06 Mayıs 2021, Perşembe 08:33:52

'Milli Muharip Uçak 2023'te motor çalıştıracak'

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Milli Muharip Uçak için hedeflerinin 2023'te "motor çalıştırmak" olduğunu söyledi.
  • Yerli ve milli deyip de yabancılardan teknik destek,ekipman,malzeme alıp parçalarını burada birleştirdiğiniz motor'dan mı bahsediyorsun? Yıllar önce de 2020'de uçacak diyordunuz şimdi 2023'te motor mu çalıştıracak? 2018'de havada olacak dediğiniz ilk ticari uçağın boarding kartını da unutmadık. Siz de çıkar için dümen de yalan da sallama da bitmez evelallah.
  • 2023 te motoru marşa basarak mı çalıştıracaklar yoksa yokuş aşağı salıp vurdurarak mı?
  • GE motoru ile mi? Altay tankı hikayesi. Motorsuz tank, motorsuz uçak.
  • Akepe'nin torpilli tosuncukları için para,çıkar,makam herşeyden önemli o yüzden de sallamak,tribüne oynamak,gaz vermek de mübah. Hangi yetişmiş insan ve eğitim kalitesi, teknoloji,ekipman,mühendislik, sanayi altyapısı,adalet sistemi ve bütçeyle neyi ne zaman nasıl yerli ve milli yapıyorsun veya yapacaksın? Helikopter,motor,jet vs kimin hammaddesi,parçası,makinesiyle yapıyorsun? Boyuna tarih verip duruyorsunuz ama hepsi masal. Belediye seçimleri öncesi de 2020 diyordunuz ne oldu? Koltuk sallanınca ne yapacaklarını şaşırdılar. Damat ne diyordu uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar bu kadar basit. Airbus,Boeing vs ucuz işgücü ve vergi muafiyeti imkanları nedeniyle bize uçak parçalarını ürettiriyor bunları yaparken de teknolojiyi vs bize verip başına da adamlarını koyuyor sonra uçakları bitmiş halde bize geriye milyar dolar,euro'ya satıyorlar sen ve senin gibiler de övünüyorlar. Ar ge diyorsun adam F 22 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar ayırdık gerekirse 200 milyar dolara çıkaracağız diyor sen ne konuşuyorsun? Fıkra temel geçen tvde bütçemiz 1.3 milyar dolar dedi acı acı güldüm. Ülke kör kuruşa muhtaç hale gelmiş millet 40 sene ağır borca sokulmuş hala palavra atıyorlar. Durmak yok sallamaya devam nasılsa yiyen çok...
  • Keşke bu çalışmalar siyasete seçim takvimine malzeme yapılmasa Bir de inandırıcı olsa
  • Bu pandemi döneminde böylesine mizahi bir haber yapan Airport Haber ailesi ki tebrik edilmeyi hak etmiş. Haberi okuduktan sonra bu satırları yazmak için kahkahalarla gülmemin bitmesini bekledim. Yahu uçak 2023 te olacak..olmadı 2024 daha da olmadı 2071, ki bu tarihi pek severler, günümüze bir türü uyum sağlayamayan ve hala aşiret, tarikat kafasında olanlar, bir türlü bitmeyen ve seçimlere göre üretim tarihi sürekli ertelenen milli uçağımız. Siz bu hayalerle uğraşmayı bırakın da tarladan çöpe giden ürünleri, kurulmayan pazarları ve nasıl bir kapanma ise bu, trafiğin tıkandığı ülke gerçeklerine dönün. İçki yasaklaması hiç bir şeyin çözümü olmayıp ancak mizahi yönü ağır basan bir saçmalıktır. Gerçeklere dönülmesinde fayda vardır.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Milli Muharip Uçak için hedeflerinin 2023'te "motor çalıştırmak" olduğunu söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROTASAM) tarafından, "Havacılık Sanayisinde Ar-Ge ve Millileştirme Çalışmaları" başlıklı seminer düzenlendi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, çevrim içi düzenlenen seminere katıldı. Öztürk, TUSAŞ tarafından geliştirilen projelerin fiili olarak 2005 yılında başladığını söyledi.

Bu süre içinde HÜRKUŞ eğitim uçağının ortaya konulduğunu anlatan Öztürk, "HÜRKUŞ-C, bunun silahlı versiyonu. Bu da hazır halde. Hürjet, 2022'nin sonunda uçmasını hedeflediğimiz bir uçak. Şu anda montaj faaliyetleri yürütülüyor. Bu, ülkemizin ilk jet uçağıdır. Hürjet'in 'Kombat-C' versiyonu, bu da silahlı" dedi.

"Dünyada 5. nesil savaş uçağı yapan çok az ülke var"

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nden bahseden Öztürk, "Bu uçak, 5. nesil bir savaş uçağı. Bu uçağı yaptığımızda Türkiye, teknolojide bir üst lige çıkmış oluyor. Dünyada 5. nesil savaş uçağı yapan çok az ülke var" sözlerini kullandı.

Helikopter projelerini anlatan Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Bugün itibarıyla T-129 Atak helikopterini farklı birimlerimiz kullanıyor. Çok başarılı bir proje. Üretimler devam ediyor. Yurt dışına ihracatımız da var. T-70 Skorsky, S-70i'nin modifiye edilmiş versiyonu. Yazılımsal ve yapısal anlamda ciddi iyileştirmeler yapılarak, yeni bir helikopter çıkıyor. Bunun da üretim faaliyetleri devam ediyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanmış 6 Eylül 2018'de ilk uçuşunu gerçekleştirilen Gökbey de bizim gururumuz. Helikopter üzerindeki motor dışında her şey yerli üretimimiz. Bunu insan gururla söylüyor, çok önemli ve başarılı bir proje. Gelecekte çok önemli hizmetler yapacağını düşünüyorum. Ağır sınıf taarruz T-929 helikopterimizde de çalışmalar hızla devam ediyor. MMU'da bazı küçük üretimler yapılıyor ama proje aşamasında ve çok hızlı şekilde mesafe alıyoruz."

"İlk uçuşunu 2025 veya 2026'da yapacak"

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Milli Muharip Savaş Uçağı için hedefleri anlattı:

"Milli Muharip Savaş Uçağı için hedefimiz, 2023'te hangardan çıkarmak, yani motor çalıştırmak. İnşallah ilk uçuşunu 2025 veya 2026'da yapacak. Bunun envantere girmesi, 2028-2029 ya da 2030 da olabilir. Şu anda yaklaşık olarak mühendis sayısı, 1000'e yaklaştı bu projede."

ANKA ve İHA'ların Türkiye'nin gurur kaynağı olduğunu söyleyen Öztürk, "İHA ile ilgili hem ülkemize hem dünyaya örnek olduk. Bu anlamda ihracatımız da var. İlk teslimatı çok yakın zamanda Tunus'a yapacağız" bilgisini verdi.

TEI ve TR Motor, yerli motor çalışmalarını yürütüyor

Yerli uçak motoru geliştirme çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, şu bilgileri verdi:

"İştirakimiz olan Eskişehir'deki TEI'de motor geliştirme çalışmaları devam ediyor. Milli Muharip Savaş Uçağı'nda çift F-16 motoruyla başlıyoruz. TR Motor şirketimizin amacı, kendi motorumuzu üretmek. Bunun için Hacettepe Teknokent'te faaliyetler sürdürülüyor. Motor geliştirme yönünde çalışmalar yapılıyor. MMU'nun ilk prototipleri dışarıdan gelen motorla uçacak ama daha sonra müşteriye kendi motorlarımızla teslim etmeyi planlıyoruz. TEI ve TR Motor, yerli motor çalışmalarını yürütüyor."

TUSAŞ'ın uzay faaliyetlerini anlatan Öztürk, "Göktürk 2 ile ilgili faaliyetler var. TURKSAT 6A var. F-16 genlerinden kalan çok güçlü olduğumuz uçak yapısalları bölümümüz var. Burada biz dünyadaki hemen hemen her uçağa parça yapıyoruz. Bindiğimiz herhangi bir airbus, boeing uçağında mutlaka şirketimizin bir parçası vardır. Uzun bir süredir F-35'in orta gövdesini de uçak yapısalları grubumuz yapıyor" dedi.

"TUSAŞ, Türkiye'de Ar-Ge harcamalarında birinci sırada"

Öztürk, TUSAŞ'ın ciddi bir üretim potansiyeli olduğunu vurgulayarak, şirketi 15 milyar dolarlık iş hacmini büyüterek, çok daha güçlü bir yapıya dönüşmeyi hedeflediklerini anlattı.

Ar-Ge faaliyetlerinin önemine değinen Öztürk, "TUSAŞ, Türkiye'de Ar-Ge harcamalarında birinci sırada. Bizim yüzde 40'lar civarında Ar-Ge harcamamız olmuş, 2020 sonunda ve bizim özgün projeler dışında Ar-Ge'ye harcadığımız kaynak, yüzde 10'lara çıkmış. Ülkemizin oranı, yüzde 1'ler civarında. Çok ciddi bir rakamdayız. Bunu sürdürülebilir kılmamız lazım" dedi. (trthaber)

'Milli Muharip Uçak 2023'te motor çalıştıracak'

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

hikaye ~ 3 yıl önce
Yerli ve milli deyip de yabancılardan teknik destek,ekipman,malzeme alıp parçalarını burada birleştirdiğiniz motor'dan mı bahsediyorsun? Yıllar önce de 2020'de uçacak diyordunuz şimdi 2023'te motor mu çalıştıracak? 2018'de havada olacak dediğiniz ilk ticari uçağın boarding kartını da unutmadık. Siz de çıkar için dümen de yalan da sallama da bitmez evelallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aklımda deli sorular ~ 3 yıl önce
2023 te motoru marşa basarak mı çalıştıracaklar yoksa yokuş aşağı salıp vurdurarak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor? ~ 3 yıl önce
GE motoru ile mi? Altay tankı hikayesi. Motorsuz tank, motorsuz uçak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
akepe'den masallar ~ 3 yıl önce
Akepe'nin torpilli tosuncukları için para,çıkar,makam herşeyden önemli o yüzden de sallamak,tribüne oynamak,gaz vermek de mübah. Hangi yetişmiş insan ve eğitim kalitesi, teknoloji,ekipman,mühendislik, sanayi altyapısı,adalet sistemi ve bütçeyle neyi ne zaman nasıl yerli ve milli yapıyorsun veya yapacaksın? Helikopter,motor,jet vs kimin hammaddesi,parçası,makinesiyle yapıyorsun? Boyuna tarih verip duruyorsunuz ama hepsi masal. Belediye seçimleri öncesi de 2020 diyordunuz ne oldu? Koltuk sallanınca ne yapacaklarını şaşırdılar. Damat ne diyordu uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar bu kadar basit. Airbus,Boeing vs ucuz işgücü ve vergi muafiyeti imkanları nedeniyle bize uçak parçalarını ürettiriyor bunları yaparken de teknolojiyi vs bize verip başına da adamlarını koyuyor sonra uçakları bitmiş halde bize geriye milyar dolar,euro'ya satıyorlar sen ve senin gibiler de övünüyorlar. Ar ge diyorsun adam F 22 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar ayırdık gerekirse 200 milyar dolara çıkaracağız diyor sen ne konuşuyorsun? Fıkra temel geçen tvde bütçemiz 1.3 milyar dolar dedi acı acı güldüm. Ülke kör kuruşa muhtaç hale gelmiş millet 40 sene ağır borca sokulmuş hala palavra atıyorlar. Durmak yok sallamaya devam nasılsa yiyen çok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sne ~ 3 yıl önce
Keşke bu çalışmalar siyasete seçim takvimine malzeme yapılmasa Bir de inandırıcı olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rıza ~ 3 yıl önce
Ağzına sağlık
B-52 ~ 3 yıl önce
Bu pandemi döneminde böylesine mizahi bir haber yapan Airport Haber ailesi ki tebrik edilmeyi hak etmiş. Haberi okuduktan sonra bu satırları yazmak için kahkahalarla gülmemin bitmesini bekledim. Yahu uçak 2023 te olacak..olmadı 2024 daha da olmadı 2071, ki bu tarihi pek severler, günümüze bir türü uyum sağlayamayan ve hala aşiret, tarikat kafasında olanlar, bir türlü bitmeyen ve seçimlere göre üretim tarihi sürekli ertelenen milli uçağımız. Siz bu hayalerle uğraşmayı bırakın da tarladan çöpe giden ürünleri, kurulmayan pazarları ve nasıl bir kapanma ise bu, trafiğin tıkandığı ülke gerçeklerine dönün. İçki yasaklaması hiç bir şeyin çözümü olmayıp ancak mizahi yönü ağır basan bir saçmalıktır. Gerçeklere dönülmesinde fayda vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Siz okumuşsunuz haberi ~ 3 yıl önce
Ben okumadım bile :))))))
haber okumayan ~ 3 yıl önce
Bilgin yok fikrin var o zaman senin :)
Kimse ~ 3 yıl önce
Uçak 2023'te uçacak demedi ki bilginiz yok fikriniz var haberide okumamışsınız.İlk uçuş tarihide SEÇİMLER'den sonra 2025 yada 2026.Hedeflenen ilk teslim tarihi 2029-2030.Pudra şekerimi kullanıyorsunuz anlamıyorum ki

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000