29 Mayıs 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

ÇIPA

İtalyanca “Ceppo” kelimesinden gelen “Çıpa” aslında bir denizcilik terimidir. Gemilerin ya da teknelerin akıntıda yer değiştirmemesi için denize atılan ucu çengelli demire verilen ad çıpadır. Halk arasında genellikle “çıpa atmak” yerine “demir atmak” denizcilikte kullanılıyor. Ama bazen de mecazi olarak demir atmak ifadesini kullandığımız zamanlar da olabiliyor. Örneğin koltuklara demir atmak…

Havacılık sektöründe bazı makam sahiplerinin koltuklara demir attığına şahit oluyoruz. Oysaki özellikle Avrupa’daki büyük şirketlerde ortalama olarak 5 yılda bir yöneticiler değişir. Çünkü belirli bir zamandan sonra artık şirkete katacakları bir şeylerin olmadığı düşünülür. Bizde Silahlı Kuvvetlerde tayinlerin bir sebebi de budur. Generallerin bile rütbedeki görev süreleri genellikle ikiye bölünür.

Hal böyle olunca şirketlere daha fazla bir şey katamayacak olan kişilerin hala makamlarda kalmaları hakikaten ilginç bir durum. Bu sebeple şirket ayrımı yapmadığım bu görüşümün şirket üst yönetimlerince değerlendirilmesi yerinde olacaktır.

İŞ AKDİ

Geçtiğimiz günlerde bir havayolu şirketinde işten çıkartmalar oldu. Baktığınızda performans yetersizliği ya da benzeri içerikleri içeren maddelere dayandırılsa da durumun tamamen sosyal medya paylaşımları olduğu tahmin edilebiliyor.

Eee nerede kaldı düşünce özgürlüğü? İnsanların ekmeği ile oynamak bu kadar kolay mı? Koyun gibi mi yaşamalı insan? Koyun dedim ama o bile düşünüyor. Tercih yapıyor. Neyi yemek isterse onu yiyor. Çalışanların bunu yapması bile sağlanmadığı gibi düşüncesini açıklayanada yol gösteriliyor. Yok ortada bir suç varsa neden tazminatları veriliyor veya neden kolluk kuvvetleri işlem yapmıyor?

İş akitlerinden önce ben sözlü akitlere de önem veririm. Hayatımızda taksilerde bile bu akitleri yaparız aslında. Nereye? Bakırköy’e. İşin akdi şudur; “Beni bu noktadan Bakırköy’e kadar götürmen halinde taksimetrede yazan tutarı ödemeyi taahhüt ederim”. Üst düzey yöneticiler de her söylemlerinde buna benzer bir sözlü akidi yapıyorlar.
Çalışanların her zaman yanında olacağını söyleyen yöneticiler, peki neden tam tersini yapıyor? Nasıl bir akit bu? Nerede kalıyor verilen sözler? Bırakın artık başka şeyleri. Bir çalışanın yaşam şekli, görüşü ya da düşüncesi hiç kimseyi bağlamaz. Herkes sınırını çizmeli…

Unutmayın kimse bir yere demir atmıyor, günü gelen kalkıyor, gidiyor.

2 Haziran’da IFTE Havacılık Eğitim Fuarı başlıyor. 4 Haziran’a kadar Atatürk Havalimanı’nda katılımcılara açık olacak fuarda görüşmek üzere…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

ÇIPA

Yorumlar

Özel sektörde kariyer ~ 10 ay önce
Eğitim, yabancı dil, tecrübe,... hiç gerek yok devlet tarafından veya sektörün devlet bacağından bir soyadınız olsun yeter. Örnek başkent havalimanını işleten şirkette tepeden aşağıya kadar o kadar çok ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adb TGS tepe ~ 10 ay önce
O zaman firatla ebruya neden kimse mudahele etmiyor bildirimsiz işten çıkarmalar ? Diğer istasyonlara adları çıkmasın diye üstünü kapatıyorlar ? Adb TGS incelenebilir mi artık ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 10 ay önce
Düşünce özgürlüğü mü sjsjsj ilahi sen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
halil ~ 10 ay önce
çok güzel tebrik ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000