08 Ekim 2012, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Cape Town Konvansiyonu ve Hava Aracı Protokolü

 

“Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşme” ve “Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşmeye İlişkin Hava Aracı Donanımına Özgü Konulara Dair Protokol” e ilişkin olarak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde, 3 Ekim 2012 tarihinde Havacılık Çalışma Grubu Genel Sekreteri Jeffrey Wool, Uluslarası Sicil Yönetim Müdürü Rob Cowen, JPMorgan 'dan Fuat SAVAŞ, Av. Fulya DİKİCİ ve Av. Serap ZUVİN'nin katılımı ile Ankara HiltonSa Otel'de Cape Town Konvansiyonu ve Hava Aracı Protokolü konulu bir seminer düzenlendi.

SHGM, sitesinden herkese açık bir davet yapmış olmasına rağmen hakkında hiçbir haber yapılmamış olması, beni pek şaşırtmadı.!

Konunun daha da çok Finansal, Sigorta ve Özel Hukuk alanlarını ilgilendiriyor olması, yine de Havayolu İşleticilerinin işlettikleri araçlar ve üzerlerindeki donanım ile ilgili olmasından dolayı takibini zorunlu kılmakta.

Bu seminerde ayrıca “International Registry of Mobile Assets (Aviation)” diye bir kurumun varlığını öğrendim. Uçak ve/veya parçası kiralayacak ya da satıp/satın alacak olanların fazlası ile işlerini kolaylaştıracak bir kontrol ve kayıt sistemi.

Cape Town Sözleşmesi / Cape Town Convention ile başlayan süreç sonucu SHGM bir taslak hazırlamıştı (Gayrikabil-i Rücü Sicilden Terkin ve İhraç Talebi Yetki Formu’nun (İDERA) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Kayda Alınmasına İlişkin Talimat Taslağı..). Beni asıl ümitlendiren SHGM’lüğünün tarihindeki bu ilkler.

Çok ciddi bir çalışma yapılmış, ciddi ve önemli katılımcılar gelmişler, yine çok saygın iki özel hukuk şirketi uğraş ile fikir vermiş, böylesine önemli bir toplantı için anlık çevirmenler tutulmuş, SHGM ve katılımcılar ciddi ve özenle derslerini çalışmışlar. Bunlar benim görüşlerim.

Kişisel görüşleri bir tarafa bırakır isek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü için çok ama çok büyük bir adım atılmıştır. Seminer yaparak, birlikteliği yansıtan bir sonuç elde ediyor iseniz yararlıdır ve bizler için bu alışılmadık bir durumdur. Hele devletin politikalarını yansıtacak olan bir konuda seminer yapmak, tüm (haklı-haksız) eleştirileri göz önüne alarak gerçekleştirmek, ortaya konan değişimin yansımasıdır.

Sayın Av. Zeynep Bediz Turna ile başlayıp Melek Kılınç Konuk ile devam ederek, bu seminer için emeği geçen herkesi (protokolde yukarıya doğru), tüm karar sahiplerini kutluyor ve bu yapılanın diğer konulara örnek teşkil etmesini diliyorum.

Önümüzde çok ciddi sorunlar yumağı var ve çözüm bekler iken, bakarsınız bir gün;

- / -

birlikten kuvvet doğacağını HATIRLAYARAK,

ICAO’nun giriş bölümünde belirtilen amaçların ışığında: uygulanmasının gerekli olduğunu GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK,

ihtiyaçların karşılaması ve ICAO Sözleşmesinin gereklerini ulusal yasalar kapsamının genişletilmesi ve uyarlanması ihtiyacının FARKINDA OLARAK,

Şikago’da 7 Aralık l944’de imzalanan, Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’nin amaç ve prensiplerinin IŞIĞINDA,

aşağıdaki hükümler üzerinde ANLAŞMIŞLARDIR

- / -

diye biten bir Bildiri, Talimat, Yönetmelik ve/veya Kanun taslağı hazırlamışız.

Ne kadar şık olurdu değil mi?

Neden olmasın?

www.servetbasol.com

Cape Town Konvansiyonu ve Hava Aracı Protokolü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000