21 Temmuz 2019, Pazar 11:30:37

MAX'ların faturası gitgide kabarıyor!

B737 Max'ların mart ayından bu yana yerde olmasının dolayı ABD'li uçak üreticisi Boeing'e faturasının 4,9 milyar dolara çıktığı belirtildi.
  • hala ANADOLU JET kullanıyormu bu MAX ları.boing batıyor. biz boınge 100 ucak sıparişi veriyoruz.. USA ticari CEO su Trumpın agzı kulaklarında .AIRBUStan şaşma.
  • airbus neo serisi uçaklarla rekabet için uçağın yapısıyla bu kadar oynarsan sonuç bu olur eminim yazılımla işi çözdük deseler bile yapısal bir sürü problem çıkacaktır birde işin en kötüsü bu problemler uçak uçtukça ortaya çıkacak.. bence boeing bu maceradan tamamen dönüp sıfırdan uçak dizaynına gitmeli şirketlere gelince özellikle avrupaya yakın merkezi olan şirketlerin boeing tercih etmesi zaten büyük yanlış.
  • takasa versin eyirbusla yada 3-5 ucuza verdimi satılır bence
  • boşa kilo aldırmayalım pilotlara, 50şer kioladan 2 torba çimento çözer işi. hatta 8-10 torba yedekte dursa baktın uçak kafayı kaldırıyor ön tarafa yığarsın, kafayı daldırırsa arkaya yığarsın böylece uçak düz gider düşmez
  • beni kimse bindiremez nu maxxlara,en geç körükte maxx olduğunu anladığım anda inerim gerekirse otobüsle giderim.canımızı yerde bulmadık.
  • 737 kariyeri bitmiştir bundan sonra sektörün lideri A320 ile Airbustır. Boşuna tatava yapmayın. Hadi iyi günler.
  • Boeing in dar gövde macerası, Yeni, çağdaş bir dar gövde üretimi yapılana kadar durmalı.
  • Boeing in bu işi çözmesinin tek yolu pilotlara en az 120 kilo olma şartı getirmesidir. Böylece Cg öne kayacak ve motorun oluşturduğu fazladan lift kokpit ekibinin ağırlığı sayesinde dengelenecektir. Evet bu ciddi bir yorum
  • Millet bahçelerine koyalım bunları,çöpe atmaktan iyidir
  • Sadece yazılım ile halledebileceklerini sanmıyorum. Öyle olsaydı çoktan hazır olurdu. Kimse de yazılım yüzünden kısa sürede 2 kere düşmüş uçağın yazılımını güncelleştirdiler diye güvenle binmez. Maxın doğal stabilitesini yeniden kazanması tek çözüm ama bu durumda da tasrımda ciddi değişiklik gerekir. Benim görüşüm Boing'in bu işten sıyrılmasının en makul ve kestirme yolunun motoru eski yerine çekmek olduğu, bu sayede uçağın burnu yukarı verme eğilimi azalır ve mevcut satılan uçaklar da kullanılabilir. Bu durumda ise klasik 737ye göre çapı daha büyük olan moturun ground clearence problemi ortaya çıkacak. Dolayısıyla motorun by-pass oranının da küçülmesi gerekecek. Yani tek çözüm eski 737'ye dönmek. Tabi bu durumda da havayolu şirketleri aynı parayı vermez çünkü %15 yakıt tasarrufu olayı biter. Boeing ciddi para kaybeder ama sonunda uçuş emniyetini para kazanmaya öncelediğini ispatlayarak yaşadığı itibar kaybını yavaş yavaş geri alır.

B737 Max'ların mart ayından bu yana yerde olmasının dolayı ABD'li uçak üreticisi Boeing'e faturasının 4,9 milyar dolara çıktığı belirtildi.

Endonezya'da ve Etiyopya'da yaşanan ölümcül kazalar sonrası yere indirilen 737 Max serisi uçakların ABD'li uçak üreticisi Boeing'e 4,9 milyar dolara mal olduğu açıklandı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ve bu yılın Mart ayında yaşanan kazalarda toplam 346 yolcu hayatını kaybetmişti.

Kazaların uçuş kontrol sisteminden kaynaklandığı açıklanmış ve Boeing, Max serisi uçakların yazılımlarını güncellemeye başlamıştı. Söz konusu uçakların, 2019'un son çeyreğinden önce operasyonlara dönmesine pek ihtimal verilmiyor. Üstelik bu tahmin, en iyi olasılık olarak değerlendiriliyor. Çünkü uçakların yeniden uçmaya başlamasının 2020'ye sarkabileceği bile belirtiliyor.

MAX'ların faturası gitgide kabarıyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Taner ~ 5 yıl önce
hala ANADOLU JET kullanıyormu bu MAX ları.boing batıyor. biz boınge 100 ucak sıparişi veriyoruz.. USA ticari CEO su Trumpın agzı kulaklarında .AIRBUStan şaşma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tekn ~ 5 yıl önce
airbus neo serisi uçaklarla rekabet için uçağın yapısıyla bu kadar oynarsan sonuç bu olur eminim yazılımla işi çözdük deseler bile yapısal bir sürü problem çıkacaktır birde işin en kötüsü bu problemler uçak uçtukça ortaya çıkacak.. bence boeing bu maceradan tamamen dönüp sıfırdan uçak dizaynına gitmeli şirketlere gelince özellikle avrupaya yakın merkezi olan şirketlerin boeing tercih etmesi zaten büyük yanlış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
itaka*s ~ 5 yıl önce
takasa versin eyirbusla yada 3-5 ucuza verdimi satılır bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hassasdenge ~ 5 yıl önce
boşa kilo aldırmayalım pilotlara, 50şer kioladan 2 torba çimento çözer işi. hatta 8-10 torba yedekte dursa baktın uçak kafayı kaldırıyor ön tarafa yığarsın, kafayı daldırırsa arkaya yığarsın böylece uçak düz gider düşmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 5 yıl önce
beni kimse bindiremez nu maxxlara,en geç körükte maxx olduğunu anladığım anda inerim gerekirse otobüsle giderim.canımızı yerde bulmadık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 5 yıl önce
737 kariyeri bitmiştir bundan sonra sektörün lideri A320 ile Airbustır. Boşuna tatava yapmayın. Hadi iyi günler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİRCAHİLL ~ 5 yıl önce
bu ülkede bu kadar uçak mühendisi olması beni gururlandirdi,Boeing mutlaka Türkiye'de uçak üretmeli itibarını kurtarmak için ,Türkiye'nin yolcu uçağı üretmesi gerekli,yorumcuları toplasalar yeterli olacak,bilmeyen yok maşallah
Özgür ~ 5 yıl önce
Boeing in dar gövde macerası, Yeni, çağdaş bir dar gövde üretimi yapılana kadar durmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek çözüm ~ 5 yıl önce
Boeing in bu işi çözmesinin tek yolu pilotlara en az 120 kilo olma şartı getirmesidir. Böylece Cg öne kayacak ve motorun oluşturduğu fazladan lift kokpit ekibinin ağırlığı sayesinde dengelenecektir. Evet bu ciddi bir yorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek çözüm?? ~ 5 yıl önce
Kardeş mass abd balance'ı full şakirle geçtin herhalde. Sağlık olsun da ben seni bilgilendireyim yine de. Motorun öne kaydırılmasını (cg'nin öne kayması) dengelemek istiyorsan pilotların ağırlığını artırmak yerine azaltmak gerekir gerekir.
İkinci çözüm ~ 5 yıl önce
Tüm 737 MAX'leri İHA uçurur gibi yerde kontrol merkezinden uçuracak sistem geliştirelim, gerekirse kokpite ağırlık ekleriz. Bu da gayet ciddi ve işe yarayabilecek bir yorum.
Orta Nokta ~ 5 yıl önce
Motorun öne kayması cg'yi öne kaydırmıştır, ama yeni motorun yarattığı lift cg'nin etkisinden daha güçlü olduğu için net durum fazladan lift olmuştur diye fikir yürüttüm. Hatalı bulduğunuz noktalar varsa lütfen belirtin.
37 prof ~ 5 yıl önce
Yanlis anlamissin adam dogru mantik kuruyor. Bence ciddiye alinmali yarindan itibaren ogunler arttirilsin cift sicak yuklensin ucaga
Bi daha düşün ~ 5 yıl önce
Eline bi terazi al, bi daha düşün
Homie ~ 5 yıl önce
Gidiş yolun doğru ama işlem hatası yapmışsın. Kiloların düşmesi lazım. Sana puanım dohuz kanka.
Tek tek çözün??? ~ 5 yıl önce
Kardeş, mass and balance’ı Amerika’da geçtin heralde. Türkçe okuduğunu anlama sıkıntısı var sanki. CG’yi öne kaydırmak istiyor adam. Motorun mumentini dengelemek için CG’yi kaydıralım diyor. Mantıklı veya değil ama tutarlı. Hiç mi bir şeyler okumadı max’larla ilgili? Sağlık olsun, ben de seni bilgilendireyim. Eskisinden daha önde olan motorlar, ağırlık merkezinden biraz daha uzak olduğu için, daha fazla moment oluşruruyor.
Köfteci çay ocağı ~ 5 yıl önce
Millet bahçelerine koyalım bunları,çöpe atmaktan iyidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yav he he ~ 5 yıl önce
ayyy öldüm gülmekten :)
muhendis ~ 5 yıl önce
Sadece yazılım ile halledebileceklerini sanmıyorum. Öyle olsaydı çoktan hazır olurdu. Kimse de yazılım yüzünden kısa sürede 2 kere düşmüş uçağın yazılımını güncelleştirdiler diye güvenle binmez. Maxın doğal stabilitesini yeniden kazanması tek çözüm ama bu durumda da tasrımda ciddi değişiklik gerekir. Benim görüşüm Boing'in bu işten sıyrılmasının en makul ve kestirme yolunun motoru eski yerine çekmek olduğu, bu sayede uçağın burnu yukarı verme eğilimi azalır ve mevcut satılan uçaklar da kullanılabilir. Bu durumda ise klasik 737ye göre çapı daha büyük olan moturun ground clearence problemi ortaya çıkacak. Dolayısıyla motorun by-pass oranının da küçülmesi gerekecek. Yani tek çözüm eski 737'ye dönmek. Tabi bu durumda da havayolu şirketleri aynı parayı vermez çünkü %15 yakıt tasarrufu olayı biter. Boeing ciddi para kaybeder ama sonunda uçuş emniyetini para kazanmaya öncelediğini ispatlayarak yaşadığı itibar kaybını yavaş yavaş geri alır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru ~ 5 yıl önce
Iniş takımlarının yüksekliğini arttiramaz mi peki ground clearance olayını aşmak için?
Soru'ya ~ 5 yıl önce
Bu sefer de ek ağırlıktan dolayı fazladan yakıt yakar. Yine yakıt tasarrufu biter yani (hatta eskisinden fazla da yakıt yakabilir)
37 psyco ~ 5 yıl önce
Kesinlikle yapisal degisiklik sart yazilim ne ya windows mu bu kocaman ucak. Yazilimla buzdolabina pervane takar ucurursun ama stabilite guvenlik olmaz
soru'ya ~ 5 yıl önce
Evet, haklısınız öneriniz olası bir çözümdür. Ama muhtemelen iniş takımlarını yükseltmek çözdüğünden çok daha fazla sorun yarattı ki ilk tasarımda bile bu çözümü düşünmediler. Mesela ilk aklıma gelen ihtimal daha büyük iniş takımları için gövde ve kanat içinde yeterli yer olmadığı veya ek yer açmak için yapısal tasarımı değişitirmenin gerektiği. Dolaysıyla bu uçağı baştan yapmak demek. Nihayetinde Boeing sorunu (kendi felseflesini de çiğneyerek) yazılım ile çözmeye çalıştı veya çzeceğini sandı.
Soruya cevap ~ 5 yıl önce
Aslında yapması gereken bu gibi gözüküyor ama yapamaz. Çünkü uzayan iniş takımlarının,iniş takımı yuvasına alınması için kanadın dışına doğru konumlandırılması gerekir. Bu da uçağın aerodinamiğini,kanat tasarımını ve motorun bulunduğu yeri baştan aşağıya değiştirir. Yani aslında Boeing yepyeni bir uçak tasarlamış gibi olur. E böyle bir durumda maliyetler korkunç şekilde artar. İniş takımlarını azıcık uzatmak bile 737 uçağının yeniden komple tasarlanması anlamına gelmektedir. İşte Boeing'in sıkıştığı,motoru öne ve yukarı alıyor olmasındaki asıl sebep de iniş takımlarını uzatamamasıdır. Saygılarımla
Bilmis ~ 5 yıl önce
Ne bilmis adam var su memlekette .. sorunu 2 dk da cozup akil veriyorlar boeing e vay bee.. kendi aralarinda goygoy yapip cozumlerine ovgu yazip tatmin oluyorlar .. helal olsun size .. amerika da akilli muhendis kalmamis bizimkiler tasin altina elini koymus .. ah su boeing bizim bilmis turk muhendisleri elinde olsa neler yapar .. ay a bile gider ..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000