09 Mart 2020, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

CİNSİYET AYRIMI

Barbara Collinet 37 yaşında. Bu iki çocuk annesi Belçikalı, SN Brussels Airlines'ın (SNBA) kaptanı. Belçikalı pilotların %90’ı erkek. Beşeri bilimlerinden sonra Barbara Collinet Brüksel'deki Ephec'de eğitim gördü. 1986'da Saint-Hubert'te bir planör eğitim kursundan sonra, 80'li yılların sonunda havacılık virüsüne yakalanıp teorik eğitimine başladı ve sertifika aldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Teksas, Meksika ve New Mexico arasında El Paso'ya iki ay uçma fırsatı oldu. Ocak 1991'de Liège merkezli küçük bir şirket olan Air Excel'e pilot olarak katıldı. Daha sonra ekibine katıldığı SNBA'da 6 kadın kaptan ve 20 yardımcı pilot olarak uçuyorlardı. “Son 15 yıldır zihniyetlerin geliştiği de yadsınamaz”. Kokpitte bir kadın olduğunu fark ettiklerinde yolcuların yorumları için "Evet bazen. 1991 / 92'de, bir hostes bana bir yolcunun uçağı uçuracağımı fark ettiğinde binmeyi reddettiğini söyledi. Diğerleri bazen bana diyor ki: ‘Kontrol sizdeydi, bu harika bir inişti!’ Ama genel olarak, her şey yolunda gidiyor ve kadın pilot olmak belirli bir sorun oluşturmuyor ”

Mantıksızca ama aynı zamanda şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bir kadın tarafından uçurulan bir uçağı kesinlikle binmeyen bazı radikal yolcular var.

1991'de SN Brussels Airlines'taki bir yolcu Barbara Collinet tarafından yönlendirilen bir uçakta uçmayı reddetmişti.

2011’de Mumbai'ye bağlı IndiGo havayolları uçuşunda bir yolcu, uçağın pilotunun bir kadın olduğunu gördüğünde uçaktan indi ve uçuşu yaklaşık 2 saat gecikme ile kalktı.

2012’de bir adam, pilotun kadın olduğunu öğrendikten sonra uçmayı reddetti ve sonra uçaktan koro halindeki yuhalamalar eşliğinde atıldı. Brezilya'daki Belo Horizonte şehrinden iç hat uçuşuna çıkan bu adam, bir saatlik gecikmeye neden oldu.

2016 kadar yakın bir zamanda bile, Miami'den Buenos Aires'e giden bir Amerikan Havayolları uçuşundan yedi yolcu, mürettebatının çok kadın bir ekip olduğunu öğrendiklerinde uçağı terk ettiler. Bazıları hala kadınların “kendi yerlerinde” kalmasını ve içki, battaniye ve fıstık servis etmesini istiyor gibi görünüyor. Bu arzu o kadar güçlü ki, amaçlarını kanıtlamak için uçaktan inmek istiyorlardı.

“Rep- Yolcular kadın pilotlara farklı tepki veriyor mu?

Pilot.- (Hannah Kirkham) Genelde cevabım 'Hayır' olacaktır. Çok ender, bazı yolcular uçağın önünde genç bir kadın pilotu görünce şaşırırlar, ancak ilk sürprize her zaman son derece samimi ve destekleyici açıklama eşlik eder. Erkek ve kadın meslektaşlarım beni pilot olarak sadece saygılı, destekleyici ve inanılmaz bir şekilde karşıladılar.”

APH-2011a.jpg

Los Angeles'tan Atlanta'ya yakın bir zaman önce gerçekleşen Delta uçuşunda yolcular, kokpitdeki her iki kişinin de kadın olduğunu keşfetmekten çok memnun oldular. Kaptan, Wendy Rexon uçuşuna kızı, ikinci pilot Kelly Rexon Jacobsen ile katıldı. Delta’nın ilk anne kızı uçuş ekibiydi ve tarihte ilk anne kızı ikilisini birlikte uçarken gördük.

2017 senesinde Mısır havayolu şirketi, ilk kadın ekiplerini göklere çıkardı. Egyptair, sadece kadınlar tarafından çalıştırılan ilk iki uçuşunu gerçekleştirdi ve filosunda farklı uçak türlerinde çalışan toplam 12 kadın pilot ve yardımcı pilot bulunduğunu söyledi.

2019’da sadece kadınlar tarafından uçurulan ve hepsi kadın 120 genç yolcuyu taşıyan bir Delta uçuşu, erkek egemen endüstride daha fazla kadın havacı yetişmesi ve eşitliği savunmaya ilham vermek için uçtu.

Bu haber ve yorumların hiç biri beni şaşırtmıyor. Şu iş görüşmesini izledikten sonra;

 

B-Selam, iyi günler

S-Selamlar, size de iyi günler

B-Daha önce görüntülü görüşme yapmış mıydınız?

S-Hayır

B- İş hakkında sizi biraz bilgilendireyim. Öncelikle mevcut en önemli işlerin başında geliyor. İşletme Müdürü’nden de önemli sorumluluk ve yetenek isteyen yoğun bir iş. Öncelikle hareketli olmalısınız. Devamlı ayakta, oraya buraya eğilip kalkabilecek yüksek dayanma gücüne sahip olmalısınız.

S-Tamam, bu biraz fazla gibi ama ne kadar süreyle?

B-Haftada 135 saat ama 7 günde 24 saat aralıksız. Sadece bir zaman aralığında oraya buraya oturmaya ya da sırtınızı dayamaya şansınız olabilir.

S-Ara vermek gibi?

B-Hayır, ara vermek yok.!

S-Nasıl yani, bu yasal mı?

B-Elbette.

S-Ya yemek?

B-Ancak etrafındakiler yemek yerken sen de yiyebilirsin.

S-Bu biraz saçma geliyor kulağa. Delilik gibi.!

B-Bu pozisyon için bir adayda gerçekten aradığımız mükemmel müzakere, kişilerarası iletişim ve yüksek beceri sahibi olmayı gerektiren vasıflardır. Ayrıca finans ve mutfak sanatlarından tıp diplomasına sahip olabilecek kadar bilgi ve yetenekli olmalarını istiyoruz. Sürekli dikkat gerektiren birkaç değişik mesleki şapka giyebilmelisiniz. Bazen kaotik bir ortamda çalışabilmek için gece boyunca başka bir ortakla kalmanız da gerekebilir. Bir imkanınız olursa da, sizden bir çeşit hayat vermenizi de isteyebiliriz. Aslında hiç tatiliniz olmayacak. Bayramlarda, Şükran günü, Noel, Yılbaşı ve tatil günlerinde iş yükü artacak ve bizlerin mutlu bir zaman geçirmemiz için bu beklentiyi de gerçekleştirmeniz istenecek.

S-Yok, bu zalimce. Bu çok zalim bir şaka olmalı. Peki ya uyumak?

B-Uyumaya pek zamanınız olmayacak. Senede güzel ve rahat uyuduğunuzu söyleyebileceğiniz ancak birkaç gün olabilir o da şanslıysanız.

S-Bu hiçte insanca değil. Delilik bu söyledikleriniz.

B-Tüm bu yapacağınız anlamlı bağlantılar ve etrafınıza gerçekten yardım etmekten duyacağınız hissin değeri de ölçülemez. Şimdi maaşa gelelim. Bu pozisyon karşılığı size kesinlikle hiçbir şey ödenmeyecek.

S-Pardon.! Kimse böyle bir işi bedavaya yapmaz.

B-Size şu an bile bu pozisyonda ve şartlarda çalışanların olduğunu söylesem. Hatta milyonlarcasının.!

S-Kimmiş bunlar?

B-Anneler…

https://www.youtube.com/watch?v=HB3xM93rXbY

Bir de ev geçindirmek için çalışmak zorunda olan anneleri düşünün.

Tüm bu işin yanı sıra, her hangi bir işte de çalışmak zorunda olanları.

Biz Türkler için kadın olmak ‘Han’lıktır. Onun için ben eşime Han’ım derim.

Benim Han’ım gibi gidin görün, Anadolu’da yine en çok çalışan kadınlar, en çok üreten yine onlardır. Biz erkekler dua için hiç toplanmazken, onlar sayılarla hesap edip toplanıp, birlikte dua ederler. Mezarlıkları ziyaret eder, yıldönümlerinde yine toplanırlar.

Tüm bu toplantıları da asıl ve ikincil işleri arasına sıkıştırmayı da planlar, kaçırmazlar.

Biz de kalkmış 8 Mart Dünya kadınlar gününü yazıyla kutlamaya çalışırken, eli öpülesi kadınlar yine bir yerlerde çalışıyor, üretiyor ve yaşantımıza bereket katıyorlar.

www.servetbasol.com

CİNSİYET AYRIMI

Yorumlar

Engelli ~ 4 yıl önce
Thy Teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından son 3 yılda hastalanan A bakım dar gövde ucak teknisyeni çalışanını 39 yaşında işten attı HOR GÖRMEYİN ALAY ETMEYİN ENGELLİ HASTA İŞSİZ BOŞTA OLMAK ZOR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000