28 Ekim 2013, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

AHL NE ZAMAN KAPANACAK ? VE GÜNDEM’DEN SATIRBAŞLARI

Merhaba,

AHL’nin ne zamana kapanacağı sorusunun cevabı kolay; 3. Havalimanı hizmete başlayınca. 3.havalimanı ne zaman hizmete başlayacak sorusunun cevabı ; Yüklenici firma ile DHMİ arasında imzalanacak uygulama sözleşmesinden 42 ay 60 gün sonra. Peki uygulama sözleşmesi ne zaman imzalanacak derseniz bunun şimdilik cevabı olmadığını söyleyebilirim. Konunun detayına geçmeden evvel TAV  tarafından  işletilen AHL için 2021den evvel  AHL kapatılsa bile DHMİ’nin tazminat ödememesi  gerektiğini düşündüğümü belirtmeliyim. Gerekçem , 15 yıl ve yıllık 15 milyon yolcu garantisi ile toplamda 225 milyon yolcu sınırı çoktan aşıldı yani TAV  beklediği ciroyu zaten  fazla fazla elde etti hatta daha kısa sürede aynı sayıda yolcu, düşük marjinal maliyetlerden dolayı TAV için daha yüksek kar demektir. DHMİ ile TAV arasında imzalanan AHL işletme sözleşmesinin detaylarını bilmiyorum umarım kamu lehine benim düşündüğüm şekilde hükümler konulmuştur.

                                                                       **

Hatırlayacağınız üzere 3 mayıs 2013 tarihinde Ankara’da yapılan  3.havalimanı ihalesini  Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu ( OGG) rekor fiyatla  kazanmıştı. İhale sonucunun belli olmasının hemen akabinde ön sözleşme ,  DHMİ'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalandı. İhale şartları belli hatta ön sözleşme bile imzalandı fakat 3.havalimanının ne zaman hizmete başlayacağı henüz resmi olarak belli değil. Size tuhaf gelebilir fakat inşaat başlama ve bitiş tarihleri arasında 42 aylık süre şart olarak konulmuş fakat 42 aylık süre ne zaman başlayacak bu hiçbir yerde yazmıyor.

Cengiz-Kolin-Limak-Mapa- Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun (OGG) 25 yıllığına 22 milyar 152 milyon euro  kira teklifiyle kazandığı  Yeni Havalimanı projesinin 20 mayıs 2013 tarihinde  imzalanan ön sözleşme  ardından, OGG'nin kuracağı yeni şirket ile uygulama sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Şartname, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının ardından kurulacak yeni  şirketin 30 gün içinde yer teslimi talebinde  bulunmasını , takip eden 30 gün içinde yer teslimi yapılmasıyla 42 aylık ilk etap yatırım süresinin başlamasını öngörüyor.

Dikkat ederseniz tüm süreç  uygulama sözleşmesinin imza tarihine bağlı ve bu tarih hakkında hiçbir yerde hiçbir bağlayıcı hüküm yok.

                                                                       **

3.havalimanı gündeme geldiği günden itibaren  ilk etabın hizmet başlangıç tarihi olarak en yetkili ağızlardan 2017, 2018 tarihlerini duymuştuk. 20 eylül 2013’te OGG adına yapılan açıklamada makinelerin çalışmaya başlama tarihi olarak mayıs 2014 ,  3.havalimanı ilk etap hizmete başlama tarihinin ise 2019 yılı başları olacağı söylendi.  ( Bu arada ilk etap olarak nelerin olacağını da kısaca yazalım;  2 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m),1 adet cross pist (3750m*60m),3 adet parelel taksi yolu  (3750m*45m),Yüksek hız ve bağlantı taksi yolları , Apron,Terminal binası ,Hava trafik bölümü ,Haberleşme ve meteroloji sistemleri,diğer hizmet binaları ve sistemler)

Bugün itibariyle DHMİ’den yapılan son açıklamada  ise : “ Şirketle henüz uygulama sözleşmesi imzalanmadığı, yer teslimi yapılmadığı, Sahada hâlen işleyen madenlerle ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) çalışmaları olduğu  ve yer teslimi için şu anda net bir takvim vermelerinin mümkün  olmadığı ” söyleniyor. Bu kadar büyük bir proje için başlama tarihi için  3 yıllık farklı  söylemler var. DHMI tarih vermemiz mümkün değil diyor.Havalimanı inşaat sahasında halihazırda herhangi bir kayda değer bina bulunmaması , daha önceden bölgede yerleşim olmaması , maden yatakları , göletler derken her türlü sürprize açık bir süreç var diyebiliriz.

                                                                       **

Arazi teslimi ve iş fizibilitesi konusunda geçmiş tarihlerde DHMI’nin  kötü tecrübeleri vardı umarım  bunlardan ders alınmıştır. Başka bir yazımdam aldığım bölümü aşağıda paylaşıyorum;

 

AHL için yaptırılan 3.pist ihale keşif  ücreti  ile hakediş ücreti  çok farklı olmuştu. İhalede öngörülmeyen sorunlar çıktığı söylenmiş ve bütçe çok artırılmıştı. AHL gibi metre metre bilinen dümdüz bir yerde ve sadece bir pist yapmak için  bu  kadar sapma oluyorsa  3.havalimanı  arazisi için  mevcut öngörüler  ne kadar sapacak hep birlikte göreceğiz. DHMİ, 3.pist ihalesini 29 Aralık 1997 tarihinde 2.5 trilyon keşif bedeli ile yapmış  olmasına rağmen maliyeti 15 trilyonu bulan 3.pist ile ilgili raporda ödeneğin 2.5 trilyon olması nedeniyle keşfin bu rakama uygun tutulduğu iddiaları yer almıştı.

 DHMİ , 19 ekim  1998 tarihinde AHL  özel hangarları  için ihale yapmış ve  sözleşme sonrasında  5 gün içinde hangar arazisini  kiralayan firmaya  teslim edeceğini , 10 ay içinde de apron ve taksi yollarını bitireceğini taahhüt etmişti. Sonuçta araziyi 543 gün gecikmeli  teslim etmiş , apron ve taksi yollarını ise 3 yıl sonra bitirebilmişti. (mutlaka gerekçeleri vardır fakat  sonuç bu şekilde oldu)

AHL’nin genişletilmesi mi ? 3. havalimanı mı ? yoksa alternatif bambaşka projeler mi tartışması artık geride kaldı gözüküyor bundan sonra madem 3. havalimanı yapılacak o zaman bari optimum şartlarda olsun diye hep birlikte el birliği ile hareket etmek ve pozitif eleştirilere kulaklarımızı açık tutmamız gerekir diye düşünüyorum.

                                                                       **

Lübnan’da kaçırılan pilotlarımız sağ salim evlerine döndüler geçmiş olsun diyorum. Hepimiz çok sevindik, umarım bir daha benzeri tatsız bir olay yaşamayız bu vesile ile  emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

ONUR AIR , soğuk kanlı hareket etmesi , sağlamcılığı ve tutucu büyüme politikaları ile bilinir/di. Yeni patronların eskiden farklı olarak daha agresif olacağını düşünüyorum.Sami Bey’in YKB ve Genel müdür olarak atanması bunu gösteriyor.Sanırım THY ve Anadolujet ile kamu , ATLAS ile özel sektör tecrübesi kazanan- ve bir dönem THY’de mesai paylaştığımız-  sayın Alan başarılı işlere imza atacaktır diye düşünüyorum.

Uçak bilet fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına karşıyım daha doğrusu müdaheleci yaklaşıma karşıyım bunun abartılı hali  güney kore – kuzey kore örneğidir.

Dilek Hanif  Hanım , THY  kabin  kıyateleri için ilave çalışma süresi istediğinden yeni kıyafetler önümüzdeki yıla kalmış. Modacı hanımefendi  konuyu biraz daha uzatırsa  NASA’nın 1969 yılında ilk defa aya gidecek ve uzay ortamında bulunacak  astronotlar için gerekli  kıyafetleri   hazırlamak  için  kullandığı  zamandan daha fazlasını kullanmış olarak rekor kırabilir.

Sendika deleğe  seçimleri :Kaymak sütten oluşur,hayırlı olsun.

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

AHL NE ZAMAN KAPANACAK ? VE GÜNDEM’DEN SATIRBAŞLARI

Yorumlar

Trajikomik ~ 10 yıl önce
Thy yabancidan orta okul isterken neden turkten universite istemekte ? Yazamadiniz hala? Daha buyuk haber varmi???? Amaaaa nerde ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavuz ~ 10 yıl önce
Yap işlet devret olayı bir ticarettir. Ticaret varsa risk de vardır. Aşağıdaki gerekçeyi gösterip TAV fazla fazla ciro yaptı diyip tazminat ödememek lazım demek hangi akla sığar hayret, 10 yıl önce havacılık sektöründeki gelişme riskini göze alıp siz girseydiniz ihaleye sayın yazar; "TAV tarafından işletilen AHL için 2021den evvel AHL kapatılsa bile DHMİ’nin tazminat ödememesi gerektiğini düşündüğümü belirtmeliyim. Gerekçem , 15 yıl ve yıllık 15 milyon yolcu garantisi ile toplamda 225 milyon yolcu sınırı çoktan aşıldı yani TAV beklediği ciroyu zaten fazla fazla elde etti hatta daha kısa sürede aynı sayıda yolcu, düşük marjinal maliyetlerden dolayı TAV için daha yüksek kar demektir. "

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ellerine Sağlık ~ 10 yıl önce
Ellerine sağlık. Havacılıkdaki gündemi çok güzel yorumlamışsınız. Devamını bekliyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bayrak Taşıyıcı,Ulkemizin gururu olan Havayolu şirketinin Uçuş ekibinin kullandığı üniformalar bunlar..NASA da kim? Elbetteki ince eleyip sık dokunması gereken bir iş.Ben yaptım oldu zihniyetiyle bastan savma kullanışsız zevksiz rahatsız edici geçmişte Cemil İpekçi imzalı renk kartelası ,gomleginin rengi berbat uniformalar ,ve halen kullanilmaya devam edilen kışın soguk yazın sıcak tutan,utuleyince parlayan kreasyon gibi olmasin,THY ve Dilek Hanif Hanımefendinin kamuoyunun tepkisini ölçmek icin ortaya çıkardığı kreasyonlar affedersiniz ama yolcu karşılamak icin bile olsa gayet abartılı ve kullanışsız.Kendisi ucakla seyahat etmemiş anlasilan.Kabin ekiplerinin yolcu yerleşimi sırasında hem ucak ici sıcaklığına dayanip hemde yolcuların sorunlarına koşuşturması imkansız o kostumlerle..zaten koşuşturamazlar da.Nacizane fikrim kravat olmasin erkek görevlilere,zaten ter icinde kalıyorlar bir de boğazlarını sıkan kravat ile görmek bile istemezsiniz o hallerini.Bayanlar icinde önerim Ettihad havayollarının gömlek ve iç atlet kombinine benzeyen bir kreasyondur.Etek boyları da uzatilabilir hatları göstermeyen bir kreasyon makbuldür.ayrica baslarına fes sırtlarına kaftan gecireceginize Emirates te kullanilan benzeri bir kep kreasyonu uygun olur.Cogu bayan kabin görevlilerinin saclarindaki uyumsuzluk sacları kısa olanlar hariç ortada.saclardada eger mümkünse airchina modeli munasiptir.ayrica gömleklerinin fularlarının bağlanma sekli de farkli farkli.kimi acmış yakayı bağrı kimi fiyonk yapmış..bunların hepsi onemli görsel seyler.duzen iyidir.simdi birileri farkli yorumlar yapabilir yazdıklarıma ,siyasi yada baska sebeblerden dolayı.bir yolcu kabin memuruna yakında takunya da giyersiniz dediğinde şirketimiz uygun görürse neden olmasin seklinde bir cevap almıştı.burda olay sadece Türkiye ve İslam coğrafyası olmadıgından Dünya şirketi olan THY nin bu meseleye evrensel olarak yaklasacagindan hic şüphem yok.zaten kamuoyu yoklaması da bunun icin ister istemez yapıldı.ve eminim en güzele örf ve adetlerimize yakışır,Çağı'da ezmemiş bicimde ulaşacaklardir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok beğendik ~ 10 yıl önce
Siz tasarlarmısınız şu üniformaları lütfen
Bakiniz ~ 10 yıl önce
Iphone Uygulamasi arkadas bile hemen kisa surede cozuverdi bu olayi. Hanife Hanim veya THY neden bu kadar kasiyor?
Volvo ~ 10 yıl önce
Dilek Hanif için yapılan tesbit çok hoşuma gitti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000