Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

TUZLA ŞEKER AYNI GÖRÜNÜR

Tuzla, şeker aynı görünür… Aynı insanlar gibi… Her birinde benzer silüyet ama akıllarında ayrı ayrı düşünceler… Dost gibi gözüken düşmanlar…

PROGRAM

Daha çocukluk yaşlarından itibaren planlı programlı hareket etmemiz öğütlenir. Her adımı hesap ederek, bir kuyumcu misali taşları yerine sırasıyla koyarak…

İLK DÜĞME

İtalyan filozof, matematikçi, astronom ve din adamı olan Giordano Bruno’ın günümüze kadar gelen ünlü ve halen kullanılmakta olan güzel bir sözü ile başlayalım; “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince, diğerleri de yanlış gider.”

YALNIZ TAŞ DUVAR OLMAZ

Gün geçtikçe artan hayat pahalılığına hepimiz şahit oluyoruz. Ve şimdi kara kış da kapıda... Tüm giderlere eklenecek olan doğalgaz ücretleri ile sorunlar daha da çözülmez bir hâl alacak.

VİCDAN

Vicdan bana göre en büyük mahkemedir. Ama kimi vicdansızlar görev üstlenmişçesine halen farklı yollardan çalışanlar aleyhine dem vurmaya devam ediyor…

SESİMİ DUYAN VAR MI?

1999 Depremiyle birlikte hayatımızda sıklıkla yer alan bir soru “Sesimi Duyan Var Mı? Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Ve ne yazık ki bu bilinçle hareket etmediğimiz için bu sorunun da ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Maraş depreminde ses gelmeyen enkazlara, arama kurtarma ekiplerinin hız kazanmak maksadıyla “SES YOK” tabelası asıldığını da gördük. Sayın yöneticiler lütfen sizden SES ÇIKSIN!

İstikrarlı Büyüme

Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları büyümeye devam ediyor. Ancak bu büyümeyle birlikte bir çok sıkıntı da ortaya çıkıyor.

YORGUNLUK

Hepimiz zaman zaman yorgunluk hissederiz. Bu yorgunlukların tıptaki çeşitleri ise ana hatları ile üçe ayrılır. Bunlar; ruhsal, fiziksel ve kronik yorgunluk olarak tanımlanır.

GARİP YOLCU

Dünyaya gözümüzü açtığımız anda yolculuk başlar, yolcu oluruz. Kimine göre bu yolculuk kısa kimine göre de uzun sürer. Ancak kaliteli bir yolculuğa yüzde kaçımız katılabiliyor? Bunu hesap eden pek yok gibi…

KANTARIN TOPUZU KAÇTI

Eski ölçüm aletlerinden kantarlarda topuz bulunurdu. Kantar çengeline yük asılır, iki kişi bu yükü omuzlarına alıp kaldırır, bir başka kişi de kantarın topuzunu ileri geri oynatarak dengeye getirir, bu şekilde yük tartılırdı. Bazen ise kantarın topuzu elden kaçar, ileriye veya geriye vurup topuzun ya da yükün zarar görmesine neden olurdu.

İNSANOĞLU

Bu hafta havacılık sektörü gündemi bir hayli yoğundu. IDEF 2023 ve Türk Hava Yolları Genel Kurulu aynı hafta içinde gerçekleşince yazacak çok şey birikti. Yine de yorumlarımı kısa tutarak Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın geçtiğimiz ay intihar eden Ömer Koray Özbay hakkında verdiği bilgilerin tamamını sizlerle paylaşmak istiyorum.

KERRAT CETVELİ

Hayatımızın her anında matematiği kullanırız. Ancak son gelen zamlardan sonra matematikte çığır açacak durumlara düştük. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim üzere son akaryakıt zamlarından sonra hayat pahalılığı iyice kendini göstermeye başladı. Ve bu durum her geçen gün katlanarak insanları zorlamaya devam ediyor.

KARA SABAN

Geçtiğimiz hafta epey hareketli geçti. Malum zam pazarlıkları, üst üste gelen açıklamalar, zamlar derken yeni bir haftada bizleri nelerin beklediği de aşikâr.

ANLAŞMA

Anlaşmanın sözlük anlamı iki taraf arasında yapılan sözlü ya da yazılı anlaşım, uyuşmadır. Hayatımızın her anında bir anlaşma yapıyoruz aslında. Taksiye bindiğimizde havalimanına dediğimizde bile bir anlaşma yapıyoruz. Beni bulunduğum noktadan havalimanına götürmen karşılığında taksimetredeki yazan tutarı tarafına ödeyeceğim demiş oluruz. Ya da bir iş sözleşmesi yapıldığında işin karşılığı olan ücret belirtilen zamanda ödenir gibi...

ATIN AHMAĞI RAHVAN, İNSANIN AHMAĞI PEHLİVAN OLUR

Karadeniz bölgesinde sık sık kullanılan bir ata sözüdür “ATIN AHMAĞI RAHVAN, İNSANIN AHMAĞI PEHLİVAN OLUR”. Anlamı ise pehlivanın ve rahvan atın büyük mücadeleler verip emeğinin karşılığını alamadığının ifadesidir. Sık sık başımıza gelmiyor mu? Hak eden, bir şekilde hakkını alamıyor...

EMPATİ

Fransızca “empathie” kelimesinden Türkçe’ye giren empati, eşduyum ya da duygudaşlık, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir.

NON-STOP

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da geçekleştirilen IATA AGM 2023’e damga vuran bir olayla giriş yapmak istiyorum. Yıllardır Türk Hava Yolları’nın başında olanların başaramadığını sanıyorum Ahmet Bolat yönetimi gerçekleştirecek…. Yeni hatlar yolda, ama nasıl?

En uzun yolculuklar bile, tek bir adımla başlar

Çin tarihinde önemli bir yere sahip olan düşünür Lao Zi’nin anlamlı bir sözüyle başlamak isterim ; “En uzun yolculuklar bile, tek bir adımla başlar”

PRENSİP

Fransızca “Principe” kelimesinden dilimize giren “prensip” ilke, kural veya kriter anlamlarına gelmektedir. Günümüzde sık sık kullandığımız bu kelimeyi havacılık sektörü yöneticileri de sık sık kullanmakta…

ÇIPA

İtalyanca “Ceppo” kelimesinden gelen “Çıpa” aslında bir denizcilik terimidir. Gemilerin ya da teknelerin akıntıda yer değiştirmemesi için denize atılan ucu çengelli demire verilen ad çıpadır.

Bir dalda iki kiraz biri al biri beyaz

Yüksek sezona girdiğimiz şu günlerde şirketlerin açıklamaları personele moral olmaya devam ediyor.

KARMAŞA

Türkiye yine bir seçim maratonunu tamamladı. Yapılan eksiklikleri en başından uyarmamıza rağmen kısmi düzeltmeler yapıldı. Bazı şirketler personelin oy kullanabilmesi adına mesai düzenlemesi yaptı. Ya uçuş ekipleri?

Seçmece

Eski zamanlardan bu yana pazarcı esnafının dilindedir “seçmece”…

İspat

Hayatın her anında ve her noktasında geçen doğruları matematik ile tanımlamamız mümkün. Bazı teoremler için ispatlara yer verilmesi gerekse de bazı koşullarda ispata gerek yoktur çünkü sonucu açık ve nettir.

MEMNUNİYET

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında olduğumuz bu dönemde sivil havacılığımızda önemli gelişmelere şahitlik ediyoruz. Bu gelişmelerin bir kısmı sevindirici olsa da bir kısmı insanı derinden üzüyor.