29 Ocak 2023, Pazar 09:41:49

Ukrayna'nın uçak talebinde sıcak gelişme

Ukrayna’nın Batı yapımı savaş jetlerini alması konusu daha yüksek sesle dillendiriliyor. Ukrayna’nın tercihi F-16, ancak ‘Rafale’ ve ‘Gripen’e de sıcak bakılıyor.
  • Bu nereye kadar gidecek? Bilindiği kadar ABD’nin verdiği silahlarının parasını AB daha doğrusu Almanya vermekte ve şimdiden ekonomik sıkıntıları göstermeye başladı. Nedense insanoğlu hep kendi açısından değerlendirir acaba Rusya gelişmeleri kendi açısından nasıl değerlendirmekte? Gidişat hiç hoş değil.

Ukrayna’nın Batı yapımı savaş jetlerini alması konusu daha yüksek sesle dillendiriliyor. Ukrayna’nın tercihi F-16, ancak ‘Rafale’ ve ‘Gripen’e de sıcak bakılıyor.

Alman, Amerikan ve İngiliz tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesi yönündeki kararın ardından, Ukrayna’nın Batılı savaş jetlerini de alması konusu günden güne daha da ciddileşiyor. İspanyol El Pais gazetesi, Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy İgnat’a dayandırarak verdiği haberinde, Kiev’in yeni silah sevkiyatının ilk aşaması kapsamında Batı’dan 24 adet savaş uçağı almak istediğini aktardı. Haberde, “Her biri 12 adet uçaktan oluşan iki filo. Bu, Ukrayna ordusunun uluslararası müttefiklerinden almayı planladığı yeni askeri yardım paketi” ifadelerine yer verildi. Sputnik’in aktardığına göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin öncelikli tercihinin Amerikan F-16’ları olduğu, ancak Fransız yapımı ‘Rafale’ ve İsveç yapımı ‘Gripen’i de almayı düşündüğünü belirten sözcüye göre, istenilen uçaklar alınsa bile, pilotların ve yer destek ekiplerinin eğitimi en az altı ay süreceğinden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu uçakları yakın zamanda kullanamayacak.

Bununla birlikte Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’dan Ukrayna’ya savaş uçağı sevk edilmesine karşı olduğunu açıkladı. Alman Bakan, Cuma günü Süddeutsche Zeitung gazetesinin hafta sonu baskısı için verdiği demeçte “Ben bunu mümkün görmüyorum” dedi. Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya tank tedarik edeceklerini açıklamalarının ardından, Kiev’e uçak ve füzelerin de verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Ukrayna’ya yönelik silah sevkiyatı konusunda da gelişmeler yaşanıyor. Batı ülkelerinin Ukrayna’ya göndereceği toplam tank sayısının 300’ün üzerinde olduğu ifade edildi. Ukrayna’nın Fransa Büyükelçisi Vadym Omelchenko, Fransız medyasına sayının 321 olduğunu duyurdu. İlk kez üst düzey bir isimler bu şekilde bir rakam telaffuz edildi.

Bununla birlikte İtalyan basını ABD yapımı Patriot’ların dışında SAMP/T hava savunma sistemlerinin de Ukrayna’ya gönderileceğini yazdı.

İl Messaggero gazetesinin aktardığına göre, İtalya ve Fransa, Kiev’e 800 milyon Euro değerinde Aster uçaksavar füzeleri ile SAMP/T hava savunma sistemi sağlayacak. Aster sistemlerinin, balistik füzeleri bile engelleyebileceğini yazan gazete, Aster-30’ların 100 kilometre mesafedeki uçakları ve 25 kilometre mesafedeki füzeleri önleme yeteneğine sahip olduğunu belirtti. (Milliyet.9

Ukrayna'nın uçak talebinde sıcak gelişme

Yorumlar

Yorumcu ~ 1 yıl önce
Bu nereye kadar gidecek? Bilindiği kadar ABD’nin verdiği silahlarının parasını AB daha doğrusu Almanya vermekte ve şimdiden ekonomik sıkıntıları göstermeye başladı. Nedense insanoğlu hep kendi açısından değerlendirir acaba Rusya gelişmeleri kendi açısından nasıl değerlendirmekte? Gidişat hiç hoş değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000