Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

Uçuş tazminatları - Vergi istisnasında büyük değişiklikler

18 ocak 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7161 sayılı kanun ile yürürlüğe giren GVK değişikliği ile artık pilot ve kabin memurlarının gelir vergisi istisnasının aylık ücretlerinin % 70’i üzerinden uygulanacak. Bu değişiklik gündeme geldiği günden bu yana sürekli gündem oldu ve konuşuldu.

Sendikalı olmayan uçuş personeli davaları da iş mahkemesinde görülür

Uzun zamandır teknik ve hukuk konularında yazı yazma imkanı olmadı. Bir süredir uçuş personelinin hukuki hakları ile ilgili güncel sorular da artınca bu hafta bu konuda yazayım istedim. Bolca 3.havalimanı yazısı yazdıktan sonra havacılık teknik ve hukuk gibi severek yazdığım konulara dönmek güzel.

ISL - İstanbul 3. Havalimanı

Geçtiğimiz ekim ayı içinde Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ tarafından Bursa’da Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında alüminyum blok motor fabrikası temeli atıldı. Sanayi ve Teknoloji bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın basın demecine göre 100 milyon euro yatırım maliyeti olan tesis, ülkemiz cari açığını her yıl 2.3 milyar usd azaltacak.

Havayolu Personeli Döviz Bazlı Maaşlar

Son aylarda döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle özellikle maaşlarını döviz olarak veya dövize endeksli olarak alan havacılık sektörü çalışanlarından konuyla ilgili sorular geliyor.

Havacılık sektörünün döviz ile imtihanı

Ülkemizin son günlerde yaşadığı yüksek döviz kurları etkisi havacılık dahil tüm sektörleri derinden etkiliyor. Bazı sektörler için dolaylı etki söz konusu fakat havacılık doğrudan etkilenenlerden.

Park olacaksa Teknopark olsun

İstanbul 3. Havalimanı ile ilgili farklı konularda yazıldı çizildi, sonunda tüm süreçler bittiği gibi ne zaman hizmete başlayacağı sorusunun cevabı da netleşti. Havalimanının hizmete başlaması için 4 ay gibi kısa bir süre kaldı. Ekim ayı sonunda yeni havalimanı faaliyete başlayacak. Şimdi soru değişti artık yeni soru: Atatürk Havalimanının akıbeti ne olacak?

Havacılık Alanında Yüksek Öğretim ve Staj

Havacılık alanında eğitim yapan yüksekokul öğrencilerinin stajları olması gerektiği gibi yapılamasa da stajlar yapılabileceğin en iyisini yapma gayreti ile devam ediyordu.

Lise ve üniversite seviyesinde pilotaj eğitmi

Pilotaj eğitimi hakkında detay yazmadan önce pilotaj mesleği SHGM tarafından nasıl tanımlanmış ona bakalım

THK ve 50 kuruş bilet ücreti

Geçtiğimiz günlerin yoğun gündemi içinde dikkatimi özellikle çeken bir haber oldu, Airporthaber’de detayı yayınlanan habere göre ; “…THK, uçak biletlerinden 50 kuruşluk gelirin kendilerine verilmesi dahil bazı öneriler içeren bir kanun taslağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu

3. Havalimanı sonrası Atatürk Havalimanı ne olacak?

İstanbul 3. Havalimanının ne zaman hizmete başlayacağı sorusunun cevabı netleşti. Hem Başbakan hem de Ulaştırma Bakanı bu tarihi 29 ekim 2018 olarak açıkladı. Hatırlayacağınız üzere 3 mayıs 2013 tarihinde Ankara’da yapılan 3.havalimanı ihalesini Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu ( OGG) kazanmıştı.

TİS ve FTL

Hava İş Sendikası, Türk Hava Yolları'nda ekip planlamadan sorumlu 3 yöneticiye hukuksuz planlamalara son vermeleri için ihtar gönderdi.Uçucu ekiplerin görevlendirilmesinde usulsüzlük yapıldığını ve Toplu İş Sözleşmesi'ne aykırı davranıldığını ileri süren Hava İş, 3 yöneticiye ihtarname gönderdi.

Sendika ve Uçuş Emniyeti

Hava İş sendikası yönetim kurulunun üyelerine hitaben yayınladığı – Son İkaz - başlıklı duyuru ile ilgili kısa paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Bu duyuru içeriğinde malum-u ilan dışında eyleme dönük iki yer var bu cümlelerin geçtiği paragrafları aynen alıntı yapıyorum;

Biraz da Teknik

Her meslek ve her alan ayrı bir uzmanlık konusudur. Havacılık sektörü de; uçuş, teknik, yer hizmetleri, kargo, satış, ikram ve daha pek çok alan ve bunların alt dallarını kapsayan çok geniş bir sektördür.

Uçan şeflerin hukuki statüsü

THY’nin uzun süredir başarılı bir şekilde uyguladığı uçan şef projesinde, ilgili personelin statüsü ve çalışma şartları açısından bakıldığında hukuken soru işaretleri olduğu görülüyor. Uçan şef ve Uçan servis şef olarak adlandırılan ve Turkish DO & CO personeli olarak çalışan uçan şefler tedarikçi firma personeli olarak THY adına uçuşlara katılıyor ve uçuş sırasında hizmet gerçekleştiriyor.

Kaptan Sully ve insan faktörleri

Çoğumuzun yakından takip ettiği bazılarımızın da eylül ayı içinde vizyona giren filmini seyrettiği ( Sn. Murat Herdem’in tavsiyeleri sayıyı artırmıştır) US Airways A 320 uçağının suya inişi ile ilgili olarak ve bu kapsamda insan faktörü konusunda bir kaç not paylaşmak istiyorum.

Demokrasi gündemi - SHGM acil çıkış genelgesi

Yazıma, 29 ekim 2012 tarihinde ( yaklaşık 4 yıl evvel ) Airporthaber’de yayınladığım yazının ilk paragrafını paylaşarak başlamak istiyorum. Bu vesile ile geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşanan ve insan onuruna en uygun yönetim biçimi olan demokratik cumhuriyet yapısına yönelik darbe girişimini lanetlediğimi belirtmek isterim.

Yeni müsteşar sektör için fırsat - Brexit sonrası yeni EASA mı?

THY Teknik A.Ş, diğer sektörlere ve kamu kurumlarına yönetici transferi noktasında çok başarılı bir seyir izlerken en son başbakanlık müsteşarı ataması ile bu konuda zirve yapmış oldu.

Pilot İsrafı

Yıllardır hemen hemen sektörün içinden - dışından herkesin pilot ihtiyacımız olduğu ve pilot açığı olduğunu söylediğini biliyoruz. Maalesef genelde ihtiyaç olan konularda israfın olduğu da bilinen bir gerçek.

DHMİ Genel Müdürü ne diyor, bürokratları niçin aksini yapıyor?

DHMİ hakkında daha önce de yazdığım bazen tebrik bazen eleştiri içerikli yazılarım ve düşüncelerim oldu, her fani gibi bende yanlış yorumlayabilirim, yanlış düşünebilirim , yanlış yazabilirim ve böyle bir şey olursa hatalı olduğumu anlarsam çıkar özür dilerim.

Teknisyen ve mühendis yetiştirme programı - HF AIR INDIA A319

Bu hafta TYP ile ilgili ve teknisyenlerin hayatına mal olabilecek ( bir kaç defa olan ) bir insan faktörü konusunu yazacağım. Teknisyen Yetiştirme Programı ( TYP ) ile ilgili olarak daha önce yüzeysel değindiğim yazılar oldu. Bugün tekrar gündem olmasının sebebi hem havacılık okulu hem de TYP mezunlarından gelen talepler ayrıca bu gruplar arasında meydana gelen / getirilen huzursuzluklar.

İlker Aycı - Öncelik ikram değil uçuş emniyeti

Daha önce bir yazımda Sayın Hamdi Topçu’nun THY’den ayrılması ve Sayın İlker Aycı’nın başlaması ile ilgili değerlendirmelerimi yazmıştım. (Özetle, kişilerin eleştirisi değil fakat etkin olan / etkin olduğunu düşündürecek kadar siyasi tarafı ön planda olan değişiklikler olduğunu belirtip eleştirmiştim)

THY'de işten atılan kabin memurları ve uçuş emniyeti

Geçen haftanın sıcak gündemlerinden biri de THY tarafından işten çıkarılan kabin memurları haberi idi. Konunun dikkat çeken bir tarafı işten çıkarmalar iken diğer tarafı ise gerekçe olarak öne sürülen alınan raporların usulsüz olduğu iddiası idi.

Uçak teknisyenleri makinist mi?

Sektörümüzde yer alan farklı meslek grupları mensupları arasında bazen – maalesef - faydasız , temelsiz ve çoğu zamanda kırıcı atışmalar oluyor. Bunları gündem yapmanın bile uygun olmadığını ve bazı münferit nahoşlukları gündem yaparak gruplara mal etmemek gerektiğini düşünüyorum.

Yerli Dornier

Ülkemizde dönemsel olarak bazı gündemler ön plana çıkar, bunlardan bir tanesi de “yerli uçak projesi” olarak adlandırılan konudur. Son olarak yaşadığımız seçim süreci içerisinde Alman DORNIER uçaklarının temel alınarak yerli bir uçak yapılacak proje sıcak gündem yapılınca kamuoyu bunun bir siyasi yaklaşım mı yoksa ülkemiz ticari hayatını geliştirecek reel ticari bir proje mi olduğu noktasında karar vermekte zorlandı. Maalesef her zaman olduğu gibi yine bir grup gözü kapalı “evet” bir grup ta gözü kapalı “hayır” dedi.

THY VE SN. TOPÇU DÖNEMİ

THY son genel kurulu sürecinde yaşanan ve neredeyse herkes için sürpriz olan Sayın Topçu’nun görevden ayrılması ( veya ayrılmasının istenmesi ) ve buna bağlı bazı konularda kısa notlar paylaşmak istiyorum. Yazının sonunda söylenecek şeyi ilk başta söyleyeyim; Sayın Topçu’nun THY‘de göreve başlaması da THY’den gitmesi de yanlış oldu diye düşünüyorum.