Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

AVSEC-2017

12-14 Eylül 2017’de ICAO’nun 999, Boulevard Robert-Bourassa Montreal merkez binasında bir zirve gerçekleştirdi. Bu zirveyi takip ederken ister istemez 40 yıl kadar bir süreyi geriye doğru hafızamdan taradım.

İlk uçuş

Basınç ve sürat üzerine yapılan ilk rüzgâr tüneli, Wenham ve John Browning tarafından yapılmıştır. Havanın Hareketi-Aerial Locomotion, basınç ve sürat ilişkisi üzerine yapılan ilk çalışma metnidir. Yüzeysel alanları eşit olmakla birlikte daha uzun bir kanadın, derinliği fazla olan bir kanat yapısına göre daha fazla kaldırma gücü sağladığını deneylerle ilk olarak Wenham ispatlamıştır

Pozitif Bilimler ve Ahlak

Gündem Özel. CNN programından; -Prof. Dr. Üstün Dökmen- Neyi yanlış, neyi doğru yapıyoruz? Bizler, yani Türkiye olarak, pozitif bilimlerden hızla uzaklaşıyoruz. İnanılmaz bir hızla uzaklaşıyoruz.

Türk usulü Başarı

Başarı nedir sorusuna verilen cevaplar şöyle; Ailelere göre: Para kazanmak, mevki sahibi olmak ve tanınmak. Gençlere göre ise: Zengin olmak ve ünlü olmak.

Sahi, n’oldu bize..!

29 Ekim 1923 sabahı; TC Devleti nüfusu 13 milyon. 11 milyonu köyde yaşıyor. 40.000 köy var, 37.000'inde okul yok, postane yok, dükkan yok. 30.000 köyde (yani her 4 köyün 3'ünde) cami yok. Traktör sayısı, biçer-döver sayısı sıfır.

La bêtise Stupidity ya da Aptallık

Felsefe yapmak için çok iyi eğitilmiş olmalısınız. Yoksa Franz Kafka'nın sözü öne çıkar; "Beyinlerimiz savaşsın isterdim ama görüyorum ki silahsızsınız". Bazı yetenekler ise doğuştan bilgiye sahip değillerdir. Eğitim de bir yere kadar yararlıdır. Asıl önemli olan insan olmak ve insani değerlere sahip olmaktır.

Nereden Nereye?

27.12.1949’da imzalanan “Fulbright Antlaşması” “Türkiye ve ABD Hükümetleri Arasında Eğitim Komisyonu Kurulması Hakkındaki Antlaşma…”

GELECEK de bir gün GELECEK

Üstel yazılım teknolojisi yazılım kabiliyeti, 5-10 yıl içinde geleneksel endüstri yöntemlerinin büyük bir bölümünü yok edecek.

NEET ?

Hello youngters with no future dreams.!

Hava-İş Yasa Tasarısı

Yeni hazırlanan Hava İş Kanunu Tasarısı, genelde çok detaylı ve üzerinde iyi düşünülmüş bir şekilde kaleme alındığı düşüncesindeyim. Emeği geçenleri kutlarım.

Müsaadeye tâbii…!

“Licentia”, müsaade etmek, serbest kılmak anlamında kullanılır. Latince “licentia docenti” diye birlikte kullanılan bu iki kelime ‘ öğretme müsaadesi’ yani bu yetkiye sahip birisinin bir mesleği yapma, uygulama ve öğretme yetkisine denir (lisans).

Hepimiz “harf” iz

Arapça harf sözcüğünün anlamı, “yanda durma” demek. Bir kalemi ben kullanacak isem, o kalem masamda, önümde, yakınımda durmalı.

Hiyel

Tam adı, “Tüm zamanların en ünlüsü, pirinç tüccarı İsmail’in oğlu Cizreli” olan El Cezeri, Artuklu hükümdarlığı Başşehri olan Amid’de (Diyarbakır) uzun yıllar saray mühendisi (Arapça; hendese bilen-geometri bilen; Türkçe’si; hesaplayıcı) olarak çalışmıştır.

Minare İşçisi

Bu hafta Kadın Havacılar haftası. Bunu yazmak bile zoruma gidiyor. "Havacı Kadın" bu haftanın özel tanımı, kadın tarafından yaklaşarak; Havacılık tarafından yaklaşınca "Kadın Havacı" oluyor.!?

I’indifference a la difference

Eratosthenes, günümüzde Libya sınırları içinde bulunan Kirene şehrinde doğmuştur. Tarihi tam olarak bilinememekle birlikte MÖ 276 ile MÖ 273 yılları arasında doğduğu tahmin edilmektedir.

Liderlik’ten Yönetim’e

İşletmeler lider ararlar. Kalite ise Yönetim ve/veya Üst Yönetim diyerek liderlikten çok yönetim birlikteliğinden bahseder.

Maymun Tuzağı

Asya'da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır: Bir Hindistan cevizi oyulur ve iple bir ağaca veya yerdeki bir kazığa bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir. Yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz.

Tuğra

Tuğra Osmanlı sultanlarının göz alıcı kaligrafik nişan veya arması, bir çeşit imzasıdır. Aslı Oğuz lehçesinde "tuğrağ" olup, hükümdarın basılmış imzası demektir. Tuğra Türklere özgüdür. Tuğranın şekli kendine mahsustur. Ne herhangi bir şey tuğraya benzer, ne de tuğra herhangi bir şeye.

İyi, kötü ve ben…

Üç yıl önce "Kamu'da Yeniden Yapılanma" diye bir sempozyum düzenlenmiş. Benim asıl eğitim ve seminerlerim liderlik ve yönetim üzerine. Gittim oraya, makam aracından giremezsiniz içeri.

İnsanımız...

Ben 16 yaşında bilardo ile tanıştım. O güne kadar okuluna giden, derslerini çalışan bir adamdım ki, işte talihsiz bir kaza ile anne ve babamı 14 yaşında kaybedene kadar. Sonra okul hayatım biraz dağıldı, fakat derken, bilardo benim kurtarıcım oldu. Neden derseniz, bizim ülkemizde cimri olduğumuz bir konudan dolayı. Takdir etmeyi ve sevgi göstermeyi biz pek bilmiyoruz.

Hayal kur..!

İşim gereği her gün, Türkiye’ye dair elimden yüzlerce veri geçiyor. Eğitimden istihdama, ekonomiden iş güvenliğine, Türkiye’nin bir fotoğrafını çektiğimiz zaman genel olarak benim söyleyeceğim yorum şu;

Birleştirici Havacılık

Her beş senede bir ICAO, uygulayacağı ve vurgulayacağı bir tema seçer. 2015-2018 arasında Konsey bu temayı seçti: "Hiçbir Ülkenin Geride Kalmamasını Sağlamak İçin Birlikte Çalışmak”

Plan mı Pilav mı?

Amerika ufak bir değişiklik yaparak hepimizin bildiği dengeleri değiştiriyor, hepsi Dünya Ekonomisinde yeni bir düzenleme. Trump'ın açıkladığı planına göre, faizleri arttırarak, US Doların 1913 yılından beri süren değer kaybına son verip, US Doları 2017 itibari ile değerlendirmeye başlayacak. İlk yapacağı faizleri arttırmak ve doların değerini yükseltmeye başlamak.

Matrakçı Nasuh

Uzun yüzyıllar boyunca bizim coğrafyamızdaki insanlar ya şarkı söylediler, ya uyudular, ya da büyük bir rehavet içinde yaşadılar. Bu rehavet içinde, gelişen ve büyüyen dünyayı anlayamadık, çevremizde neler oluyor, doğrusu bizi çok da ilgilendirmedi.

Bilgisizlik bilimi

1979’da sigara ve tütün şirketlerinin kullandığı gizli bir talimat gün yüzüne çıkmıştı. 1969’da Brown & Williamson tütün şirketinin kaleme aldığı Sigara ve Sağlık Önerileri başlıklı bu yazıda, sigara karşıtı kampanyaların üstesinden gelmek için büyük tütün şirketlerinin uyguladığı taktiklerden söz ediliyordu.