17 Mart 2023, Cuma 09:38:21

MMU için tarihi günler yaşanıyor

Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU), taksi testlerine başladı. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Milli Muharip Uçak, testi başarıyla tamamladı.
  • Yıllardır uçak mühendisiyim. İlk çalışma yerim TAI'ydi. Sonra TAI'deki siyasi kadrolaşmadan kendimi kurtararak yurtdışına gittim. Ülkecek şu sıralar biraz net ve açık olmamız gerektiğini düşünüyorum. TAI siyasi kadrolaşma, torpilden muzdarip güzide bir şirkettir. Benim gibi etliye sütlüye karışmayan insanı kimseye taraf olmadım diye bıktırdılar sağolsunlar... Şunu bilmenizi isterim ki bu projeler orada memleketi için acı çekmeyi, haksızlıkları sineye çekmeyi başaran güçlü arkadaşların emekleri sayesinde gerçekleşiyor aslında. Açıkçası ben bu haberlere seviniyorum ancak bunca yıllık tecrübem bana bu projelerin bize anlatılmayan tarafları olduğunu söylüyor. Umarım ilk uçuşu ve saha sınavlarını başarıyla geçer sürpriz sorunlarla karşılaşılmaz. Size söylenen şeyler gerçek olamayacak kadar güzel geliyorsa kulağınıza bilin ki o söylenen her ne ise biraz yalan karıştırılmıştır.
  • Cirkin bir Ucak olmus malesef Mokabina hic benzemiyor
  • Bu uçağın üretiminde her detayında emeği olan herkesten allah razı olsun GÜÇLÜ TÜRKİYE SEN ÇOK YAŞA
  • Bir uçağın tasarım,prototip,yer testleri,ilk uçuş vb süreçlerin ne kadar uzun sürdüğünü bilmeyen bu arkadaşa cevap vermeyin değmez cahilliği ile baş başa bırakın Tusaş'taki mühendislere saygısı olmayan bu adamı.Kaldı ki biz ilk defa böyle bir proje yapıyoruz acil ihtiyaçtan ötürü daha yavaş gitmesi gereken bazı süreçleri hızlandırmış durumdayız.
  • Uçağın kanopi ve ön iniş takımının olduğu yer bir değişik duruyor ya da foto bir garip açıdan çekilmiş.
  • ABD onay vermeden 1 ft uçmuçak Bu uçak maalesef direk hurdaya gider
  • İniş takımı da pek kibar, taksi için oldukça uygun.
  • 16 yılda piste çıkmış yanında starter unit?Doyulmadı yalana...
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Ne yahu ? :)) Ülkede TC ile CB yer değiştirdi..
  • Bir muharip uçağın sadece taxi yapması bir ilerleme sayılıyorsa bu iş başlamadan bitmiştir.saçmalığa bak uçak taxi testine çıkmışmış. Uçaklar uçmak içindir beyler,

Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU), taksi testlerine başladı. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Milli Muharip Uçak, testi başarıyla tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi, başarıyla devam ediyor. Kısa süre önce ilk kez motorlarını çalıştıran Milli Muharip Uçak, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerine başladı.

SavunmaSanayiST'te yer alan habere göre; Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu. 18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu kanıtlamış oldu.

MMU kendi kamuflajına kavuştu

Milli Muharip Uçak’ın piste çıktığı özel görüntülere ise SavunmaSanayiST ulaştı. Görüntülerde Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüntülendi.

İlk uçuş bu yıla çekildi

Türkiye’nin milli imkanlarla kendi 5. nesil savaş uçağını geliştirmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak Projesi, 5 Ağustos 2016 tarihinde başlatıldı. 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedeflenen Milli Muharip Uçak’in ilk uçuş tarihi, geçtiğimiz haftalarda 2023’yılının sonuna çekildi. Taksi testini başarıyla tamamlayan Milli Muharip Uçak’ın, bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

Milli Muharip Uçak’ın program gidişatı

Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın ilk prototipi, bu yıl ilk uçuşumu yapacak. TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor.

2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.

İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.

MMU için tarihi günler yaşanıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Mühendis ~ 1 yıl önce
Yıllardır uçak mühendisiyim. İlk çalışma yerim TAI'ydi. Sonra TAI'deki siyasi kadrolaşmadan kendimi kurtararak yurtdışına gittim. Ülkecek şu sıralar biraz net ve açık olmamız gerektiğini düşünüyorum. TAI siyasi kadrolaşma, torpilden muzdarip güzide bir şirkettir. Benim gibi etliye sütlüye karışmayan insanı kimseye taraf olmadım diye bıktırdılar sağolsunlar... Şunu bilmenizi isterim ki bu projeler orada memleketi için acı çekmeyi, haksızlıkları sineye çekmeyi başaran güçlü arkadaşların emekleri sayesinde gerçekleşiyor aslında. Açıkçası ben bu haberlere seviniyorum ancak bunca yıllık tecrübem bana bu projelerin bize anlatılmayan tarafları olduğunu söylüyor. Umarım ilk uçuşu ve saha sınavlarını başarıyla geçer sürpriz sorunlarla karşılaşılmaz. Size söylenen şeyler gerçek olamayacak kadar güzel geliyorsa kulağınıza bilin ki o söylenen her ne ise biraz yalan karıştırılmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TÜRK ~ 1 yıl önce
Cirkin bir Ucak olmus malesef Mokabina hic benzemiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi yaa ~ 1 yıl önce
Beğenmediysen nikahına almazsın şeker şey.
Bae Systems ~ 1 yıl önce
Bae Systems Tempest modelinin çakması gibi duruyor değil mi? :)))) bu ingilizlerde estetik yok!
Şakin ~ 1 yıl önce
Bu uçağın üretiminde her detayında emeği olan herkesten allah razı olsun GÜÇLÜ TÜRKİYE SEN ÇOK YAŞA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aerospace eng. ~ 1 yıl önce
Bir uçağın tasarım,prototip,yer testleri,ilk uçuş vb süreçlerin ne kadar uzun sürdüğünü bilmeyen bu arkadaşa cevap vermeyin değmez cahilliği ile baş başa bırakın Tusaş'taki mühendislere saygısı olmayan bu adamı.Kaldı ki biz ilk defa böyle bir proje yapıyoruz acil ihtiyaçtan ötürü daha yavaş gitmesi gereken bazı süreçleri hızlandırmış durumdayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilginç ~ 1 yıl önce
Uçağın kanopi ve ön iniş takımının olduğu yer bir değişik duruyor ya da foto bir garip açıdan çekilmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ABD ~ 1 yıl önce
ABD onay vermeden 1 ft uçmuçak Bu uçak maalesef direk hurdaya gider

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Op ~ 1 yıl önce
Dedi green card başvurusu yapan cahil.
Zarif ~ 1 yıl önce
İniş takımı da pek kibar, taksi için oldukça uygun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asd ~ 1 yıl önce
16 yılda piste çıkmış yanında starter unit?Doyulmadı yalana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yahu ~ 1 yıl önce
Yahu zamaninda iha sihalar icinde ayni karalama kampanyalarini yaptiniz. Surekli TURK yapamaz i dikte etmeye calisiyorsunuz. Turk en iyisini yapar.. turk muhendislerine guvenimiz sonsuz.. bu yaziyi yazan zihniyetin hic bir zaman hukum surmeyecegi gunlere insllh.
... ~ 1 yıl önce
bir şeyide beğenin destekleyin
Laz ~ 1 yıl önce
Kim vatan icin ne yapmis senin umrunda bile degil senin icin onemli olan bu hukumet yapmasin da olmasada olur
Havacı ~ 1 yıl önce
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Ne yahu ? :)) Ülkede TC ile CB yer değiştirdi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airporter ~ 1 yıl önce
Bir muharip uçağın sadece taxi yapması bir ilerleme sayılıyorsa bu iş başlamadan bitmiştir.saçmalığa bak uçak taxi testine çıkmışmış. Uçaklar uçmak içindir beyler,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cehalet ~ 1 yıl önce
Aydın diye geçinen koca cahiller bu tip lafları ederler..Sizin durumunuz nedir?
Op ~ 1 yıl önce
Hastalıklı bi zihniyet..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000