28 Mayıs 2022, Cumartesi 09:01:47

'Savaşan Şahin'ler kadın pilotlara emanet

"Savaşan Şahin" olarak anılan F-16 savaş uçaklarının kadın pilotlarından biri, Bandırma'daki 161. Filo'da görev yapıyor. Türk kadınının gücünü semalara taşıyan pilot yüzbaşı, F-16 ile uçmanın kendisi için tutku olduğunu belirtiyor.
  • evettt yaaa vatan millet sakaryayı kimseye bırakmazlar sonra ilk fırsatta belim agrıyor gözüm görmüyor yok anemiyim falan filan hooppp line a kaçış...sistem bu
  • Ille tutacak
  • Zaten geri teknoloji ucaklar birde bunlar varsa ayvayi yedik
  • Bitsin hemenn kaçar arkasına bakmadan 2 yıl fo sonra jet saati var diye hoppala kaptan olur bilmediği anlamadığı uçakta...
  • Erkek egemenliğinde olan bir işte bir bayan olarak başarılı olabilmek azim ve çok çalışma gerektirir. Tebrik ederim, başarısının devamını dilerim.
  • Kadın erkek ayrımı yapmayın kardeşim, madem kadınlar rütbeli olabiliyor, rütbesiz de askerlik yapabilirler. Yani askerlik tüm kadınlara da zorunlu olmalı. Ukrayna’yı görmüyor musunuz kadınlar askere alınıp silahlı eğitim görmeliler böylelikle savaş esnasında topyekün ülke savunması yapılabilir. Tabi kaleyi içten fethettirmemeliyiz, kaleye sahip çıkmalıyız.
  • Zorunlu görev süresini tam olarak doldurup sivil havayollarına geçen bayan pilot var mı merak ettim.Vatan millet sonra sağlıktan ayrılma yollarını araştırma.Çoğu kemik erimesi teşhisiyle görev süresi dolmadan ayrıldı.
  • ve hizmetleriniz için teşekkürler
  • Tebrik ederim arkadasimizi. Kendisinin de soyledigi gibi aslinda pilotun kadini erkegi olmaz, egitim ve bir dizi prosedur vardir. Butun gorevleri pilotun cinsiyeti, milliyeti, irki ne olursa olsun belli bir standart da yerine getirmek gorevidir. Bu isi yapan yapar yapamayan gider, bu kadar basit.
  • Büyük Mustafa Kemal Atatürkün askerleri bunlar. Helal olsun. Araplarda kadınlar ehliyet aldı diye seviniyor

"Savaşan Şahin" olarak anılan F-16 savaş uçaklarının kadın pilotlarından biri, Bandırma'daki 161. Filo'da görev yapıyor. Türk kadınının gücünü semalara taşıyan pilot yüzbaşı, F-16 ile uçmanın kendisi için tutku olduğunu belirtiyor.

Çok amaçlı, tek jet motorlu savaş uçağı olarak tanımlanan Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki F-16, "Fighting Falcon", diğer adıyla "Savaşan Şahin", Türkiye'nin gökyüzündeki en vurucu gücünü oluşturuyor.

Terörle mücadelede etkin şekilde görev alan F-16'lar, 7 yılı aşkın zorlu eğitim süreci ile psikolojik ve fiziksel testleri başarıyla tamamlayan kadın savaş pilotlarının da kumandasında göklere yükseliyor.

Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığındaki 161. Filo'da görev yapan kadın Yüzbaşı, Hava Harp Okulunda başlayıp Savaşan Şahin'e uzanan hikayesini anlattı.

"Babam arabasını vermezken devletimiz uçak verdi"

Yaklaşık 5 yıldır uçtuğunu dile getiren filonun tek kadın pilotu, çocukluğundan itibaren adrenalin ve heyecanı çok sevdiğini, lise yıllarına geldiğinde pilot olmaya karar verdiğini söyledi.

"Liseyi Balıkesir'de okudum, orada bir F-16 üssü var. Bir nevi jet sesiyle büyüdüm, uçakları her gördüğümde çok heyecanlanıyordum. Beni bu mesleğe çeken de bu oldu." diyen Yüzbaşı, Hava Harp Okuluna girmek için katıldığı mülakatların uçuş eğitimiyle ilgili aşamasının ise dönüm noktası olduğunu vurguladı. 

Bu mülakatlarda devletin başlangıç eğitim uçağıyla 7 sorti yapılmasının istendiğini anlatan filonun kadın pilotu, "Bu benim havacılığa aşık olduğum andı. Babam bana kendi arabasını vermezken devletimiz bir uçak verdi. Harp Okuluna girmeden uçmanın ne demek olduğunu görebildim ve bundan çok etkilendim." diye konuştu.

"Unutamadığım an, ilk yalnız uçuşum"

Kadın savaş pilotu, özellikle adrenalin tutkusu sebebiyle F-16'ların kendisi için bambaşka bir anlam taşıdığını ifade etti.

Her pilot için ilk yalnız uçuşun unutulmaz olduğuna dikkati çeken Yüzbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"F-16 ile bütün uçuşlarım çok özel, her seferinde çok gurur duyarak uçuyorum. Ancak tüm pilotlar için ilk yalnız uçuş unutulmazdır. Benim de ilk yalnız uçuşum Çiğli'de SF260D uçağıyla oldu. Bu, 2 pilotun yan yana oturduğu ama tek kişi de uçulabilen bir uçak. İlk uçuşumda kalktıktan sonra yan koltuğuma bakıp 'Gerçekten yalnız uçuyorum.' diye düşünmüştüm. Çok mutlu, gururlu hissettiğim, unutamadığım bir andı."

Yüzbaşı, uçmaya olan sevgisini "Uçmak benim için bir tutku. Kendimi gerçekten 'ben' olarak, özgüvenli ve özgür hissettiğim, mutlu olduğum bir eylem. F-16 ise uçmak istediğim tek uçak." sözleriyle dile getirdi.

"Nizamiyeden girdiğim anda evi dışarıda bırakıyorum"

Savaş pilotluğunun ciddi disiplin, çalışma ve fedakarlık gerektirdiğine işaret eden F-16 pilotu, mesleki zorluk açısından kadın ve erkek ayrımının söz konusu olmadığını, tüm meslektaşlarıyla aynı derecede zorluk yaşadığını vurguladı.

Yüzbaşı, "Evliyim, eşimle güzel bir hayatımız var. Ancak nizamiyeden girdiğim anda evi dışarıda bırakıyorum. Çünkü yüksek konsantrasyon, tam performans gerektiren bir iş yapıyoruz. Uçuşa da bu şekilde gitmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sabiha Gökçen'in izinden gidiyorum"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı, dünyadaki ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in izinden gittiğini belirten Yüzbaşı, "Ben de gelecek nesle iyi bir örnek olabilmek için elimden geleni yapıyorum, bunun için çalışıyorum. Vatanımız, milletin tüm bireyleriyle, kadınıyla, erkeğiyle daha ileriye gidecek. Türk kadını, Türk erkeği, birlikte vatanını yüceltmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yüzbaşı, pilot olma hayali kuran genç hemcinsleri için de şu tavsiyelerde bulundu:

"Her şeyden önce içlerindeki gücün farkına varmalılar. Fakat tek başına istemek yeterli değil, mutlaka çok çalışmalılar. Hayatları boyunca elbette başarısızlıkları da olacak ama asla vazgeçmemek önemli. Mutlaka çalışsınlar, inansınlar ve dilerim başardıkları zaman beni de hatırlasınlar."

'Savaşan Şahin'ler kadın pilotlara emanet

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

xmtr ~ 2 yıl önce
evettt yaaa vatan millet sakaryayı kimseye bırakmazlar sonra ilk fırsatta belim agrıyor gözüm görmüyor yok anemiyim falan filan hooppp line a kaçış...sistem bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ille ~ 2 yıl önce
Ille tutacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yandik ~ 2 yıl önce
Zaten geri teknoloji ucaklar birde bunlar varsa ayvayi yedik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zorunlu hizmeti ~ 2 yıl önce
Bitsin hemenn kaçar arkasına bakmadan 2 yıl fo sonra jet saati var diye hoppala kaptan olur bilmediği anlamadığı uçakta...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kadın? ~ 2 yıl önce
Kadının adı yok maalesef:(haber kanalı ismini yazamayacak kadar ayrımcı:/
Yanit ~ 2 yıl önce
Zorunlu hizmeti bittigi zaman zaten ayrilmak hakki var, onun adi niye kacmak oluyor ki. Ayrica Kaptan olma meselesi de girdigi sirketin OM deki Kaptan olma minimiumlarina baglidir, herkes icin aynidir. Komplekse girneyelim lutfen!
Kpt ~ 2 yıl önce
Senin gibileri bu işler için alıyorlar zaten. Aynı yolları sen zaten yürüyemezdin. Bir yerde bulurduk seni. Vakti geldimi bulurlar senide merak.
Tebrikler. ~ 2 yıl önce
Erkek egemenliğinde olan bir işte bir bayan olarak başarılı olabilmek azim ve çok çalışma gerektirir. Tebrik ederim, başarısının devamını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayir ~ 2 yıl önce
Erkek egemenligi degil, yapisal olarak erkek meslegi bu kardesim neden anlayamiyorsun, bir kadinin bu iste yetismesi icin harcanan imkanlar ve zamanla iki erkek yetisiyor, nasil speakerlik karinlarin daha basarili oldugu alansa bundada bu—- ustelik duygusallik kaldirmayan bir meslek- kadinlar her mensturasyonda operasyon disi kaliyorlar hamilelikte ara veriyorlar ve maliyet etkin olmuyorlar
Tebrik mi edeceğiz?? ~ 2 yıl önce
Kadın erkek ayrımı yapmayın kardeşim, madem kadınlar rütbeli olabiliyor, rütbesiz de askerlik yapabilirler. Yani askerlik tüm kadınlara da zorunlu olmalı. Ukrayna’yı görmüyor musunuz kadınlar askere alınıp silahlı eğitim görmeliler böylelikle savaş esnasında topyekün ülke savunması yapılabilir. Tabi kaleyi içten fethettirmemeliyiz, kaleye sahip çıkmalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reality ~ 2 yıl önce
Zorunlu görev süresini tam olarak doldurup sivil havayollarına geçen bayan pilot var mı merak ettim.Vatan millet sonra sağlıktan ayrılma yollarını araştırma.Çoğu kemik erimesi teşhisiyle görev süresi dolmadan ayrıldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hepsi boyle ~ 2 yıl önce
Adam hv klerine sade bedava pilot olmak icin gitmis ilk firsatta ayrilmis, alayi boyledir istisnalar haric, subaylik bulamassin iclerinde, haaa adam gibi para ver ayrilmasin, 400 dolqra bir ay f4 uctuk yillarca utanmazlar bizi bogaz tokluguna modern kole yaptiniz
tebrikler ~ 2 yıl önce
ve hizmetleriniz için teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emniyetli ucuslarimiz olsun. ~ 2 yıl önce
Tebrik ederim arkadasimizi. Kendisinin de soyledigi gibi aslinda pilotun kadini erkegi olmaz, egitim ve bir dizi prosedur vardir. Butun gorevleri pilotun cinsiyeti, milliyeti, irki ne olursa olsun belli bir standart da yerine getirmek gorevidir. Bu isi yapan yapar yapamayan gider, bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yuru ordan ~ 2 yıl önce
Parayi verwn okuyor kalitemi kaldi bana masal okumussun, bu is ticari, su an mezun olan pilotlarin 2/3 getcekte pilot olamaz
Türkiye ~ 2 yıl önce
Büyük Mustafa Kemal Atatürkün askerleri bunlar. Helal olsun. Araplarda kadınlar ehliyet aldı diye seviniyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avuntu ~ 2 yıl önce
Güzel bir avunma yöntemi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000