Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Çalış, Çalış…

İnsan çalışarak üç kötüden uzak durur; can sıkıntısı, kötülük ve muhtaç olma. “Il faut cultiver notre jardin.”-“Herkes kendi bahçesini işlemelidir.” Bu cümle aynı zamanda, Fransız eğitim sisteminde sınavlarda, öğrencilere yorumlamaları için en çok yöneltilen cümledir.

eVTOL – eDİKU

eVTOL, Türkçe kısaltması ile eDİKU (elektrikli Dikey İniş-Kalkış Uçağı), Helikopter gibi dikey olarak iniş-kalkış yapabilen, ancak elektrikle çalışan bir hava aracı türüdür. Bu, eDİKU 'ları geleneksel helikopterlerden daha sessiz ve temiz hale getirir.

Germans in 737 series and Derivatives

Pennsylvania, the plane was only 25 feet (7.5 metres) off the ground and crashed into a three-story building in its path.

SITZAPARAT

Askeri uçaklardaki fırlatma koltuğu, acil bir durumda pilotu veya diğer ekibi kurtarmak için tasarlanmış bir sistemdir. Çoğu tasarımda pilotu, koltuğunda mevcut itici veya roket motoru ile uçaktan dışarı atılır.

eKayak ve Zat'ülhareke

Bugünlerde Elektrikli Kayak (scooter), 'kiralık' kelimesiyle eş anlamlı hale geldi. Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde, insanlar bu tek kullanımlık makinelere atlayıp inerken kiralık eKayak’lar (scooterlar) kaldırımları kirletiyor.

THK

Bu genç havacılık tutkunu arkadaşımızı görünce içim bir tuhaf oldu. Şu güzelliğe bakar mısınız? ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olan SALİHA KAPLAN, şu an Aselsan şirketinde Summer Intern pozisyonunda staj görmekte ve Türk Hava Kurumu Genç Kanatlar üyesi.

İkinci El İnsan!

Kariyerinizi ilerletmek önceliklerinizden biriyse, okula dönüş planları yapmanın şimdi tam zamanı demek isterdim ama bu dönemde değil. Bu dönemde Havacılık ile ilgili öğrenci yetiştiren üniversitelerimiz, ICAO lisansları gibi uluslararası lisanslara sahip eğitmenlerin azınlıkta, bazen de hiç olmadığı üniversitelerde ikinci el insan bile yetiştirememekte.

OPTİK

İbn-i Heysem, Ḥasan Ibn el-Heysem, Batılıların söyleyişiyle Alhazen, veya tam ismiyle Ebū ʿAlī el-Ḥasan ibn el-Ḥasan ibn el-Heysem (965 – 1038/1040), Arap matematikçi, astronom, ve İslam'ın Altın Çağının önemli fizikçilerinden biriydi.

Ertele-me

Kişinin yapması gereken işi, zamanı, enerjisi ve imkanı olmasına rağmen, bir ya da birkaç kez ertelemesi, işi yapmaktan kaçınması olarak tanımlanan erteleme hastalığı, kişinin günlük hayatını olumsuz etki eder.

Kurşun Kalem

Kurşun kalemin ilk olarak 16. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Grafit, 1564 yılında İngiltere'nin Cumberland kentinde keşfedilmiştir. Grafit, yazı yazmak için çok iyi bir malzemeydi, ancak kolayca kırılabilir ve toz haline gelebilirdi.

Uçak, uçuş ve yolcu

Bir uçağın satın alınıp alınmayacağına veya kiralanıp kiralanmayacağına karar vermek için performansını, ekonomisini ve diğer faktörleri değerlendirmek gerekir. Bir uçağı değerlendirirken dikkate alınması gereken bir dizi faktör vardır:

Ulusal Eğitim

2023 senesi Üniversite Giriş Sınavı sonuçları geldi.! Matematik 40 soru 7.3 doğru, Fizik 14 soru 2 doğru, Tarih 10 soru 2 doğru, Kimya 13 soru 1.4 doğru, Coğrafya 6 soru 1.4 doğru, Din/Ahlak 6 soru 1.5 doğru, Biyoloji 13 soru 1.8 doğru, Felsefe 12 soru 2.2 doğru ortalaması sizi yanıltmasın. 100 bin kişi sıfır çekti.

Kadın

1890'da Sitting Bull'un portresini çizmek için New York'tan Dakota'ya seyahat eden portre ressam Caroline Weldon'ın hikayesidir.

GELECEĞİNİ KARARTAN TEK CANLI...

Modern davranışlarına 50.000 yıl önce kavuşan insan; beyin ve zeka olarak genetik değişimine uygun hızla evrilseydi şu anda galaksiler arasında seyahat ediyor olurduk.

Fakir Nobeli

Fransa’nın başkenti Paris’ten Esther Duflo ve Hindistan’ın büyük şehri Kalküta’dan Abhijit Banerjee, ABD’nin en önemli üniversitelerinden, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, MIT’de tanıştılar, üniversitede ortak projelerde birlikte çalıştılar, MIT’de profesör oldular, 2015 yılında evlendiler ve küresel fakirliğin önlenmesi konusunda yaptıkları deneysel çalışmalarla, ikisi de 2019 yılı Nobel Ekonomi ödülünü aldılar.

İhtiyaç

‘’Özgür istenç” diye bir kavram asırlar boyu hep tartışıla gelmiştir. Tüm düşünce ve eylemlerimiz, geçmişin ve doğa yasalarının belirlediği koşullara göre gerçekleşiyorsa, nasıl özgür seçim yapabiliriz?

Dil ve Dilimiz

Resmi rakamlara göre 12 yıl eğitimden geçen çocukların ders kitapları; Ingiltere'de 71 bin, Japonya'da 40 bin, Italya'da 32 bin sözcükten oluşmakta. Bizde ise bu sayı 10 bini bile bulmuyor.

İyilik iyidir.!

Barış, sevgi ve adalet neden yok? Bunun nedeni iki tür insandan kaynaklanıyor. Birisi din adamlarından, diğeri de politikacılar yüzünden.

Altını çizmek

2020 yılında ‘Türkiye Eğilimleri’ araştırmasının ‘Kantitatif Araştırma Raporu’na göre ülkemizde kitap okuyanların oranı yüzde 40.9’ken; okumayanların oranı yüzde 59.1!

1960'ların Çocukları

1960 senesindeki çocukların 2000 senesi için ifade ettikleri düşüncülerine bu hafta rastladım. O zaman ben ilk okulu bitirmiş, orta okula hazırlanan o yaşlarda bir çocuktum.

Üzerine Koymak

BÜYÜK-BOYUTLU yazılım projeleri… LARGE SYSTEMS… BÜYÜK SİSTEMLER… Hızlı tren projesi… Büyük tüneller… Yeni yapılan hava trafik kontrolü sistemimizin SMART ihalesi…Marmara Ray… Metro projeleri… Yeni elektrik santralları… Nükleer santral… Elektrik dağıtım şebekeleri… Petrol nakil hatları… Uçak yapımı… Helikopter yapımı… Yolcu gemisi, yük gemisi yapımı… Savaş gemisi yapımı…

Gerileme

Toplumlarda cehaletin önüne geçmenin kritik bir eşiği vardır. Bu eşik, birim aklı selim kişi başına düşen cahil sayısı olarak ifade edilebilir ve eşiği var eden şey de aklı selim kişinin eğitebileceği cahil sayısıyla sınırlı olmasıdır.

Çıngıraklı Kurt

Anadolu’da kurtlar bir beladır. Bir kurt, bir koyun veya keçi sürüsüne dalar, kurt sadece bir tanesini alır götürür ancak bütün sürüyü parçalar. Kurt dalmış sürüden artık hayır yoktur...

A letter to ICAO -ICAO'ya mektup - Une lettre à l'OACI

Tarım ve Orman Bakanlığı Havaalanlarının pist ve taksi yollarına otel, cami ve AVM yapılabileceği konusuna bir yönetmelik yayınlıyor!

GÖRGÜ

Ülkemizde düşünce neredeyse suç gibi algılanmakta. Sorgulama, düşün üretme ve uygulama hep birilerinin tekeline alınmış gibi görünmekte. Felsefe, mantık, kompozisyon gibi derslerin kaldırılmış olması, çeşitli düşüncelerin engellenerek tek bir yaşam tipi dayatılmasına yönelik sonuçları hedefler gibi.