18 Ocak 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • keske a350-800 diye bir ucagin olmadigini bilip de yazsaydın yorumunu
  • Vizyonsuz CEO nun kosa kosa gidip gelecegin ucaginin siparislerini iptal etmesi oldu
  • 777 lerde tarih olacak 330 larda, donem kompozitlerin, new generation motorlarin
  • YORUMLARINIZ YAZI KONUSU İLE İLGİLİ DEĞİL. LÜTFEN YORUM KURTUKARINI BİRBİRİNİZLE YAZIŞMA YERİ OLARAK KULLANMAYIN. KONUYU KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜMÜ İLE GÖRÜŞÜN TASSAYA DA İLETİN.
  • YORUMLARINIZ YAZI KONUSU İLE İLGİLİ DEĞİL. LÜTFEN YORUM KURTUKARINI BİRBİRİNİZLE YAZIŞMA YERİ OLARAK KULLANMAYIN. KONUYU KİME ŞİKAYET EDECEĞİNİZİ KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜMÜNÜZE SORUN.
  • aile içi şiddet tespiti çok dogru
  • Tskkurler sayin yazar

BOEİNG 737 MAX: Bazı Havayolları Artık Bunları Uçurmayacak Herhalde.

Bildiğiniz üzere dünyanın en büyük uçak üreticilerinden ABD’li Boeing, 737 Max tipi yolcu uçaklarında tespit edilen arıza nedeniyle yaşanan 2 kazadan dolayı 2,5 milyar dolar tazminat ve para cezası ödeyeceği 2021 yılının ilk haftası içerisinde gazetelerde yer aldı.  Yine, hatırlayacağınız üzere her 2 kazaya da uçaklardaki yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığının yol açtığı tespit edilmişti. Uçaklar parka alındı ve Boeing bu konuda büyük bir mesai harcayarak uçaklarda gerekli modifikasyonları uyguladı ve FAA’ nin ve uçakları kullanan ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin onayı ile uçaklar tekrar gökyüzüne çıktı. Şu anda Boeing üretim Merkezinde havayollarına teslim edilmeyi bekleyen yaklaşık 250 adet B 737 MAX bekliyor. Yanılmıyorsam bunların 12 adedi de Türk Hava Yollarımızın bu uçakları ne şekil ve şartlarda alacakları belli değil. Alıp almayacakları da.

Son dönemde BOEİNG’ in Yaşadığı Olaylar: American Airlines’ın bir uçağı yakıt sistemi arızası nedeniyle kalkış havalimanına geri döndü. Mexico City’ e gitmek üzere havalanan B 737 800 motoruna kuş girdi ve motor yandı. Uçak acil iniş yaptı. Türk Hava Yollarının B737-800 uçağı Münih’ e uçarken Kokpit sol camı çatladı. Uçak düşük irtifaya inerek Münih’ e devam etti. Dönüş seferi iptal edildi. ABD United Airlines B737-800 uçağı San Jose iniş sonrasında sol ana iniş takımı pistten dışarıya çıktı ve 250 metre kadar yeşil alanda yürüdükten sonra pilotun müdahalesi ile tekrar piste girdi. Lionair’e ait B737-900 tipi uçak varış havalimanına normal iniş yaptıktan sonra her 3 iniş takımı da pistten toprak sahaya girdi ve saplanıp orada kaldı.

Görülüyor ki bu uçaklar Boeing 737 Max tipi bile değil. İnsanlar genelde Boeing firmasını tanıyor veya isme aşina. Her ne kadar Max kelimesi 3 harfli olmasından ötürü akılda tutulmaya çok müsait olmasına rağmen çoğunluğa göre arkadan gelen numaralar fazla önemli değil.

Kızım Sana Söylüyorum,  Bazen birilerine bir şeyleri anlatmaya, nasihat vermek istediğimizde, direk o kişiye değil de, ona yakın birisine anlatıyor veya nasihat ediyormuşuz gibi davranırız. Nasihati asıl alması gereken bizim için başkası olup çeşitli sebeplerden dolayı bunu ona söyleyemeyiz. Onun yerine, yanındakine,  bir başkasına aynı şeyi söyleyerek, dolaylı bir şekilde asıl kişinin anlamasını sağlamaya çalışırız. Örneğin bir kaynananın, gelinini sürekli ikaz etmesi, ona öğüt vermesi, gelinin hoşuna gitmeyebilir. Biraz da gelinden çekinen kaynana, gelinin bir hatasını direk kendine söyleyemez. Bunun yerine, kendi kızına o hatayı bir daha yapmamasını söyler. Anlayan anlar. İnsanlar da bazen bizden çekindiklerinden dolayı direk öğüt vermeyebilirler. Bu nedenle başkasına bile verilmiş olsa, haklı öğütleri dikkate alıp uygulamak, bizim için de faydalı olacaktır

Sizce United Airlines Bu Konuya Neden Zaman Harcadı ki? United Airlines’ın hazırladığı videoda havayolu pilotları, Boeing 737 MAX’ ın 20 ay yerde kaldıktan sonra gökyüzüne dönmesi için yapılan tüm hazırlıkları video ile anlattı. Havayolunun web sitesinde, United uçuş yazılımını, FAA da dâhil olmak üzere tavsiyeleri ve direktifleri uygulamak için çalıştığı ayrıntılı olarak belirtildi. Uçmaya hazır olduklarından emin olmak için her uçak için ek pilot eğitimi ve birden fazla test uçuşu gerçekleştirildi. Bu değişiklikler yapıldıktan sonra United 737 MAX uçağı, hizmete dönmeden önce deneyimli pilotları ve uçak teknisyenleri tarafından ayrı ayrı değerlendirilecek. Ve de şirket yolcu programında ismi kayıtlı olan tüm yolcularına ve medya kuruluşlarına bu videonun linkini göndererek bilgilendirmiş. Evet, sizce United bunu yapmaya neden gerek gördü? Ve de bu konuda ses çıkartmayan havayolları ne yapıyorlar? Film yapmaları vb. şart değil tabii ki. Şu anda Pandemi nedeni ile bahis konusu uçaklara ihtiyaç duyulmadığı da malum. Yine de insanlara b 737 MAX uçakları konusunda ne yapıldığını anlatmaya mecburlar. Bunu yapmazsanız, insanlar birbirine anlatacaklardır. Siz de oturup sözlükten “Şüyuu vukuundan beter” sözünün anlamını aramak kalacaktır.

Pandemi ve Kısıtlamalar insanların ruh sağlığını iyiden iyiye yıprattı.

Her kanalda, her programda bir profesör konuşuyor. Genelde söyledikleri birbirinden çok farklı değil. Şu anda en çok Aşı konuşuluyor. Geldi, gelmedi, ne zaman gelecek, uygulama ne zaman başlayacak vb. İnsanlar, sağlığı, evi ve işi için düşünmekten iyice yıprandı.

Bu konuda yalnız değiliz  Dünyanın farklı yerlerindeki pek çok insan aynı nedenden ötürü depresyonda, kaygılı ya da stresli. Yalnızca bazıları bunları diğerlerinden daha fazla yaşıyor.

Pandemi ile uğraşırken, birbirimizden uzak kalmak zorunda kaldık ve her birimiz eşi benzeri görülmemiş bir şekilde farklı seviyelerde korku, belirsizlik, belki iş kaybı ya da yas yaşadık. Bu duygular hepimizi allak bullak etti.

Bütün bunlar başladığında, virüsün nasıl yayıldığını ve ellerimizi profesyonelce nasıl yıkamamız gerektiğini öğrendik. Şimdi önümüzde böyle bir dönemde ruh sağlığımıza ne olduğuna ve bu sorunlarla nasıl başa çıkabileceğimize dair öğrenmemiz gereken dersler var. Bunun içinde önce durum tespiti yapmak gerek.

1. Endişeliyiz, depresif ve sarsılmış durumdayız: Araştırmaların sonuçlarına göre, yaşanılan bu stres ve yoğun kaygı durumu kötü uykuya sebep oluyor ve kişilerin hayatlarında bir kısır döngü oluşturuyordu. Pandemi sürecinde, ne kadar fazla geç saatlerde uyanık kalırsak, üzerinde kontrol sahibi olamadığımız endişelerimizi yeniden alıyor ve ruh sağlığımız da bir o kadar kötüleşiyordu.

2. Bazılarımız yalnız, “Evde kal” çağrıları ve yönergeleri ve sosyal anlamda kişilerden uzaklaşmak pek çok kişiyi toplumdan izole edilmiş hale getirdi. Bunun beraberinde kişilerdeki yalnızlık hissi artması da oldukça normal

3. Aile içi şiddet arttı: Nisan ayının başlarında, Birleşmiş Milletler, Pandemi sürecinde hızla artan kadına karşı şiddete karşı dünya çapında hızlı bir aksiyon alması konusunda devletlere çağrıda bulundu.. Onların görüşlerine göre, bu durum pek çok faktörden kaynaklanıyor: kişiler kendilerini istismar eden eşleri ile evde daha çok vakit geçiriyor, işsizlik ve ekonomik anlamda stres verici durumlar çatışmalara sebep oluyor, sığınma evleri kapılarını kapatıyor ve güvenlik güçleri tutuklama konusunda teşvik edilmiyorlar. Ülkemizdeki durum ise malum.

4. Etkiler kişiliğe, yaşam tarzına ve demografik şartlara göre değişiklik gösteriyor: İleri yaştaki kişiler Covid-19 için daha yüksek risk taşıyorken, daha genç yaştaki kişilerin duygusal anlamda bir mücadele içinde olduğu görülüyor.

5. Dezavantajlı gruplar için durum daha kötü: Dünya çapında yapılan araştırmalarda araştırmacılar Pandemi döneminde hangi kişilerin ruh sağlığı problemlerine karşı daha hassas olduğunu inceledi. Kişileri risk grubuna sokan çok az sayıda temel faktöre ulaştılar.

Birkaç çalışmanın sonuçlarında, sağlık durumu daha kötü ya da kronik hastalığı olan kişilerin stres, kaygı, depresyon ve TSSB belirtileri göstermeye daha yatkın olduğu görüldü. Pek tabi ki bu durum bu kişilerin Covid-19’a karşı daha yüksek bir risk teşkil etmesinden de kaynaklanıyor olabilir.

6. İş durumumuz büyük önem taşıyor.  Şu anda Pandemi nin günlük hayatımıza etkilerini düşündüğümüzde bu sürecin işimize olan etkisi belki de en önemli etki sayılabilir.

Gıda satışı, kuryelik, taşımacılık ve çöp toplayıcılığı gibi işler yaparak risk altında çalışan pek çok kişi varken; doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları da Covid-19 hastalarının tedavisinde en önemli rolü oynuyorlar. Pek çok ofis uzaktan çalışmaya geçti ve çalışanlarından evlerinde izole olmalarını istedi. Aynı zamanda pek çok kişi de işi ve çocuklarıyla ilgilenmekle meşguller.

 Pek çok insan ise Pandemi döneminde ya çalışamadı ya da işe geri dönebilmeyi bekliyorlar. Maalesef bazıları ise işlerini tamamen kaybettiler. Evet, insanlar nasıl depresif bir ruh haline girmesin ki. ( Kaynak: Kemal Sayar / Greater Good)

Evet, şimdi Turizm sektörü ile iç içe yol alan Sivil Havacılık sektörünün bu seneki durumuna Turizm penceresinden bakalım. Turizmin Sektörünün Uluslararası Kalite Belgeli (IMQS) haber portalı olan THM Turizm Haber Merkezi 13 Ocak 2021 tarihli haberinde 2021’ de sektörün durumunu IATA Başkanının beyanatına ilişkin haberle ile şekillendirmiş.    “ Seyahat endüstrisi için 2021 yılının umut verici olmadığına ilişkin uluslararası alanda yapılan açıklama ve değerlendirmelere yenileri ekleniyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)Başkanı Alexandre de Juniac video konferans yöntemiyle yaptığı basın toplantısında “Seyahat ve turizm ekonomisi 2021’de düzelmeyecek” dedi. “2021’de işler kaybolmaya devam edecek” diyen Juniac şunları söyledi:“ Bilim bize, testlerin etkili bir şekilde kullanılması halinde gezginlerin topluluk aktarımında önemli bir faktör olmayacağını söylüyor. Ancak çoğu hükümet, karantina konusunda tünel vizyonuna sahip ve sınırları güvenli bir şekilde yeniden açmanın veya kilitlenmelerin kendi kendine empoze ettiği ekonomik ve zihinsel sağlık zorluklarını hafifletmenin yollarını bulmaya hiç odaklanmıyor. Kısıtlamalar insanların ruh sağlığı üzerindeki etkisi artmaya devam edecek. COVID-19 politikalarının ciddi yan etkilerini ele almaya başlayabilmemiz için karantina yerine teste dayalı daha dengeli bir kamu politikası yaklaşımına ihtiyaç var. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ne diyor?

Havacılık, dünyamızın önemli bir motorudur ve dünyayı COVID-19’dan kurtarmaya yükseltmede kritik bir rol oynayacaktır. Dünya uluslarını birbirine bağlı ve birleşik tutmak için ihtiyaç duyduğu desteği almasını sağlayalım. ”Destek, COVID-19 ve seyahat risklerini yönetmek için tutarlı, mantıklı, bilimsel olarak desteklenen politikalarla başlar.

Genel gidişata ilaveten Turizm ve buna bağlı olarak Sivil Havacılığın da 2021’in iyi geçirmeyeceği sanki ortada gibi. Korkum o ki, bu gidişat insanların içinde bulundukları ruhsal bunalımı artıracak. İş yaşamı ile ilgili en önce düşünülmesi gereken konu bu. Çalışanlar zaten zor durumda. Buna nasıl bir çözüm bulunabilir ki?

Karanlık dönemlerin geçiştirilmesine en önemli faktör inanç. Evet, bu konuda inanç kadar hiçbir şey insana yardımcı olamaz. “ İnanç kavramı, insanın var oluşundan bu yana insana insan olma özelliğini kazandıran değişmez bir gerçeğin temel olgusudur( *).  Bunu takiben kişilerin bu stresli, yıpratıcı ruh halini mümkün olan en az zararla atlatabilmeleri için kendileri hakkında karar verici mercilere inanmaları ( Devlet ve Patron ) yaşama daha iyi ve sıkı sarılmaları onların ruhsal bunalımını belki de dayanılabilir düzeye çekecektir.

Hepimize sağlıklar diliyorum.

( * ) Bold ile belirginleştirilmiş İnanç Kavramı tarifi “Yeni Yaşam okulundan” alıntıdır)

BOEİNG 737 MAX: Bazı Havayolları Artık Bunları Uçurmayacak Herhalde.

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

dar govde ye ~ 3 yıl önce
keske a350-800 diye bir ucagin olmadigini bilip de yazsaydın yorumunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A350-2000 ~ 3 yıl önce
adam dogru yazmis, 800 de var -2000 de, talihsiz yazmissin
CVP DAR GÖV... ~ 3 yıl önce
İNSANLAR YANLIŞ YAPAR. BU KAÇINILMAZ. AMA BAŞKASINA HATA YAPIYORSUN DERKEN TENKİT ETTİĞİ AYNI KONUDA YANLIŞ YAPMAK AYRI BİR KABİLİYET İSTER.SİZİ KAÇ BİN KIŞI İÇİNDEN SEÇİP ŞİRKETE ALDILAR ?
Asil guldugum ~ 3 yıl önce
Vizyonsuz CEO nun kosa kosa gidip gelecegin ucaginin siparislerini iptal etmesi oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sadece odegil ~ 3 yıl önce
777 lerde tarih olacak 330 larda, donem kompozitlerin, new generation motorlarin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dar govde ~ 3 yıl önce
Dar govdede ER basladi, donem hafif kompozit govdeli ER ucaklar, 787 ve ozellikle 350 su an en cok yildizi parlayan ucak, 320 ailesi gibi, 350 -1000 den 350-900 350-800 bunlar payload durumuna gore kolay ayarlanabilen Long Haul ucaklar
CVP BU NEDİR ~ 3 yıl önce
YORUMLARINIZ YAZI KONUSU İLE İLGİLİ DEĞİL. LÜTFEN YORUM KURTUKARINI BİRBİRİNİZLE YAZIŞMA YERİ OLARAK KULLANMAYIN. KONUYU KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜMÜ İLE GÖRÜŞÜN TASSAYA DA İLETİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
-ŞİKAYET-SORU ~ 3 yıl önce
YORUMLARINIZ YAZI KONUSU İLE İLGİLİ DEĞİL. LÜTFEN YORUM KURTUKARINI BİRBİRİNİZLE YAZIŞMA YERİ OLARAK KULLANMAYIN. KONUYU KİME ŞİKAYET EDECEĞİNİZİ KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜMÜNÜZE SORUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel yazı ~ 3 yıl önce
aile içi şiddet tespiti çok dogru

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GÜZEL.. ~ 3 yıl önce
BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYOR SAĞLIKLAR DİLİYORUM..
Guzel yazi ~ 3 yıl önce
Tskkurler sayin yazar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GÜZEL Y.. ~ 3 yıl önce
TAKİBİNİZ VE BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR SAĞLIKLAR DİLİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000