07 Temmuz 2014, Pazartesi 09:04:03

İKİ DEV UÇAK BİRBİRİYLE ÇARPIŞACAKTI!

Barcelona Havalimanı'nda facianın eşiğinden dönüldü. Kalkış için hazırlanan A340-300 tipi yolcu uçağı piste çıktığı anda bir başka uçak aynı pist için inişe geçti. Yaşanan olay, kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi.
  • Dispatch/pilot: sknti yok TO-GA ya kuvvet olan 2-3 ton takita olur ve birkac dakikaya gece daha dikkatli olmak lazim tabi
  • Darısı THY'nin başına.
  • Gayet sıradan normal bir inmekten vazgeçip yükselme durumu.ben olağanüstü bir çaba göremedim.zaten iniş hazırliklari yapılırken ıskalamaya karşı 5000 e ayarla dendiğini duymuştum.yani bu ihtimal her inişte var zaten.standart prosedür.gazı aç lövyeyi az çek tamamdır.:)
  • Allah korusun benzer olay bizde olsaydı var ya bu sayfalar kilitlenirdi 5 milyon yorum yapılırdı bakıyorum 24 yorum yapılmış hayret ettim,ne THY kalırdı ne kule kalırdı ne pilotlar kalırdı ooo her yere veryansın edilirdi ne oldu yorumcular klavye kabadayıları parmaklarınıza bir şey mi oldu
  • Bu olay normalse BCNye uçmayalım bari.
  • o nasıl bir tenerife faciası öyle. tenerifede otobüs denize uçmamışmıydı ben öyle biliyorum:)
  • videonun sonuna dogru 340 yaramaz çocuk gibi köşeye pusmuş ya, çok komik olmuş!! Felaketten Allah korumus bu arada..
  • piste çıkan uçak ilk piste çıkmasından sonra pisti geçiyor, ilk görüntü böyle, arka plan görüntülerine bakılırsa daha sonra geçtiği pist başına ikinci görüntüde tekrar dönüyor bu sırada alçalan uçağı görüyoruz; buradan bakılınca bana biraz garip geldi, meydanı tanıyan pilotlar daha iyi bilirler ancak bu açıdan bakınca böyle gibi anlaşılıyor.
  • final clear:)
  • tenerife kazasının bu şekilde olduğundan eminmisiniz airporthaber yetkilileri? olay yoğunluk nedeniyle pistin aynı zamanda taxiway olarak kullanılması, sis nedeniyle kuleden pistin uzak bölgesinin görülememesi, atc'nin bir 747'nin 135 derece'lik çıkıştan dönmesinin zor olduğunu hesaplayamayarak zorla o çıkışa yönlendirmesi, pan am uçağının 45 derecelik bir sonraki çıkıştan çıkması, pan am'ın pisti terkettiğini bildirmemesine rağmen kalkış izni veren atc'ni sorumsuzluğu, uçuş sürelerini kaçırmak istemeyen, haliyle las palmas'dan amsterdama dönecek yolcuları mutlaka uçurmak isteyen aksi takdirde otel vs geceleme masrafları nedeniyle klm'nin üstleneceği yükün kendi sicilini etkileyeceğini düşünerek erken kalkış yapmakta direten klm kaptanının hatasından dolayı gerçekleşmiş olmasın?

İspanya’nın Barcelona kentindeki havalimanında adeta bir facianın eşiğinden dönüldü. İki yolcu uçağının çarpışmasını inişe geçen pilotun başarılı manevrası önledi. Yaşanan olay, kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi.

Olay, Cumartesi günü sabah saatlerinde meydana geldi. Moskova’dan havalanan Boeing 767-300 tipi UTair yolcu uçağı Barcelona Havalimanı’na inişe geçtiği sırada piste Arjantin Havayolları’na ait Airbus A340-300 tipi yolcu uçağı çıktı. Buenos Aires’e gitmek için hazırlanan yerdeki uçağa hayli yaklaşan UTair uçağı, pilotun büyük çabası ile son anda yeniden yükselmeyi başardı. Pisti pas geçen Pilot, uçağı başka bir piste başarılı bir şekilde indirdi.

Yaşananlar bir amatör kameraman tarafından an be an kaydedildi. Havalimanı yetkilileri ise böyle inişlerin zaman zaman gerçekleştiğini ve doğal olduğunu iddia etti. 

TENERİFE FACİASINI HATIRLATTI!

Öte yandan yaşanan olay akıllara 27 Mart 1977 tarihinde İspanya'nın Kanarya Adaları'na bağlı Tenerife’deki Los Rodeos Havalimanı'nda yaşanan ve sivil havacılık tarihinin en büyük faciası olarak kayıtlara geçen kazayı hatırlattı.

Meydana gelen faciada iki Boeing 747 çarpışmış ve 582 kişi hayatını kaybetmişti.

Las Palmas Havalimanı'nda gerçekleşen bombalı saldırının ardından hem Pan Amerikan hem de KLM uçakları Tenerife'ye yönlendirildi. Uzun süre bekletildikten sonra iki uçağın da piste inmesi istendi. Pan Am uçağı pistten çıkmadan KLM Havayolları'nın uçağı kalkış noktasına geldi.

Pan Am uçağı çıkışı kaçırarak yükselmeye devam etti. Pistteki yoğun sisten dolayı ve KLM Havayolları uçağının Pan Am kalkmadan kalkış yapmasından dolayı arkadan gelen KLM uçağı Pan Am uçağına çarptı.

Bu kaza, sivil havacılığın bugüne kadarki en fazla can kaybı yaşanan faciası olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. 

İŞTE FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜĞÜ O ANLAR



©AirportHaber.com

İKİ DEV UÇAK BİRBİRİYLE ÇARPIŞACAKTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dispatch/pilot: sknti yok TO-GA ya kuvvet olan 2-3 ton takita olur ve birkac dakikaya gece daha dikkatli olmak lazim tabi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 10 yıl önce
Darısı THY'nin başına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bursa 777 ~ 10 yıl önce
kına gönderilim
777 ~ 10 yıl önce
Gayet sıradan normal bir inmekten vazgeçip yükselme durumu.ben olağanüstü bir çaba göremedim.zaten iniş hazırliklari yapılırken ıskalamaya karşı 5000 e ayarla dendiğini duymuştum.yani bu ihtimal her inişte var zaten.standart prosedür.gazı aç lövyeyi az çek tamamdır.:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
helal ~ 10 yıl önce
bilmiyorsun konuşma da adam sansınlar. pas geçmenin verdiği sıkıntıdan bihaber olduğun nasıl da belli. missed approach altitude meydandan meydana yaklaşmadan yaklaşmaya değişir. gazı aç lövyeyi az çekle bitmiyor olay. sana kalsa uçağı da otopilot uçuruyor.
Barış ~ 10 yıl önce
Allah korusun benzer olay bizde olsaydı var ya bu sayfalar kilitlenirdi 5 milyon yorum yapılırdı bakıyorum 24 yorum yapılmış hayret ettim,ne THY kalırdı ne kule kalırdı ne pilotlar kalırdı ooo her yere veryansın edilirdi ne oldu yorumcular klavye kabadayıları parmaklarınıza bir şey mi oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu olay normalse BCNye uçmayalım bari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
o nasıl bir tenerife faciası öyle. tenerifede otobüs denize uçmamışmıydı ben öyle biliyorum:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tenerife ~ 10 yıl önce
netten ilgili haberleri bulabilirsiniz.tüm havacılar o faciayı bilir,çünkü havacılığı değiştirdi..
hahaha ~ 10 yıl önce
videonun sonuna dogru 340 yaramaz çocuk gibi köşeye pusmuş ya, çok komik olmuş!! Felaketten Allah korumus bu arada..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
340 ~ 10 yıl önce
piste çıkan uçak ilk piste çıkmasından sonra pisti geçiyor, ilk görüntü böyle, arka plan görüntülerine bakılırsa daha sonra geçtiği pist başına ikinci görüntüde tekrar dönüyor bu sırada alçalan uçağı görüyoruz; buradan bakılınca bana biraz garip geldi, meydanı tanıyan pilotlar daha iyi bilirler ancak bu açıdan bakınca böyle gibi anlaşılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
final clear:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tenerife ~ 10 yıl önce
tenerife kazasının bu şekilde olduğundan eminmisiniz airporthaber yetkilileri? olay yoğunluk nedeniyle pistin aynı zamanda taxiway olarak kullanılması, sis nedeniyle kuleden pistin uzak bölgesinin görülememesi, atc'nin bir 747'nin 135 derece'lik çıkıştan dönmesinin zor olduğunu hesaplayamayarak zorla o çıkışa yönlendirmesi, pan am uçağının 45 derecelik bir sonraki çıkıştan çıkması, pan am'ın pisti terkettiğini bildirmemesine rağmen kalkış izni veren atc'ni sorumsuzluğu, uçuş sürelerini kaçırmak istemeyen, haliyle las palmas'dan amsterdama dönecek yolcuları mutlaka uçurmak isteyen aksi takdirde otel vs geceleme masrafları nedeniyle klm'nin üstleneceği yükün kendi sicilini etkileyeceğini düşünerek erken kalkış yapmakta direten klm kaptanının hatasından dolayı gerçekleşmiş olmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok bilmiş ~ 10 yıl önce
olay sadece yerde çarpışan uçaklar olarak benzetilmiş çok bilmişliğin lüzumu yok. o zaman bu uçaklar 747 değil o zaman yine benzemez mi diyelim. her zaman olayın içine maydonoz olmaya gerek yok 15 dk lık belgesel izleyip burda yorum yapmayın
çok bilmişe ~ 10 yıl önce
aferin sana 747 olduğunu bilmişsin uçakların...ispanyol atc'misin yoksa alındın üzerine hocam böyle? sen belgeselleri izlerken bizler ders niteliğinde gördük onları...alakasız yorum yapmayı geçtim artık millete laf sokma derdindesiniz, çocukluk yapma işine bak
hınzır çocuk ~ 10 yıl önce
aa siz çocukluğun ne demek olduğunu bilmiyormusunuz bilmeden nasıl yorum yapıyorusnuz. oysa çocukluk :insan yaşamının bebeklikle erginlik arasındaki dönemi. değilmi ? bak bilmeden konuşuyorsun. neyse birkaç bilgi daha öğrenip gelip burda bilgili görüneyim de adam sansınlar..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000