15 Mayıs 2022, Pazar 09:37:48

Hava Şehitlerimizi Saygı ve Minnetle Anıyoruz

Bugün 15 Mayıs ve Hava Şehitlerini Anma Günü... AirportHaber olarak hava şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun...

Hava şehitleri Türk halkının kalbinde yaşıyor. Bugün 15 Mayıs Hava Şehitlerini Anma Günü. Türk havacılığında yaptıklarıyla iz bırakan ve görevleri sırasında hayatını kaybeden hava şehitleri 1935'ten bu yana her yıl 15 Mayıs'ta anılıyor.

Bizim için canlarını feda eden hava şehitlerimiz bugün Hava Şehitleri Anma Günü’nde anılıyor. Kurtuluş Savaşı’nda gazi olan Tayyareci Binbaşı Fazıl’ın uçağı, 27 Ocak 1923’te öğrencisi ile yaptığı uçuş sırasında motorunun durması sonucu düştü. Binbaşı Fazıl’ın şehit olması nedeniyle 27 Ocak Hava Şehitlerini Anma Günü ilan edildi.

Bu tarihi gün vesilesiyle AirportHaber ailesi olarak şehitlerimize rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

THK KARARIYLA 15 MAYIS'A ALINDI

1926’dan itibaren her yıl gerçekleştirilen anma gününde, kış aylarında tören düzenlemenin sakıncaları ortaya çıkmaya başlayınca tarih değişikliğine gidildi. Türk Hava Kurumu'nun 1935’te aldığı bir kararla, törenlerin İzmir’in düşman işgali sırasında Miralay Fethi Bey ve Gazeteci Hasan Tahsin ile beraberindeki 9 kişinin şehit edildiği 15 Mayıs’ta yapılmasına karar verildi.

Osmanlı Devleti’nin havacılıktaki varlığını dünyaya göstermek için çıktıkları 2 bin 250 kilometrelik “İstanbul-İskenderiye Hava Seyahati” sırasında yaşanan iki uçak kazasında şehit olan Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey (Tayyareci), Rasıt (gözlemci) Üsteğmen Sadık Bey ve Pilot Teğmen Nuri Bey ilk havacı şehitleri olarak biliniyor.

Balkan Savaşları’nda alınan yenilginin acılarının hafifletilmesi, Osmanlı Devleti’nin dönemin en son imkanlarını başarı ile kullanabildiğinin gösterilmesi amacıyla bir uçak seferine karar verildi. İstanbul’dan başlayarak, Osmanlı’nın Anadolu ve Orta Doğu’daki toprakları üzerinden Mısır’a kadar düzenlenmek istenen seferin resmi adı “İstanbul-İskenderiye Hava Seyahati” oldu.

“Muavenet-i Milliye” isimli “Bleriot” uçağında 27 yaşındaki Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ile Rasıt (gözlemci) Üsteğmen Sadık Bey, “Prens Celalettin” isimli “Deperdussin” uçağında Pilot Teğmen Nuri Bey ile Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey yer aldı. Uçaklar, 8 Şubat 1914’te, yağmurlu havaya rağmen İstanbul’da düzenlenen törenin ardından hareket etti.

Fethi ve Sadık beylerin yer aldığı uçak, İstanbul-Eskişehir-Afyonkarahisar-Konya-Tarsus-Halep-Humus-Beyrut-Şam rotasıyla Şam’a indi. İki kahraman havacının yer aldığı uçak, 27 Şubat’ta Şam’dan Kudüs’e uçarken bazı teknik sorunlarla Taberiye Gölü yakınlarına düştü. Kahraman iki havacı, kazada şehitlik mertebesine yükseldi.

İkinci uçakta yer alan Pilot Teğmen Nuri Bey ile Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, “Prens Celalettin” uçağıyla Humus’tan Şam’a ulaşarak arkadaşlarının cenaze namazına yetişti. Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ile Üsteğmen Sadık Bey, Emeviye Camisi’nde bulunan Selahattin Eyyubi Türbesi’nin yanındaki kabre defnedildi.

Yaşanan olumsuzluklara rağmen seferi sürdüren Pilot Teğmen Nuri Bey, 11 Mart’ta Yafa’dan kalkışı sırasında uçağının denize düşmesi sonucu şehit oldu. Yanında bulunan Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ise kazadan sağ kurtuldu. Pilot Teğmen Nuri Bey, havacı arkadaşları gibi Selahattin Eyyubi Türbesi’nin yanında bulunan kabre defnedildi. Yarım kalan seferi tamamlamak üzere Pilot Yüzbaşı Salim Bey ve Rasıt Yüzbaşı Kemal Bey görevlendirildi. Yapılan yardımlardan dolayı “Edremit” ismi verilen, yeni satın alınan “Bleriot” uçağı önce bir gemi ile Beyrut’a gönderildi. Sefere başlayan uçak, 1 Mayıs’ta Beyrut’tan hareket ederek, Kudüs-El Ariş-Port Said-Tel El Kebir-Kahire-Sakkara-Maadi El Habiri-Kahire-Tanta-İskenderiye rotasıyla 15 Mayıs’ta İskenderiye’ye ulaştı.

Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri Fethi, Sadık ve Nuri beylerin anısına yapılan anıt, İstanbul’un Fatih ilçesinde eski belediye binası önündeki parka yerleştirildi. Mimar Vedat Tek’in tasarladığı, 10 Ağustos 1914’te açılan, yaklaşık 7,5 metrelik beyaz mermer ve bronzdan oluşan anıtta kırık sütun kullanıldı. Bununla bir ülkü uğruna girişilen seferin tamamlanamaması anlatıldı.

“Eribe Kartal Hürkuş”, çocukluk döneminde dayısı Vecihi Hürkuş’a ait Kadıköy’deki sivil tayyare okuluna başladı. Erken yaşta havacılıkla tanışan Eribe, dayısının Ankara Türkkuşu’nda göreve başlamasının ardından paraşütle atlama konusunda eğitim aldı. Hipodromdaki törenler için 29 Ekim’de 1936’da “Caudron 59” uçağıyla yükseğe çıkan Eribe, atlayışı sırasında paraşütün açılmaması nedeniyle yaklaşık 600 metreden düşerek ağır yaralandı.

Dayısı tarafından hastaneye kaldırılan fakat yapılan tüm müdahalelere rağmen 18 yaşında vefat eden Eribe Kartal Hürkuş, hava şehidi ilk Türk kadını olarak kabul ediliyor.

Hava Şehitlerimizi Saygı ve Minnetle Anıyoruz

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000