10 Mart 2008, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Ali Sabancı'ya yakıştıramadım...

Değerli Okurlar,

AirportHaber olarak çok kısa bir süre sonra karşınıza muhteşem sürprizlerle çıkmayı hedefliyoruz. Yakında bambaşka bir AirportHaber göreceksiniz. Siz değerli okurlarımıza hizmet etmenin bizlere vermiş olduğu azimle gece gündüz demeden aralıksız çalışıyoruz.

Bu çalışmalarımız devam ederken sektörümüzü de yakından takip edip gelişmeleri anında sizlerin ayağına en hızlı bir şekilde getirmenin de gururunu yaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta sektörel bir sıkıntıyı Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’dan örnek vererek dile getirmeye çalışmıştım. Yazımın içinde Sabancı’nın ticari pazarlama taktiklerinden de bahsetmiştim. Bu taktiklerin bazılarının havayolu işletmecileri tarafından hoş karşılanmadığını da sözlerime eklemiştim.

Şimdi yine Sabancı kaynaklı bir pazarlama taktiğinden daha bahsedeceğim.

Pegasus Havayolları Almanya’da yaptığı reklâmların sonuna “Sabancı Güvencesi ile” ibaresini koydurtmuş. Doğrusu bu güvenceyi yadırgadım. Sabancı’nın da havacılık adına nasıl güvence verdiğini anlamış değilim. Yani uçak arıza yapmayacak çünkü Sabancı güvencesinde, rötar olmayacak çünkü Sabancı güvencesinde, dakik uçacak çünkü Sabancı güvencesinde. Böyle bir şey mümkün müdür? Pegasus Havayollarının reklâmlarına bakarsan her şey Sabancı güvencesinde.

Ben bu tür bir reklâm kampanyası yapılmasını doğru bulmadım. Elbet Ali Sabancı’nın bu duruma bir açıklaması vardır. Bir zamanlar AtlasJet’in “Biz ikinciyiz” reklâmı diğer havayolu şirketlerinin tepkisini çekmişti. Ancak AtlasJet’in savunacak bir dalı vardı. IATA mazereti AtlasJet’in yapmış olduğu kampanyanın masumiyetini ispatlayabilirdi. Fakat Pegasus Havayollarının “Sabancı Güvencesiyle” diyerek Sabancı Ailesini kampanyanın parçasıymış gibi göstermesi hiçbir mazeretle izah edilecek gibi değil.

Geçen haftada dediğim gibi Ali Sabancı’nın bu tür uçuk ya da çılgınca fikirleri var ve var olmaya da devam edecek.

THY’nin Türkiye’de yapmış olduğu yanlışlığa Pegasus Havayolları Almanya’da düşmüş oldu. THY’nin Anadolu Jet’i özel sektörün karşısına çıkartarak “Ankara’ya kadar sizinle Sun Express ve THY olarak rekabet ederim, Ankara’nın ötesinde de Anadolu Jet’i koydum karşınıza” demesiyle Pegasus’un “Sabancı Güvencesi” demesinin arasında bir fark göremiyorum.

Rekabet, ticaretin altın kurallarından olmasına rağmen, etik kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğine inanıyorum. Kendin iş yaparken bir başkasının ayağına çelme takacak, ya da eşit şartlarda sürdürülemeyecek donelerle rekabet edilecekse ahlaki yönleri her zaman tartışılmalı diye düşünüyorum.


Bu kapsamda da haddim olmayarak Ali Sabancı’yı “Sabancı Ailesini” ön plana çıkartmadan rekabete davet ediyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Saygılarımla

Ali Sabancı'ya yakıştıramadım...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000