23 Mart 2023, Perşembe 09:45:23

OGM 20 yangın söndürme uçağı aldı

Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarına karşı 20 uçak daha satın aldı.
  • Her bi seyden anlayanlara....https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_Tractor_AT-802
  • La bu ucaklari kullana bilicek pilot yok turkiyede bunlara deneyimli pilot lazim.
  • AT-802 Uçakları ilk müdahale uçağıdır. Hızlı ve her türlü arazide kullanılabilirler. Yangını ilk çıktığında önlemek çok önemlidir. Kısa sürede söndürülen yangından kimsenin haberi olamaz. Söndürülemeyen yangını ise günlerce basından takip edersiniz. Yangında bütün hava araçları kullanılmalı. Helikopter , CL-215 veya CL-415 ve AT-802 uçakları birlikte kullanıldığında çok faydası olur. OGM uzun yıllar uçakla yangınla mücadeleye soğuk baktılar. Nihayet akılları başlarına gelmiş . Bu uçaklar Türkiye için büyük bir kazanç. Umarım uçuracak yetenekli pilot bulurlar. Yangın uçağını kullanmak yürek ve bilek ister. Korkarsan kenardan kenardan söndürüyormuş gibi yapıp günü kurtarırsın. Umarım bu söylediklerim dikkate alınır. Özellikle OGM Havacılık başındaki kişiye.
  • Çok da acele etmeseydiniz belki bu sene yanmaz hem. Boş yatırım. Yangın başlayınca düşünürdük
  • Nekadar tanezi
  • OGM ya o alet yanan bir arabayı bile söndüremez sen ne diyon.. karınca ile su taşıma hikayesi olmuş
  • Bu sermaye Yıllardır yatan THK nin özmali olan yangın söndürme uçaklarınin (bakım-onarim modifikasyon)giderlerine harcanip milli giderimiz korunsa iyi olur muydu?
  • Bakanımız 10t kapasitenin altındaki uçakların anlamı yok boşuna trafik yoğunluğu yapıyorlar deyip dağlık arazide jet motorlu uçakla yangın söndürmeye çalışıyordu geçen yıl. Ya bu uçakların alımı hatalı yada geçen sene bize doğru bilgi verilmedi. Tabiki bilim gerçeğine sıkı sıkıya sarılmamız lazım. Başımıza ne geliyorsa bilimi önceliğimiz yapmadığımız için geliyor. Saygılar.
  • Adı üstünde hava traktörü, yani tarımda ilaçlama ve gübreleme uçağı. Daha sonra yangın söndürme işine modifiye edilmiş. Yangınlar daha küçükken uygun. Büyük yangın söndürme uçaklarının yanında tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Ama sadece bunlarla yangın mücadelesi yapılamaz. THK’da bulunan uçakların bir üst modeli ve helikopter de gerekli. Air Tractor’un satın alınmış olmasının bir yararı daha var. Yangın sezonu sonunda, uçaklar ormanların ilaçlanmasında kullanılabilir.
  • Umarım denize inen modeli almazsınız …

Geçtiğimiz yıllarda ülkemiz büyük orman yangınları yaşadı. Tüm ülke olarak bizlerinde içini yakan elim olaylardan sonra önlemler alınmaya devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu hususta yangın sezonu gelmeden 20 adet uçak satın aldı. Bu uçaklara ek olarak Beechcraft King Air 350 model bir uçakta TUSAŞ tarafından yangın gözetleme uçağı olarak hazırlanıyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

20 adet tek motorlu söndürme uçağı

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan çalışma ile Türkiye'nin orman yangınlarını önleme hususundaki teknik ürün adetleri incelendi. Bu hususta SSB, OGM'ye 20 adet daha uçak satın alınmasına karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri'nden sipariş edilen 20 uçağın ilk 4 tanesi 28 Nisan'da tören ile teslim edilecek.

Alınan bu tek motorlu uçaklar "hava traktörü" gibi lakapları da olan Air Tractor 802 modeli. Kısaca AT-802. Boyuna göre oldukça yetenekli olan bu uçaklar Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın söndürme operasyonları esnasında havadan destek vermesi için alındı.

AT-802 uçaklarına yakından bakmamız gerekirse havadan sıvı ikmalı yapması için tasarlandılar. Uçak özellikle Amerika'da tarım faaliyetleri için de kullanılıyor. Kokpit ve kuyruk arasındaki bölgede büyükçe bir sıvı haznesine sahip olan AT-802, ilaçlama, gübreleme, sulama gibi tarımsal işlevleri yerine getiriyor. Ayrıca uçaklara yapacağınız ufak modifikasyonlar ile orman yangını söndürme ve arama kurtarma görevlerini de yerine getirebiliyorlar.

Uçak, Pratt&Whitney Canada'nın 1600 beygirlik motoruna sahip. Kokpiti ise iki kişilik. Önde uçuş yapan pilot, arkada da gözlemci pilot uçuyor. Uçağın alabildiği su kapasitesi 3028 litre. Yangın söndürme sıvısı da yoğunluğuna bağlı olarak bu aralıkta değişiyor.

Beechcraft King Air 350'ise şu an TUSAŞ fabrikalarında hazırlanıyor. Proje yine Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülüyor. King Air 350 ile yangın tespit ve alan gözetleme işlemleri yapılabiliyor. King Air 350'de 28 Nisan günü yapılacak törenle TUSAŞ tarafından OGM'ye teslim edilecek.

Uçakları kullanacak olan pilotların eğitimleri ve uçak tahsis işlemleri tamamlandı. Teslimatın yapılması ardından uçaklar görev yerlerinde ekipleriyle birlikte hazır olarak bekleyecek. (Shiftdelete)

OGM 20 yangın söndürme uçağı aldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Laz ~ 1 yıl önce
Her bi seyden anlayanlara....https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_Tractor_AT-802

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2.sinif vatandas ~ 1 yıl önce
La bu ucaklari kullana bilicek pilot yok turkiyede bunlara deneyimli pilot lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M-18 pilotu ~ 1 yıl önce
AT-802 Uçakları ilk müdahale uçağıdır. Hızlı ve her türlü arazide kullanılabilirler. Yangını ilk çıktığında önlemek çok önemlidir. Kısa sürede söndürülen yangından kimsenin haberi olamaz. Söndürülemeyen yangını ise günlerce basından takip edersiniz. Yangında bütün hava araçları kullanılmalı. Helikopter , CL-215 veya CL-415 ve AT-802 uçakları birlikte kullanıldığında çok faydası olur. OGM uzun yıllar uçakla yangınla mücadeleye soğuk baktılar. Nihayet akılları başlarına gelmiş . Bu uçaklar Türkiye için büyük bir kazanç. Umarım uçuracak yetenekli pilot bulurlar. Yangın uçağını kullanmak yürek ve bilek ister. Korkarsan kenardan kenardan söndürüyormuş gibi yapıp günü kurtarırsın. Umarım bu söylediklerim dikkate alınır. Özellikle OGM Havacılık başındaki kişiye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Napilot ~ 1 yıl önce
Çok da acele etmeseydiniz belki bu sene yanmaz hem. Boş yatırım. Yangın başlayınca düşünürdük

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Para ~ 1 yıl önce
Nekadar tanezi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bırak bu işleri ~ 1 yıl önce
OGM ya o alet yanan bir arabayı bile söndüremez sen ne diyon.. karınca ile su taşıma hikayesi olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkkuşu ~ 1 yıl önce
Bu sermaye Yıllardır yatan THK nin özmali olan yangın söndürme uçaklarınin (bakım-onarim modifikasyon)giderlerine harcanip milli giderimiz korunsa iyi olur muydu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkuşu ~ 1 yıl önce
O zaman israf olmaz ki? İşleri güçleri israf
Yapsalardi ~ 1 yıl önce
Ataturkcu yönetim ypasaydi bunu? Yok, onun yerine 1 milyar dolarlil blev altina soktular ve ucaklari curuttuler. Atam kalk biz yatak
10 ton olayı ne oldu ~ 1 yıl önce
Bakanımız 10t kapasitenin altındaki uçakların anlamı yok boşuna trafik yoğunluğu yapıyorlar deyip dağlık arazide jet motorlu uçakla yangın söndürmeye çalışıyordu geçen yıl. Ya bu uçakların alımı hatalı yada geçen sene bize doğru bilgi verilmedi. Tabiki bilim gerçeğine sıkı sıkıya sarılmamız lazım. Başımıza ne geliyorsa bilimi önceliğimiz yapmadığımız için geliyor. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air Tractor ~ 1 yıl önce
Adı üstünde hava traktörü, yani tarımda ilaçlama ve gübreleme uçağı. Daha sonra yangın söndürme işine modifiye edilmiş. Yangınlar daha küçükken uygun. Büyük yangın söndürme uçaklarının yanında tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Ama sadece bunlarla yangın mücadelesi yapılamaz. THK’da bulunan uçakların bir üst modeli ve helikopter de gerekli. Air Tractor’un satın alınmış olmasının bir yararı daha var. Yangın sezonu sonunda, uçaklar ormanların ilaçlanmasında kullanılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahillik Başa Bela ~ 1 yıl önce
Bu uçaklar dünyanın her yerinde ki orman yangınlarında kullanılıyor geçtiğimiz sezonda kullanıldılar ben de operasyonda görev yaptım gayet başarılı işler yaptık. Herkes uzman olmuş sallıyor.
Zzz ~ 1 yıl önce
Umarım denize inen modeli almazsınız …

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000