Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Örnekleme

Bağımsız Havalimanları Komisyonu 2012 yılında £20.35 (€28,87 – $31.79) milyon tutarında bir bütçe ile Birleşik Krallık tarafından kurulmuş ve yoğun meydanların ilk 5 sene için kapasite ve pist kullanım veriminin arttırılmasını hedeflemiştir.

Eğitim kim ve ne içindir?

Günümüzdeki eğitim sistemi, akademik yetenek üzerine kuruludur. Kamu yararı hiç düşünülmemiştir. Her şey, endüstrinin gereklerine bağlıdır. Bundan dolayı kamu eğitimi ikiye bölünmüş durumdadır. Endüstriyel iş sahaları önceliklidir.

İncebelli

ICAO sözleşmesinin 38. Maddesi, Uluslar arası standartlar ile ülke standartları arasındaki farklılıkların bildirilmesini emrettiği halde, biz sadece 2 (yazı ile İKİ) Ek (Annex) için bildirimde bulunmuşuz. Son Ek.19 ise Ek-15 ile birlikte SMS konusunda elde edilen bilgilerin paylaşımını da zorunlu kılar.

Tayyip ve Taiwan

Eğitim sistemindeki yanlışların etkisi çok geniş bir alanda kendini gösterir.

Kibir

İyi meslektaşlar, iyi meslek sahiplerince yetiştirilir. İyi meslek sahibi ise acele etmez. Arkadaşının pişmesini bekler ve ona yardımcı olur. Aceleye getirilmez çünkü olacakları önceden bilir deneyimli olan. Bu nedenle Plan, zaman boyutunda çaresiz kalır.

Koltuk…

29 Nisan 1985 senesinde RAI-2'de saat 23:10'da yayınlanmaya başlayan Renzo ARBORE'nin “Quelli della notte” programının Ma la notte no ile açılışından çok programın kapanış şarkısı Il Materasso aklıma geliverdi. Gecenin geç saatlerindeki kapanış şarkısında Renzo diyor ki:

DOLMUŞU İCAT EDEN ADAM

1929 ekonomik krizi patladığında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kepenkler bir bir kapanıyor, esnaf gibi taksicilerde kara kara düşünüyordu. Cağaloğlu’nda lokanta işleten Aşçı Halit ise turistlerle ahbaplık kurdukça taksiciliğe de başlamıştı fakat o da kriz döneminde kontak açmadan evinin yolunu tutuyordu.

Siber Saldırı

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Dairesi (FAA), Yeni Nesil (Next Generation) uçaklarla taşımacılığa geçişte üç konu üzerinde Siber Saldırı ile yüz yüze kalındığının altını çizdi.

Passengers Initiated Evacuation

Örnek gösterilecek iki kaza vardır ki uçağı boşaltma talimatı hiç verilmediği için yolcular ölmüşlerdir. Birisi Orly’deki Varig kazası, ki uçucu ekip ve bir yolcu kaçabilmiştir, diğeri de Saudi Arabian kazası, 391 kişi ölmüştür.

Yasak ve Ceza Kavramı

Hepimiz Sivil Havacılık ile ilgili yasaların ülkemizde Avrupa Birliği Uyum Süreci kapsamında “çeviri” ile yasalaştığını biliyor ama üzerinde hiç “ayarlama”, “uygulama süreci” ve/veya “yöreselleştirme” üzerine bu sanayi çalışanlarının görüşü alınmadan yasallaşmış olmasını yadırgamıyoruz.

Devletin Hava Trafik Sistemine bakışı;

“ATM’deki sıkıntıyı aslında kimse tam görmüyor: Bundan 20-30 yıl önce ATM’den ciddi şikayet var mıydı? Yoktu! Uçuş ücretleri çok pahalıydı. Çünkü uçak pahalı, teknoloji pahalı, uçaklar konforlu, geniş koltuklar, limitsiz bagaj, limitsiz içki, yediğin önünde, yemediğin çöpte, hiçbir tasa duymadan gidiyordun!

GÜNÜMÜZDEKİ EĞİTİM SİSTEMİ

Henüz 24 Sivil Hava Ulaştırma MYO’dan hiçbiri, Uluslararası Havalimanı içerisinde eğitim vermemektedir. (OJT, OST, OHT, vs..) Henüz hiçbir Sivil Hava Ulaştırma MYO, yeti ve yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır.

KALİTE VE TÜRK SİVİL HAVACILIĞI

Her yönetici, çalıştırdığı elemanın şirkete kazanç sağlamasının yanı sıra, yasal zorunluluklara da uymasını bekler. Havacılık sanayinde ise bu beklenti sadece yasal zorunluluklara uyum sağlaması içindir.

Almanlar ve Bürokrasi

Pilot denetimi için bir B-727 pilotu ile B-757 pilotunu denetlemeye gidemeyeceğiniz gibi, bir Airbus işleten şirkete de Boeing teknisyeni ile gidemezdiniz.

ALMANLAR VE BİZ

"Wilhem Edward Böing bir Alman’dır. Kendisi Maden Mühendisidir. Wilhem Edward Böing olan adı, ABD vatandaşlığına geçince William Edward Boeing olarak değiştirildi."

Emin BARIN

Tuğra Osmanlı sultanlarının göz alıcı kaligrafik nişan veya arması, bir çeşit imzasıdır.

ICAO-70

Oxford’da 9 Eyl 1880 tarihindeki Uluslararası İnsan Hakları Örgütü toplantısında Havacılık konusunun gündeme alınması, hava hukuku için bir ilktir.

TAŞ ve KÜLTÜR

Sevgili Ali Rıza çok güzel ifade etmiş. Sistem ya da sistemler kurmak istiyorsanız, bilgiyi doğru, yerinde ve sabırla işleyecek ve geliştireceksiniz.

IGNORANCE IS BLISS

II.ci Dünya savaşı sonrası halk için biçilen görevin tanımı vardı. “İlk Adım” yazımda o devirde nasıl bir itaat ve sadakat beklendiğini meşhur “Garcia’ya Mektup” konusunu anlatarak aktarmıştım. Özetle, Elbert Hubbart'ın Garcia'ya Mektup adlı yaklaşık yüz sene önce "Philistine" adlı aylık bir derginin 1899 Şubat sayısında yayımlanan makalesi tarihin en fazla okunan makalesi olma özelliğini taşır.

AYDIN KİME DENİR?

Çok uzun seneler havacılık içerisinde aktif olarak bulundum. Çok kıymetli, güçlü, yerli ve yabancı insanlar ile çalıştım. Hepsi sahalarında bilinen ve tanınan isimlerdi. İçlerinden sadece birisi için “aydın” tanımını kullanabilirim. Şimdilerde ise özgeçmişlerine hayran olabileceğiniz onca kişi, dahil oldukları kamplar çerçevesinde isim ve kariyer yapıyor. Ne zeki ve yaratıcı isimler biliyorum, hayalleri bir devlet kuruluşunun vereceği cevaba bağlı. Onaya gönderdiği buluşun takdir edilmesi ve belgelenmesinden başka dileği kalmamış.

YÖNETİCİLİK

Günümüzdeki eğitim sistemi, akademik yetenek üzerine kuruludur. Kamu yararı hiç düşünülmemiştir. Her şey, endüstrinin gereklerine bağlıdır. Bundan dolayı kamu eğitimi ikiye bölünmüş durumdadır. Endüstriyel iş sahaları önceliklidir.

EĞİTİM ve KİŞİLİK

“Planın; Bir senelik ise, mısır dik; On’larca senelik ise, ağaç dik; Yaşam içinse, insanları eğit ve öğret.” Guanzi (c. 645 BC)

İNSAN VE SİSTEM

Düşük Maliyet kavramı ticari bir ifadedir. Düşük maliyetli havayolu (Low Cost Airlines) tanımı hem ülkemizin hem de dünyanın, havacılık yönetim şeklini değiştirmiştir. Doğal olarak her işletme özünde maliyetlerini düşürmek ve gelirlerini yükseltmek amacındadır. Sebebi basittir; düşük maliyetle çalışmayan hiçbir ticari şirket ayakta kalamaz.

PARA

Arkeolojik bulgular sonucu ilk jeton tipli cüzdanların İÖ 8000-1500 arası kullanıldığı anlaşılıyor. Mezopotamya’da ise Akad’lar (IÖ 2335-2280) döneminde değerli madenlerin tapınaklara emanet edildiği bilinmekte. Babil’de ise (IÖ 2000) yatırılanların 1/6’sı, tapınağa bu hizmeti karşılığı ödenirdi...

KALİTE ÜZERİNE

Quis custodiet ipsos custodes - Denetçileri kim denetleyecek!. Bizler insanımızı nasıl yetiştirirsek o doğrultuda verim alırız. İyi bir meslek sahibi, kendi kendini denetleyen, denetleyebilendir. Havacılıkta meslek kavramı olmayınca “gibi” davranmak ortaya çıkmaktadır.