Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Yenisini Elde Etmenin Zorluğu Mevcudu Değerli Kılar

Asgari ücretle bile çalışıyor olsak aylık 1300 TL’ lik gelirin, 0’ dan 1300 kere büyük olduğunu aklımızdan çıkartmamak gerekir. İş yerinizden mutlu olmayabilirsiniz. Ama şunu hep aklımızda tutmamız gerekir ki, şu an için en iyi iş, daha iyisini bulana kadar bu gün sahip olduğunuz iştir. Ve de bu günkü yaşam şartları ona asılmanızı öngörüyor.

İşçi Çıkarma ve Buharlaşan Yan Ödemeler - Konu Temel Bey Değil, Kar & Kriz

Bu hafta “ 1 - İşçi çıkartma ve yan ödemelerin buharlaştırma işlemi planlanıyor. 2- Kar krize dönüştü. Süreç Yöneticiler için imtihandı. 3- Sinir yapmayın, Kızmayın. Bu gün konu Temel Bey değil, Sizsiniz ” başlıklarını taşıyan bu üç konu ile sizlere sesleniyorum. Yan ödemeler ile ilgili olarak danıştığım uzmanın görüşünü ( 1 ) no.lu başlık altında bulabilirsiniz.

Türk Hava Yollarında Değişim Temelden Başlarsa

2016’nın ilk Airporthaber yazısında iki konu mevcut. Biri. “ TÜRK HAVA YOLLARINDA DEĞİŞİM TEMELDEN BAŞLARSA ”. Bu yazıdaki Temel Hangi Temel dersiniz? Bina Temelimi yoksa THY Genel Müdürü Sn. Temel Kotil mi? Diğeri ise; ASGARİ ÜCRET ARTIMI DİĞER MAAŞLARA DOMİNO ETKİSİ YAPAR MI? Bu konuda asgari ücret artımının tüm maaş sistemine muhtemel etkilerini inceliyoruz

Balık Baştan Kokarmış Ya (?)

K. Matsushita:” 100 çalışanınız varsa sistemde en önde yer alırsınız. Onlara bağırsanız bile sizi takip ederler. Grup 1000 kişiye çıkarsa önde değil, ortada bir yerde olmalısınız. İş yeri 10000 kişiye ulaşınca huşu içinde arkada kalır ve onlara teşekkür edersiniz” Diyor. Aynen bizimkiler gibi. Onlar da her fırsatta çalışanlarına sevgi ve saygılar ( ? ) sunuyorlar.

İşten Kovuldum; Çöpe Atılmak İçin Buruşturulmuş Kâğıt Misali (?)

Çalışanların işten ayrılışını ( ? ) iyi olmuş, zaten şöyleydi, böyleydi diyerek desteklerken şirketinizin yönetimini ne denli aşağıladığınızın farkında mısınız? Beş koyunu gütmekten aciz bir “Çoban’ın” sistemdeki varlığına 22 sene sonra mı uyandı şirketiniz. Yöneticileriniz bunu anlamayacak kadar gabi’mi? Kaş yapayım derken göz çıkartmak işte böyle bir şey.

İş Sözleşmesinin Son Maddesi: Çalışanlar İşten İtina İle Çıkartılır

Sektörde sıklıkla yaşanan genele yakın bir konuyu, aniden ( ? ) görevinden istifa ile ( ? ) emekliliğini isteyen ( ? ) Çelebi Antalya Başmüdürü BATTAL ÇOBAN Beyin son dönemdeki iş yaşamı üzerinden kaleme aldım. Yazıdaki anlatımı bir şekilde BATTAL Beyin konusu ile ilişkilendirmek sektördeki benzeri uygulamaların nedenlerini biraz da olsa ortaya koyar diye düşündüm

Sektörümüzde Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değil

Bizim sektörde bu böyle. Eskiler “ Dışı kalaylı, içi vay vay’lı derlerdi işte o hesap. Pırıl pırıl göze batan bir düzen. Bu düzene, yalnız görünürde olan göz boyayıcı bir kurumsallık hakim. Yönetim tarzı mı? Aynen, Kızılderili Kabilesi misali. Bazı uygulamalarda ( IK ) onlar bile daha tutarlı. Evet istisnalar dışında “ Kurumsal Kabileler Topluluğu” bizim sektör.

Hz. Ömer’in Adaleti, Başbakan Davutoğlu ve Temel Kotil

Başbakanımız yalnız THY’ da değil, ülkemiz kurumları bazında devletin kısmen veya tümü ile içinde bulunduğu iş yaşamının genelinde bu eksiklikleri görmüş olacak ki, konuları hem yeni hükümet programına almışlar hem de sunumlarında belirtmişler. Hükümetin geçen dönemde yerine getirdiği konuların yeni hükümet programına alınmasının mantığı olmaz değil mi?

Ocak ayı geldi, maaş zammı ufukta. Bir toplantı yapıp görüşelim bu konuyu?

Bu toplantıdaki konumuz 2016 yılındaki maaş zamları. Tabii ki bu toplantıdan bir karar çıkmayacaktır. Fikri olanları dışlayıp bir iki görüşme daha yaparız hali ile. Nafile toplantılarımız sürerken, bir de bakarız ki, İnsan Kaynakları işi bitirmiş. Spor yapmanın sağlığa bir zararı yok. Biz devam edelim. Toplanalım. Konuşalım. Tartışalım. Maksat; spor olsun.

Sektörün Bazı Yöneticilerinin Aynadaki Aksi

Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler ve kendi niteliklerini abartma eğilimindedirler. Kaldı ki bu tür gerçekten nitelikli olan insanların özelliklerini görüp anlamaktan acizdirler. Bu tarzın nitelikleri belli bir eğitimle artırılırsa kendi durumlarının, farkına varmaya başlarlar. Bu eğitimi vereceklere ise Allah acısın

Seçim bitti. Şimdi Vaat Edilenleri Yapmak Gerek

HEPİMİZ MÜSLÜMANIZ. BUNU NEDEN İFADE EDİYORSUN, KONU İLE NE İLGİSİ VAR DİYECEKSİNİZ? HELE AŞAĞIDA YAZILANLARI BİR OKUYUN. OSMANLININ PADİŞAHLARI BAKIN ÜLKEDEKİ GAYRİMÜSLİMLER’E NASIL DAVRANMIŞLAR. BİLMEM BU SİZLERE BİR ŞEY ANLATIYOR MU? ARZU EDERSENİZ BAŞKA ÖRNEKLERDE VEREBİLİRİM. EVET; O DÖNEMDE DEĞİL MÜSLÜMANLAR ARASINDA, MÜSLÜMANLAR İLE GAYRİMÜSLİMLER ARASINDA BİLE AYRIŞIMCILIK YOKMUŞ. BAŞTAKİLER HERKESE KARŞI ADALETLİ DAVRANIYORLARMIŞ. HERKES BİR VE BERABERMİŞ. SN. AYCI’NIN DUYURUSUNDA BELİRTTİKLERİ ÜZERE. BUNLAR DA SİZE BİR ŞEY SÖYLEMİYORSA, YAPACAK BİR ŞEY KALMIYOR. ALLAH'A HAVALE.

Şirkete En Çok Zarar Verenler?

Ne yaptım biliyor musunuz? Aşağıdaki maddeleri yakından tanıdığım üç şirketin hangisi için ne kadar geçerli olduğunu düşündüm ve not aldım. Bu üç şirkette çalışan birer kişiye de görüş sordum. Sonucu görünce de bu konuyu sizlerle paylaşma kararım kesinleşti. Sonuç iyi mi diye soracak olursanız, sormayın. Sizde deneyin ve görün. Ve de kendiniz karar verin.

Bu dünyadaki en önemli şey, insanları birleştirmeye hizmet etmektir.(T.Kotil)

THY yöneticisi tüm çalışanlarına eşit uzaklıkta durabilmesi halinde tarafsız olur. Yönetici çalışanlara nasıl eşit uzaklıkta durur? Onları siyasi görüş, dini inanış ve ideolojik açıdan değerlendirmez ve liyakat, iş bilgisi, işi yapılış şekillerini tercih kriterlerinde ön planına alması durumunda. Kurumda tarafsızlık ve eşit davranış olgusundan bahsedilebilir.

Urfalı Kebapçı Hacı Mehmet, PGS, THY ve Yer Hizmet Kuruluşları

Herkesin bildiği bir şey var ki; o da bizim sektörde hizmet kalitesini düşünen kimsenin olmadığı. Yok ki; Urfalı Hacı Mehmet Ustanın söylediği gibi ” Akıllı bir yön izlensin ve de alternatifler arasında akıllı seçim yapılsın.” Sonuçta Kebapçı Hacı Mehmet kadar olamıyoruz desem, dünyanın en modern sistemlerinin işletmecilerini bünyesinde barındıran Sektör’e ayıp mı olur?

Çalışanın Her Türlü Sorunu Bu Tür Toplantılarda Çözüme Kavuşturuluyor Ya ( ? )

Şirketlerde yapılan çok önemli toplantıların sonuçlarını öğrenmek isteriz zaman zaman. Merak bu ya. Gel gelelim Yukarılardan çıt çıkmaz. . Aslında öğrenmememizin sebebi gizlilik falan değildir. Genelde toplantılardan sonuç çıkmaz da ondan. Peki alınması gereken karar? Bir kişi o kararı verir. Uysa da, uymasa da böyle. İsterseniz uymadı deyin. Deyin de görün.

Türk Hava Yolları, Hava- İş, Pegasus ve TGS

Evet; mantık bu senaryonun TÜRK HAVA YOLLARI tarafından yazıldığını söylüyor. Düşünülen budur. Başrolde ise haliyle HAVA İŞ bulunmaktadır. TGS ve PEGASUS ise bu oyunun figüranlardır. BU KONUDA YANILMIŞ OLMAKTAN BÜYÜK SEVİNÇ DUYACAĞIM. VE DE TABİİ Kİ TÜM OKURLARIN HUZURUNDA THY’ DEN VE SN. TATLIBAL VE YÖNETİMİNDEN ÖZÜR DİLEYECEĞİM.

Türkiye’mizin En Güçlü 50 İnsan Kaynakları Lideri

İş ve ekonomi mecmuaları yönetimsel konularda çok öğretici konuları işliyorlar. Normal konularının akışında şirket patron ve yöneticileri ile yaptıkları görüşmelerden de çalışanların birçok şey kapmaları ve ufuklarını genişletmeleri mümkün.

Temel Bey Ve Yabancı Pilot Maaşları, 2016 Yılı Ücret Artışları

Bazı şirketler çalışanlarını bir türlü mutlu edemezken, diğerlerinde insanlar daha azı ile çok daha mutlu olabiliyor. Demek ki; çalışanların memnuniyetsizliğinin temelinde isteklerinin karşılanmaması değil, beklentilerin iyi yönetilmemesi ve çalışana eşit davranılmaması yatıyor. Bunu halen anlayamayan patron ve üst yöneticilere hayret ediyorum.

Karışık Güncel Konular

Bu yazıda altı değişik konumuz var. Bizim yürekli yöneticilerimizi tanımayan bir Amerikalı “Yöneticisiz Yönetim” sistemini geliştirdi. Bize uyar mı dersiniz? THY Hamdi Topçu ve Kotil Beyler Lego ile birlikte yine misafirimiz.Suriyeli minik AYLAN’a insanlık borcunu kim ödeyecek? Gönülden alkışlar Beşiktaşlı Quaresma için. İşverenlerin yükümlülükleri.

Yolcuya Bilet Dolarla, Çalışana Maaş TL ile. Kaymak Bir Uygulama.

PEGASUS CFO’ su Serhan Ulga ile geçtiğimiz hafta başı yapılan bir söyleşi Hürriyet Gazetesinde yayınlandı.

Hizmet Bedeli, Çalışan Sayısı Ve Maaş Zammı İlişkisi.

Saygın, uluslararası bir ekonomi mecmuası olan CAPİTAL her sene Türkiye’mizin en büyük özel 500 şirketini belirleyerek bir liste yayınlıyor. Bu ay 2014 sıralaması yayınlandı. Ulaştırma sektöründen 9 kuruluş girmiş bu sıralamaya. Birisi ise firma isminin açıklanmasını istememiş.

“Hiç Taraf Tutmadık” Sen Çok Yaşa Temel Bey! Güldürdün Bizi

2003 yılında Ak Parti Hükümetinin kurulmasını takiben Temel Bey Türk Hava Yollarının Teknik Genel Müdür Yardımcısı oldu. O dönemdeki istihdama, terfi ve tayine, iş akdi fesihlerine vb. işlemlere bakıldığı takdirde, Temel Beyin taraf tutup tutmadığını, ayırım yapıp yapmadığını görebilmek mümkün. Bunları yaşayanlar THY’ den uzakta olsalar da halen hayattalar.

Türk Hava Yolları’nın "Topsuz" iş Sözleşmeleri

Hadi eskiden H.Topçu tehdidi vardı. Ya şimdi? Sizce İlker Bey aynı çizgide mi duruyor? Benim açımdan İlker Beyin Türk Hava Yollarına atandığı günlerde birçoğumuzu sevindiren ve ümitlendiren o güzel mesajın yarattığı müspet etki silindi gitti. Tabii ki bunu en fazla THY çalışanları fark edebilir. Evet, sonuçta çalışanlar seçtikleri Sendika ile yaşama durumunda.

Ali Sabancı, Sertaç Haybat ve Sektörün Bazı Yöneticilerine Nasihat

Anadolu deyişidir. Üçüncü sınıf buğday ile francala yapılmaz. Eğer francala üretmek istiyorsanız birinci sınıf buğday kullanmanız gerek. Bunun da ofis fiyatı belli. Bu bedeli ödemeniz gerekir. İşe kabul işverenin konusu. Şirkete makineleri iyisini alıyorsunuz. Çalışanların da iyisini seçmeniz şart. Seçiminiz yanlışsa hata sizdedir. Sonucuna katlanırsınız.

İşten Atma. Mobbing Uygula. İstifa etsin

İnsanlar mobbing’e muhatap olunca. ruhsal çöküntü yaşıyorlar. Sosyal psikolog Gary Namie'ye göre, zorbalık kurbanlarının % 41’i bunalıma giriyor, kadınların % 31’i, erkeklerin % 21’i Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) teşhisiyle bir kez daha işyerine dönemeyerek çalışamaz oluyor. Çalışanın kuruma olan katkısı sıfırlanıyor.Özgüveni de tabii ki.