Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

POTANSİYEL

Rusya Ukrayna krizi ile ortaya çıkan hava sahası yasakları sebebiyle birçok ülkenin havayolu şirketi ve dolayısıyla da pilotları etkilendi. Hatırlanacağı üzere krizin hemen başında başta Avrupalı devletler olmak üzere otuz altı ülke, hava sahasını Rusya’ya kapatmış, Rusya da buna karşı aynı hamleyi yapmıştı.

AIRSHOW22

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Airshow’a yerli ve yabancı bir çok şirket katılım sağladı. Yeni anlaşmaların da gerçekleştiği fuarda Türkiye’nin ilk sivil akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk’ün kızı Semin Öztürk Şener, akrobasi uçuşuyla izleyenleri büyüledi.

Pazar

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nda kazanılan başarılardan dolayı yönetimin yüzü gülüyor. Ancak bu başarının mimarlarından olan çalışanların önemli bir bölümü de hala hayal kırıklığı içinde. Konu elbette pazar mesaileri ve otoyol ücretleri…

YÜKSELİŞ

Türk Hava Yolları, havacılığın oscarı olarak tanımlanan Skytrax’te dünyanın en iyi havayolu listesinde yükselmeye devam ediyor.

UÇMANIN ZOR YOLU

Türk Sivil Havacılığı’nda önemli bir yere sahip olan bayrak taşıyıcı havayollarımızdan Pegasus, beni şaşırtmaya devam ediyor. Uçmanın kolay yolu olarak reklam yapan şirketin daha bileti alırken yolcuları zorlaması sanıyorum sürekli dikkatlerden kaçıyor. Her ne kadar Google aramalarında veya Wikipedia’da halen Pegasus’un CEO’su olarak Mehmet Nane gözükse de bu yılın ilk çeyreğinde bayrağı Güliz Öztürk devraldı.

Rekor

200 ülkede 700 milyona yakın izleyicisi ve 30 milyara yakın etkileşimi bulunan UEFA Şampiyonlar ligine milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları sponsor oldu. THY, UEFA Süper Kupa, UEFA Futsal Şampiyonlar Ligi ve UEFA Gençler Ligi Finalleri’nde de resmi sponsor unvanıyla yer alacak.

PRİM

Prim ödemelerinin planlamasının tamamlandığını geçen hafta köşemde sizlerle paylaşmıştım. Geçtiğimiz günlerde de Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet BOLAT, taşeronlarla başlayan sürecin önümüzdeki ay TGS ve DOCO ile devam edeceğini ve ardından da THY Teknik ve THY’na ödemelerin gerçekleştirileceğini açıkladı.

ZAFER

Geçtiğimiz haftayı çok yoğun bir şekilde geçirdik. Sizlerden gelen isteklerle birlikte THY’deki prim konusunu, yetkili sendikanın çıkışını, toplu istifa iddialarını, pilot yorgunluğunu, Onur Air’i, TGS çalışanlarının Antalya maceralarına kadar birçok konuya kısa kısa değinmek istiyorum.

VİZYON

Latince “Visio” sözcüğünden alıntı olan Fransızca “Vision”, Türkçemize “vizyon” şeklinde girmiş. Türk Dil Kurumu’na göre “Görünüm, ülkü, sağgörü, gösterim” gibi anlamları olsa da son zamanlarda en çok “İleri Görüş” anlamıyla karşımıza çıkıyor.

İSTPRO

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz hafta öyle bir açıklama yaptı ki tekrar tekrar okumaktan kendimi alamadım.

Primum non nocere

Tıbbın en önemli kurallarından biri olan ve Latincesi Primum non nocere olan bu sözün anlamı ÖNCE ZARAR VERME’dir. Bu sözü benimseyerek yaşamımın her alanında uygulamaya çalışıyor, yazılarımla da kişi ya da kurum ve kuruluşlara zarar vermemeye özen gösteriyorum.

AMC

ICAO standartlarınca SHGM tarafından yetkilendirilen AMC (Aero Medical Center)’lar hakkında uzun bir süredir şikayetler sürüyor. İlk işe girişle başlayan periyodik muayeneler aslında ICAO standartlarına göre icra edilmesine karşın bazen olur olmadık işlerle de karşılaşılabiliniyor.

İkram

Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdiğim bir uçuşta milli bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları’nda çeşitliliğin azaldığını farkettim. İç hat uçuşlarında sadeleşmeye gidilerek sıcak sandviçin yanında yalnızca çay, kahve ve portakal suyu ikram edilmeye başlanmış. Sebebini biraz kurcaladığımda artan yolcu sayına karşın ikramların yetiştirilememesi gösterildi.

MİSAFİR

Havacılık sektörü yakıt krizi, pandemi, savaş derken yeni bir çıkmaza girdi. Pandemi sebebiyle işten çıkartılan personelin yerine personel bulmakta zorlanan Almanya ise gözünü Türkiye’ye dikti.

πz2a

İstanbul Havalimanı açıldı açılalı bir türlü ulaşım ve otopark problemi sona erdirilemedi. Üzerine yüksek fiyatlarıyla da gündemden eksik olmadı. Son günlerin en çok konuşulan olayı ise suyun 31TL, gazlı içeceklerin 63, pizzanın 530 TL’ye satılması oldu.

İÇİNDEYMİŞİK AMA BORDOYMUŞUK

Türk edebiyatı tarihine farklı bir tarzla giren şair Can Yücel’in “Yeşilmişik” şiirini Derya Köroğlu’nun yorumuyla dinlerken ister istemez aklıma pasaport konusu geldi. İçindeymişik, yeşilmişik… Ama işin içinde olanlar hala bordoymuşuk diyor…

BU NE CÜRET?

Haftalardır NATO’nun eskisi gibi olmadığını her an dengelerin değişerek birliğin bozulabileceğine dikkat çekmeye gayret ettim. Ancak son haftada yaşananlar karşısında hayretler içerisinde kalarak “Bu ne cüret” dedirttiler. Neden mi?

Yolcu

Tartışmaların gölgesinde açılan İstanbul Havalimanı’nda sorunlar bitmiyor. Başta bilim adamları olmak üzere sektördeki büyük bir çoğunluk yeni havalimanının yeri konusunda bir yanlışlık olduğu görüşünü daha başlangıç aşamasındayken belirtti.

GÜÇ

"Güç" başta fizikte olmak üzere hayatımızın her anında değişik anlamlarda kullandığımız bir kelime. Kimileri yapılması zor anlamında, kimisi kuvvet anlamında kimileri de başka birinin davranışını ya da olayların akışını yönetme veya etkileme yeteneği olarak anlamlandırıyor.

Hasret

Hangi birimiz bir hasret içinde olmadık ki… Kimimiz bir sevgiliye, kimimimiz annemize, kimimiz babamıza, kimimiz geçmişimize, kimimiz de aklı selim bir yöneticiye…

BİR ÖYLE BİR BÖYLE

Son haftaların en büyük tartışması hiç şüphesiz Atatürk Havalimanı. Türlü şekillerde bu havalimanın önemini dile getirmeye çalıştım. Askeri stratejik öneminden maliyet hesaplarına kadar her şey ortaya döküldü. Üç havalimanının aktif olarak çalışabileceği de ortadayken yıkım hız kazandı hem de çekim yasağı getirilerek!

Müsrif

Rize Artvin Havalimanı en sonunda açıldı. Sanıyorum çok yakın bir zamanda da yeni meydanın ismi değişikliğe uğrayacaktır. Bunu görmemek körlük olur. Ancak yeni alanın açıldığı gün İstanbul Atatürk Havalimanı’na iş makinelerinin girmesi hiç hoş olmadı.

BİR ÇİFT MAVİ GÖZ

Atatürk’ün manevi kızlarından biri olan Türk pilotu Sabiha Gökçen anlatıyor: Askeri birlikleri teftişlerimiz sırasında yemeğe oturduğumuzda Atatürk bazen 5-10 dakika yemeğe başlamaz, yaveri gelip kulağına bir şey söyledikten sonra “Afiyet olsun” der, yemeğe başlardık.

MEETING POINT

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nın eğitim borçlarıyla ilgili aldığı karar, borçluları adeta hayal kırıklığına uğrattı. Pek tabi ki beni de.

CADET

Her geçen hafta yeni bir gündem bulmak pek de zor olmuyor. O kadar çok anlamsız işler var ki… Gelelim bu haftanın anlamsız işine. Özel bir havayolu şirketi ile bir uçuş okulu iş birliği yaparak 110.000 Euro’ya iş garantili pilot yetiştirecekmiş…