10 Haziran 2021, Perşembe 12:20:25

KKTC’DE BİR YILAN HİKAYESİ: ERCAN HAVALİMANI!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) dünyaya açılan kapısı Ercan Havalimanı'ndaki genişleme ve yeni terminal inşaatı adeta yılan hikâyesine döndü. Peki, yeni terminal binası ve bileşenleri ne zaman hizmete açılacak?
  • Bu daha iyi gunler
  • Ercan özelleştiği günden bu yana kktc turizmine katkı yerine engel oldu. Tek başına derebeylik. Siyasi olduklarından dolayı kimse birşey de diyemiyor. Devredin burayı başkasına güzel güzel işletsin. Siyasi havalimanı işletmesi mi olurmuş ya. Ayıptır günahtır.
  • Nasıl oluyorda hiç tecrübesi olmayan bir müteahhite terminal işletme yetkisi veriliyor? Hadi verdin. O zaman yöneticilerin sivil havacılık ve terminal işletme eğitimleri alma mecburiyeti koy. Ayıptır ya
  • Taşyapı kim yaw? Nerede havalimanı işletiyor da burada işletecek? Ne hallere geldik valla. Yarın marketlerde terminal işletmecisi olur artık
  • Yeni terminalin açılması neredeyse imkansız. İnşaatçılıkla bu işler olmuyor. Yazık ettiniz ercana. Şimdi bu paralar devlete kalacaktı. Ama siz avm gibi havalimanına mahkum oldunuz. Bırakın burasını profesyonellere rusyadan bile uçak getirirler.
  • Türkiye’den bildiğiniz yolsuzluk bu şekilde KKTC’de. Hala süre uzatımı peşİndeler.
  • Oyun dolan kandirma organik parcamiz olmus biz bundan kurtulamayiz, aci ama gercek
  • Toplu konut firması terminalcilik yaparsa sonuç bu. İlk günden beri amatörlerle işi yürütmeye çalıştı ama olmadı. Olmaz zaten. Profesyonel yöneticiler eğitimli personel lazım. Ercan bitmiştir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) dünyaya açılan kapısı Ercan Havalimanı'ndaki genişleme ve yeni terminal inşaatı adeta yılan hikâyesine döndü. Peki, yeni terminal binası ve bileşenleri ne zaman hizmete açılacak?

KKTC için hayati bir öneme sahip olan Ercan Havalimanı’nın işletmesi 2012 yılında gerçekleştirilen ihale ile yüzde 47,80 ciro paylaşım oranıyla "Taşyapı İnşaat Taahüd Sanayi ve Ticaret A.Ş. Terminal Yapı ve Tic. Ltd. Şti" tarafından oluşturulan girişim tarafından kazanılmıştı. KKTC’de dönemin Başbakan İrsen Küçük ihaleyle birlikte Ercan Havalimanı’nın yeni ve modern bir çehreye kavuşacağını söylemişti. Küçük o dönemde yaptığı açıklamada, Ercan Havalimanı’nın 1 milyon yolcu kapasitesi düşünülerek yapıldığını ve o gün itibariyle 2 milyon 500 bin yolcuya hizmet vermek durumunda olduğunu ifade etmişti.

“1 MİLYAR EURO HAKSIZ KAZANÇ” İDDİASI

Aradan geçen yıllarda ihale şartlarının uygulanmasında yaşanan sorunlar, ihaleyi kazanan şirketlerin tartışmalı ortaklıkları, yer tesliminin gecikmesi ve sonra ihale kriterlerine tamamıyla aykırı bir şekilde sözleşmenin 4 yıl uzatılması gibi hususlarla devam etti. T&T Havalimanı’na verilen 4 yıllık ek süreyle şirketin işletme hakkı 25 yıldan 29 yıla çıkarılmış ve bu 4 yıllık zaman zarfında şirketin ortalama 1 milyar euro gibi bir kazanç sağlayacağının ifade edilmesi de haksız kazanç söylentilerine neden olmuştu.

YENİ TERMİNAL BİNASI YERİNDE SAYIYOR!

Yaklaşık 9 yıl önce ihalesi gerçekleştirilmesine rağmen bir türlü hizmete açılamayan yeni terminal binası ile ilgili tartışmalar da bitmek bilmiyor. 2017 yılında KKTC Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla  “Ercan Havaalanı Projesi” ihalesini alan, büyük ortağının Türkiye'de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan T&T şirketi’nin ihaleyi planlanan sürede ve eksiksiz tamamlanması amacıyla “Özel İzin” çıkarılmıştı.

Çıkarılan özel izin sonrası dönemin KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, 2018’in ikinci yarısında Ercan Havaalanı Projesi’nin tamamlanacağını ve kurdelenin kesileceğini ifade etmişti.
Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen Ercan Havalimanı’nın yıllık 10 milyon yolcu kapasiteli olması planlanan yeni terminal binası hizmete açılamadı. 160 bin metrekare yolcu terminal binası, iki adet 3500x60 metre boyutlarında betonarme pist ve 165 bin metrekare apron imalatı tamamlanamadı.

Vaat edilen zamanda tamamlanmayan Ercan Havalimanı Projesi nedeniyle KKTC’de tartışmalar devam ederken, Başbakan Hamza Ersan Saner geçtiğimiz günlerde havalimanı inşaatında incelemelerde bulunmuştu. Saner, yeni terminal binasının en geç 2022 başında açılacağını ifade etmişti.



TAŞ YAPI’NIN SESİ ÇIKMIYOR!

Yaşanan gecikmeler sonrasında KKTC kamuoyunda hem işletme hem de yeni terminal sürecinde tarafların baştan sona kusurlu olduğu yönünde genel bir kanaat oluştu.

KKTC’de yeni terminalin ne zaman açılacağı konusunda mevcut Başbakan Saner dahil kimsenin net bir tarih verememesi ise kamuoyunda eleştiri konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bir dönem İstanbul Havalimanı ihalesine bile talip olduğunu açıklayan Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taş Yapı kanadı ise sessizliğini korumayı sürdürüyor.

©AirportHaber.com

KKTC’DE BİR YILAN HİKAYESİ: ERCAN HAVALİMANI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Umutsuz ~ 3 yıl önce
Bu daha iyi gunler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lecn ~ 3 yıl önce
Ercan özelleştiği günden bu yana kktc turizmine katkı yerine engel oldu. Tek başına derebeylik. Siyasi olduklarından dolayı kimse birşey de diyemiyor. Devredin burayı başkasına güzel güzel işletsin. Siyasi havalimanı işletmesi mi olurmuş ya. Ayıptır günahtır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Terminal ~ 3 yıl önce
Nasıl oluyorda hiç tecrübesi olmayan bir müteahhite terminal işletme yetkisi veriliyor? Hadi verdin. O zaman yöneticilerin sivil havacılık ve terminal işletme eğitimleri alma mecburiyeti koy. Ayıptır ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taş ~ 3 yıl önce
Taşyapı kim yaw? Nerede havalimanı işletiyor da burada işletecek? Ne hallere geldik valla. Yarın marketlerde terminal işletmecisi olur artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok yazık ~ 3 yıl önce
Yeni terminalin açılması neredeyse imkansız. İnşaatçılıkla bu işler olmuyor. Yazık ettiniz ercana. Şimdi bu paralar devlete kalacaktı. Ama siz avm gibi havalimanına mahkum oldunuz. Bırakın burasını profesyonellere rusyadan bile uçak getirirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bildiğiniz Yolsuzluk ~ 3 yıl önce
Türkiye’den bildiğiniz yolsuzluk bu şekilde KKTC’de. Hala süre uzatımı peşİndeler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oyun ~ 3 yıl önce
Oyun dolan kandirma organik parcamiz olmus biz bundan kurtulamayiz, aci ama gercek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şaşırmayın ~ 3 yıl önce
Toplu konut firması terminalcilik yaparsa sonuç bu. İlk günden beri amatörlerle işi yürütmeye çalıştı ama olmadı. Olmaz zaten. Profesyonel yöneticiler eğitimli personel lazım. Ercan bitmiştir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000