarafından otelde yiyecek teminin yapılması bahanesiyle harcırahlarının verilmemesi üyelerimizi mağdur etmektedir. Bu ülkedeki yiyecekleri tüketemeyen bir çok üyemizin, masraf yapmak suretiyle yiyeceklerini ülkeye kendileri getirdikleri hususu da ayrı bir konudur.

Ülkedeki odadan çıkma yasağı ve şirket tarafından harcırah verilmemesi sonucunda üyelerimiz Taipei yatı görevlerine gitmek konusunda ciddi motivasyon eksikliği yaşamaktadır. Bu ülkede harcırah verilmemesinin ekiplerin motivasyon durumu da göze alındığında aslında bir kazanç olmadığı görülecektir.

Halen uygulanmaya devam eden harcırah kısıtlamasının bir an önce kalkmasını, geçmiş yatı görevlerinde yaşanan mağduriyet sebebiyle Covid-19 tedbirlerinin ülkemizden kalktığı günden itibaren günümüze kadar yapılan Taipei seferlerinde görev yapan üyelerimizin harcırah ödemelerinin yapılmasını talep etmekteyiz.

Konuyla ilgili resmî yazımızı işverene gönderdiğimizi ve konunun takipçisi olacağımızı siz değerli üyelerimize bildirmek isteriz.

Emniyetli uçuşlar dileriz.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)

Hava İş Taipei harcırah konusunu gündeme getirdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Yeni geldim ~ 2 yıl önce
3 gün havasız, 19 derece buz gibi odada karantina havasında kalıyoruz. Yemekler deseniz rahatsız ediyor gastro olarak rahatsızlık veriyor. Kimse gitmek istemiyor. En azından motivasyon olarak verilse ne olur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İki tarafta haklı ~ 2 yıl önce
Şirket harcirah dolar bazlı orada yemesi içmesi için verir bu yönden eğer odadan çıkılmıyorsa ve otelde şirket yeme içmeyi karşılıyorsa harcirah verilmemesi kadar doğal bir şey yok. Uçuş ekipleri açısından bakarsan oradaki yemekleri yiyememek bir problem. Eğer şirket harcirah vermiyorsa en azından Doco ya da local bir şirket aracılığı ile öğünleri sağlayabilir. Bu sayede iki taraf da mağdur olmaz. Harcirahlara ek bir gelir kaynağı olarak bakmak yanlış olur diye düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harcırah ~ 2 yıl önce
Harcırah ödemeleri yasalar nezdinde yapılmaktadır şirketin personele yaptığı bir destek değildir dolayısıyla kesmesi de hem etik hem yasal değildir. Odadan çıkma yasağı varsa yemeğini mecbur sağlayacaksın; bu personelin sorunu değil.
Kpt ~ 2 yıl önce
Kardeşim bir de şurdan bak, şirket kendi elinde olmasa da para kazanmak için uçuş ekiplerinin özgürlüklerine rağmen oraya gönderiyor mu gönderiyor, o zaman kaybedilen özgürlüğün bir karşılığı olmalı. Siz hala yemek harcırah yok bilmem ne? Ben ne diye bir odaya kapanıp 48 saat 72 saatler hapis kalıyorum biri bana bunu açıklasın, şimdi bedavaya mı kalıyorsun diyen denyolar çıkar, ona da cevabım şu " e o zaman şirket için kazıpa da oturalım, bunun sonu ne???! "
Mimi ~ 2 yıl önce
Düşünüyor olman bile iyi birşey!
77cpt ~ 2 yıl önce
Sadece o yati icin degil genel bir duzeltme yapilmasi gerekiyor harcirahlara. Yillardir ayni rakam yatiyor yillardir! Ayip artik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabinci ~ 2 yıl önce
Yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Line ~ 2 yıl önce
Teknisyeni 4 bacaklık 24 saat süren somali uçuşuna yatısız gönderen çelik-iş utanır mı acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ağlama ~ 2 yıl önce
geçen her dakikayı yazıyorsun ama? yatıyı istemeyen sizsiniz çok uçup daha fazla kazanmak için. isteyerek 30 saat mesai yapanınız da var.
Bak ~ 2 yıl önce
Deveye hangi soru sorulmaz 2.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000