24 Şubat 2022, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • ' Üretimin, planlamanın olmadığı bir yerde başarıdan, dolayısıyla da ferah bir yaşamdan bahsetmek imkansız. '
  • Kargo iyi gidiyordu fakat SmartİST diye ucube binaya geçinceye kadardı. Binaya ne para harcandı Allah bilir. Atatürk meydandaki binadan kat kat büyük dışardan bakıldığında, fakat içerisi 3 kat küçük. Kargo yapılacak alan kalmamış. İlkercim olsaydı dünyada ilk 3 hedefimiz derdi, ama bu depoyla ilk 10 bile hayal. Ahmet beyin işi zor, gelir getiren kargo yeni bina ilk zarar yazan bir yapı haline geldi. Şansına birde savaş çıktı. Gelir kalemlerinde zoraki eksilmeler olunca ilk iş gider kalemlerini kısmaktır. Kargoda yurtdışına atanan müdür ve şef sayısı baya baya fazla sanki, ayrıca İstanbul’daki organizasyonda kaç müdür kaç şef var ne işe yarıyorlar araştırılması lazım.
  • Türkiye'ye gelen Rus ya da Ukraynalı turist sayısında herhangi bir şüphem yok ama Alman, Avusturyalı turistler saysında var! Zira bunların sayıları gün arttıkça artan bir kısmı bizim gurbetçiler; Türk pasaportunu kesin olarak iade edip Alman, Avusturya pasaportu alanlar. Ya da zaten orada doğup, Alman vatandaşlığına geçip ilk pasaportlarını da oradan almış olanlar. Türkiye olan bağlarını koparmamışlar; hemen her yaz döneminde aksatmadan (pandemi dönemi hariç...) Türkiye'ye kalmaya, akraba ziyaretlerine geliyorlar ama Türkiye'ye giriş çıkışları bildiğimiz Alman veya Avusturya vatandaşı olarak istatistiklere giriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse de Türkiye'ye bıraktıkları döviz Rusya ya da Ukrayna'dan 1-2 haftalığına güney yörelerimize gelip turistik olarak takılanlardan da 5-6 belki de 10 kat daha fazla oluyor.
  • Tk da kurumsallik kalmadi, keyfi isler yapiliyor, calisan herkes keyfi uygulamalardan ve akilli oldugu sanilan ama tam tersi calisanlara sadece bel alti vurus yapan uygulamalardan nefret ediyor
  • Gecen P4 yapilan bir fo ile uctum, iki kelimeyi bir araya getiremiyor, hizli dusunemiyor, kleranslari bana soruyor, okyanus gecerken selcal check bile yapmamis ve kotusu varligindan habersiz, birsey sorunca ariza yapan son derece dusuk kapasitesi olan biri, sadece idare ettim ama uzuldum yazik hemde ne yazik
  • B planimiz var ilk firsatta tk yi terkedecegiz
  • Siz olsanız ne yapardınız? Uçuş işletme ve onun türevleri geçtiğimiz dönem çoluk çocuğun eline geçmişti. Düşünsenize bir Kurumsal emniyet in başına senesi dolmamış kaptan atandı. Sonrasındada olanlar evlere şenlik… Hemen hergün ölümlü kazaya ramak kala olayları. Newark da taksi yolundan kalkanımı istersin , uçakta kaza yapıp amir yaralayan devre arkadaşını olayı sümen altı edip VİP filoya kaptan yapanımı??? Geçtiğimiz 3 haftada bir 330 ve bir 319 basınç kaybı yaşadı… Sofya da olan 737 hikayesi , kalkışta kokpit camı açılan A321 mi bunlar sadece basına yansıyanlar…. Üstüne gelir düzeyi kesinlikle kaldırılamaz saçma sapan mesailer.. Geçen bu sitede bir yorumda 737 ikinci pilotunun serzenişleri gece 4 saat uykuyla koyun çobanlığı bile yapılamayacağını uçuş emniyetinin yerlerde olduğunu anlatıyordu… İlla ikinci bir katmandumu yada yüzlerce cana mal olacak kazamı yaşanmalı? Aklı başında çok tecrübeli kurumsal emniyet başkanı lazım.
  • Ne zamaninda kalkar, ne ucaklarda adama gibi bakim var, ne mesaileri belli, daha bu ne lerden cok var… N buyuk Ne de halen yarim ucrete calismaya zorlanan kokpit, kimse gecmedi kargoya, bu yaz hersey durulsa bile Tk dan cok kisi ayrilacak, sadece ucreti arttimak ta yetemeyecek herkes ozu sozu durusu belli daha dengeli bir sirket ariyor
  • Tk da ne zaman bir plan vardiki, Ayci kargo konusunda hayal pesindeydi
  • Amaçları ülkeyi bitirmek bu kadar görmez bir halk olamaz dünyada ülke yavaş yavaş satılıyor ve halk uyuyor

B PLANI

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik sürüyor. Bu durum ne yazık ki Türk Sivil Havacılığını, dolayısıyla milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nı ve ekonomimizi de olumsuz yönde etkileyecek gibi duruyor.

Prof.Dr. Ahmet Bolat geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “ÜLKEMİZ BU YAZ DÜNYA TURİZMİNİN GÖZDESİ OLACAK” dedi. Peki ya olmazsa? Buna dair bir B planınız var mı ? Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin 24 Kasım 2015 ‘te Rus Sukhoi Su-24M uçağının düşürmesinin ardından bir pilot hayatını kaybetmiş ve 4-5 gün sonrada tur programları iptal edilerek Türk vatandaşlarına yeniden vize uygulaması getirilmişti. Ve halen vizeler bu şekilde devam etmekte.

Türkiye’nin politik olarak öyle bir noktada kalması gerekiyor ki; her iki tarafa da eşit mesafede, ne bir adım arkada ne de önde. Çünkü 2021 Kasım ayına kadar yalnızca Rusya’dan 4 milyon 555 bin 47 turist ülkemize giriş yaptı. Bu veriye göre de yine en çok turist çektiğimiz ülke Rusya oldu. Yine aynı tarihe kadar Almanya’dan 2 milyon 897 bin 69 turist ve Ukrayna’dan ise 2 milyon 18 bin 812 turist ülkemize giriş yaptı. Ülkeye gelenler sıralamasında ilk üçte Rusya ve Ukrayna var. Türkiye’nin pandemi döneminde bile 2021 yılında 24 Milyar doların üzerinde bir turizm geliri olduğu atılacak her adımda akıllarda tutulmalı.

Özelleştirme Sebep, Pahalılık Sonuç

1985’te temeli Turgut Özal tarafından atılan Eti-Gümüş 1987’de hayata geçtikten sonra 2004 yılında 41,2 milyon dolara özelleştirildi. 1976 yılından beri Türkiye'nin tek yüksek karbonlu ferrokrom üreticisi olan Eti Krom 58 milyon dolara 2004’te özelleştirildi. Yine aynı yıl Kütahya Şeker Fabrikası 23 milyon 800 bin liraya özelleştirildi. 1953 yılında üretime başlayan Adapazarı şeker fabrikası 2004 yılında Özelleştirme İdaresine devredilmiş ve 2005 yılında kamuya ait % 94,09 hisse 45.750.000 dolar bedelle satılmıştı. Antalya limanı 2047’ye kadar Katarlı şirkette.

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), 2004’te özelleştirme programına alındı. 8 ilde üretim tesisi bulunan SEKA Kağıt Fabrikası özelleştirildi. Türkiye’nin ilk yerli traktörünü yapan fabrikası TÜMOSAN özelleşti. Araç muayene istasyonları özelleşti.

Türk Telekom , Sabiha Gökçen Havalimanı, İskenderun Limanı , Sümer Holding, TEKEL Alkollü İçkiler, İstanbul Sigara fabrikası, TEDAŞ Başkent Elektirik, Tüpraş, Petkim ve Türk Hava Yolları hisseleri gibi niceleri…..

Elimizde Atatürk Havalimanı gibi milli bir değer varken bile gidildi yolcu garantisi verilerek yeni bir havalimanı yaptırıldı.

Yani kalkıp, kağıt, mazot, tarım ürünleri, bilet, elektrik, gaz, araç muayene ücreti, et, süt, yumurta, tekstil niye pahalı diye düşünmek yerine özelleştirmelerin sebeplerine bakmak lazım. Nerede bir kaçak var? İş bu şekilde ilerlerse hayatımız daha da pahalılaşır, elde kalan şirketleri de böl parçala sat yöntemiyle elden çıkarmaya kalkarız.

Sayın Eski Türk Hava Yolları Yönetim kurulu başkanı İlker Aycı ne kadar da heyecanlıydı Turkish Cargo’yu ayırmak için hatırlatırım. Amacı neydi sizce?

Elimizde doğru düzgün gelir kaynağı bir tek turizm kaldı. Onu da bari koruyabilsek. Bu bağlamda Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Bolat’ın da yaz programı İçin umarım bir B planı vardır. Rusya-Ukrayna krizinde apolitik bir duruşumuz olmazsa bu yazdan itibaren zor günler bizi bekler.

Üretimin, planlamanın olmadığı bir yerde başarıdan, dolayısıyla da ferah bir yaşamdan bahsetmek imkansız. Doktorlarımızı, mühendislerimizi sürekli yurt dışına kaçırıyoruz, adım atılmıyor. Pilotumuz, teknik personelimiz gidiyor, arkasından bakılıyor. Kabin memurları bile gidiyor iltica ediyor. Örnekler çok. Kendi halkını ülkesine küstürmek bu olsa gerek.

Emniyetli Uçuşlarınız Olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

B PLANI

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

95253 ~ 2 yıl önce
' Üretimin, planlamanın olmadığı bir yerde başarıdan, dolayısıyla da ferah bir yaşamdan bahsetmek imkansız. '

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SmartÇukur ~ 2 yıl önce
Kargo iyi gidiyordu fakat SmartİST diye ucube binaya geçinceye kadardı. Binaya ne para harcandı Allah bilir. Atatürk meydandaki binadan kat kat büyük dışardan bakıldığında, fakat içerisi 3 kat küçük. Kargo yapılacak alan kalmamış. İlkercim olsaydı dünyada ilk 3 hedefimiz derdi, ama bu depoyla ilk 10 bile hayal. Ahmet beyin işi zor, gelir getiren kargo yeni bina ilk zarar yazan bir yapı haline geldi. Şansına birde savaş çıktı. Gelir kalemlerinde zoraki eksilmeler olunca ilk iş gider kalemlerini kısmaktır. Kargoda yurtdışına atanan müdür ve şef sayısı baya baya fazla sanki, ayrıca İstanbul’daki organizasyonda kaç müdür kaç şef var ne işe yarıyorlar araştırılması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 2 yıl önce
Türkiye'ye gelen Rus ya da Ukraynalı turist sayısında herhangi bir şüphem yok ama Alman, Avusturyalı turistler saysında var! Zira bunların sayıları gün arttıkça artan bir kısmı bizim gurbetçiler; Türk pasaportunu kesin olarak iade edip Alman, Avusturya pasaportu alanlar. Ya da zaten orada doğup, Alman vatandaşlığına geçip ilk pasaportlarını da oradan almış olanlar. Türkiye olan bağlarını koparmamışlar; hemen her yaz döneminde aksatmadan (pandemi dönemi hariç...) Türkiye'ye kalmaya, akraba ziyaretlerine geliyorlar ama Türkiye'ye giriş çıkışları bildiğimiz Alman veya Avusturya vatandaşı olarak istatistiklere giriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse de Türkiye'ye bıraktıkları döviz Rusya ya da Ukrayna'dan 1-2 haftalığına güney yörelerimize gelip turistik olarak takılanlardan da 5-6 belki de 10 kat daha fazla oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kalmadi ~ 2 yıl önce
Tk da kurumsallik kalmadi, keyfi isler yapiliyor, calisan herkes keyfi uygulamalardan ve akilli oldugu sanilan ama tam tersi calisanlara sadece bel alti vurus yapan uygulamalardan nefret ediyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
P4 ~ 2 yıl önce
Gecen P4 yapilan bir fo ile uctum, iki kelimeyi bir araya getiremiyor, hizli dusunemiyor, kleranslari bana soruyor, okyanus gecerken selcal check bile yapmamis ve kotusu varligindan habersiz, birsey sorunca ariza yapan son derece dusuk kapasitesi olan biri, sadece idare ettim ama uzuldum yazik hemde ne yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hep oyle ~ 2 yıl önce
Sirket te pilot seviyesi cok dustu, kotu olan bunlarin ilerde kaptan olmasi ve sirketin bunlarla islevini surudrebilecegine olan inanci, Tk elindeki yetismis tecrubeli pilotlari bu sene hizla kopartacak, gorunen koy boyle
Çok konusma TROL ~ 2 yıl önce
Sen kaptan maptan değilsin . Herkes belli kontrolden geciyor. TROLLLLL
Cok kotu ~ 2 yıl önce
Seviyeler inanilmaz kotu, hep bizim sirtimizda bunlar; kapasitesi dusuk kisler onun bunun torpiliyle girip bizleri zor duruma dusuruyor -birsey dersen Crm derler-haklisin kardesim, allah hepimize kolaylik versin nereye kadar idare ederiz kimbilir
Merak ettim ~ 2 yıl önce
P4 olana kadar TK’da mi yetismis yoksa disaridan mi gelmis?
P3 ~ 2 yıl önce
Biz ucalim, selcal checki ben yaparim.buralarda sikayet etmeyin, raporunuzu yazin gonderin.eger gercekten kaptansaniz tabi :)
Ve bu P4 ~ 2 yıl önce
Yani kaptana bişey olduğunda o uçağa okyanus geçirtecek Selcal dan bilgi verecek. Uçuş emniyet bu halde… herkesi aldılar ama Nuri Timurtaş gökten zembille indiği için kaza geliyorum diye bas bas bağırmasına rağmen kimse dokunamaz
So? ~ 2 yıl önce
Neden rapor etmediniz? Hadi o tuzluk, siz de benzer konuma düşmüyor musunuz? Bence ,dedıkleriniz dogruysa, sessiz kalmanız dolayısıyla siz de suça ortaksınız. Burası p4 arkadası elestircek yer degıl…
Amaç ne? ~ 2 yıl önce
Bunu saçma bir şekilde buraya yazacağınıza, tip müdürlüğünüze raporlasanız daha iyi olmaz mı?
Alayi ~ 2 yıl önce
Cogu oyle, cok zayiflar, gecmis olsun
Kesin 330 ~ 2 yıl önce
Kesin 330 dur, onune geleni p4, p5 yapiyorlar, okyanus otesi ucuslarda az, bana ne diyen kaptanlarda hicbirsey demiyor, idare ediyor, eee crm zarar girmesin, o arkadas yakinda P3 de olur merak etme, hepimiz farkindayiz yeni kokpit kalitesinde buyuk kayiplar oldugunu
P4 üm ~ 2 yıl önce
Kaptansan gel aklını alayım
Daha nedesin ~ 2 yıl önce
Adam dayanamis buraya yazmis, hepimizin sirtinda kambur, neler var neler, fo secimlerinde buyuk sorun var, ucus okullari her geleni mezun ediyor, ogretmenler unursamiyor, kimse birsey demeyince hepsi astronot, bu nereye gidecek, utanmadan bu adamlar birde hakkinda rapor yaziyor bu gidisat kotu
P4 ~ 2 yıl önce
Ben de bir P4 olarak ne kaptanlar görüyorum. Fakat kaptanın kaptanı eleştirecegi yer burası değil. Kendi ayagına sıkıyorsun. Sorun görüyorsan gider tip müdürleriyle konusursun. Ama senin de kusurların varsa onun da heaabını verebilmelisin. Burası o yer değil kaptan.
Daha ne desin diyene ~ 2 yıl önce
Eee hakkında rapor yazılacak kaptanlar da var. Kimse de şimdi burada sütten çıkmış ak kaşık muhabbeti yapmasın. Egosu yuksek bilgisiz onu bırak inişi beceremeyen kaptanlar da var. Ama ulu orta açık kimse konusmuyor. Önce cuvaldızı kendinize batıracaksınız.Biz de neler görüyoruz neler.
Rapor ~ 2 yıl önce
Demek ki raporlamacak birşey yapıyorlar ki raporluyorlar. Bence iyi de yapıyorlar. Raporlamacak bişey yoksa korkmana gerek yok zaten
Pilot ~ 2 yıl önce
Bro çok haklısın ama ingiltereye uçarken sırf anlamayacağı için telsiz konuşmalarını p4 ü pm yapan dönüşte pf yapan kaptanları da yazsana. Böyle uçuş okulunu bitirip kaptan olmuş gibi yazman hoş olmamış küçük sully
Folara yardiranlara ~ 2 yıl önce
Acaba bir madde testi yapilsa sonucunda neler neler cikabilecek kaptanlar da var ey anasindan dogarken ils hattina firlamis genis govdeci, 500 ft de discontinue approach yapan taksi yolunu pist zanneden kaptanlari da gordu bu gozler
B plani ~ 2 yıl önce
B planimiz var ilk firsatta tk yi terkedecegiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Yazar Alarm zilleri çalıyor!!! ~ 2 yıl önce
Siz olsanız ne yapardınız? Uçuş işletme ve onun türevleri geçtiğimiz dönem çoluk çocuğun eline geçmişti. Düşünsenize bir Kurumsal emniyet in başına senesi dolmamış kaptan atandı. Sonrasındada olanlar evlere şenlik… Hemen hergün ölümlü kazaya ramak kala olayları. Newark da taksi yolundan kalkanımı istersin , uçakta kaza yapıp amir yaralayan devre arkadaşını olayı sümen altı edip VİP filoya kaptan yapanımı??? Geçtiğimiz 3 haftada bir 330 ve bir 319 basınç kaybı yaşadı… Sofya da olan 737 hikayesi , kalkışta kokpit camı açılan A321 mi bunlar sadece basına yansıyanlar…. Üstüne gelir düzeyi kesinlikle kaldırılamaz saçma sapan mesailer.. Geçen bu sitede bir yorumda 737 ikinci pilotunun serzenişleri gece 4 saat uykuyla koyun çobanlığı bile yapılamayacağını uçuş emniyetinin yerlerde olduğunu anlatıyordu… İlla ikinci bir katmandumu yada yüzlerce cana mal olacak kazamı yaşanmalı? Aklı başında çok tecrübeli kurumsal emniyet başkanı lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sadece bunlar mı ~ 2 yıl önce
Kaptanlıkta adaletsizce sinyoritesi yenenler, mesai tutturmak için tarife değiştirmeler, fazla uçurulunlar, az uçurulanlar, kullandırılması engellenen mazeret izinleri, hastalıktan rapor alan kokpitten savunma istemeler…
4 kisi ~ 2 yıl önce
4 kokpit personeli ucusa gider, iki ekip olurlar, ikisi istirahate cekilir, kalan ikisinden biri kokpitte uyur boylelikle ER ucan 300-400 yolcu olan ucak dusmus bir fo ya, aferin devam edin
tk7 ~ 2 yıl önce
kim bu adam krdesim? araştırın denetleyin bi yeter. heryerde bu kişi için olumsuz yorum.
Herseyi kotu ~ 2 yıl önce
Ne zamaninda kalkar, ne ucaklarda adama gibi bakim var, ne mesaileri belli, daha bu ne lerden cok var… N buyuk Ne de halen yarim ucrete calismaya zorlanan kokpit, kimse gecmedi kargoya, bu yaz hersey durulsa bile Tk dan cok kisi ayrilacak, sadece ucreti arttimak ta yetemeyecek herkes ozu sozu durusu belli daha dengeli bir sirket ariyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok ~ 2 yıl önce
Tk da ne zaman bir plan vardiki, Ayci kargo konusunda hayal pesindeydi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bitirdiler ülkeyi ~ 2 yıl önce
Amaçları ülkeyi bitirmek bu kadar görmez bir halk olamaz dünyada ülke yavaş yavaş satılıyor ve halk uyuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keske ~ 2 yıl önce
Keske Izmir vb merkez olacak Avrupa uygulamalari olan ozgur demokratik bir bolge olsada bizde oraya gecsek, hasta adam osmanliyi diriltmeye calisan herseyden uzak kalabilsek

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000