16 Eylül 2021, Perşembe 15:30:47

Türk Jetleri NATO Görevini Tamamladı

15 yıl sonra ikinci kez NATO kapsamında hava polisliği görevini yapan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait unsurlar, 15 Eylül'de 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı'na döndü.
  • Yakıt paralarını biz ödemedik dimi, Aman kim uçurttuysa ödesin,Az para değil binlerce $$$$$
  • Air Policy’i Hava Polisliği olarak çevirmek tam doğru değil, Türkçe kullanımı ile. Ama Hava Politikası olarak çevirmek de çok anlamsız geliyor. Durum hava politikası doğrultusunda alınan kararların uygulanmasını kontrol etmektir. Yani NATO görevidir. Hava Savunma görevi demek daha doğrudur; sahayı kontrol eder, ihlal edenler için angajman kurallarını uygularsın, durum budur. Polislik resmî ancak sivil bir işlemdir, bu ise %100 askeri. Türkçemizi bozmayalım.

Türk jetleri, Polonya'da NATO'nun 'hava polisliği' görevinde 30'a yakın sorti gerçekleştirdi. Litvanya'da 2006'daki 'Baltık Hava Polisliği' görevinden 15 yıl sonra ikinci kez NATO kapsamında hava polisliği görevini yapan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait unsurlar, 15 Eylül'de 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı'na döndü.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği kapsamında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait dört F-16 uçağı ve görevli personel, 6 Temmuz-15 Eylül'de Polonya'nın Malbork Hava Üssü'nde görev yaptı. Türk jetleri, 2 ay 9 gün süren görev boyunca her biri yaklaşık 1-1,5 saat süren 30'a yakın sorti gerçekleştirdi. Görev süresince F-16'lar alarm reaksiyon görevlerinin yanı sıra Polonya ve NATO ile müşterek eğitimler de yaptı, uçuşlar dışında 24 saat göreve hazır bekledi. Türk jetlerinin, Baltık ülkeleri hava sahasının emniyeti için görevlendirilen İspanya ve İtalya ile NATO hava sahasının korunmasına ilave olarak NATO'nun barışın devamını sağlamaya katkı, caydırıcılık ve birlikte görev yapabilme kabiliyet ve misyonuna da katkı sağladığı bildirildi.

Bakanlık kaynakları, hava polisliği görevini NATO'nun barış dönemi görevlerinden biri olarak tanımlarken, Türkiye'nin de ittifakın hava sahasını Baltık bölgesinde de korumak amacıyla kolektif savunma prensibi doğrultusunda yapılan bu göreve katkıda bulunduğunu aktardı. Kaynaklar, söz konusu görevi ittifak içindeki dayanışmanın, birlik beraberlik ve ittifak değerlerinin somut göstergesi olarak nitelendirerek, Türkiye'nin ittifakta üzerine düşen sorumlulukları bir kez daha yerine getirdiğini kaydetti.

Türk Jetleri NATO Görevini Tamamladı

Yorumlar

Zühtü ~ 3 yıl önce
Yakıt paralarını biz ödemedik dimi, Aman kim uçurttuysa ödesin,Az para değil binlerce $$$$$

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 3 yıl önce
Air Policy’i Hava Polisliği olarak çevirmek tam doğru değil, Türkçe kullanımı ile. Ama Hava Politikası olarak çevirmek de çok anlamsız geliyor. Durum hava politikası doğrultusunda alınan kararların uygulanmasını kontrol etmektir. Yani NATO görevidir. Hava Savunma görevi demek daha doğrudur; sahayı kontrol eder, ihlal edenler için angajman kurallarını uygularsın, durum budur. Polislik resmî ancak sivil bir işlemdir, bu ise %100 askeri. Türkçemizi bozmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000