Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

HAVACILIK CAZİBESİ

Pandemi sebebiyle durma noktasına gelen havacılık sektörü iyiden iyiye toparlandı. Ancak Türk Sivil Havacılığının baş aktörü Türk Hava Yolları’nda hala durumlar karışık. Geçen haftaki yazımda “Turkish Cargo kendi ekibini kurarak yeni bir oluşum içine mi girecek? (Tabi körfeze bütün kaptanları kaptırmazlarsa) Ya da ilerleyen dönemde şirketin bir kısmını satıp, altın yumurtalayan tavuğu mu kesecekler bunu hep birlikte göreceğiz” demiştim. Ve iki gün önce ilan açıldı. Umarım devamında şirkete bir ortak da alınmaz.

ÖNCE UÇUŞ EMNİYETİ

Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları en sonunda Turkish Cargo’yu ayırmak için başvuruda bulundu. Özellikle pandemi döneminde büyük bir gelir getiren Turkish Cargo’da hesaplar biraz farklı gibi. THY’nin bölünme raporunda yer alan Gelecekte potansiyel stratejik ortalıklar ve yatırımlar için ayrı bir platform oluşturmak ‘tan kasıt ne olsa gerek?

BATIYORUZ

THY personeli iyiden iyiye borç batağında. Evini satan mı ararsınız çocuğunu özel okuldan alanı mı? Kredi kartları dolmuş, artık kredi dahi çıkmaz olmuş. Ne zaman sona erer bu çin işkencesi bilinmez ama top yekûn batıyoruz.

KARA KIŞ

Son zamanlarda yaşanan Türk lirasındaki değer kaybı, alım gücünü iyiden iyiye düşürdü. Gelen zamlar da cabası. Elektriğe, doğalgaza, gıda fiyatlarına, benzine akıl almaz zamlar geliyor. Haliyle bu zamlardan uçak bileti ücretleri de etkileniyor. Ancak etkilenmeyen tek şey maaşlar. Kara kış kapıda, bizleri bekler...

MASAL

Çocukken masallar, büyüyünce yine masallar… Türk halk edebiyatının vazgeçilmezi masallar, içeriğinde olağanüstü olaylarla süslenmiş olağanüstü kahramanları barındırır. En büyük özellikleri ise tamamen hayal ürünü olmasıdır. Her gün yeni bir masal duyuyoruz. Bu bağlamda size bir masal yazmıştım lakin benden daha iyi yazanlar oldu.

İSTİFA

Isaac Newton, iki cisim arasında oluşan bir çekim gücünün varlığından ve kütlelerin büyüklüğü ile bu gücün doğru orantılı olduğunu açıklayarak yer çekiminin nasıl oluştuğunu yüz yıllar önce açıklamıştı.

UÇMAYIN

6 Eylül tarihinde yayınlanan genelgeye göre iç hatlarda 2 doz aşı / hastalık geçirmişlik belgesi ya da PCR test sonucu ibraz edilmesi gerektiği bildirildi. Konu epeyce tartışma yarattı haklı olarak. Alınan kararların bir standardı olmalıydı. Pegasus uygulamadan yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi tutulacağını, THY ise iç hat bağlantılı dış hat seferleri yolcularının tümünün uygulama dışı kaldığını duyurdu.

HAK

İçişleri Bakanlığı’nca yayınlayan genelgeye göre iç hatlarda seyahat edecek yolculardan 6 Eylül’den itibaren PCR testi veya aşı kartı/geçirilmiş hastalık belgesi istenecek. Ve bunları ibraz edemeyenler uçuşlara kabul edilmeyecek. Bu sayede insanlarımız korunmuş mu olacak?

AĞAM EĞLENİYOR

Ufuktaki hedef, yüreklerdeki gaye aynı!!! Hak edilenler ivedi verilmeli!

KABUS

Bir yılı aşkın süredir kabus görüyor gibiyiz. Üst üste gelen olaylar, yaşamımızı olumsuz etkilediği gibi geleceğe de pozitif bakışımızı değiştirdi.

İzninizle

Selin vurduğu Sinop’tayım. Perşembe görüşmek üzere.

Call Center mı Çile Center mı?

Bütün hafta boyunca yangınlarla nasıl mücadele edildiğini takip ettik. Yetersiz kalan havadan müdahale ne yazık ki hektarlarca ağacın ve canlı türlerinin yok olmasına sebep oldu. Büyük bir ölçüde söndürülen yangınlarla mücadelede de yurt dışından imdadımıza yetişen hava gücünün desteği tartışılmaz. Ve pek tabi AHBAP grubu ve Haluk Levent’in... Yürekten teşekkür...

Bum

Ciğerlerimiz yandı... Türkiye’nin 112 noktasında çıkan orman yangınlarında doğal yaşam büyük zarar aldı. 19 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan “İNSAN” başlıklı yazımda “Yangınlara Hazır mıyız?” altbaşlığı ile şu ifadeleri kullanmıştım;

TKSRAY

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, 2021-2022 sezonu için Galatasaray’ın Avrupa kupalarında oynayacağı karşılaşmalarda giyeceği formaya sponsor oldu.

Otopilot

Bu hafta da gündemimiz Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolu Şirketimiz Türk Hava Yolları...Şaka gibi yapılan zammın ardından iyimser açıklamalar ardı ardına geliyor. Neymiş uçuşlarda tavan yapılmış, pandemi öncesi rakamlara yaklaşılmış... İyi de bunu neden personele yansıtmıyorsunuz ?

Zamcık

Haftalardır yazdığım maaş iyileştirmesi en sonunda cuma günü yapıldı. Enflasyon oranı İle %10’luk bir maaş artışı THY personeline uygulanacak. Şaka mı bu? Algı operasyonlarında hakikaten birileri çok kurnazca hareket ediyor. Sanıyorum personelin matematikle arası test ediliyor.

Çivi Yazısı

Dünya tarihinin yazı ile başladığı kabul edilir ve ilk yazılar da çivi yazılarıdır. Taş veya kaya parçaları üzerine resimler, şekiller veya harfler, özel bir teknikle yazılırmış.

Deve Kervanı

Eski çağlarda ulaşım kervanlarla sağlanırmış. Özellikle de sıcak bir yoldan yolculuk yapılacaksa at yerine develer kullanılırmış. 300 kg yük taşıyabilen develer saatte 5 km hız İle günde 10 saat yol gidebiliyorlarmış. Yakında ülkemizde de deve kervanları ile yolculuk başlarsa hiç şaşırmayacağız gibi...

Fabrika Ayarı

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte “fabrika ayarları” söz öbeğini fazlaca kullanır olduk. Hemen herşeyin artık fabrika ayarlarana dönmesi şart oldu gibi ne dersiniz....

Maaş

Yıllardır süre gelen bir tartışma konusu “Maaş”. Kendi çabamızla ne kadarını alın teriyle kazanabiliyorsak kafi gelmeli. Ama insanoğlu işte...Başkalarının maaşlarını aşağı çekmek yerine kendi maaşlarınızın yükselmesi için harekete geçmek daha doğru bir yaklaşımdır.

ÇOK YAKINDA

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı, "Çok yakında pandemi dönemi öncesinden daha da yoğun uçacağız" dedi. Temennimiz elbette bu yönde. Ancak uçuşlarda birinciliklerle övünülürken, biraz da maaşlardaki kesintilere bir el atsanız mı?

Milli Felaket

Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu aşı pasaportuyla ilgili tutum, havacılık sektörünü de etkileyecek. Bu uygulamanın sinyalleri ortaya çıktığı zaman Türk Sivil Havacılığı çalışanlarının Avrupa Birliği onaylı aşılar İle aşılanmasının önemli olduğunu vurgulamıştım...

Buradan Buyurun!

Turizm Bakanlığı’nın Türk Hava Yolları logolu yeni ve yayından kaydırılan videosunu görmeyen kalmamıştır. Ancak yine de hatırlatalım;

İyi at arpasını kötü at kırbacını arttırır

Dış güçler ekonomimizle oynadı, kimi zaman ambargo uyguladı kimi zaman da hükümet rejimine karşı girişimlerde bulundu. Ama yine de vazgeçilmezler. Ülkeye turist gelsin de kim gelirse gelsin! PCR testi de engel olmasın kaldırılsın? Türk halkının ekonomisi çok iyiymiş gibi TOKİ için yurt dışı çıkış harcı alınsın... Bu nedir?

Bir Başka Bahar

Her yeni doğan güneş bizleri yeni kararlarla karşılar oldu. Takibi de hal böyle olunca iyice zorlaştı. Yeni genelgeler, kararnameler, atamalar...