18 Nisan 2021, Pazar 17:29:49

Kabin memurunun "Kod 29" mağduriyeti

Türk Hava Yolları'nda kabin memuru olarak görev yapan bir kişi işten çıkarılmanın yasak olduğu dönemde "Kod-29" maddesiyle iş akdinin feshedildiğini ve haksızlığa uğradığını iddia etti.
  • Ter temiz durust insaniz edepe ahlakla namusuyla çalisiyoruz lakin terbiyesizlik edepsizlik ahlaksizlik ve haksizlik heryerde var, Olmasa şasiririm. Tutumlu olmak kabahat,tutumsuz olmak kabahat. Insani değerine birakmak en guzeli.
  • Şu hotel odalarinin dilleri olup konussalar ortaya ilginc hikayeler cikardi....
  • Kod 29’u kullanıp haksız yere çok kişiyi ekmeğinden işinden ettiler...Ve insanlara kara bir leke yapıştırıyorlar sicillerine işleniyor.Son dönemlerde iş verenler kod 29 adı altında suçsuz günahsız insanları kapı dışarı ediyorlar.Bu arkadaş haklı yada haksız bilemeyiz,ama şuda bir gerçek bizim sektör’de çok bel altı işler dönüyor malesef...yatılarda neler oluyor neler,evli bekar hiç fark etmiyor kim kime dum duma. Özellikle KM ler yatı olsada Otellerde takılsak derdindeler.Veee artık mide bulandırmaya başladı bu tarz olaylar.Sanki yaptıkları normalmiş gibi tavır davranış sergilemeleri bıktırdı. Bu söylediklerim tabiki herkesi kapsamıyor ve işini edebiyle namusuyla yapan arkadaşlarda çok sayıda.
  • Tgs alımı olacak mı ?
  • Adam boşuna dememiş sesleri çağlar öncesinden gelen zihniyet diye
  • Yoksa arkanda adam gibi bir sendikan , adam keyfine göre atar hiç birşey yapamazsın. Bak luftansaya, airfrance , yiyorsa atsınlar bakalım , hemen grev ... bizde kimse sarı sendikaya güvenip itiraz bile edemez...
  • Belki yatida vermistir.
  • 13 saat zar gbi like that
  • Aynisini tgs de yapti,hakkini arayacagindan şüphem yok,tgs ye göre alacagin tazminat daha fazla olur,affetme,arabulucuyuda kabul etme...
  • Vardır birşey, şirketi dinlemeden çok yorum yapmamak lazım. Kim der ki yoğurdum ekşi!!

Türk Hava Yolları'nda kabin memuru olarak görev yapan bir kişi işten çıkarılmanın yasak olduğu dönemde "Kod-29" maddesiyle iş akdinin feshedildiğini ve haksızlığa uğradığını iddia etti. 

AirportHaber'in edindiği bilgiye göre; yaklaşık 4,5 yıl boyunca Türk Hava Yolları'nda görev yapan ve son olarak "Q Sınıfı" olarak da bilinen Business Class'ta yolculara hizmet veren bir kabin memuru geçtiğimiz yıl haksız yere işten atıldığını belirtti.

Sosyal medya hesaplarında ne THY logolu ne de üniformalı paylaşımları olmamasına rağmen yaptığı paylaşımlar nedeniyle 29. maddeden iş akdinin sonlandırılmasıyla zor durumda bırakıldığını belirten eski kabin memuru, "4.5 yıl boyunca tertemiz bir sicil ile ne bir uyarı ne bir kınama almadan şerefimle çalıştım. Hayatımda hiç kendimi savunmak zorunda kalmamışımdır. İşten çıkarılmamda 'son çare' katiyen gözetilmemiş, hasta ruhlu bir kişinin hasta ruhlu fikirlerini sırtıma yüklemesi ile mağdur olmuşumdur" ifadelerini kullandı.

Kod 29 ile işine son verildiği için yaptığı iş başvurularının da "Ahlaksızlık" gerekçesiyle olumsuz sonuçlandığını ve zor durumda kaldığını söyleyen kabin memuru, "Rahmetin üstümüze yağdığı bu kutsal ramazan ayında dileğim 29 no’lu kodun çalışanlar için bir ''HOLOKOST'' veya bir yıkım kazanç yolu olmamasıdır" dedi.

BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR OLDU!

Pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasak olduğu 2020'de 176 bin 662 işçi "Kod-29" maddesi kullanılarak işten atıldı. Bu işçiler ne tazminat alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden yararlanabildi. 

KOD 29 NEDİR?

İşveren, iş akdini feshettiği işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yapıyor. Bunu yaparken işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını bir kod numarasıyla işaretliyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. 29 kodu, "İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi" anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu'nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor.

İş Kanunu'nun "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor. Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar bulunuyor.

©AirportHaber.com

Kabin memurunun "Kod 29" mağduriyeti

Yorumlar Tüm Yorumlar (72)

Meryem ~ 3 yıl önce
Ter temiz durust insaniz edepe ahlakla namusuyla çalisiyoruz lakin terbiyesizlik edepsizlik ahlaksizlik ve haksizlik heryerde var, Olmasa şasiririm. Tutumlu olmak kabahat,tutumsuz olmak kabahat. Insani değerine birakmak en guzeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 3 yıl önce
Şu hotel odalarinin dilleri olup konussalar ortaya ilginc hikayeler cikardi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kusmuk piç murat ~ 3 yıl önce
otel odalarında da istismar var.. çay içmeye diye çağırıp zorbalık yapan var
Kod 29 ~ 3 yıl önce
Kod 29’u kullanıp haksız yere çok kişiyi ekmeğinden işinden ettiler...Ve insanlara kara bir leke yapıştırıyorlar sicillerine işleniyor.Son dönemlerde iş verenler kod 29 adı altında suçsuz günahsız insanları kapı dışarı ediyorlar.Bu arkadaş haklı yada haksız bilemeyiz,ama şuda bir gerçek bizim sektör’de çok bel altı işler dönüyor malesef...yatılarda neler oluyor neler,evli bekar hiç fark etmiyor kim kime dum duma. Özellikle KM ler yatı olsada Otellerde takılsak derdindeler.Veee artık mide bulandırmaya başladı bu tarz olaylar.Sanki yaptıkları normalmiş gibi tavır davranış sergilemeleri bıktırdı. Bu söylediklerim tabiki herkesi kapsamıyor ve işini edebiyle namusuyla yapan arkadaşlarda çok sayıda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 3 yıl önce
Tgs alımı olacak mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EXTRAVAGANZA ~ 3 yıl önce
Adam boşuna dememiş sesleri çağlar öncesinden gelen zihniyet diye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uuu ~ 3 yıl önce
Yoksa arkanda adam gibi bir sendikan , adam keyfine göre atar hiç birşey yapamazsın. Bak luftansaya, airfrance , yiyorsa atsınlar bakalım , hemen grev ... bizde kimse sarı sendikaya güvenip itiraz bile edemez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Giray ~ 3 yıl önce
Belki yatida vermistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 3 yıl önce
Sana ne nerde verdiyse verdi havada karada denizde isteyen verir
murat acar ~ 3 yıl önce
ne ayıp
Tam ~ 3 yıl önce
13 saat zar gbi like that

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 3 yıl önce
Aynisini tgs de yapti,hakkini arayacagindan şüphem yok,tgs ye göre alacagin tazminat daha fazla olur,affetme,arabulucuyuda kabul etme...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km1 ~ 3 yıl önce
Vardır birşey, şirketi dinlemeden çok yorum yapmamak lazım. Kim der ki yoğurdum ekşi!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaa ~ 3 yıl önce
kadınlara sarkan belirli tipler var, adı çıkmış onlar atılsın, ahlaksızlık göbek adı olmuş bu tarz tiplerin...
Aklıma ~ 3 yıl önce
Adı buralarda mimli malum kel geldi. Öykk pilotum diye adam oldum sanması tam bir kusmuk herif

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000