03 Ocak 2023, Salı 20:54:38

Hava İş’ten zam açıklaması: ek zam istendi

Türk Hava Yolları çalışanlarının yetkili sendikası Hava İş, bugün açıklanan zam oranlarından sonra bir açıklama yayınladı.
  • ev kiraları 15-20bin tl oldu. doğalgaz maksimum 200 tl gelirdi, 800 tl geldi. ama zam %16, peki. havaişin itirazı ile de %18 olur.
  • Kımse kımseyı kandırmasın 16 zaten ımkansız minimum 40 olmalı bunun altı sendıkaya güle güle
  • Sunu unutmasin thy yonetimi. Bugun hakkimizi vermeyene oy yok. Hukumet degistiginde sizde gidicisiniz biz calisanlar kalici. Hakkimizi ya verirsiniz yada bu secimde gidersiniz net! Tum birimlerde en az asgari ucret oraninda zam yapilmali %50 den assagi bir zam kabul edilemez. Biz hakkimizi istiyoruz asgari ucret bile toplamda %120 zam aldi toplamda. Bizse sadece %50 aldik. Hakkimizi verin yada sizi secimde gonderelim. Hadi siz secin ahmet bey.
  • Yonetim kurulu hangi oranda aldi hatirliyormusunuz? yanilmiyorsam en son 122%, bu zam ve aldiklari diger zamlar sirketin geneline verilmeli, hakkaniyet diyorsan budur
  • Ev kiralari aidatlar uctu gitti bugun yeni ise baslayacak memurlar kira ve aidat odedikten sonra ciddi oranda gecim skntisi yasamaktadir ,min kiralar 10binden basliyor 1+1 den bahsediyorum 2+1 , 3+1 den bahsemiyorum bile ulasim masraflarini kisisel ihtiyaclari saymiyorum bile , bir cok yeni arkadas gecim skntisindan kira odemekten dolayi muzdarip ve boyle giderse ailemin yanina donerim daha mantikli diyor gelecegi gorun lutfen ve insanlarin bu gibi skntilarini goz ardi etmeyin
  • Şimdi bir alışveriş sitesinden aldıklarımın fiyatlarını inceledim. 6 ay önce aldığım ayakkabının fiyatı bugün %58 artmış, ayakkabı boyası %94, kitap %63, gözlük %120, bitkisel yağ %63…. Ama maaş artışı %16-17 olacak öyle mi? Hadi bakalım.
  • Arkadaşlar asgari ücrete ikinci altı ayda %55 zam yapılmasının sebebi ilk altı ay çıkan enflasyondan daha az zam yapılması.Sadece bilgi amaçlı yazıyorum. İlk 6 ay brüt asgari ücrete sadece %30 zam yapıldı. Çıkan Enflasyon Yüzde 42 idi. Sonuç olarak gene bu yapılan zamla 1.30x1.55= %100 zam yapılmış oldu. Bizler ise İlk 6 ay için %47.35 almıştık.Eğer %16.40 alırsak %71.5 yıllık toplam zam almış olacağız. Asgari ücretteki seviyeye çıkabilmemiz için %36 zam almamız gerekiyor Aslında yapılması gereken oran %40 bile olabilir. Zammı aldıktan sonra sadece 1 ay reel ücret alıyorsunuz.Her ay reel maaşınız eriyor.6 ayda yarım maaştan biraz fazla kaybımız oluyor.Bir sende hemen hemen 1 maaşı aylık enflasyon farklarını sonradan almakla zaten kaybediyoruz.
  • seçime kadar varlık fonu kasayı kullanmak isteyecektir. bu döneme kadar da ne bir çalışan ne de bir yönetici bir yere gitmeyeceğine göre sendikanızın imza attığı rakamları sineye çekeceksiniz, üzgünüm. seçimden sonrası kısa bir türbülans sonra çok eğlenicez
  • sizin gibi akşama kadar bilgisayar başında oturmuyor bu insanlar 8-5 mesai yapmıyorlar, gecesi yok gündüzü yok yedikleri basıncın hesabı yok, tabiki senden yüksek alacak, yeter artık bu şirketin memur seviciliği ve sizler. Bu şirketin en büyük hazır yiyicileri sizlersiniz,
  • burada atar tutarlar sendika şöyle kötü böyle kötü diye ama bayramda lokum almaya koştururlar, sendikadan ayrılmak akıllarına bile gelmez.

Türk Hava Yolları çalışanlarının yetkili sendikası Hava İş, bugün açıklanan zam oranlarından sonra bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada emflasyondan kaynaklı alım gücünün düşmesi nedeniyle THY’den ek zam talebinde bulunulduğu açıklandı.

İşte Hava İş’in açıklaması; 

Değerli üyelerimiz,

27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 32. Maddeye göre ikinci yıl, birinci altı ay ücret zammı TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (2003=100 ) Aralık 2022 indeks sayısının Haziran 2022 indeks sayısına göre değişim oranına ilave olarak %1 eklenerek yapılacaktır.

Bu kapsamda 31.12.2022 tarihindeki ücretlere, 01.01.2023 tarihinden geçerli olmak üzere %16,40 oranında ücret zammı yapılacaktır. (Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yılı Türkiye Geneli Aralık 2022 indeks sayısı olan 1128,45 rakamının, Haziran 2022 indeks sayısı olan 977,90 rakamına bölünmesiyle değişim oranı %15,40 çıkmaktadır bunun üzerine %1 TİS ile gelen ilave zam eklenmiştir.)

Lakin ülkemizde pandemi ile başlayan ve hala devam eden ekonomik krizin etkileriyle başta gıda olmak üzere, ev kiraları, elektrik, doğalgaz, giyim gibi temel ihtiyaçlara ve tüm girdilere gelen zamlarla yaşam maliyetimiz artmış, alım gücümüz düşmüştür. 27. Toplu İş Sözleşmesi yürürlük süresi olan 01.01.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında, asgari ücrete iki defa zam gelmiştir. Ekonomik krizin beraberinde getirmiş olduğu alım gücünün azalması nedeniyle mevcut sözleşmemize ek bir protokol ile üyelerimizin ücretlerine ek zam güncellemesi yapılması kaçınılmaz olmuştur.

Bu bağlamda mevcut ekonomik koşullar ve buna bağlı alım gücünün zorlaşması sebebiyle THY A.O.’dan ilave zam ile ilgili gerekli talebimiz yapılmıştır.

Saygılarımızla bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.


Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)

Hava İş’ten zam açıklaması: ek zam istendi

Yorumlar Tüm Yorumlar (145)

kebin kiruv ~ 1 yıl önce
ev kiraları 15-20bin tl oldu. doğalgaz maksimum 200 tl gelirdi, 800 tl geldi. ama zam %16, peki. havaişin itirazı ile de %18 olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uymadı ~ 1 yıl önce
Kımse kımseyı kandırmasın 16 zaten ımkansız minimum 40 olmalı bunun altı sendıkaya güle güle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zam yok Oy yok ~ 1 yıl önce
Sunu unutmasin thy yonetimi. Bugun hakkimizi vermeyene oy yok. Hukumet degistiginde sizde gidicisiniz biz calisanlar kalici. Hakkimizi ya verirsiniz yada bu secimde gidersiniz net! Tum birimlerde en az asgari ucret oraninda zam yapilmali %50 den assagi bir zam kabul edilemez. Biz hakkimizi istiyoruz asgari ucret bile toplamda %120 zam aldi toplamda. Bizse sadece %50 aldik. Hakkimizi verin yada sizi secimde gonderelim. Hadi siz secin ahmet bey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşte bu yüzden ~ 1 yıl önce
Adam olmazsınız. Yüzde 500 bile zam verseler, bunun seçim kampanyası olduğunu, seçildikten sonra yüzünüze bile bakmayarak kat be kat fazlasını vergi olarak alacağını düşünemediğinizden bu haldeyiz
Yonetim kurulu ~ 1 yıl önce
Yonetim kurulu hangi oranda aldi hatirliyormusunuz? yanilmiyorsam en son 122%, bu zam ve aldiklari diger zamlar sirketin geneline verilmeli, hakkaniyet diyorsan budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aciliyet ~ 1 yıl önce
Ev kiralari aidatlar uctu gitti bugun yeni ise baslayacak memurlar kira ve aidat odedikten sonra ciddi oranda gecim skntisi yasamaktadir ,min kiralar 10binden basliyor 1+1 den bahsediyorum 2+1 , 3+1 den bahsemiyorum bile ulasim masraflarini kisisel ihtiyaclari saymiyorum bile , bir cok yeni arkadas gecim skntisindan kira odemekten dolayi muzdarip ve boyle giderse ailemin yanina donerim daha mantikli diyor gelecegi gorun lutfen ve insanlarin bu gibi skntilarini goz ardi etmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert ~ 1 yıl önce
Şimdi bir alışveriş sitesinden aldıklarımın fiyatlarını inceledim. 6 ay önce aldığım ayakkabının fiyatı bugün %58 artmış, ayakkabı boyası %94, kitap %63, gözlük %120, bitkisel yağ %63…. Ama maaş artışı %16-17 olacak öyle mi? Hadi bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik Bilgi ~ 1 yıl önce
Arkadaşlar asgari ücrete ikinci altı ayda %55 zam yapılmasının sebebi ilk altı ay çıkan enflasyondan daha az zam yapılması.Sadece bilgi amaçlı yazıyorum. İlk 6 ay brüt asgari ücrete sadece %30 zam yapıldı. Çıkan Enflasyon Yüzde 42 idi. Sonuç olarak gene bu yapılan zamla 1.30x1.55= %100 zam yapılmış oldu. Bizler ise İlk 6 ay için %47.35 almıştık.Eğer %16.40 alırsak %71.5 yıllık toplam zam almış olacağız. Asgari ücretteki seviyeye çıkabilmemiz için %36 zam almamız gerekiyor Aslında yapılması gereken oran %40 bile olabilir. Zammı aldıktan sonra sadece 1 ay reel ücret alıyorsunuz.Her ay reel maaşınız eriyor.6 ayda yarım maaştan biraz fazla kaybımız oluyor.Bir sende hemen hemen 1 maaşı aylık enflasyon farklarını sonradan almakla zaten kaybediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik bilgiye ek ~ 1 yıl önce
Ek olarak sunu söyleyebilirim ki , yuzde 47 zam mecburiydi. Biz pilotlardan yuzde 50 kesildi. En az yuZde 100 zam yapılmalıydı. Ama onu yapamayacagına gore herkesin biraz gözünü boyamak için yuzde 47 yapıldı. Aslında şu an çoook daha fazla oranlarda zam yapılmalı. Rakiplerimiz emirates lufthansa katar vs diye ortalıkta gezerler. Bilet paraları yarısırken ücret skalasında rezalet derecede fark var.
“teknik bilgiye ek” e cevaben ~ 1 yıl önce
Bahsettiğim %47 zam enflasyon+5 olarak zaten standart yapılması gereken sözleşme gereği bir durumdu.Sanırım yanlış anlaşılma oldu. İşl 6 aylık englasyon 42 idi..Ve bu oran istisnasız tüm personele zaten yapıldı.Reel bir artıştan asla bahsedemiyoruz.(5 puanı saymaz isek)
yorum ~ 1 yıl önce
seçime kadar varlık fonu kasayı kullanmak isteyecektir. bu döneme kadar da ne bir çalışan ne de bir yönetici bir yere gitmeyeceğine göre sendikanızın imza attığı rakamları sineye çekeceksiniz, üzgünüm. seçimden sonrası kısa bir türbülans sonra çok eğlenicez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknikbey ~ 1 yıl önce
sizin gibi akşama kadar bilgisayar başında oturmuyor bu insanlar 8-5 mesai yapmıyorlar, gecesi yok gündüzü yok yedikleri basıncın hesabı yok, tabiki senden yüksek alacak, yeter artık bu şirketin memur seviciliği ve sizler. Bu şirketin en büyük hazır yiyicileri sizlersiniz,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
herkes gibisin ~ 1 yıl önce
burada atar tutarlar sendika şöyle kötü böyle kötü diye ama bayramda lokum almaya koştururlar, sendikadan ayrılmak akıllarına bile gelmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000