Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

THY: O ZAMANLARDA ESKİLERİN HEPSİNİ İŞTEN ATMASAYDINIZ BUGÜN SIRA “BİZİM ÇOCUKLARA” GELMEZDİ.

Bazı yöneticiler vardır ki, ileriyi görürler, uğraştıkları konu ile ilgili kendilerine merkezi bir amaç belirler ve işin bitiminde şu oldu, böyle oldu diye hüsran yaşamazlar. İşte büyük şirketleri idare eden tepe yöneticiler bu türden olmalı ileriyi görebilmeli ve yaptıkları işin sonra şekillenebilecek etaplarını da düşünüp ona uygun planlama yapmalıdırlar.

THY: ÇALIŞAN, KENDİSİNİ KÖTÜ VE AŞAĞILANMIŞ HİSSETMESİNE NEDEN OLAN ÜSTLERİNİ ASLA UNUTMAZ (2)

Hayat sana kendini değersiz hissettiren insanların yanında vakit geçirmek için çok kısa diye bir söz var. Aslında Yaşam, üzüntü ile acı arasında sallanarak gidip gelen mutsuz bir süreç olup bu dönemde insanın kendisini kötü hissetmesi doğal. Bir de çirkin ve bencil insanlar kendimizi kötü hissettirecek şeyleri kasten bilinçli ve art niyetle yapmamış olsalar.

THY: ÇALIŞAN, KENDİSİNİ KÖTÜ VE AŞAĞILANMIŞ HİSSETMESİNE NEDEN OLAN ÜSTLERİNİ ASLA UNUTMAZ (1)

Kendini beğenmiş ve çok saygın olduğuna inanan bir insan statü üstünlüğüne aşırı önem verir. İş yerindeki küçük bir terslik bile bu kişiye statüsünü kaybetme korkusu yaşatır. Ve şayet bu kişi bir tepe yönetici ise statüsündeki muhtemel bir değişiklik onda aşağılanma korkusu doğuracaktır. Bunu takip eden uygulama ve kararlarında ise hata yapması kaçınılmazdır

THY’NİN STATÜSÜ: DEVE DESEM DEVE DEĞİL. KUŞ DESEM KUŞ DEĞİL. ACEP NE OLA Kİ?

Evet, THY’ nin azınlık hissesi kamuda. %49,12. Buna rağmen THY, yönetim hakkı kamuda olan bir özel sektör kuruluşu (?) Hadi canım sende olur mu böyle şey diyeceksiniz. Gelin bunu söylemeyin. Zira durum aynen, tıpa tıp söylediğim gibi. Aslında ne deve ne de kuş. THY ne zaman mı bu ikilemin içinden çıkacak dersiniz? Kamuya ait olan % 49,12 hisse de özelleştirilince.

PRİM VE KÂR PAYI ORTAYA ÇIKINCA THY’ DE “KASTİ FAULSÜZ” BİR MAÇ OYNAMAK HAYAL OLDU.

Geçen yazıdaki yorumlarda THY’ nin düşman kardeşleri diğerlerine size neden prim veriliyor diye sorarken bir zümre THY’na en büyük faydayı kendilerinin sağladığını, dolayısı ile paylaşımda en büyük payın kendilerinin olması gerektiğini söylüyor, pandemi’ de sizi biz besledik sözleri ile kişisel kalitelerini vurguluyorlardı. Yazık THY’ ye. Çok, çok yazık.

THY: YK BAŞKANI İŞE PRİM ÖDEMEKLE BAŞLADI. KAR PAYI ARKADAN GELECEK.

Umut verip, güven aşılayıp ta yarı yolda bırakılan ne çok insan var değil mi? Bu insanların gönül sadakasını iki cihanda da ödemek imkânsız. Ancak yapamayacağı, yerine getiremeyeceği şeyler için söz vermek, bugün için neredeyse bir yaşam şekli oldu. Amaç ne diye sorarsanız günü, anı ve zevahiri kurtarmak. Oysaki verilen söz zamanında ödenmesi gereken bir borçtur

THY: BANKADAN PROMOSYON ALMAK İÇİN EMEKLİ OLMAYA GEREK YOK. İŞTE SİZE KÂR PAYI + PROMOSYON

Umut etmek, hayal kurmak, güzel günlerin gelmesini beklemek, sıkıntıların geçmesini beklemek, ömrümüz hep beklemekle geçiyor. Beklemek, sonunda beklenilen olacaksa, gelecekse güzel. Şayet doğru durakta bekliyorsak güzel. Zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Ancak belirsizlik içinde, acaba olacak mı, gelecek mi diye beklemek, bitmek bilmeyen bir çile.

SORUMLULUK ÖZGÜRLÜKTÜR. SORUMLULUĞU BAŞKASINA DEVRETMEK İSE MAHKUMİYETİ KABULLENMEKTİR (?)

Doruğa çıktıkça hayat güçleşir, risk ile sorumlulukta artar ve insanlar iş yaşamının büyük zorlukları ile tepelere tırmanırken ve de oraya varınca karşılaşır. Yenmesi gereken en önemli zorluk ise yaşanılan olaylar karşısında sorumluluğunu müdrik olmaktır. Bu çalışanlarda yöneticiye / yönetime karşı güven duygusu oluşmasına neden olur. Ya tersi olursa mı?

HAVAYOLU TEPE YÖNETİCİSİ VE BİR ORKESTRA ŞEFİ

İnsan, tabiat olayları ve sosyal olaylar hakkında bilgi sahibidir, çevresindeki olaylarla kendisini yakınlaştırabilen, kaynaştırabilen insan sağlıklı kararlara verebilir. İnsanın karar verebilmesi için, yoğun bir duygu, bilinç ve bilgi bütünlüğüne ihtiyacı var. Arkasında sağlam ve tarafsız (?) bir bilgi yoksa iyi fikirler doğru bir kararı desteklemez.

THY: YÖNETİCİNİN ÇALIŞANLARA YAPAMAYACAĞI HUSUSLARI VADETMESİ YALANAN BİR TÜREVİ DEĞİL Mİ?

Sadece tek bir yalan insanı alt üst edip hayatını değiştirebilir. Binlerce örneği var basında. Buna rağmen bu türün akıllanıp yalanları nedeni ile yaşananlardan ders çıkarmalarını boş yere bekliyoruz. Onlar ise her gün maharetlerini geliştiriyorlar. İman sahibi ve inancı olan insan yaşamında her hataya düşebilir. Ancak hainlik yapamaz ve yaşan söyleyemez.

THY: KURUMLARDAKİ KARAKTERLER NE KADAR KUVVETLİYSE, KURUM VEFASIZLIĞA O KADAR KAPALI OLUR.

Bir adamın birçok unvan sahibi olduğuna bakmayın. Verdiği sözde duruyor mu? Vefalı mı? Şayet bu hasletlere sahipse insandır. Vicdan terazisi çalışmayan ve vefa duygusu olmayan insanlarla yollarınızı ayırmak, hayatta kendinize yapacağınız en doğru şeydir. Hata Herkes için. Ama vefasızlar hata yapmaz. Onlar kötüdür. İyi taraflarını aramayın. Bulamazsınız.

THY: GENEL KURUL TOPLANTISI MI? YOKSA SAHNELENEN BİR TİYATRO OYUNU MU? ŞAKA GİBİ.

Gizlilik beraberinde şüpheleri taşır. Çok şeyi gizleyen kurumların yöneticileri çalışanları nezdinde hiçbir zaman güvenilir olamazlar. Şüphe çalışanlara korku, endişe, evham duygularını getirir. Bu duyguları yoğun olarak yaşayan insan fark etmeden paranoyadan muzdarip hale gelir. İşte, gizliliğin altındaki unsurların insana yüklediği ruh hali budur.

THY: HER SENE ARTAN VE TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR. KISACA BATAN PARALAR

Hemen her şeyin, her işin bir yapılma zamanı var. Borç da zamanında ödenmezse kişilerde bir gevşeklik görülür, borçluluk duygusu zamanla azalır. Bir süre sonra alacaklı olan kişi veya kurumun bu ödemeyi almaktan vazgeçmekten veya borcu silip zarara kaydetmekten başka çaresi kalmaz. Ve de kişi veya kurumlar da moral bozulur, bunun izi uzun senelerce silinmez.

El İnsaf Minel İman.( İnsafı Olmayanın İmanı da Olmaz)

İnsaf dinin yarısıdır derler. İnsafı olmayanın imanı da olmaz sözünün doğruluğu da şüphe götürmez. Yaşamımızın her safhasında, bu insafsız insan görünümlü yaratıkların dindar geçindiklerini ve bu kisvenin altımda insanları sömürdüklerini gören herkes bu türün insafsız olmakla birlikte insanlık mefhumundan da çok uzak olduğunu düşünürler. Haklıdırlar...

Ramak Kala Olayları Ve Pilotları Mutsuz Eden Konular

Hiçbir sektörde % 100 emniyetli çalışma yapılması mümkün değil. Uzaya gönderilen en hassas ve en yüksek teknoloji ile üretilmiş olan Voyager uzay aracında bile bir arıza ( Ramak Kala ) vuku bulduğu hatırlardadır. Sivil Havacılıkta yaşanan Ramak Kala ve Kırım olayları bir anlamda Hava Yollarına yapılan bir eğitim ihtiyacı ikazı olup mutlak yerine getirilmelidir.

THY: Kendimize Gelince Fark Ettik ki Tüm Gördüklerimiz Bir Serapmış.

THY Özelleştirilmedi. Hükümet İktisadi Teşekkülüne (HİT) dönüştürüldü ve de Tepe yöneticilerin siyasi otoriteyi temsil eden siyasi kuruluşun genel başkanından daha fazla partili oldukları görünümü verebilme gayretlerine, bazı yöneticilerin görevde süreklilik adına tepelere sorgusuz biat etmeleri eklenince THY yönetimsel açıdan bu günkü görünümü aldı.

THY: Bilmeden yapılan hataya yanlışlık denir, bilerek yapılanlar ise başka türlü anılır (?)

İyi ilişkilerin kişilerin birbirine duydukları büyük güven ile birbirlerine olan ihtiyacın en fazlalaştığı zaman yaşandığı ortada. Birine muhtaç oldukları zaman, en kötü yaradılışların bile dünyanın en iyi insanına dönüştüklerini hiç görmediniz mi? Oysaki iş yaşamının değişmez kuralıdır bu. Makamda olduğunuz sürece önemlisiniz. Ayrılınca her şey biter.

Akılsız Duyguların Cezasını Kararlar Çeker: Sürüye Uymak

Yalnızlık insanın en temel korkularının başında gelir ve bu nedenle insanlar topluluğa uymayı güvenli bulurlar. Bunun dışında her insan karar vermekte zorluk çektiği durumlarda herkesin yaptığını yapmaya yönelir. Ekseriyetin düşüncesi doğru olmasa bile insanlar topluluğa uymaya eğilimlidir. Düşünmek zor bir sanattır. Bu nedenle çoğunluk sürüyü takip eder

Bu Devirde En Çok Azrail’e Güveneceksin En Azından Niyeti Belli.

Ekip oluşturma ve geliştirme seminerlerimizde katılımcılara “Ekibinizden veya kurumunuzdan kaç kişinin ipiyle kuyuya inersiniz?” sorusunu yöneltiyoruz. Bugüne kadar “tüm ekibimle veya tüm çalışma arkadaşlarımın ipiyle kuyuya inerim” diyen kimseye rastlamadık. Şunu açıkça gözlemliyoruz kurumlar içinde herkes herkese tam olarak güvenmiyor. Acar Baltaş

Zor Olan Birilerince Kandırılmak Değil, Kandırıldığını Sessizce Kabullenmek Zorunda Olmaktır

Bir Yöneticinin yapabileceği en büyük kötülük; insanları gerçekleştiremeyeceğini bildiği bir umudun içine hapsederek onlara ümit vermektir. Ve de maalesef bunu yapan çok yönetici var İnsanları aldatmak güldürmekten daha kolay, belki de bunun için çalışanların yüzü hiç gülmüyor. Zira sürekli aldatılıyorlar. Gülme taklidi yapanlar ise sizi aldatıyor.

Rüyamda Büyük Bir Parayı Paylaşıyorduk. Sahi Bu Hakkaniyetli, Adil Bölüşme Dedikleri Ne Ola ki?

Para, sanıldığının aksine, insanı değiştirmez; içindeki gerçek kişiliği ortaya çıkarır. Kişinin gizli zaafları varsa, bunlar para kazandıktan sonra açığa çıkar. Para ile görünümünüzü düzeltebilir şık olursunuz. Ama bu insan olduğunuz anlamına gelmez. Yine de para için birbirimizi yeriz. İnsan eğer insansa sonradan kazandığı güç ve servet kişiliğini bozmaz

THY: İmam & Cemaat Sözünü Bilirsiniz. Oysaki günümüz İnsanlarında Bu Sıralamaya Bile Saygı Yok.

İşyeri yöneticileri hata yaptığında, zamanla bu çalışanlara da yansır ve onlar daha büyük hatalar da yapabilirler ve baştaki dürüst olursa emrindekiler yanlış hareket edemez derler. Bunlar hep eski sözler. Şimdikiler, alkış ve tezahüratları ile yöneticilere ve imamlara ne yapacaklarını şaşırtır, onların atasözündeki işlev sırasını bile değiştirebilirler

PGS: Düşman Saw'da. PGS İle Komşu & Kadir Gecesi Felekten Bir Gece Çalmak - THY: Eyyy Bay Mikail

Mevcut şartlarda kendini koruyup kollayacak yeterliliklerden yoksun kimseler, uğradıkları haksızlıklara karşı, anında bir savunma ya da tepki geliştirmekte zorlanırlar. Fakat ilahi düzenin ve toplumsal adaletin, nihayetinde mazlum olanın hakkını teslim edeceğine ya da yaşattığı acıyı zulmetmiş olan kişiden çıkaracağına mutlak. Nane bey’e duyurulur.

Karne Dönemi: Bir Prof. Doktor’ a not vermek beni çok aşar. Ben anlatayım, Notu sizler verin.

Yönetici, iş yerinin ve çalışanların her türlü konusundan, iş gücünü elde tutmaya kadar olan tüm basamaklardan ve dolayısı ile çalışanların hayatında önemli bir rol oynar. Tepe yönetici, kurumu nasıl yöneteceğini liderliğin ne olduğuna ilişkin klişelere dayanarak öğrenir. O zaman fark neden? Tabii ki kişilerin klişeleri uygulama şeklinden. Burası açık ve net

Turkish Airlines Principle & The Peter Principle & Dilbert Principle

İçinde konduğu kabın şeklini süratle alan "düşünebilen” varlık, bir şekilden başka bir şekle süratle dönüşebilen, düşünme güdüsüne sahip tek canlı, iletkenliği kavanozun içine konulan maddelere ve maddeyi koyan şahsa göre değişen, ona uygun hareket etmeyi beceren, iletkenliğini ayarlarken aynı anda düşünebilen tek varlık? İNSAN. Prensipler mi demiştiniz?