10 Mayıs 2022, Salı 09:38:02

Kuş uçmaz kervan geçmez havalimanları...

Kamu tarafından milyonlarca lira harcanarak yapılan çok sayıda havalimanı tarifeli sefer yapılmaması ve yolcu yokluğu nedeniyle adeta atıl durumda bekliyor.
  • Uşak Havalimanı yolcu uçağı olmamasına rağmen 2021 yılı trafik sayılarına göre Türkiye'nin en yoğun 27. havalimanıdır.
  • Gökçeada'da yaz dönemi için en azından planlama yapıalbilir.Keşke sesi duyulabilse
  • Bu başlıkla yorum yazmıştım, tuhaf, senli benli cevaplar verilmiş. Hiç görmediği ve tanımadığı birisine sen vs. diye hitap etmek de günümüzün hastalığı. Ben niye bu havalimanlarına uçuş olamadığından bahsettim, yazıyı anlamamış kimse. Konu sadece müşteri potansiyeli değil. Mevcut uçakların performansı küçük pistlere peeformans açısından uygun olmayabiliyor. Bu sebeple o işi daha küçük gövdeli uçaklar yapabiliyor. Siirt ve Tokat sürekli dolu yolcusu olan meydanlardı, müsteri vardı, noldu? Yeni pist yapılana ve ya pist uzatılana kadar uçuş olmadı. Bilerek konuşmak lazım.
  • Daha sırada orgi var. Artvin rize var. Haybeye açılan havalimanları sayısı her gün artıyor.
  • bunlar da gun gelecek bu tarz haberlere konu olacak. Ozellikle Tokat ve Rizeden cok korkuyorum. Allah sonumuzu hayretsin.
  • kumarhane merkezı yap;Bakalım ne oluyor;İçkiden vergi alma;Karı kız ortamı yarat..bak bakalım boş uçan koltuk bulamazsn
  • Sırada orgi ve artvin havalimanı var. Onlarında sonu böyle olacak. Artık hastane yaparşar pistin orta yerine
  • Kapadokya havalimanı yetersiz. İzin istiyoruz park yerleri dolu oluyor. Kapadokya havalimanınin acil olarak büyütülmesi gerekiyor. Turizm için çok önemli.
  • Uşak Havalimanının -sadece 1 uçaklık apronu olmasına rağmen- çok ciddi trafiği var. Sırf yolcu seferi yok diye Atıl mı oluyor? Allah insaf versin!
  • havacılığı sadece yolcu uçağı olarak gören zihniyetin haberi bu kadar olur o uçakları kullanan pilotlar nerde eğitim alıyor sayın editör

Kamunun kasasından milyonlarca lira harcanarak yapılan Uşak, Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel ve Balıkesir Merkez havalimanları yıllardır atıl durumda. Kuş uçmaz kervan geçmez atasözünü hatırlatan havalimanlarında her gün onlarca personel görev yapmaya devam ederken, yolcuların gitmediği, tarifeli uçakların inip-kalmadığı havalimanlarının giderleri de devletin kasasından karşılanıyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün havalimanlarına ilişkin verileri oldukça dikkat çekici.

2021’DE SADECE 52 YOLCU

DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2020 yılında toplam 7 bin 500 kişi kullandı. Ancak, 2021 yılında ise sadece 52 yolcunun Uşak Havalimanı’nı kullandığı belirtildi. Bu yılın ocak ve nisan aylarını kapsayan ilk dört ayında ise 83 personelin görev yaptığı, milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadı.

ZAFER İÇİN KAPATILDI

Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanan ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı’nın yolcu garantisi verilen Kütahya'daki Zafer Havalimanı için kapatıldığını açıklayan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım şunları söyledi:

“Uşak Havalimanı pandeminin başlangıcında kapatıldı. Havalimanın kapatılma gerekçesi olarak pandemi gösterilse de aslında Zafer Havalimanı için kapatıldı. İktidar Uşaklıların Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nı kullanmasını istiyor. Yıllık 1,3 milyon yolcu garantisi verilen Zafer Havalimanı yüzünden Uşak halkı zulüm görüyor ve havalimanın yeniden açılmasını istiyor. Uşak Havalimanı’nda yer hizmetleri, özel güvenlik, kule ekibi ve itfaiye personelleri hâlâ aktif görev yapıyor. Hatta havalimanının müdürü bile göreve devam ediyor. ”

76 MİLYON TL HARCANDI

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Balıkesir Koca Seyit Havalimanı adı altında bir havalimanı bulunmasına rağmen AKP, 2016'da yılında kente Balıkesir Merkez Havalimanı adı altında bir havalimanı daha yapma kararı aldı. 1 milyon yolcu sayısı hedeflenen ve proje tutarı 30 milyon lira olarak belirlenen havalimanı, 2019 yılında 76 milyon lira harcanarak tamamlandı ve 2020 yılının şubat ayında açıldı. Ancak DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, havalimanına açıldığı günden bu yana hiç uçak inmedi. İki yıldır hiç tarifeli uçağın inmediği ve hiçbir yolcunun da uğramadığı havalimanında toplam 51 personel görev yapıyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise yaptığı değerlendirmede havalimanın kullanılmamasına tepki göstererek, “Merkez Havalimanı 2020’nin şubat ayında törenle uçuşlara açıldı. Havayolu şirketleri Balıkesir’de bir havalimanı daha olduğu için buraya sefer koymayı tercih etmedi. Bu nedenle de bu havalimanı atıl kalan bir yatırıma ve adeta bir kara deliğe dönüştü. Ayrıca bu havalimanı bakanlar bölgeye geldiğinde kullanıldı. Onların özel uçakları bu havalimanını kullandı” dedi.

88 MİLYON TL’YE MÂL OLDU

Yıllardır kullanılmayan bir başka havalimanı ise Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020 ve 2021 yılında 38 personelin görev yaptığı Gökçeada Havalimanı’na hiç yolcu uğramadı ve hiç tarifeli uçak seferi de düzenlenmedi.

SADECE 3 AY KULLANILDI

Bu havalimanı da 15 Ağustos 2010 tarihinde turizmini geliştirme amacıyla yenilenerek hizmete girdi. Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal havalimanın açılışında yaptığı konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıkladı.Havalimanın açılışına katılan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise “Gökçeada Havaalanı adanın turizmine, gelişmesine katkı sağlayacak” dedi.

Ardından ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011'de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleştirildi ve dönemin Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul'a tarifeli uçuşların yapılacağı duyuruldu. Ancak havalimanı sadece 3 ay kullanıldı ve Yıldırım’ın açıkladığı tarifeli uçuşlar sadece 3 ay yapıldı ve bir daha havalimanına hiç tarifeli uçak seferi düzenlenmedi.

İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, 2014 yılından beri belediye başkanlığı görevini yürüttüğü ve başkanlık dönemi boyunca Gökçeada Havalimanı’nın hiç kullanılmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ben 2014 yılında belediye başkanlığını kazandım ve 2014’ten bu yana hiç uçuş yapılmadı. Havalimanının açılışını Binali Yıldırım yaptı. Kısa bir dönem bir havayolu şirketi uçuş gerçekleştirdi ve daha sonra hiç uçuş yapılmadı. Devletin çok ciddi bir yatırımı atıl durumda.”

SIFIR YOLCU

Kocaeli’deki Cengiz Topel Havalimanı’nı da 2021 yılında sadece 9 bin 252 kişi kullandı. Bu yılın ilk dört ayında ise 89 personelin görev yaptığı havalimanını hiçbir yolcu kullanmadı. Havalimanının inşaatına 1995 yılında başlandı ve 1999 yılında tamamlandı. Havalimanı, 17 Ağustos Gölcük depremi sebebiyle 11 sene gecikmeyle, 2 Kasım 2011 tarihinde yapılan törenle açıldı.

Açılışa dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı AKP'li Nihat Ergün’ün de katıldı. Dönemin Kocaeli Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Karaosmanoğlu ise “Buradan gelecekte, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına ulaşma imkânımız olacak” diye konuştu.

TBMM Başkanvekili ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise yaptığı değerlendirmede, “Cengiz Topel Havalimanı çalışmayan bir havalimanı. Çünkü Sabiha Gökçen Havalimanı’na çok yakın. Bu havalimanı bu sene de birçok şirketin uçuş planında yok. Ben en başında bu havalimanın kullanışlı olmayacağını ve sıkıntılı bir süreç yaşanacağı belirtmiştim” dedi.

 

Kuş uçmaz kervan geçmez havalimanları...

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

Ltbo- Düzeltme- ~ 2 yıl önce
Uşak Havalimanı yolcu uçağı olmamasına rağmen 2021 yılı trafik sayılarına göre Türkiye'nin en yoğun 27. havalimanıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GKD2 ~ 2 yıl önce
Gökçeada'da yaz dönemi için en azından planlama yapıalbilir.Keşke sesi duyulabilse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BÖLGESEL HAVAYOLU ~ 2 yıl önce
Bu başlıkla yorum yazmıştım, tuhaf, senli benli cevaplar verilmiş. Hiç görmediği ve tanımadığı birisine sen vs. diye hitap etmek de günümüzün hastalığı. Ben niye bu havalimanlarına uçuş olamadığından bahsettim, yazıyı anlamamış kimse. Konu sadece müşteri potansiyeli değil. Mevcut uçakların performansı küçük pistlere peeformans açısından uygun olmayabiliyor. Bu sebeple o işi daha küçük gövdeli uçaklar yapabiliyor. Siirt ve Tokat sürekli dolu yolcusu olan meydanlardı, müsteri vardı, noldu? Yeni pist yapılana ve ya pist uzatılana kadar uçuş olmadı. Bilerek konuşmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dahası var ~ 2 yıl önce
Daha sırada orgi var. Artvin rize var. Haybeye açılan havalimanları sayısı her gün artıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 2 yıl önce
Önce orgi diye bir havalimanı olmadığını öğrenin.
Orgi Rize Tokat ~ 2 yıl önce
bunlar da gun gelecek bu tarz haberlere konu olacak. Ozellikle Tokat ve Rizeden cok korkuyorum. Allah sonumuzu hayretsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hekim ~ 2 yıl önce
Büyükşehirlere olan uzaklığını göz önüne alırsak, üzerine bir de çay tarımını da eklersek Rize potansiyel olarak Tokat’ın çok önünde. Korkunuzu anlıyorum ancak, Rize özelinde bu kadar karamsarlığa gerek yok.
kumarhane ~ 2 yıl önce
kumarhane merkezı yap;Bakalım ne oluyor;İçkiden vergi alma;Karı kız ortamı yarat..bak bakalım boş uçan koltuk bulamazsn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sıra ~ 2 yıl önce
Sırada orgi ve artvin havalimanı var. Onlarında sonu böyle olacak. Artık hastane yaparşar pistin orta yerine

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapadokya ~ 2 yıl önce
Kapadokya havalimanı yetersiz. İzin istiyoruz park yerleri dolu oluyor. Kapadokya havalimanınin acil olarak büyütülmesi gerekiyor. Turizm için çok önemli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uşak Havalimanı ~ 2 yıl önce
Uşak Havalimanının -sadece 1 uçaklık apronu olmasına rağmen- çok ciddi trafiği var. Sırf yolcu seferi yok diye Atıl mı oluyor? Allah insaf versin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
! ~ 2 yıl önce
ERAH olmasa pistte otlar çıkacak. ERAH a dua edin.
peh ~ 2 yıl önce
cok ciddi trafik dedigi erah ve thk touch and go
Erah vs olmasa diyenlere cevap ~ 2 yıl önce
Öncelikle Uşak Havalimanı personelinin Erah'a, Thk'na, Tafa'ya dua etmesi değil, ERAH'ın TAFA'nın, THK'nın Uşak Havalimanı sebebi ile Allah'a şükretmesi gerekir. Onlar olmasa liman personeli rahatına bakar, kimsede onlara neden çalışmıyorsun diye sormaz, zira liman açıktır ve gelenler hizmet alır denir. Lakin Uşak Havalimanı personeli büyük bir özveri ile Türk Havacılığına hizmet etmeye, hizmet standardını daha üst seviyeye taşımaya gayret sarfetmektedirler. Pilotaj eğitimi çok önemlidir ve IFR trafiğin yoğun olduğu yerlerde zaten mümkün değildir. Uşak Havalimanı da bu konudaki açığı doldurma adına önemli bir hizmeti üstlenmiştir. Bu bir branşlaşmadır ve Uşak Havalimanı eğitimde markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Not: Burada ahkam kesen klavye kahramanlarını da Uşak Havalimanını ziyarete bekliyoruz.
Çalışılıyormu ~ 2 yıl önce
300 milde uşağa indik, aprondan girdik tuvalete girdik çıktık havalimanın dışında turladık bacaklarımız açılsın diye. binaya geri girip aprona geçtik. 1 kişiyi uzaktan gördüm. Kimse hayırdır, necisiniz ne yaparsınız diye sormadı.
Turkce 101 ~ 2 yıl önce
zaten kimsenin calisan personele bir sey dedigi yok turkce bilip okudugunuzu anliyorsaniz. usak havalimaninin bu durumda olmasinin tek sebebi devletin bayrak tasiyici havayolunun bile ucus duzenlememesidir.
ltbo vfr ~ 2 yıl önce
havacılığı sadece yolcu uçağı olarak gören zihniyetin haberi bu kadar olur o uçakları kullanan pilotlar nerde eğitim alıyor sayın editör

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000