25 Nisan 2022, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Keşke birazda THY ve PEGASUS un 1000 e yakın yabancı uçucu istihda ettiğinden, SHY 6A ya göre Türk uçucu istihdam şartının sadece %50 olduğundan, Bu baskı altında işsiz Türk pilot adaylarinin Bursa'daki oldugu gibi sigortasız ve karın tokluğuna eğitim uçuşlarında hayatlarının sonlandigindan da Bahsetseydiniz.
  • Atın cadetleri Kabinde benim gibi çok pilot var beni alın
  • Ülkede yüzlerce uçuş okulu mezunu ancak pandemi falan derken işe girememiş işsiz pilot beklemekte. Ancak lafa geldimi “yerli ve milli” söylemlerinde mangalda kül bırakmayan havayolu şirketlerimiz üç maymunu oynamaya devam ediyor. Yabancı pilot sevdası vazgeçilmezimiz olurken bir de pegasusun son ilanındaki gibi sadece belirli bir zümrenin katılabileceği trajikomik ilan tuz biber oluyor. He ama bu şirketler milli bayramlarda bayrak sallar en şoven reklamları verirler, üniversitelerde öğrencilere bol keseden “isteyin, çabalayın, havacılık şöyle büyüyor, böyle gelişiyor” diye nutuk çekmeyi de bilirler. İş insanları toplantılarında “yetişmiş iş gücümüz, gençlerimiz yurtdışına kaçıyor” diye eleştirilerde bulunurlar. Sahi ya, neden kaçıyorlar?
  • Yabançi pilotlarin yerine Turk pilotlar alinsin. Issizlik kalmaz. Sorun çözulur
  • Mobing yapanlar unutulmamalı, Yaptıkları yanlarına kar kalmamalı.
  • Uçuş okulları bu paraları euro cinsinden talep ederken, DEVLETE yani DHMİ ye TL cinsinden çok komik ücretler ödeyerek bu hizmetleri üretmektedir. Yetkilileri göreve davet ediyorum.
  • dakka ya 2 kişi gidip geliyoruz, dönüşte uçuş süresi 9 saati buluyor, defalarca rapor yazdık değişen yok. ne olsun istiyorlar bu müdürler yöneticiler
  • Faizle mesleği kıyas etmek nasıl bir sığlıktır daha net bir kıyas yapılamaz mı? Koy parayı bankaya malak gibi evde yat kafaya bak
  • Olay Pegasus’un uyanıklığından başka bir şey değil gibi geliyor bana….. Seçmelere her girenden 500 Euro para alacaklar 1000 aday girse 500.000 Euro temiz para algısı yok vergisi yok. Sonra MPL dediğin eğitimin maliyeti nedir ki… 25 saati hariç hepsi simülatörde geciyor. Kaza riski yok yakit parası yok….. 15bin Euro maliyeti olan eğitimi de 100 bine sat ohhhh ne güzel….. Bu ise dur demesi gereken SHGM dür. Onlara da yol göstermesi gereken TALPA dır. Ama TALPA da ve sivil havacılıkta bu işten canı yanan yoksa kimsenin umurunda bile olmaz. Buradan Yetkiliere yazıyorum şirketler devlet birimleri hepiniz eğer bu ise dur demez iseniz, dışarda bekleyen gençlere yol açmaz açtırmaz iseniz,ÇOK BÜYÜK BİR KUL HAKKINA giriyorsunuz. Haberiniz olsun ben burdan yazmış olayım da. Yarın bizi kimse uyarmadı demeyin Mahşer gününde. Hesap ince hesabını veremeyeceğiniz işler yapmayın. Allah rızası İcin elinde lisans olan gençlere yol açın fırsat tanıyın. Şimdi 110 bin Euro verecek Cadet olacak zengin bebelerinin zamanı degil gün Memleketin dar da zorda gençlerine el verme günü kalın sağlıcakla.. İYİ BAYRAMLAR
  • Ona bile gerek yok pilot ihtiyacı artacak.Piyasadaki pilotların tamamını işe alsalar bile pilot ihtiyacı olacak ama bunu ne zaman görebilecekler bakalım.

CADET

Her geçen hafta yeni bir gündem bulmak pek de zor olmuyor. O kadar çok anlamsız işler var ki… Gelelim bu haftanın anlamsız işine. Özel bir havayolu şirketi ile bir uçuş okulu iş birliği yaparak 110.000 Euro’ya iş garantili pilot yetiştirecekmiş…

Ülkemizde pilot sayısının fazla olmasına elbette sesim çıkmaz tabi iş garantileri varsa. Ancak yüzlerce lisans sahibi pilotumuz işsiz. Eee bu kadar işsiz pilotumuz varken de kalkıp çok yüksek ücretlerle bir kampanya başlatmak hakikaten anlamsız. Sanıyorum bu bir PR çalışması.

110.000 Euro’luk eğitim ücretinin 20.000 eurosu peşin kalanı 12 ay 7500 Euro taksitle.  Bugünkü kurdan hesaplarsak yaklaşık 1.750.000 TL yapıyor. Aylık faizden ise 30.000 TL net gelir elde edilebiliyor. Bu da hemen hemen yeni bir F/O maaşına denk geliyor. Hem de risksiz, mesaisiz, nöbetsiz, dertsiz, tasasız.

Başta milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları olmak üzere diğer şirketler de son zamanlarda pilotlara ağır programlar çıkartmaya başladı. Yorgun pilot tehlikeli pilottur diye hepimiz haykırdık. Dinleyen de yok icraat gösteren de. Madem açık var ilan açın. İlan açın ama başvuru şartları biraz esnek olsun. Atlasglobal’den ve Onur Air’den ayrılmış yetişmiş onlarca pilot var. En başta uçuş saatlerine göre onlar değerlendirilemez mi?

Pilot yetiştirin elbette ama bu işin de bir kotası olmalı. Ama nerde! Plansızlık her yerde. Yetiştir yetiştir lisans sahibi yap sonra o lisanslar çöp olsun. Yazık hakikaten yazık.

Onur Air demişken başta SHGM ve Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililer 2 senedir hala tek bir adım atmadı. Bu bekleyişin sebebi nedir acaba? Cankut Bagana kaynaklı bir rica mı, bir talep mi, nedir? Bu insanlar haklarını nasıl alacaklar? 2 seneyi aştı olay. Pes! Lisansını yakanlar oldu, intihar edenler oldu, yuvası yıkılanlar ve hatta stresten sağlığı bozulanlar oldu. Unutmayın bunun vebali bu işte ilgisiz kalanların da boynunda!

KIYILARDA VE HAVADA TEHLİKE

Ülkemizin kıyı kesimlerine olan hava trafiğinde sezonun ilk ayında bile %300’e yakın bir artış gerçekleşti. Ancak bu yaz işimiz çok zor. Lakin savaştan kaçan Ukrayna vatandaşları ile birçok ülkeye giriş yasağı bulunan Ruslar, başta kıyılarımızda olmak üzere bağlantılı uçuşlarda bir araya gelebilir. Bu da elbette güvenlik açısından büyük bir risk oluşturacak.

Yerel kolluk kuvvetlerimizin bu işin üstesinden geleceğine hiç şüphem yok. Ancak en büyük endişem bağlantılı seferlerde yaşanacak olaylar. Bu sebeple havayolu şirketlerimizin bir an önce uçuşlarda emniyeti sağlayabilmek adına önlem almalarında yarar var. Aksi halde nahoş onlarca olayla karşılaşabiliriz.

Emniyetli uçuşlarınız olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

CADET

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Eskilerden ~ 2 yıl önce
Keşke birazda THY ve PEGASUS un 1000 e yakın yabancı uçucu istihda ettiğinden, SHY 6A ya göre Türk uçucu istihdam şartının sadece %50 olduğundan, Bu baskı altında işsiz Türk pilot adaylarinin Bursa'daki oldugu gibi sigortasız ve karın tokluğuna eğitim uçuşlarında hayatlarının sonlandigindan da Bahsetseydiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bayramq ~ 2 yıl önce
Atın cadetleri Kabinde benim gibi çok pilot var beni alın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tipsiz ve çirkin pilot ~ 2 yıl önce
Ülkede yüzlerce uçuş okulu mezunu ancak pandemi falan derken işe girememiş işsiz pilot beklemekte. Ancak lafa geldimi “yerli ve milli” söylemlerinde mangalda kül bırakmayan havayolu şirketlerimiz üç maymunu oynamaya devam ediyor. Yabancı pilot sevdası vazgeçilmezimiz olurken bir de pegasusun son ilanındaki gibi sadece belirli bir zümrenin katılabileceği trajikomik ilan tuz biber oluyor. He ama bu şirketler milli bayramlarda bayrak sallar en şoven reklamları verirler, üniversitelerde öğrencilere bol keseden “isteyin, çabalayın, havacılık şöyle büyüyor, böyle gelişiyor” diye nutuk çekmeyi de bilirler. İş insanları toplantılarında “yetişmiş iş gücümüz, gençlerimiz yurtdışına kaçıyor” diye eleştirilerde bulunurlar. Sahi ya, neden kaçıyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Denmark ~ 2 yıl önce
Bir ara danimarkali pilotlari aldilar egitim verdiler sonra danimarkali pilotlar islerini bitirince sirketin dunyaya rezil etti :) halen ders almadilar
Aday ~ 2 yıl önce
Yabançi pilotlarin yerine Turk pilotlar alinsin. Issizlik kalmaz. Sorun çözulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Battal ~ 2 yıl önce
Mobing yapanlar unutulmamalı, Yaptıkları yanlarına kar kalmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okula 60 bin şirkete 50 bin ~ 2 yıl önce
Uçuş okulları bu paraları euro cinsinden talep ederken, DEVLETE yani DHMİ ye TL cinsinden çok komik ücretler ödeyerek bu hizmetleri üretmektedir. Yetkilileri göreve davet ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bangladeşçi ~ 2 yıl önce
dakka ya 2 kişi gidip geliyoruz, dönüşte uçuş süresi 9 saati buluyor, defalarca rapor yazdık değişen yok. ne olsun istiyorlar bu müdürler yöneticiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
al işte ~ 2 yıl önce
sana yorgun pilot
Cvp ~ 2 yıl önce
Birak işi
Niye sikayet? ~ 2 yıl önce
9 saat ucamiyor musun yani, niye pilot oldun?? 10 saatten sonra limit var, 10 saat ucus 13:30 mesai zaten senin gorevin!
Kıyasa bak ~ 2 yıl önce
Faizle mesleği kıyas etmek nasıl bir sığlıktır daha net bir kıyas yapılamaz mı? Koy parayı bankaya malak gibi evde yat kafaya bak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meslek Sahibi ~ 2 yıl önce
O meslek bana para kazandırmıyor ve üzerine bir de elimdeki avucumdakini alıyorsa bence sığlık olmaz. İyi düşünmek gerek. Az para değil.
Capt ~ 2 yıl önce
Olay Pegasus’un uyanıklığından başka bir şey değil gibi geliyor bana….. Seçmelere her girenden 500 Euro para alacaklar 1000 aday girse 500.000 Euro temiz para algısı yok vergisi yok. Sonra MPL dediğin eğitimin maliyeti nedir ki… 25 saati hariç hepsi simülatörde geciyor. Kaza riski yok yakit parası yok….. 15bin Euro maliyeti olan eğitimi de 100 bine sat ohhhh ne güzel….. Bu ise dur demesi gereken SHGM dür. Onlara da yol göstermesi gereken TALPA dır. Ama TALPA da ve sivil havacılıkta bu işten canı yanan yoksa kimsenin umurunda bile olmaz. Buradan Yetkiliere yazıyorum şirketler devlet birimleri hepiniz eğer bu ise dur demez iseniz, dışarda bekleyen gençlere yol açmaz açtırmaz iseniz,ÇOK BÜYÜK BİR KUL HAKKINA giriyorsunuz. Haberiniz olsun ben burdan yazmış olayım da. Yarın bizi kimse uyarmadı demeyin Mahşer gününde. Hesap ince hesabını veremeyeceğiniz işler yapmayın. Allah rızası İcin elinde lisans olan gençlere yol açın fırsat tanıyın. Şimdi 110 bin Euro verecek Cadet olacak zengin bebelerinin zamanı degil gün Memleketin dar da zorda gençlerine el verme günü kalın sağlıcakla.. İYİ BAYRAMLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış yoldasın ~ 2 yıl önce
Allah rızası, kul hakkı, mahşer günü filan… Sen pilot olduğuna eminmisin?havacılık pozitif bilimdir.senin söylediklrin sadaka kültürü… Daha çok beklersin
gerek yok ~ 2 yıl önce
Ona bile gerek yok pilot ihtiyacı artacak.Piyasadaki pilotların tamamını işe alsalar bile pilot ihtiyacı olacak ama bunu ne zaman görebilecekler bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000