20 Mart 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Siyasi iktidarları hiç işine karıştırmadan şunu söyleyebilirim ki bu ülke 1980lerde Savaşan Şahin adı ile Amerikan lisansı altında F16 ürettiğini iddia ediyordu. Dile kolay 40 yıl öncesinden bahsediyorum. Neymiş efendim motoru hariç her parçası TAI'de üretiliyormuş falan filan. Bunun saçma bir söylem olduğunu dile getirince bize ne laflar söylendi 40 sene önce. Şimdi bakıyorum benzer iddialar biraz daha makyajlanarak, biraz daha para harcanarak süslü püslü prototip araçları medyada göstererek ortaya atılıyor. Bunların bu şekilde olabileceğine (Bakın yapılamaz demiyorum!) inanmayınca yine biz linç ediliyoruz. Yok Türk müymüşüz, yok beyinsiz miymişiz, yok kör müymüşüz. 40 yıllık gözlemimle şunu söyleyeyim: GARP CEPHESİNDE YENİ BİRŞEY YOK. Yerinde say MARŞ! Tanıtım filmlerine bakıyorum, ellerini gökyüzüne açıp dua edenler, ağlayanlar, erkek erkeğe yanaktan mucuk mucuk öpüşenler. Oldukça komik manzaralara şahit oluyoruz.
  • Hürkuş ne oldu? Şimdi hemen Ameriğa yaptırmii derler
  • Serdar bey DESTEk HİzMET AŞ geçişleri ne zaman olucak Binlerce kişi tazminat bekliyor
  • türk hava yolları bu maaş politikası ile ancak lowcost'lara rakip olur. kaptana verdiği maaş 8500 dolar. dubai'de kabin amiri alıyor o maaşı. biz de rakibe başvuruları yaptık, 15k dolar ve 60 saat max uçuş 15 de boş. kısmetse okçular tepesini ufaktan terk ediyoruz. yerimize başka okçular bulsunlar bakalım.
  • Hep kendilerine misafirlerine her zaman iyi oteller!! Ekiplerin yatı yaptıkları otellere bi bakın mesela. Ekibin yatı yaptığı otel de prestij meselesidir. Bknz. Miami, Malatya.. ve bir çoğu daha.
  • Toplama olarak yapılması marifet olsaydı hemen her ülke uçak, motor,helikopter,gemi vs yapardı. Örnek verilen markalar ve benzerleri,sanayide, teknolojide belli bir seviye üstü ülkelere aitler,bu şirketler hemen her şeyi patentle yapacaklar da parçaları mı yapamayacaklar,bizim gibi ülkelere yaptıracaklar? Türkiye'de parça yaptırıyorlar çünkü uzun yıllardır yapıyoruz yani belli bir tecrübeye sahibiz ki tesisler de onların desteğiyle kuruldu,içindeki her makine,alet ne arasan onların icadı ve şirketlere burada yaptırmak çok daha ucuza geliyor yani maliyet avantajı var o yüzden kendimizi dev aynasında görmenin kimseye faydası yok,kimseyi de kınamayın,iktidar ve yandaşları koltuk uğruna göz boyama derdinde,gerçekler ortada.
  • El çektirilmek diye yazmışsınız ama merak ediyorum Serdar bey , şirket içi atılan e postalar daha Çalışanlar okumadan sizin sayfanızda paylaşılıyor ya da şirketin aldığı bir karar ilk sizin sayfanızda açıklanıyor , bu nasıl bir el çektirilme tam anlayamadım ?
  • Havayolları için tek dert para, yolcu memnuniyeti falan diye bir dertleri yok zira Türkiye'de insanlar Thy ve Pegasus'a muhtaç hale geldi,onlar da istedikleri gibi at koşturuyor ne yazık ki. Yıllar önce ilk yerli ticari uçağımız için basın açıklaması yapılıp iktidardakiler ellerinde 2017'de yapılacak denilen ilk ticari uçuşa ait biniş kartlarıyla poz vermişlerdi aradan kaç sene geçti,hani nerede ilk uçuş? Ayrıca insanları kınıyorsunuz ve yabancı büyük şirketleri örnek veriyorsunuz da Mersedes belki de en iyi motorları yapıyor ama C serisi için motorları Renault'dan alıyor,sebebi maliyet tabii ki. Tusaş, F35,Airbus vs için parça üretiyor doğru da bize teknoloji,ekipman, parça,mühendislik veriyorlar parça yaptırıyorlar onun da sebebi belli, ucuz işgücü ve maliyet. Apple,en büyük rakibi Samsung'a ekran yaptırıyor onun da sebebi aynı. Gelişmiş ülkeler kendileri gibi gelişmiş ülkelerden parça vs alıyor,aralarında teknoloji transferi yapıyor ya da bizim gibi geri kalmış,ekonomisi bozuk ,dışa bağımlı,yatırımcıya,dövize muhtaç ülkelere 3 kuruşa yaptırıyor,sizin gibiler ve tribüne oynayan iktidar ile yandaşları da bunu marifet sanıyor. Bu ülke aynı şekilde 40 sene önce F 16 ve helikopter yapıyordu şimdi yapılan uçak vs’yi oradan buradan destekle yapıp, adını biz koyunca durum farklı mı oluyor? Ve hangi eğitim sistemi ve kalitesi,yetişmiş insan,bütçe,liyakat,adalet,hak,hukukla katma değerli neleri,nasıl patenti bizim olarak yapabiliriz? Gönül ister ama hayal maalesef.

AMBARGO

Fransızca “Embargo” kelimesinden Türkçe’mize girmiş olan “Ambargo” ‘yu, bir malın sürümünü engellemek için konulan yasak, gemilerin limandan ayrılmasının engellenmesi, bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini kesme ya da bir kişinin başka kişilerle olan ilişkilerini engelleme şeklinde tanımlayabiliriz.

Günümüz Türkiye’sinde de bu bağlamda adeta herkes herkese ambargo uygular oldu. İşine gelmedi mi, hoşuna gitmedi mi, yapıştır ambargoyu. Basın için de aynı şey geçerli. Biri hoşuna giden bir şeyi yazar, ya da arkadaş, eş, dostsan kralsın, yazmazsan düşman.

Hep söylediğim gibi bir şeyleri yazıma taşımadan önce ilgililerin dikkatini çeker, yanlışların düzeltilmesi için bekler, olmadığı takdirde yazılarıma dökerim. Çünkü bu şirketlerin hepsi bizim milli servetimiz, göz bebeğimiz.

Geçtiğimiz günlerde hatırlayacağınız üzere Türk Hava Yolları’nın 400. Uçağı anlamlı bir uçuşla seferlerine başladı. Tabi ki herkes gibi ben de bu durumdan çok mutlu oldum. Arkasından bir de ne göreyim, elektronik malzemeler tanıtarak ünlenen biri de ilk seferde, uçakta. Arkadaş, uçağı mı tanıtacak, uçuşu mu, sistemleri mi, neyi? Neden davet edilmiş olabilir ki?

Türk Hava Yolları markası, yöneticileri ya da çalışanları ile şahsi hiçbir problemim yok. Ancak göz göre göre de AirportHaber’in ambargoya maruz kalmasını anlayamıyorum. Türk Hava Yolları ile ilgili bir yazı yazacağım zaman yabancı kaynaklardan ulaşıyorum. Haberler keza aynı şekilde. Yönetim kurulu üyesinden bültenlerin haber merkezine gönderilmesi hususunda aylar öncesinden söz aldığım halde hala gönderilmiyor.

2005 yılından bu yana yayın hayatında olan tematik bir haber sitesi her şeyden el ayak çektirilmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda körfezin güçlü hava yolu şirketlerinden ve THY’nin önemli rakiplerinden biri olan Emirates’in uçuş eğitim merkezi ile ilgili haberini çevirdiğimde, THY Uçuş Eğitim Merkezi’nin neden böyle bir haberi çıkmıyor diye hayıflandım. Oturdum, ulaşabildiğim bütün kaynaklardan verileri topladım ve yayınladık. Bir nevi basın müşavirliğinin yapması gerekeni yaptım. Kim yapar? Eş, dost ya da arkadaşınızın olduğu, reklama boğduğunuz haber siteleri mi? Hiç sanmıyorum.

Haa bazen gerçekler acı olabilir. Buna katılıyorum. Ancak tarafsız olmak gerçekleri tümüyle ortaya koymaktır. Adalet sistemi eğer ortada bir yalan ya da iftira varsa gereken cezalandırmayı da yapar, o haberi de yayından kaldırır.

Gelelim haberler kısmına yine araştırma yaparken bir de ne göreyim, THY bazı kişileri Antalya’da beş yıldızlı otellerde ağırlıyor. Amaç sanıyorum influencerları ön plana çıkartmak, onlarla yürümek. Hep söyledim tekrar söylüyorum. Günümüz şartlarında hiç kimse başka bir kişinin fikriyle hareket etmez. Özellikle de o kişilerin bunu para karşılığı yapıyor olduğunu bildiği sürece yanına bile yaklaşmaz.

Havayolları için en iyi reklam aracı yolcunun kendisidir. Yolcunun çevresine aktardığı izlenimleri, kendi sosyal medyasındaki gerçek paylaşımlarıdır. Bunun için de yapılması gereken tek şey yolcu memnuniyetinin sağlanmasıdır.

HÜRJET

Geçtiğimiz yıllardan itibaren yakın bir zamana kadar HÜRJET’in 18 Mart’ta gökyüzünde olacağı açıklanırken, tarih geldiğinde yalnızca taksi yaptığına şahit olduk. Sebebini elbette çok merak ediyorum. Ancak bir açıklama yapılmamasına da çok şaşırıyorum.

Elbette bu da havacılık sanayisi açısından önemli bir dönüm noktası. Birileri gibi aman efendim motorları İngiliz, şurası bu menşei falan diyenleri de kınıyorum. Toplama da olur, sonuçta bizim hangarımızda yapılsın, bizim ismimizle dünyaya tanıtılsın. Lockheed Martin, Boeing, Airbus, Apple, HP, MERCEDES gibi dünyaya ün salmış markalar da bir çok parçasını dışardan almıyor mu? Hatta F-35’in parçalarının bir kısmını TUSAŞ üretmedi mi?

Hangi parça nereden olursa olsun, şu uçakların gökyüzüne çıkması en büyük arzum. Yeter ki sonları milli yerli yolcu uçağının sonu gibi olmasın….

SERDAR BAŞAĞAOĞLU
[email protected]

AMBARGO

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Garp Cephesi ~ 1 yıl önce
Siyasi iktidarları hiç işine karıştırmadan şunu söyleyebilirim ki bu ülke 1980lerde Savaşan Şahin adı ile Amerikan lisansı altında F16 ürettiğini iddia ediyordu. Dile kolay 40 yıl öncesinden bahsediyorum. Neymiş efendim motoru hariç her parçası TAI'de üretiliyormuş falan filan. Bunun saçma bir söylem olduğunu dile getirince bize ne laflar söylendi 40 sene önce. Şimdi bakıyorum benzer iddialar biraz daha makyajlanarak, biraz daha para harcanarak süslü püslü prototip araçları medyada göstererek ortaya atılıyor. Bunların bu şekilde olabileceğine (Bakın yapılamaz demiyorum!) inanmayınca yine biz linç ediliyoruz. Yok Türk müymüşüz, yok beyinsiz miymişiz, yok kör müymüşüz. 40 yıllık gözlemimle şunu söyleyeyim: GARP CEPHESİNDE YENİ BİRŞEY YOK. Yerinde say MARŞ! Tanıtım filmlerine bakıyorum, ellerini gökyüzüne açıp dua edenler, ağlayanlar, erkek erkeğe yanaktan mucuk mucuk öpüşenler. Oldukça komik manzaralara şahit oluyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sonunun ne olacağı ~ 1 yıl önce
Hürkuş ne oldu? Şimdi hemen Ameriğa yaptırmii derler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taşeron ~ 1 yıl önce
Serdar bey DESTEk HİzMET AŞ geçişleri ne zaman olucak Binlerce kişi tazminat bekliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan gülüyor ~ 1 yıl önce
türk hava yolları bu maaş politikası ile ancak lowcost'lara rakip olur. kaptana verdiği maaş 8500 dolar. dubai'de kabin amiri alıyor o maaşı. biz de rakibe başvuruları yaptık, 15k dolar ve 60 saat max uçuş 15 de boş. kısmetse okçular tepesini ufaktan terk ediyoruz. yerimize başka okçular bulsunlar bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He he ~ 1 yıl önce
Az laf çok iş. Çok duyduk bu lafları. Önemli olan icraat..
kaptana ~ 1 yıl önce
o işler öyle deyil. ingilizcede lazım. biz allahın izniyle sizsizde büyürüz. çok önemli iş yapıyorsunuz sanki.
kaptana ~ 1 yıl önce
o işler öyle deyil. ingilizcede lazım. biz allahın izniyle sizsizde büyürüz. çok önemli iş yapıyorsunuz sanki.
cühela ~ 1 yıl önce
daha türkçe konuşamayan torpilli cahil sürüleri kaptanların ingilizcesine ve yaptığı işe yorum yapıyorlar. biliyorlar ki iktidar değiştiğinde listelerle geldikleri gibi, listelerle gidecekler. korkuyorlar çünkü vasıfsızlıklarıyla başbaşa ve işsiz kalacaklar.
Yatı hotelleri ~ 1 yıl önce
Hep kendilerine misafirlerine her zaman iyi oteller!! Ekiplerin yatı yaptıkları otellere bi bakın mesela. Ekibin yatı yaptığı otel de prestij meselesidir. Bknz. Miami, Malatya.. ve bir çoğu daha.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kınama? ~ 1 yıl önce
Toplama olarak yapılması marifet olsaydı hemen her ülke uçak, motor,helikopter,gemi vs yapardı. Örnek verilen markalar ve benzerleri,sanayide, teknolojide belli bir seviye üstü ülkelere aitler,bu şirketler hemen her şeyi patentle yapacaklar da parçaları mı yapamayacaklar,bizim gibi ülkelere yaptıracaklar? Türkiye'de parça yaptırıyorlar çünkü uzun yıllardır yapıyoruz yani belli bir tecrübeye sahibiz ki tesisler de onların desteğiyle kuruldu,içindeki her makine,alet ne arasan onların icadı ve şirketlere burada yaptırmak çok daha ucuza geliyor yani maliyet avantajı var o yüzden kendimizi dev aynasında görmenin kimseye faydası yok,kimseyi de kınamayın,iktidar ve yandaşları koltuk uğruna göz boyama derdinde,gerçekler ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak ediyorum ~ 1 yıl önce
El çektirilmek diye yazmışsınız ama merak ediyorum Serdar bey , şirket içi atılan e postalar daha Çalışanlar okumadan sizin sayfanızda paylaşılıyor ya da şirketin aldığı bir karar ilk sizin sayfanızda açıklanıyor , bu nasıl bir el çektirilme tam anlayamadım ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serdar bey ~ 1 yıl önce
Havayolları için tek dert para, yolcu memnuniyeti falan diye bir dertleri yok zira Türkiye'de insanlar Thy ve Pegasus'a muhtaç hale geldi,onlar da istedikleri gibi at koşturuyor ne yazık ki. Yıllar önce ilk yerli ticari uçağımız için basın açıklaması yapılıp iktidardakiler ellerinde 2017'de yapılacak denilen ilk ticari uçuşa ait biniş kartlarıyla poz vermişlerdi aradan kaç sene geçti,hani nerede ilk uçuş? Ayrıca insanları kınıyorsunuz ve yabancı büyük şirketleri örnek veriyorsunuz da Mersedes belki de en iyi motorları yapıyor ama C serisi için motorları Renault'dan alıyor,sebebi maliyet tabii ki. Tusaş, F35,Airbus vs için parça üretiyor doğru da bize teknoloji,ekipman, parça,mühendislik veriyorlar parça yaptırıyorlar onun da sebebi belli, ucuz işgücü ve maliyet. Apple,en büyük rakibi Samsung'a ekran yaptırıyor onun da sebebi aynı. Gelişmiş ülkeler kendileri gibi gelişmiş ülkelerden parça vs alıyor,aralarında teknoloji transferi yapıyor ya da bizim gibi geri kalmış,ekonomisi bozuk ,dışa bağımlı,yatırımcıya,dövize muhtaç ülkelere 3 kuruşa yaptırıyor,sizin gibiler ve tribüne oynayan iktidar ile yandaşları da bunu marifet sanıyor. Bu ülke aynı şekilde 40 sene önce F 16 ve helikopter yapıyordu şimdi yapılan uçak vs’yi oradan buradan destekle yapıp, adını biz koyunca durum farklı mı oluyor? Ve hangi eğitim sistemi ve kalitesi,yetişmiş insan,bütçe,liyakat,adalet,hak,hukukla katma değerli neleri,nasıl patenti bizim olarak yapabiliriz? Gönül ister ama hayal maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000