05 Mayıs 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Tesekkurler Çetin Bey. Havaciliktaki zorunlu egitimleri denetlemeden aciz bir otorite Initial egitimleride sirketlere yaptiriyor .Kurumsal sirketlerin disinda her sey kagit uzerinde.MEDA lar artti bir gun isveren temsilcileri ayaklarina siktiklarini anlarlar
  • Merhaba Çetin Bey, size e-mail atmak istiyorum hangi mailden size ulaşabilirim?
  • Çetin bey genelleme yapmayın lütfen ,thy'de benle beraber bircok arkadaşım biliyorumki sizi sevip saygı gösteriyorlar,hürmetler.
  • Çetin bey. haklısınız. Hıc planımda olmamasına ragmen bır mulakata davet edıldım. Bundan onceki bır yazınızda degındıgınız yonetimsel hususlar cok ısıme yaradı ve prım yaptı. İnanıyorum kı 12 mayısta muspet bır haber alacagım. ( on bılgı verildi.) Sevınecegınıze ınandıgım için Sonucla ılgılı size haber verecegım. Bu arada aysegul hanıma ve trajikomedi ısımlı yoruma verdıgınız cevapları da okudum. Bır kısmını zaten bılıyordum. Ancak o donemde calısan bırı daha fazlasını anlatmıstı bıze. Sızın anlatmama nedenınızı de anlıyorum. Keske su anda thy’ de calısanlar o konuları bılseler. sıze cok fazla saygı duyarlardı ve de sacma yorumlar yazmazlardı. Sayglarımla
  • Okumadım çetin bey :D
  • Cetin Bey kültürünüz,tecrübeniz,bilgi birikiminiz tartışılmaz naçizane faydalanmak isterim. Sorum şudur ki büyük harfle yazarak cevap vermenin anlamı nedir? Bir mana teşkil ediyormu?
  • Şaka gibisiniz Hep üst perdeden hep bilgiç bilgiç Bende olsam bu yazıyı okumam
  • Cetin bey, Turkiye'de buyuk oranda istediginiz kadar bilgili olun ,bilginizi artirin birinin adami degilseniz o bilgilerin size bir faydasi olmuyor maalesef. Bunun THYde cok orneklerini gordum.Biri yurtdisinda okumus,master yapmis 3 dil biliyor,bircok konuda bilgili ama siradan basit bir memurluk isi verilmis! THY'de 49 tane doktora yapmis insan var birini taniyorum uzman olarak calisiyor ki yillarin tecrubesi,bilgisi,gorgusuyle cok iyi ama iktidarin adami degil diye o da resmen koreltiliyor! Bu ornekler o kadar cok ki inanamazsiniz. Ben, adim gibi biliyorum ki bu sektorde istedigim kadar okuyayim,geliseyim bana bir faydasi yok. Bu bilgileri de baska bir sektorde gostermek cok zor, zira her sektorun kendine ozgu dinamikleri var. Bu ulkede boyle kurumlarda istediginiz kadar kendiniz gelistirin,bilin,ogrenin kullanamiyorsunuz ve kullanamayinca da ister istemez koreliyorsunuz. Burada hicbir havacilik sirketi calisanlarina ucretsiz yabanci dil kursu vermezler ki LH,BA,KLM vs verir
  • Çetin bey Tgs‘nin temelini sizin attıgınız dogrumu?
  • iyi de siz bu arada hiç hata yapmadınız mı?

BEN OLSAM BU YAZIYI OKUMAM

Evet, ben olsam bu yazıyı okumam. Mademki okumayı bu denli sevmiyoruz. On bin de bir olan okuma sayısı içinde bulunan o orana uygun payımı daha iyi, faydalı bir şeyler okumaya ayırırım. Karar sizin.

Bir köşe yazının “ İyi “ olarak tanımlanması için o yazının okuyana bir şeyler katıp katmadığına bakmak gerektiğini okuldayken öğretmişlerdi bize. O zamanlar bu tarifleme bana o kadar doğru gelmişti ki, Airporthaber’ deki yazılarımı mümkün olduğunca bu tür, okura katkı sağlayabilecek konulara ayırmayı uygun buldum. Sözüm ona işimi  “ iyi ” yapacaktım ya.  Ancak günlük yaşamdan, ücretlerden, sendikadan vb. bahseden,  yazılara rağbetin daha fazla olduğunu bir iki örnek yazı denemesi ile de anladım ki bu tür yazılara argüman olacak alt yapıya sahip olduğumu düşünmeme rağmen şu an için konu seçimlerimle ilgili olarak aynı yolda yürümeyi sürdüreceğim. Bir önceki yazı için 3000’ni bulmayan okur sayıma rağmen.

Son yazımdan sonra bazı serzenişler aldım. Şaşırdım. Bir kısım arkadaşlar “ okumama “ hususunda kararlılar. Anlayamadığım şu ki; okumalarının bana faydalı olacağını zannediyorlar galiba. Okumama gerek yok çünkü çalıştığım iş yerinde bilgiye itibar edilmiyor, haksızlık yapılıyor, adaletli davranılmıyor, işi bilip bilmemem sonuçta hiç bir şeyi değiştirmiyor, torpil, yalakalık vs. Tüm bunların kişinin bir şeyler öğrenmesi ile ne ilgisi var, anlayabilmem çok zor. Öğrenmenin bunlarla hiç bir ilgisi yok. Başkaları için değil, yalnız kendiniz için öğrendikleriniz size faydalı olacaktır. Malum “ sel basınca, kürek çekmeyi bilen herkes kendisine bir sandal’ da yer bulur” derler. Bir diğeri de “ Öğrenmeyi akıntıya karşı yüzmeye benzetmiş, öğrenmezseniz ilerleyemezsiniz ve gerilersiniz“ diyor. Bunlar benim sözlerim değil.Çinliler ve Afrikalılar bu sözleri benimsediklerine göre, hayli güngörmüş kişilerin sözleridir mutlak.

Yapılan istatistikler gösteriyor ki, üzerimize düşenleri yeteri kadar yapmıyoruz ve okuma oranımız ilerleyen zamana nispeten geri düzeyde. İşte ülkemizin bu konudaki acınacak haline ilişkin rakamlar. Bunlara ilaveten bir de sektörümüzdeki işçi arkadaşlarımız dışındaki istihdamın eğitim seviyesinin asgari lise mezunu olduğunu düşünün.

Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 adet basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında. Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise 10 ABD dolarının altında. Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor. Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada. Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.  Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965 rakamlarının da altında. UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. Avrupa'da yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece on binde bir.

Geçmiş yazılarımdan birinde Continental Havayolları eski Genel Müdürü Gordon Bethune’nin “ Bataktan Zirveye “  isimli kitabından bahsetmiştim. Batmak üzere olan havayolunun zirveye nasıl çıkartıldığını anlatıyordu bu kitap. Kaç bin kişilik sektörden o yazımı okuyan (epeyce zaman geçtiği için tam hatırlayamıyorum ) yaklaşık 3500- 4000 kişiden kaç kişi benden bu kitabı talep etti biliyor musunuz? Yalnız 97 kişi. Biz işte bu kadar öğrenmeğe açık olmayan bir toplumuz değil mi?  Oysa konuşurken veya yorum yazarken terfilerin adil yapılmadığından, başka bir deyişle çok açık olmasa da bir şeyler olmaktan bir yerlere gelmekten bahsediyor.  

Ne diyebilirim ki, benim sadece 43 senelik iş tecrübem var ama imkân buldukça, hatta imkân yaratarak yine okuyorum ve de yine bir şeyler soruyorum benden iyi bildiğine inandığım kimselere. Kaldı ki eksikliklerimi görüyor ve de zaman zaman şaşırıyorum.

Siz çalışma hayatınızın bu gün çalıştığınız şirkette sonlanacağını mı düşünüyorsunuz? Ben çalıştığım sürede THY’ den ayrılmam, ancak emekli olurum derdim kendi kendime. Başka bir iş yeri düşünemezdim bile. Ben ayrılmadım ama ayırdılar. Ayrıldıktan sonra birinde iki kez olmak üzere üç ayrı şirkette daha çalıştım. İş yaşamı planlandığı veya istenildiği gibi sürmüyor. Hiç beklemediğiniz olumlu veya olumsuz şeyler yaşıyorsunuz. Bunlara hazırlıklı olmak gerek.

Bir kardeşimiz mail atmış. Bir senelik iş tecrübesinin olduğundan bahsediyor ve de anlatıyor neden okumasının, öğrenmesinin gereksiz olduğunu. Nasihate gerek yok diye de bitirmiş mailini.  Mail adresi çakma. Ancak, hayli uzun ve de çirkin bir anlatımdan sonra hangi şirkette çalıştığını da sözüm ona kimsenin anlamayacağı şekilde belirtmiş. Türkiye’mizin en eski havayolu derseniz akla THY gelir, 56 senelik Yer Hizmeti Şirketi derseniz de Çelebi. En son kurulan diye başlarsanız söze TGS’ yi düşünür insanlar. Hepimizin bildiği üzere sektörde herkes birbirinin aldığı maaştan, çalışma şartlarından haberdar. Bunları adı yorumda olsa bir şekilde tekrarlamanın ve isimle insanlara saldırmanın anlamı yok.  Hiç biri sır değil. Nasihate gerek yok diyorsun ama bu hikâye benim değil. “ 1802 – 1870 yılları arasında yaşayan ünlü Fransız Edebiyatçısı Alexender Dumas gençlik yıllarında tarihi roman yazma konusunda hayli hevesliymiş. Bir gün seyrettiği bir tiyatro oyununun ardından piyesi yazarı ile tanışma fırsatı bulmuş. Bunu fırsat bilen Dumas yaşlı yazara hevesinden bahsederek kendisine tavsiyelerde bulunmasını istemiş. Üstadın Dumas’a öğüdü şu olmuş. Genç adam, önce dol ki, sonra rahatça taşabilesin.” Bir senelik iş tecrübenle ne kadar “ dolmuş “ olduğunu otur ve düşün. Bırak birkaç sene daha geçsin, sonra kabından taş. Daha çabuk taşmak istiyorsan sızlanmayı bırak ve bu işe devam edeceksen önce işi tam öğrenmeye bak. Şunu hiç unutma ki,  Herbert N. Gasson’un söylediği gibi okumaya ve öğrenmeye ayrılan zaman, size daima kendisini ödeyecektir.

Dünyanın yakından tanıdığı mucitlerin birçoğuna okudukları kitaplar esin kaynağı olmuş. Tabii ki bizler mucit değiliz. Okuduklarımızdan direk fayda sağlayabiliriz. Telefonu icat eden Alexender Gramm Bell, 1876’ da Alman yazar Helmholtz’un  “ ses “ hakkında yazdığı bir kitaptan esinlenmiştir. Henry Ford otomobil yapma fikrini bir Fransız yazarın makalesinden almış olduğu bilinmektedir. O makalenin bir ziraat dergisinde yayınlandığını bilmek insanı iyice şaşırtıyor.

Evet, sizler okumayın, bazı şirketler de eğitimin üzerine eğilmesin. Sonuç yeterince eğitilmemiş personel ile iş yürütülsün. Bu sunulan hizmeti ne kadar etkiler? Onu hizmeti alan düşünmeli. Anlamadığım ise onlarında ucuz hizmet almaktan başka bir düşüncelerinin olmaması. Sektörün bir bölümü bu nedenle iyi durumda değil.

Bazı şirketlerin çalışanlarının eğitimine ne denli önem verdiğini biliyoruz. Hani İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim giderlerinizi iki katına, kötü gidiyorsa dört katına çıkartın diye bir söz var ya, bu sözün doğruluğuna inanan kuruluşlardır herhalde. Mutlak bizim sektörde de mevcuttur böyle kuruluşlar. Bazı şirketlerimizde ise eğitim göstermelik. Var mı? Var gibisinden. Oysaki çalışanların bilgi seviyesinin yükseltilmesi şirketlerin de görevi değil mi? Havayollarının uçucu personelinin ve teknisyen çalışanlarının dışındaki sektör çalışanlarının gerektiği kadar eğitildiklerini söyleyebilir miyiz?  Başka bir deyişle gördükleri eğitimin denetimi uluslararası kuruluşlarca yapılan iş grupları için bu konuda aksaklık olmaması gerekir. Doğrusunu isterseniz teknisyenlerin eğitimleri konusunda da fazla bilgili değilim. Ancak hayati fonksiyonlarını dikkate alarak böyle olması gerektiğini düşünme ve temenni etme durumundayım. Tabii ki personel devir hızı   % 50’ nin belki de 60’ın üzerinde olan şirketlerde eğitim gideri ile baş edebilmekte hayli zor. Hele hele personelin bir bölümü de on ayını doldurmadan sözleşmeye uygun olarak şirketten ayrılıyorsa. Devir hızının yüksek olma nedenlerine bakarsanız, çalışanların standartlaşmış şikâyet konularından oluşuyor.. Ücret, çalışma şekli vb. Bir neden diğerine bağlı, öbür neden ise bir başka diğerine. Ve neticeten bu nedenler ve de patronların istihdam üzerinden de kazanma arzuları birleşince tabii ki devir hızını tetikleniyor.  .

Buyurun eğitimle ilgili bir anlatım daha. Bunu kitaplarda da okumanız mümkün. Biz de böyle bir şey olsa, ne yaparlar acaba diye düşünmeyin. Fazla lüks olur. Kaldı ki bizde o denli büyük hatalar olması mümkün değil. Tabii ki, bunun bizdeki yöneticilerin kabiliyetleri ile ilgilisi yok. Patronlar hariç hangi yöneticinin bu seviyede bir yetkisi var ki, belirtilen boyutta bir hata yapsın? Bir de bu anlatımdaki olayın IBM’in kuruluş yıllarında ( 1911 ) yaşandığını düşünürseniz, o zamanki 10 Milyon USD tutarındaki harcama veya o tutardaki bi işin yapılmasına karar verme yetkisinin bu gün ne boyutta olabileceğini düşünebilirsiniz. Bizim için aşırı lüks dedim ya. Nedeni budur.

IBM’ in kurucularından Tom Watson’un yardımcılarından biri şirkete on milyon dolara mal olan büyük bir hata yapar. Derhal patronun odasına çağırılır. Odaya girer girmez  “ Sanırım istifa etmemi istiyorsunuz “diye soran yardımcısına Watson yapılan hatalardan alınacak dersin en iyi eğitim olduğunu anlatan şu cevabı verir. “ Şakamı yapıyorsun? Sadece eğitimin için 10 Milyon dolar harcadık. Ve eğitimine bu kadar para harcadığımız birinin işten ayrılmasına asla izin vermem “

Tüm sektöre, iyi haftalar olsun.

BEN OLSAM BU YAZIYI OKUMAM

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Cavit ~ 10 yıl önce
Tesekkurler Çetin Bey. Havaciliktaki zorunlu egitimleri denetlemeden aciz bir otorite Initial egitimleride sirketlere yaptiriyor .Kurumsal sirketlerin disinda her sey kagit uzerinde.MEDA lar artti bir gun isveren temsilcileri ayaklarina siktiklarini anlarlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CAVİT ~ 10 yıl önce
EĞİTİMLERİ ŞİRKETLERE YAPTIRMAK TABİİ Kİ ÇOK YANLIŞ. HER ŞEYİN KAĞIT ÜZERİNDE OLDUĞUNU ÇALIŞANLAR ZATEN GÖRÜYOR. NE DİYELİM ALLAH KAZA BELA VERMESİN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
THY ~ 10 yıl önce
Merhaba Çetin Bey, size e-mail atmak istiyorum hangi mailden size ulaşabilirim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP THY ~ 10 yıl önce
Teyyareci ~ 10 yıl önce
Çetin bey genelleme yapmayın lütfen ,thy'de benle beraber bircok arkadaşım biliyorumki sizi sevip saygı gösteriyorlar,hürmetler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAYYERECİ ~ 10 yıl önce
HAKLISINIZ. KUSURUMA BAKMAYINIZ LTF.
haklıymışsınız. ~ 10 yıl önce
Çetin bey. haklısınız. Hıc planımda olmamasına ragmen bır mulakata davet edıldım. Bundan onceki bır yazınızda degındıgınız yonetimsel hususlar cok ısıme yaradı ve prım yaptı. İnanıyorum kı 12 mayısta muspet bır haber alacagım. ( on bılgı verildi.) Sevınecegınıze ınandıgım için Sonucla ılgılı size haber verecegım. Bu arada aysegul hanıma ve trajikomedi ısımlı yoruma verdıgınız cevapları da okudum. Bır kısmını zaten bılıyordum. Ancak o donemde calısan bırı daha fazlasını anlatmıstı bıze. Sızın anlatmama nedenınızı de anlıyorum. Keske su anda thy’ de calısanlar o konuları bılseler. sıze cok fazla saygı duyarlardı ve de sacma yorumlar yazmazlardı. Sayglarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAKLIYMIŞSINIZ. ~ 10 yıl önce
ÖNCELİKLE GÖRÜŞMENİZİN İYİ GEÇTİĞİNE SEVİNDİM. EVET İŞ YAŞAMI BÖYLE. THY DÖNEMİNİ UNUTTUK ARTIK. KURUMA SEVGİMİZ VE GÜZEL ANILAR DIŞINDA BAŞKA ŞEYLERİDE PEK HATIRLAMAK İSTEMİYORUZ. THY’NİN SU ANDAKI PERSONELİNİN BİZLERE SAYGI DUYMASINA GELİNCE. ONLAR BIRBIRINI SAYMIYORLAR. BUNU YORUMLARDAN GORUYORUZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. HOŞÇAKALIN.
zaaaaa ~ 10 yıl önce
Okumadım çetin bey :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZAAAAA ~ 10 yıl önce
OKUMADIĞINIZ İÇİN DE TEŞEKKÜR EDİYORUM.BİR DE ZAHMET EDİP BUNU BİLDİRMİŞ SİNİZ. İYİ GÜNLER OLSUN.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Cetin Bey kültürünüz,tecrübeniz,bilgi birikiminiz tartışılmaz naçizane faydalanmak isterim. Sorum şudur ki büyük harfle yazarak cevap vermenin anlamı nedir? Bir mana teşkil ediyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP I PHONE ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDERİM. İNŞALLAH SİZE FAYDALI OLABİLİRİM. BAZI ARKADAŞLARIMIZ ALDIĞINIZ YORUMLAR FAZLA GÖRÜNSÜN DİYE Mİ CEVAP YAZIYORSUNUZ DİYE SORUYORLAR. CEVAPLARI KIRMIZI İLE BELİRGİNLEŞTİRMEK AİR PORTHABERE UYGUN GELMİYOR. YORUM ADEDİNİ TOPLAYIP İKİYE BÖLMEK BU İNSANLARA ZOR GELİR. BENİMKİLERİ KOLAY AYRIŞTIRSINLAR DİYE BÜYÜK HARF YAZIYORUM. HER HANGİ BİR NEDENİ YOK BUNUN. ANCAK SORAN İKİNCİ ARKADAŞIM OLDUNUZ. DOLAYISI İLE SORMAM GEREKLİ. SİZ BAŞKA BİR ANLAM TAŞIDIĞINI DÜŞÜNÜYORSANIZ BAZI ARKADAŞLARIMIZ BİR ZAHMET EDİP KÜÇÜK BİR BÖLME İŞLEMİ YAPSINLAR DİYEBİLİRİM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. HOŞÇAKALIN.
CVP DOĞRU MU? ~ 10 yıl önce
NEREDEN TANIYABİLİRİM Kİ. AMA YAZDIĞINDAN ÖTÜRÜ RAHATSIZ BİRİ GİBİME GELMİŞTİ. ÇETİNOMANİ PSİKOMATİK BİR RAHATSIZLIK. KENDİMİ AŞAĞIDA, BEN Mİ YUKARIDAYIM FARKINDA BİLE DEĞİL. BU NEDENLE GEÇMİŞ OLSUN DEME İHTİYACI HİSSETTİM. TEŞEKKÜRLERİMLE.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Şaka gibisiniz Hep üst perdeden hep bilgiç bilgiç Bende olsam bu yazıyı okumam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP I PHONE ~ 10 yıl önce
SİZE AYRILAN YER AŞAĞIDAKİ DÜŞÜNCE PLATFORMUNDA OLDUĞU İÇİN BASTIĞIM YERİ HALİ İLE YUKARIDA GÖRÜYORSUNUZ. ASLINDA DURDUĞUM YER NORMAL İNSANLARIN DÜŞÜNCE ZEMİNİ. YALNIZ UYDU KAFALI İNSANLAR AŞAĞIDAN BAKTIĞINI UNUTARAK, DİĞERİNİN YÜKSEKTE DURDUĞUNU DÜŞÜNÜR. KEŞKE YAZIDA BİR CÜMLE DÜŞÜKLÜĞÜ VEYA İMLA HATASI BULUP ONU YAZSAYDINIZ. EN AZINDAN BANA FAYDALI OLURDU. HEM OKU HEM “ BEN OLSAM BU YAZIYI OKUMAZDIM “ BAŞLIĞINI KOPYALA VE DE BUNU YAZ. KOMİK. KÖTÜ BİR ŞAKA GİBİSİNİZ (???? ). SİZE GEÇMİŞ OLSUN DİYEMEMİŞTİM. SAĞLIKLAR DİLİYORUM
DOĞRU MU? ~ 10 yıl önce
SAHİDEN BU CÜMLEYİ YAZANI TANIDINIZ MI?
trajikomedi ~ 10 yıl önce
Cetin bey, Turkiye'de buyuk oranda istediginiz kadar bilgili olun ,bilginizi artirin birinin adami degilseniz o bilgilerin size bir faydasi olmuyor maalesef. Bunun THYde cok orneklerini gordum.Biri yurtdisinda okumus,master yapmis 3 dil biliyor,bircok konuda bilgili ama siradan basit bir memurluk isi verilmis! THY'de 49 tane doktora yapmis insan var birini taniyorum uzman olarak calisiyor ki yillarin tecrubesi,bilgisi,gorgusuyle cok iyi ama iktidarin adami degil diye o da resmen koreltiliyor! Bu ornekler o kadar cok ki inanamazsiniz. Ben, adim gibi biliyorum ki bu sektorde istedigim kadar okuyayim,geliseyim bana bir faydasi yok. Bu bilgileri de baska bir sektorde gostermek cok zor, zira her sektorun kendine ozgu dinamikleri var. Bu ulkede boyle kurumlarda istediginiz kadar kendiniz gelistirin,bilin,ogrenin kullanamiyorsunuz ve kullanamayinca da ister istemez koreliyorsunuz. Burada hicbir havacilik sirketi calisanlarina ucretsiz yabanci dil kursu vermezler ki LH,BA,KLM vs verir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TRAJİKOMEDİ ~ 10 yıl önce
SİZLERİ CEVAPLARKEN YANLIŞ ANLAŞILMAKTAN ÇEKİNİYORUM. YABANCI DİL KURSU ÖRNEĞİNİZE KATILMIYORUM. HAVAYOLLARININ BELİRLİ BÖLÜMLERİNDE ZATEN LİSAN BİLMEYENLERİN İSTİHDAM EDİLMEMESİ GEREKİR.BENİN BİLDİĞİM FRANSIZCANIN BİLE GEÇERLİ OLMADIĞINI ZAMAN ZAMAN GÖRMÜŞ VE YAŞAMIŞIMDIR.YÖNETİMİNİZİN İSTİHDAM PRENSİPLERİNİ TÜM SEKTÖR BİLİYOR. MALUMU KİŞİSEL GELİŞİME GEREK DUYULMAMASININ NEDENİ OLARAK İFADE ETMENİZİ YADIRGADIĞIMI SÖYLEMELİYİM. DOKTORA YAPMIŞ BİRİNİN UZMAN OLARAK İSTİHDAMINI YADIRGAMAMIZ POZİSYONUN GELİRİ VE KİMLERİN AYNI UNVANLA ÇALIŞTIĞI İLE İLGİLİDİR. AĞABEYİM ÇOK UZUN SENELER AMERİKADA OKUDU VE ÇALIŞTI. BİR ARA THY' DE KOORDİNATÖR OLMUŞTUM. AĞABEYİM MESLEĞİNDE BU KADAR İLERLEDİĞİNİ BİLMİYORDUM KUTLARIM DİYE MESAJ GÖNDERDİ. OYSA Kİ BEN GÖREVDEN ALINMIŞTIM, RADYATÖR, ADAPTÖR, TRANSFORMATÖR KADROSU DOLUYMUŞ VE KOORDİNATÖR OLMUŞTUM. mEĞER O DA FORD COMPANY' DE KOOR. MÜŞ. BİZİM UZMANLIK BU HESAP OLUYOR. BANA GÖRE HAKİKİ UZMAN HAYLİ YUKARILARDA. SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.
trajikomedi 2 ~ 10 yıl önce
Sayin ustad, kesinlikle yanlis anlasilmaktan cekinmeyin sizlerin yazilari bizlere rehberlik ediyor.Yabanci dil kursu olayini acayim,LH,BA,KLM vs personelleri ne kadar cok dil bilirlerse hem kendilerine hem de sirkete o kadar faydali olurlar zihniyetliyle ucretsiz dil ve diger kendilerine hem iste hem sosyal hayatta faydali olacak kisisel gelisim,kultur vs kurslari acarken ,thy, ben kurslarla indirim anlasmasi yaparim isteyen gider ogrenir zihniyetinde! Thy de yurtdisinda sef ve mudur olup yabanci dil bilmeyenler var maalesef! Ben kisisel gelisime kesinlikle karsi degilim keske 1 sene calismasam da kurslara gidip kendimi daha da gelistirsem diye hayal ederim ancak ogrendiklerinizi,bildiklerinizi birinin adami degilseniz,gerekli departmanlarda,bolumlerde kullanamiyorsaniz,kullandirmiyorlarsa zamanla o bilgiler curuyup gidiyor,koreliyorsunuz o yuzden kendimizi gelistirsek (bu sirketten emekli olmak istiyorsak tabii) bize bu sirkette ne faydasi olur onu sorguluyorum.Saygilarimla.
CVP TRAJİKOMEDİ 2 ~ 10 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. TORPİL HER DEVİRDE VARDI.AMA SİZDEN, BİZDEN YOKTU.BİZ ÇALIŞIRKEN DE. ŞİMDİKİLERİN ÖLÇÜYÜ KAÇIRMIŞ OLDUKLARI KESİN.BU YÖNETİM İNSANLARI KULLANMIYOR VEYA YANLIŞ KULLANIYOR OLABİLİR. MAL SAHİBİ DEĞİLLER. KÖRELMENİN ÖNÜNE ŞAHSİ ÇABANIZLA GEÇEBİLİRSİNİZ. EVET ŞANSSIZSINIZ. BENİ THY' DEN GÖNDEREN YÖNETİCİLERİ DÜŞÜNÜYORUM DA, SİZİNKİLERLE HİÇ BİR KONUDA KIYASLAMAM MÜMKÜN DEĞİL. BÜYÜK HAKSIZLIK OLUR. GEÇMİŞTE BENDE ONLARA ÇOK KIZIYORDUM. SÖYLENİP DURUYORDUM.DEMEK Kİ SİZİN YÖNETİCİLERİNİZİ GÖRMEK VE DİNLEMEK GEREKLİYMİŞ.HEP AYNI ŞEYİ TEKRARLIYORUM AMA " DAHA İYİSİNİ BULANA KADAR EN İYİ İŞ SAHİP OLDUĞUNUZDUR. VE DE ŞANS HAZIR OLANA GÜLÜYOR. TAKİBİNİZ VE DERTLEŞMENİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Teyyareci ~ 10 yıl önce
Çetin bey Tgs‘nin temelini sizin attıgınız dogrumu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAYYARECİ ~ 10 yıl önce
TAYYARECİ ARKADAŞIM. BU PEK KONUŞMAK İSTEMEDİĞİM BİR KONU. BUNA RAĞMEN SİZİ CEVAPLAYACAĞIM. CEVABI BU SAYILI VURUŞLARLA VERMEK ZOR OLACAK. BU KONUDA 500 SAYFAYA YAKIN BİR DOKÜMAN VAR. YİNE DE SIĞDIRMAYA ÇALIŞACAĞIM. ŞİMDİ SAAT 00.35.DOLAYISI İLE SİZİ YARIN AKŞAM CEVAPLASAM KUSURA BAKMAZSINIZ HERHALDE.
CVP THY 1 ~ 10 yıl önce
BU UZUN CEVABİ YORUMUN YAYINLANMASI İÇİN AİRPORTHABER YÖNETİMİNDEN İZİN ALINMIŞTIR. THY GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI YAPTIĞIM DÖNEMDE THY SGY 22’ NİN ÖNGÖRDÜĞÜ BEDELİN 50%’Nİ ÖDEYEREK VE DE GERİSİ İÇİN BANKA TEMİNATI VERMEK SURETİ İLE 3 NCÜ KURULUŞLARA HİZMET SUNUMUNA DA CEVAZ VEREN A GRUBU YER HİZMETİ RUHSATININ ALINDIĞI ( RUHSAT NUMARALARI ADIŞ / 022-023-024-025 ATA-AYT-ESB-ABD HAVALİMANLARI İÇİN ) THY’NİN 22 MART 2001 TARİHLİ YAZISI İLE İST. MENKUL KIYMETLER BORSASINA BİLDİRİLDİ. BU KONUDA ÇALIŞACAK OLAN APRON PERSONELİ THY TARAFINDAN İŞE ALINDI. MEVDUDA İLAVETEN 2 MİLYON DOALR TUTARINDAKİ TECHİZATTA. PERSONEL HAVALİMANI DIŞINDA EĞİTİLDİ THY KENDİ HİZMETİNİ GÖRMEK ÜZERE ÇELEBİ İLE MEVCUT SÖZLEŞMESİNİ 08.02.2002 TARİHİNDE FESHETTİ. VE EKİP THY UÇAKLARINA HİZMET SUNUMUNA BAŞLADI. BUNU DİĞER HAVAYOLLARINA HİZMET SUNUMU ÇALIŞMALARININ TAKİP EDECEĞİ AÇIKTI. SONUÇTA TÜRKİYEDEKİ YER HİZMETİ PASTASI BELLİYDİ VE DE BU PASTA 2 ŞİRKET TARAFINDAN PAYLAŞILIYORDU. THY’NİN DEVREYE GİRMESİ İLE PASTANIN 3’ E BÖLÜNECEĞİ ORTADAYDI. BU NEDENLE MEVCUT İKİ YER HİZMETİ ŞİRKETİLERİNİN RUHSAT ALIM ÇALIŞMALARI BOYUNCA THY YÖNETİMİNE ÜZERİNDE KURDUKLARI POLİTİK BASKI BAŞBAKANLIK VE BAKANLIK BOYUTLARINA ÇIKARAK İYİCE YOĞUNLAŞTI. BU ARADA VE MEVCUT YER HİZMETİ ŞİRKETLERİNİN HİZMETİNDEN MEMNUN OLMAYAN YERLİ VE YABANCI ŞİRKETLERLE GÖRÜŞMELER YAPILDI VE İLK HİZMET AYT KÖKENLİ 2 HAVAYOLU İLE SÖZLEŞME AKTEDİLDİ.. 24.12.2001 TARİHİNDE ŞİRKETLERDEN BİRİ TARAFINDAN KALEME ALINAN VE DİĞER ŞİRKETİN PATRONU TARAFINDAN İMSALANAN BİR YAZI İLE ÇALIŞMALARIMIN KİŞİSEL HIRSTAN ( KASTEDİLEN BENDİM ) KAYNAKLANDIĞI BELİRTİLEREK ÇALIŞMANIN ÖZELLEŞTİRME FAALİYETLERİNE SEKTE VURACAĞI İFADELERİ İLE TASARRUFA ENGEL OLUNMASI İSTENDİ VE 2002 MART AYI BAŞINDA İŞ AKTİM FESHEDİLDİ. YÖNETİM KURULU KARARI GENEL MÜDÜR YER İŞLETME YARDIMCILIĞI KADROSUNUN İPTALİ VE ÇETİN ÖZBEY’ E BAŞKA UYGUN KADRO BULUNMAMASI ŞEKLİNDEYDİ. TABİİ Kİ BU YÖNETİM GELİNCE AYNI KADROYU HEMEN İHDAS ETTİ. İLK UÇAĞA HİZMET VERİLİŞİNİ APRONDAKİ ARKADAŞLARIMIN VEFA GÖSTEREREK GETİRDİKLERİ BİR WT İLE A KAPISI DIŞINDAN TAKİP ETTİM. HEM ÜZÜLDÜM İŞTEN ÇIKARTILMIŞTIM. SEVİNDİM İŞİ BAŞARMIŞTIK. BEN AYRILDIKTAN SONRA THY YÖNETİMİ RUHSATIN İADESİ ( PARANIN GERİ ALINMASI ŞARTI İLE) TALEBİNİ DHMI’ NE İLETTİLER. THY’NİN SÖZLEŞME YAPTIĞI ŞİRKETLERE İSE SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEMELERİ HALİNDE THY TARAFINDAN ŞİRKETLERİNE TEKNİK DESTEK VERİLMEYECEĞİNİN İFADE EDİLDİĞİ BİLGİSİNİ ŞİRKETLERİN BİR YETKİLİSİNDEN ALMIŞTIM. SONUÇTA THY ALMIŞ OLDUĞU VE DE VARLIĞINA 4 DEĞER KATACAĞI AÇIK OLAN BU RUHSATLARI BİR ŞEKİLDE ( KANAATİMCE POLİTİK BASKI NEDENİ İLE ) İADE ETTİ. BU ARADA ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULUNDAN BAŞBAKAN İMZALI BİR KARAR ÇIKARTILMASI DA İHMAL EDİLMEDİ.
CVP THY 2 ~ 10 yıl önce
DA İHMAL EDİLMEDİ. TGS ÇALIŞMALARINA BAŞLANILMADAN GENEL MÜDÜR ABDURRAHMAN GÜNDOĞDU BENİMLE GÖRÜŞEREK BU KONUDA ELİMDE MEVCUT OLAN DOKÜMANLARI İSTEDİLER. ZATEN BUNLARIN HEPSİ THY KAYITLARINDA MEVCUTTU. ANCAK THY’Yİ DEVRALDIKLARI GÜNDEN İTİBAREN SÜREKLİ İŞTEN ÇIKARMA YAPMALARINDAN ÖTÜRÜ, ŞİRKETİN HAFIZASINI BİR ANLAMDA SİLMİŞLERDİ. KENDİLERİNE HESAPLAMA YÖNTEMİ İLE İLGİLİ BİLGİSAYAR PROGRAMI DIŞINDA YAZIŞMALARI VERMEMİN BİR SAKINCASININ OLMADIĞINI, ÇELEBİ DE ÇALIŞMAMADAN ÖTÜRÜ DAHA FAZLASINI VEREMEYECEĞİMİ İFADE ETTİM. VERDİĞİM VE GERİ ALDIĞIM YAZIŞMALAR HALEN BENDEDİR. EĞER TGS’NİN TEMELİNİ ATMAKTAN KASIT SİSTEME 3 NCÜ BİR KURULUŞUN GİRMESİ İSE, BUNDA ÇOK ÜST SEVİYEDE KATKIMIN OLDUĞU İFADE EDİLEBİLİR. ANCAK THY’NİN KURMAK İSTEDİĞİ SİSTEM BU GÜNKÜ TGS’NİN UYGULADIĞI SİSTEM DEĞİLDİ.. BU ÇALIŞMA O GÜN DURDURULDU İSE DE BİRİNİN BUNU YAPACAĞI AÇIKTI. VE BEN BU ÇALIŞMA İLE KENDİMİ RİSKE EDEREK THY MENFAATLERİNE UYGUN HAREKET ETTİĞİME İNANMAKTAYIM. 500’ E YAKIN SAYFA İLE DÜZENLENEN NOTU DAHA FAZLA KISALTMAM MÜMKÜN DEĞİLDİ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Teyyareci ~ 10 yıl önce
Sizin kadar thy‘ye değer katan şirket menfaati için kendi konumunu tehlike sokan cok nadir yönetici vardır,hayranlıkla izliyorduk sizi inandıgınız şeyler için kafa tutuyordunuz yer işletme sizinle güçlenmişti ayrılınca üzülmüştük.
kilit soru. ~ 10 yıl önce
iyi de siz bu arada hiç hata yapmadınız mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KİLİT SORU ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. 40 SENEYİ AŞKIN SEKTÖR YAŞAMIMDA HİÇ HATA YAPMAMIŞ OLMAM MÜMKÜN MÜ SİZCE. DOLAYISI İLE KİLİT SUALİN AMACINI ANLAMIŞ DEĞİLİM. TABİİ Kİ HATA YAPTIM. ANCAK YÖNETİCİLERİM BİR KISMINI HOŞ GÖRDÜLER VE DERS ALMAMI SAĞLADILAR. BEN DE HATALARIMDAN DERS ALMAYI BİLDİM. ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM. BİLEREK, ÖLÇÜP BİÇEREK ÇALIŞTIĞIM KURUMLARIN VEYA BİRLİKTE ÇALIŞTIĞIM BİR İNSANIN ALEYHİNDE OLAN PLANLI BİR HATA YAPMADIM. DÜŞÜNEBİLDİĞİM BİR HATAM THY’ DE SON ATTIĞIM ADIMLAR VE İŞTEN ÇIKARTILMAMI TAKİBEN, KURUMU HAKKIMDA YAPILAN İŞLEMDEN ÖTÜRÜ MAHKEMEYE VEREBİLECEĞİMİ DÜŞÜNEN YÖNETİMİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ HUKUKEN ENGELLEMEK İÇİN YER İŞLETME GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞINI İPTAL ETMELERİNE SEBEBİYET VERMİŞ OLMAMDIR. İŞTEN ÇIKARTILMA NEDENİ OLARAKTA BU BELİRTİLMİŞTİ. BURADA YÖNETİMİN BANA BU KONUDA GÜVENSİZLİĞİ VARDIR VE DE BUNA BENİM BİRAZDA ÖLÇÜSÜZ DENİLEBİLECEK TAVRIM VE AYNI FORMATTAKİ KARŞI ÇIKIŞIM NEDEN OLMUŞTUR. BUNU DÜŞÜNEMEMİŞ OLMAMI UZUN SÜRE KİŞİSEL EKSİKLİĞİM OLARAK DEĞERLENDİRİP ÜZÜLMÜŞÜMDÜR.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000